Zeneszájt vagy humbug

Hogyan lehetséges a szerzői jogok megsértése nélkül olyan publikus szolgáltatást indítani, mely zenék tárolását és megosztását teszi lehetővé a weben? Fogalmam sincs.

A MySpace és a Last.fm is úgy oldja ezt meg, hogy az előadók beleegyezését kéri a dalok publikálásához. Egy szárnyait bontogató magyar startup viszont azzal kecsegteti a netezőket, hogy ingyen teszi elérhetővé a weben a zenéket.

Két dolog jut eszünkbe: vagy valami olyan megoldást találtak, mely a világon eddig még senkinek nem jutott eszébe, vagy egyszerűen elfelejtettek belegondolni a jogi következményekbe. Ez utóbbit erősíti a startup blogjában olvasható bizonytalan magyarázat is:
Minek nekünk az a nagyon sok tárhely?
A jog az oka. Többen is felvilágosítottak, hogy ha valaki zenét tölt fel a szájtra, azt nem oszthatja meg, mert beleszaladnánk a szerzői jogba, és mi húznánk a rövidebbet.
Annak örülök, hogy az olvasók kombinálnak, megpróbálják kitalálni azt, hogy mi lesz a szájton, és az mitől legális.
Nem sokat mondhatok el egyelőre a dologról, nem szeretném hogy egy nálunk gazdagabb csoport ráugorjon a témára.
Az biztos, hogy a szájt egyelőre tele van tűzdelve asp errorokkal. (Nem jó jel.) S bár a startup blogjának neve közösségi szolgáltatásra utal, a postokból az derül ki, hogy szó sincs fájlmegosztásról, közösségről, p2p-ről. Akkor mégis miről van szó? Remélhetőleg nem egy zilliomodik tárhelyszolgáltatóról szól ez az egész minihájp.

A cédérippelés és torrentezés korában a zenékhez való hozzáférés pofonegyszerűvé vált. Amiben újdonságot hozott az elmúlt pár év, az a MySpace, Pandora és a Last.fm útja: a zeneszeretet közösségi élmény lett a weben. Ezzel együtt a zenék publikus megosztása a weben továbbra is necces vállalkozás. Hacsak nem fekszik le a startup a zenekiadóknak.
Címkék: zene magyar startup
2007.09.25. 14:53. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

google cacheből nézve ez volt a főcím:
-----------------------------------------------
Wondeer - Online Music for Free is in Pre-Beta
The worldwide solution is about to launch soon.
Pre-register to be amongst the first to try.
-----------------------------------------------
szerverük rackspace-nél van (ami hírhedten szar), 150Gb bandwidth/month szerintem nem elég sem winamp broadcast koppintásra, sem mp3 share-re.
Szóval majd meg látjuk.
SEOs ideológiával tekintve a dolgot, nem tudok mást elképzelni mint hogy a Link Baiting egy újabb formáját/trükkjét láthatjuk :D Black Hat Link Baiting :)
Apropo tarhelyszolgaltatas, mikor lesz iDrive?:)

Egyebkent sz'tem a deezerben az az egetrengetoen nagy otlet, tul azon, hogy barmit barmikor meghallgathatok, hogy minden szamnak egyedi ID-je lett tole: azaz, ha en egy szamot at akarok kuldeni, rakeresek deezerben, majd atdobom az URL-t, es nem felperces minta van meg "majd talan jon az intelligens radiocsatornakon", hanem ott, az, akkor.

Ez pedig egy oriasi elorelepes a warezyoutube es a torrent utan.
Érdekesnek tűnik, bár vegyes érzéseim vannak. Néha mintha médiahekk lenne, néha meg mintha teljesen komoly.
Teljesen új ötlet... Hmmm... Ami teljesen új abban én nem bízom annyira mint kipróbált dolgokban.
Ennek ellenére valószínűleg elsők között regisztráltam magam, még (legalábbis az általam látott) nyilvános szereplések - ez a poszt, meg egy korábbiban egy csali hozzászólás - előtt, amikor véletlenül felfedeztem a blogjukat.
De hogy kíváncsivá tettek az száz. Remélem lesz olyan jó, mint ahogy azt elvárnánk a leírásuk alapján... Bár itt szintén fennakadás, hogy "hogyan?"
merész STARTUP de remélem sikeres lesz ez a STARTUP és a zenekiadók nem vetnek hamar véget ennek a STARTUP-nak.
Egy dologban téved a fenti post, muszáj kijavítanom: nagyon is szó van közösségépítésről.

Lévén a site jelenleg még bétaként sem lett meghirdetve, fejlesztő kollégáimnak megbocsátom a sok-sok asp hibát. Nektek meg köszönjük az észrevételt ezügyben, ha konkrétumokat is szeretnétek írni ezekről, szívesen veszem :)

A jogban járatos kollégáim pedig azt is kiagyalták, hogy ettől nemcsak hogy botrányozni nem fognak az előadók, de még tetszeni is fog nekik a wondeer megoldása.
A kiadókra ugyanezen kollégák annyira nem gondoltak, be kell látnom :P

Nem médiahekk, nem kamu, ezt megígérhetem.
Van még mire gyúrni...

[DirectoryNotFoundException: Could not find a part of the path 'M:\_Work\Wondeer\Outgoing Emails\e8d251b6-c20e-4239-a75d-b470cf7f167b.eml'.]
Wondeer.WondeerUtils.EmailSender(Boolean isInvite, String language, String recipientAddr, String signUpEmail, String nickName) in d:\websites\69.20.41.138\App_Code\WondeerUtils.cs:155

Érintett vagyok, ötletgazda :)

Nem humbug, NAGYON meg fogtok lepődni az ötleten. A legalitás volt a legfontosabb szempont, az ingyenesség a másik alap.

Amit most láttok sitenak, az addig marad, amíg el nem indulunk az igazival, remélhetőleg október végén, a szerverek az amazonnál lesznek.

Olvassátok a blogot, a fejlesztők is írnak majd arról hogy mit csinálnak.


Sztem brutál nagy durranás lesz.
HH: hat igen, egy kicsit hajposak a sracok, naluk minden forradalmi, meg a fejlesztes is (t.i. hogy neten tartjak a kapcsolatot, meg ilyenek ;) ) - de ezt a (blogon postolok) tejekozatlansaganak is be lehet tudni. Amugy aranyosak, meg hitelesek, mert ha nem is mondanak el tul sokat, azt normalisan, es nem nagy pofaval teszik.

Forradalmi az lenne, ha a zeneszek otthagynak a picsaba a kiadokat, es neten publikalnanak (esetleg fapados kiadokkal, $1/album aron mondjuk). Ez mondjuk elegge keresztbe tenne a wondeernek, barmi is legyen az otlet ;). Attol persze, hogy nem feltetlenul lesz forradalmi a dolog, meg lehet jo otlet. Csodak vegulis nincsenek, a jogdijakat ki kell fizetni valakinek. Ki lehet az? Lehet a wondeer, reklambevetelekbol. Na ez a legkevesbe forradalmi. Akkor mondjuk lenne egy zene tarhely szolgaltatasuk meg reklamert hallgathatnal zenet. A zene tarhelynek ugye nem sok ertelme van, mert az csak egy sima tarhely. Persze lehet uj piac azoknak, akik eddig nem figyeltek fel ra, hogy szukseguk van ra.

Mondjuk csinalnak webes playert meg mediaplayer plugint, ami ha nem sajat zenet hallgatsz, akkor belenyom reklamot, mint egy radio. Esetleg szerkeszti is a zenet (ez mar lastfm, nem forradalmi). A tarhelynel ugye a felhasznalo fizeti a jogdijat, ez sem forradalmi. Nem is kozossegi.

Mit csinalhat egy csomo felhasznalo, ha mindenkinek van egy csomo zeneje? Pl. csereberelhetnek. Kolcsonadom neked a U2 kazimat - ize albumomat FLAC formatumban, ha adsz erte Britniszpirszt legalabb OGG Q8-ban. Nem biztos, hogy jogilag mukodik a dolog, mert hiaba csinaljak meg ugy a szervert, hogy akkor en nem tudok U2-t hallgatni, amig nalad van az albumom, ez ugye nem igazi akadaly, ettol meg nekem lehet peldanyom. (Sot, gyorsan lehet ra hekkelni file cserelot, ami csak addig veszi kolcson, amig letoltom.) De ettol meg lehet, hogy jogilag all a dolog. Vagy ugy tunik.

A masik trukk a fair use. A (C) torveny (a magyar) nem a file-ok megosztasat vagy a CDk masolasat tiltja, hanem azt, hogy nagy kozonseghez kozvetitsd. A haveroknak lemasolhatod, ceges belso halora kirakhatod. (Tudom, az ASVA maskepp gondolja.) Persze anyagi hasznod nem szarmazhat belole. Mi van, ha csinalnak egy kozossegi szolgaltatast, ahol bejelolheted az ismerosoket (mondjuk max 10-et), akikkel megosztod az egyes albumaidat? Esetleg mindegyiket kulon kulon? Jo fej vagyok, hallgathatod a U2-mat.
Végigpörgettem gyorsan a blogot és teljes mértékben csak egyetérteni tudok tanult atleta.hu kollega összes gondolatával...
Reszkess iTunes/Amazon:-)
> Forradalmi az lenne, ha a zeneszek otthagynak a picsaba a kiadokat, es neten publikalnanak (esetleg fapados kiadokkal, $1/album aron mondjuk). Ez mondjuk elegge keresztbe tenne a wondeernek, barmi is legyen az otlet ;).

Ha ez megtörténik, az nem keresztbe tesz nekünk, hanem igazunk lesz :)) Az előadókat szeretem, a kiadók sorsa meg nagyon nem érdekel :)
Csak nehogy anyagliag kicsinálják az Amazont, mert akkor b@szhatják a virtuális szervereket is meg az egész hóbelebancot amit az Amazonnál tartanak:-)))
Hmm,kíváncsi vagyok mi lesz ez.

Van egy ilyen alakulóban lévő startup-unk,(imádom ezt a kifejezést)www.cultmusic.ning.com ,
netes kiadók zenéiből válogatunk,a creativ commons
licensek hála,mind ingyen van.

Várom a híreket!
missparker:
nyilván, mivel te akarsz a "kiadó" bőrében tetszelegni...
Dehogyis, én elsősorban a w2 site hirdetéseiből szerzem a bevételt, meg szponzorokból. A usernek ingyen van, a zenésznek jó. A kiadó nem érdekel.
Ja, természetesen a zenész sem fizet nekünk.
Hát elég csúnya lenne ha az tartalom mellé még pénzt is adnának a zenészek... Nyilván, hogy nem érdekel a kiadó mivel te akarsz a "kiadó" lenni. A deezer is hasonló modellre épül mint amti te írsz, de az már működik és ráadásul legalizálták hivatalosan is a tartalmakat.
missparker: ennyi? Annyira mondtatok, hogy forradalmi, hogy tulporogtem itt magam. ;) Csinaltok egy kis kiadot, es kesz? Esetleg szerzodtok terjesztesre mar kiadott zeneszekkel? Jo az, meg hajra, de messze van a forradalomtol... :) Ha megis valami cserelgetoset csinaltok, vagy inkabb ugy mondom, hogy az otlet a zene ingyen (ertsd: olcson) megszerzeseben van, akkor azert igenis veszelyezteti az uzleti modellt, ha lesz sok olcso kis kiado (nagy muveszekkel is). Persze ettol egyelore nem kell nagyon felnetek ;)
Atléta, szónincs kiadóról :)


De elteszem a találgatásokat a zemlékkönyvembe. Annyira el akarom már mondani, de amíg nem indul el, nem tehetem.

Szerintem lyukasszuk a témát amíg a marketing/pr/tech-bullshithalmazból valami produktum is keletkezik... Jujj de izgulok, te is atleta?:-))
2.0: en fogok a legjobban meglepodni, ha nagyon meg tudtok lepni :))))
atleta:


legyen tétje a dolognak, értékes habzó ital (sör) a nyertes által kiválasztott kocsmában?


Laci:
Keletkezik a produktum. Most is. De egyben kell lennie hogy szólhassunk, működik.
szkeptikus vagyok (érzem a zavart ERŐ-ben), de hajrá srácok hátha csak én láttam sokat és ez most tényleg sikerül...
de már annyiszor hallottam: "ez tuti nagy durr lesz" - egyik sem lett az, belefeccölt több 1000 munkaóra és soha meg nem térülő befektetés lett a vége.
lol, végigolvastam a wondeer blogot, nekem kb ez jött le (vmelyik graf. progi promója egyébként):

ÜZLETI TERV
1. internet
2. web 2.0
3. ???
4. 1millió $

szerintem ott világosan leírjátok mi az "ötlet", mindenki tárolja a weben a saját mp3-ait amire lesz 5gb és userenként 20-30Ft bevétel kell...
hát gyöpött, röghöz kötött szkepticizmusom tovább nőtt.

Smidgen: Nőjön is az a szkepticizmus:)


Nicsen promó benne, sem graf progié, sem másé. Csak a mienk, dehát részben ezért is csináljuk a blogot. Van egy grafika-mániás tag a csapatban, ez vezethetett félre :)


Amúgy nagyon tetszik, hogy a hiányos információkat pótlandó mindenki megpróbálja kitalálni, hogy milyen lesz a rendszer.
Smidgen,

Aranyosan tévedsz :) Az üzleti terv egy kicsit részletesebb, erre nem adtak volna pénzt :) Ráadásul nem szerepel benne a web2 mint kifejezés, az internet sem ebben a formában.

Atléta:
Régi ismerősünkként én is fizetek egy sört neked, hogy még nagyobb legyen a tét:)
Én a deezer.com-ot használom zenehallgatásra. Nem töltődik le a gépre, és baromi gyors, illetve olyan zenéket/előadókat találtam akikről nem is hallottam és klassz zenét csinálnak. Régebben blogmusic.com volt a neve a szájtnak, de vmi miatt váltottak deezer-re. És van magyar nyelv is bár megy az angol, csak sokaknak nem. :) És magyarok írták alá a motort is. :)
"erre nem adtak volna pénzt"

Érdekes, múltkor pont a fúúújjj, csúnya VC-k szöveget lehetett a blogon olvasni...

"Ráadásul nem szerepel benne a web2"

Hmmm, mintha a blog pont ez a kifejezést lovagolná meg...

No comment, csak így tovább!
Tök kiváncsi lettem.

Kersetem egy percet a Google-lel ( www.google.hu/search?hl=hu&q=store+your+mp3&btnG=Keres%C3%A9s&meta= ). Második találat: mp3tunes.com

Ingyenes regisztráció. 1 GB ingyenes tárhely. Ingyen letölthető szinkronizáló szoftver. ( XP, Vista, 2000, OS X, Linux egyaránt támogatott )

Feltöltöttem egyik kedvenc albumomat a mp3tunes.com oldalon.

Mostmár bárhonnan elérhetem az interneten keresztül. Akár mobilról is. Sőt leszedtem egy Firefox plugint, amivel azonnal hozzá tudom adni a zenéimhez, amit böngészés közben találok.

Majd szétnézek rajta mégjobban, mert rengeteg egyéb lehetőség van, ahogy láttam.

Mondjuk biztos nem jön be nekik a biznisz, mert a marketing terén ilyen hagyományos módszert alkalmaznak, mint szlogen...

Ezzel búcsúzok: "Your music everywhere"

Odabasz. Tényleg király ötlet! ;-)

/Miközben ezt írtam a háttérben szól a feltöltött zeném. Nagyon laza. És működik! :-)/
arra azért kiváncsi vagyok, hogy mi lesz abból hogy szartok a kiadóra (:

azoknál van ugyanis a pénz, nekik van tehát pénzük a legdrágább ügyvédekre ...

az előadónak nem sok jut a lemez árából, tehát őt könnyebb magad mellé állítani, de ha a kiadónak nem tetszik valami, abból patália lesz

majd amikor amerikában pert nyer ellened valaki és kapsz egy 15 mio USD kártérítési fizetnivalót a Sony Music javára, kiváncsi leszek mi lesz arra a forradalmi megoldás (:

szóval szerintem sürgősen el kell gondolkozni ezen is, mielőtt elindul
a YouTube különben mennyi büntetést is kapott, 1 milliárd USD-t? ugyebár most folyik a hercehurca, annak a vége is érdekes ...
Twodot, missparker: nagyon kedvesek vagytok, hogy igy megbiztok bennem, de mibol gondoljatok, hogy be fogom ismerni, ha valoban megleptek? :) Ettol persze meg szivesen meghivlak beneteket egy-egy sorre, ha megse jonne be a biznisz ;-))) (bocs :) )
GYUSZI BÁCSI,

Sajnálom szegény kiadókat, de az ügyvédeik sem tudnak rajtuk segíteni. Amit csinálunk, az teljesen legális.
Captain,

Nálunk a kiindulási állapot nem az, hogy megvan a zenéd mp3-ban, és feltöltöd, eléred.

Hanem az, hogy nincs meg, keresed, és tőlünk megkapod ingyen. Még csak Google search sem kell hozzá :))
És akkor mi van a csuuzly.com -al?
Ez is magyar kezdeményezés, és ők is megkerülték a feltöltéses dolgot, és már egy ideje megy.
Gyakorlatilag mint egy torrent oldal, ott sem tárolnak semmit.
Meg regisztrálni sem kötelező.
Mellesleg ugyanúgy elérhető mobilról is, igaz csak a keresés részlege.

Érsekes. Megnéztem tehát, hogy tudok-e szerezni ingyen vmi olyan mp3-t, amit nagyon szeretek.

Tudtam.

Mondjuk keresni azt kellett, mert magától nem találta ki a rendszer, hogy mit szeretek. Talán ebben lehettek forradalmiak. :P

Nagyon zsír a mp3tunes.com

:P