Miért jobb a Zune az iPodnál?

Nulladik örömteli hírünk mára, hogy a Microsoft nem adta föl, és az új generációs Zune-okkal mostmár tényleg esélyesnek látszik az Apple iPodjainak megszorongatása. Az új Zune-ok nem csak okosak és szépek és versenyképes az áruk, de belekapcsolódnak egy nagyobb kísérletbe is. A Microsoft elindul az Amazon útján, míg az Apple épp kínosabbnál kínosabb pillanatokat él át iPhone-ja miatt.

A Microsoft találmánya a Zune Social, vagyis a Zune-felhasználók számára készített közösségi szolgáltatás. A kísérlet központi eleme a Zune Card, mely automatikusan tárolja a felhasználók zenehallgatási szokásait, s ennek alapján próbálnak minél személyre szabottabb vásárlási ajánlatokat tenni a boldog Zune-tulajdonosoknak. Emellett bekerül a funkciók közé a vezeték nélküli szinkronizáció, ami a fehér köldökzsinóros iPodoknak megint nem annyira jó hír.

A Zune Social tagjai ismerősnek jelölgethetik be egymást, és az mp3-mintákat meg is oszthatják egymással. A Microsoft jól érzi, hogy a zenehallgatási szokások megosztásából sikeres közösségi szolgáltatást hozhat létre. Mert én például jobban bízom ismerőseim zenei ízlésében, mint az MTV-ben vagy a VH1-ban.
“The time is right to let go of the older business models and recognize that consumers want something different when it comes to music today,” said Terry McBride, CEO of Nettwerk Music Group. “People are looking for simple ways to find great music and easily take it with them wherever they want to go, and Microsoft is not afraid of doing things differently to deliver on this vision.” (Microsoft)
Miben különbözik mindez a Last.fm-től? Nem sokban. A Last.fm előnye továbbra is a platformfüggetlenség lesz. Tök mindegy, hogy milyen eszközön hallgatom a zenéimet, tök mindegy, hogy milyen labelnél jelent meg (ha egyáltalán) az adott dal, zenehallgatási szokásaimat folyamatosan kiértékeli és ennek alapján ad ízlésemhez legjobban passzoló ajánlatokat.

Az ideális mix persze az lenne, ha az iPodok és a Zune-ok támogatnák a Last.fm-et (és nem csak a Last.fm lenne képes a számítógépre telepített szoftverrel figyelni a két lejátszón végbement zenei aktivitást), de persze ez a szokásos vállalati és piaci érdekellentétek miatt soha nem fog bekövetkezni. Hacsak nem jön valaki, aki nem csak szép és jó mp3-lejátszókat képes gyártani, nem csak jól tud tárgyalni a zenekiadókkal, de ugyanennyire képes odafigyelni arra is, hogy a zeneszeretet nem szolgáltatásfüggő.

(Épp most kaptam emailben - zenehallgatásai szokásaim alapján - hét végére buliajánlatot a Last.fm-től. Az iPodomtól hiába is várnám, hogy megmondja, hova érdemes mennem mostanában koncertre, partyba. Last.fm nélkül az iPod suta.)

Az új Zune-ok fő előnye az iPodokhoz képest nem a technikai specifikációban keresendő. A Microsoft és az Amazon is érzi, hogy a zenehallgatási szokásokra, a zene közösségi élményként való felfogásában lehet az plusz, ami az iPodot a magányos zenehallgatók börtönévé teheti. Az Apple történelmi buktája lenne, ha nem reagálna ezekre a fejleményekre.
Címkék: microsoft zene kommuniti zune
2007.10.03. 08:18. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igen ez a social mp3 store jó ötlet. kérdés hogy magyarországon műköni fog ez? :)
"Last.fm for Microsoft Windows
Size: 4Mb installer
Version: 1.3.2 (changelog)

Note: This version includes experimental iPod support, learn more."

A fenti szöveg a last.fm download site-ján olvasható.

Emellett még: www.last.fm/group/iSproggler

Nekem a fentiek alapján úgy tűnik, hogy az iPod és az iTunes kezd beépülni a last.fm platformfüggetlen struktúrájába (vagy fordítva - de a folyamat elindult). Miután a last.fm sokkal nagyobb felhasználói kört ér el, mint a Zune, pont az MS rendszere válhat az elszeparált kisebbség játékává.
Én is használom az iPod-támogatást a Last.fm-ben. Csakhogy a nagy különbség, h az last.fom csak akkor látja h milyen zenéket hallgatok az ipodon, ha rá van dugva az ipod a gépre.
És miért jobb ez nekem, ha én csak vonaton, buszon és metrón szeretek zenét és főleg friss podcast-okat hallgatni, és nem akarok hétvégén bulizni (sem egy kiértékelő szoftver által ajánlott helyen, sem máshol)?

Persze azért jó, hogy a Zune egyre jobb, mert egy kis (valódi, és nem egy esélyes) verseny nem fog ártani az Apple-nek sem. De azért az iPod-killer cím még mindig erős túlzásnak látszik...
macilaci: Egyaltalan mire jo az mp3 lejatszo, ha en csak 12-1/2 1-ig hallgatom mindennap a Kossuth radiot? Raadasul metroval sem jarok. Na?

chabba: > Miután a last.fm sokkal nagyobb felhasználói kört ér el,
> mint a Zune, pont az MS rendszere válhat az elszeparált kisebbség
> játékává.

Sok olyat lattal mar, hogy az MS nem nyomott le egy kisebb ceget, ha kellett a piaca? :) Ha tud valami ujat a szolgaltatas, akkor azzal el lehet szippantani a usereket a regi nagyoktol. Marpedig az, hogy a hw automatikusan profile-ozik, az eleg nagy plusz szolgaltatas. (Szerintem nem en vagyok az egyetlen, aki inkabb MP3 lejatszot hallgat, mint online zenet.) A hardware pedig eleg jo kartya ebben a jatszmaban - egy last.fm nem fog nekiallni vasat gyartani. Az eleg sok penz. Megprobalhat osszeallni tobb lejatszo gyartoval, de jo esellyel addigra az MS szolgaltatasa mar megerosodik (ha tenyleg van erre igeny).
akik nem tudnak kulonbseget tenni akozott h a last.fm tamogatja az ipodot es h a zune card figyeli a zenehallgatasi szokasokat es ezt osztja meg a juzer ismeroseivel, az ne kommentezzen, de tenyleg. az egyik a gepen tortenik, a masik meg a lejatszon.
Te meg ne írjál postokat csak azért, mert utálod az Apple-t.
A Zune figyeli a zenehallgatási szokásokat. Nagyszerű. A iPhone-al vagy az iPod touchal meg az interneten nézem a Last.fm-et. Nem kell új regisztráció és minden olyan feature amit dicsérsz ott van. Egykébként meg a last.fm featuröket dicséred és nem a Zune félét. Ha csak annyira lesz sikeres mint az MSN, akkor kitörölhetik vele mindenüket.
Tényleg jó lenne, ha a lejátszók mondjuk egy sima egyszerű fapados napló fájlban tárolnák, hogy mikor mit hallgattam, aztán azt meg lehetne etetni akár milyen 3rd party öpplikésönnel.

Igen csak ráférne a lejátszó piacra egy kis pezsgés :|
trixilw megelőzött az első mondatával..
Zune? az meg mi a franc? Soha nem ér az Ipod nyomába. Mondjuk ha leállítanák az ipod gyártását és forgalmazását és elvenneék mindenkitől, akinek csak van és helyette adnának Zune-t, akkor esetleg...

Egyébként meg az emberek (legalábbis én) azért is vesznek almás termékeket mert JÓK! Mert megbízható, egyszerű, és faszán is designolják.

A microsoft meg egy rakás tudod mi... csúnya, nagy, bonyolult és állandóan hibaüzeneteket küld. ki a francnak kell ez (jó ez, most nem a Zune ra vonatkozott.)

Egy dologban tud max. versenyezni egy Zune egy Ipoddal. Az árában (bár nem vágom mennyi lehet egy Z, de az ipod piszok drága)

A Zune és a Microsoft Monnnyon le!!!!
Egyébként meg ne az Ájpod és ne is a Zune mondja már meg, hogy hova akarjak menni, vagy mit hallgassak. Azt egyenlőre én találom ki. Nem'tom kinek van szüksége arra, hogy megmondja egy szoftver, hogy mit kellene hallgatni. Nekem ne.

Személyre szabott reklámmal meg menjenek a p.....-ba. Ha valami felkelti az érdeklődést. letöltöm. aztán ha jó, mehet ipodra, ha nem, akkor kuka...

szerintem meg minél inkább neked való dolgokat ajánl bármi, annál kevesebb a meghökkenés.

slink (törölt) · http://20y.hu 2007.10.03. 11:39:27

Igen, tök zsír, i *love* zune, lassan tudja mindazt, amit az ipodom, és lassan kezd úgy kinézni, hogy már merném a metrón elővenni.
Nah én meg azt mondom, hogy a Zune Socialja olyan buko lesz mint a live.spaces blog. Mármint ha az bukó. mert ol ott nem tudsz szabadon kommentelni blogokban, csak ha van msn címed, és livon regisztráltál. Magyarul nem lehet, csak úgy az utcáról betévedni. Az apple storyt meg hanyagoljuk már... borzasztó a hangminősége, még egy Senheiser fülessel is. Ja és ugye, ITunes...a cégnél nem tudom felinstallálni, meg aí havernál sem, hogy rátöltsek fájlokat. A Sony dettó ugyanez... szóval KUKA.

Ha majd odafigyelnek ezek a gyártók a hangminsőségre, majd akkor lehet dumcsizni ezekről. Addig hallgatom a sajátomat
(nem mondok márkát), ami 2x többet tud bármelyik említettnél, mindezt megbízhatóan tudja, bár nem tud social netwöközni, de az meg nem is kell, mert épp fontolgatom a wiw profilom törlését...

Uff Szóltam :)
Zune jobb, mint ajPod? Jujj mekkora flame lesz itt! :D

"Te meg ne írjál postokat csak azért, mert utálod az Apple-t." - Dehonnem! Forrongjanak csak azok a kommentek.
"Disconnect your iPod, listen to some tracks, and connect it again. Now iTunes will sync with it and update its internal play counts with any new plays on the iPod. Once iTunes is done, Last.fm will analyze iTunes's newly updated play counts to find out whether there were any new plays on the iPod. This could take a while. If new tracks were found, Last.fm will pop up a window showing you the tracks and ask you if you want to scrobble them." Forrás: www.last.fm/help/faq/?category=iPod+Scrobbling

Bár nem vagyok jó angolból, nekem ebből úgy tűnik, hogy az iPod-on történt lejátszásokat összegyűjti az iTunes és az megy a last.fm-hez. Azaz itt is az iPod-on történő zenehallgatási szokások gyűjtéséról van szó, mégha nem is tökéletesen automatikus megoldással.

Vagy a Zune azért jobb, mert a Zune Socialra számítógép közvetítése nélkül kerülnek fel a zenehallgatási szokások wifi-n keresztül? (erre a kérdésre nem találtam pontos választ, nem is nagyon kerestem.)Mégha igen is a válasz, azért korántsem akkor előny ez, hogy átrendeződjön a piac, hiszen időről időre úgyis mindenki rádugja az iPodját a Mac/PC-re és átvánszorognak azok a zenehallgatási szokások a last.fm szerverére, végeredményben a user nem érzékel jelentős különbséget. Illetve mégis: a Zune Socialon vannak 1.5 millióan, a last.fm-en sokszor ennyien.

Tény, hogy a last.fm-es megoldás kicsit nehézkesebb, kell egy külön letöltés a last.fm-től, mert nincs előre beépítve a szolgáltatás az iPod-ba.

Jut eszembe, a Zune magába épített egy olyan szolgáltatást, amit (amihez nagyon hasonlót) más is kínált.... well, ez nekem hasonlít ahhoz, amikor a Windows-ba előre be volt építve a Media Player. Gyanús, hogy ha a Zune mégis elönti a piacot, akkor a last.fm és hasonlók megrohanják a bíróságokat, hogy az MS visszaélve piaci erőfölényével összekapcsolta a zenehallgatási szokások elemzését végző szolgáltatását a géppel. És akkor jöhet pár milás bírság meg a Zune-S.
PAStheLoD: Bilibe logatod mar megint a kezed. Open vagy legalabb szabvanyos es egyszeru megoldas? Majd 10 ev mulva, amikor mar senkit sem fog erdekelni :( Esetleg a kinaiakban meg lehet bizni...

Viccesek vagytok sok hulye kis apple fanboy. Vegyen mindenki roghoz kotott hw-t meg sw-t, es lelkesedjen. Azt nagyon szeretik a gyartok. (Tudom, hogy a Zune is ilyen, abbol is sokat fogok benni ;) ) Oruljetek neki kozosen, hogy az MP3 lejatszotok gyartoja megmondja, hogy milyen kliens programot hasznaljatok hozza, milyen operacios rendszeren.
netrunner: pedig én kíváncsi lennék arra a márkára, pláne, hogy hangminőséget és megbízhatóságot emlegettél. Ezt csak azért vagyok bátor megkérdezni, hogy nehogy a hozzászólásod második fele a lepkefing effektusnak essen áldozatul.

Mellesleg egyetértek a hozzászólásoddal, azzal a kitétellel, hogy a második bekezdésben én a Samsung márkát emlegetném. Nálam bevált (csk a firmware update nem akar sikerülni).
atleta.hu: csak egy dolgot nem veszel figyelembe: Az emberek nem azért szeretik a kötött dolgokat mert fanok, hanem mert se idejük, se kedvük driverekkel, trükökkel, telepítésekkel, intalációkkal, szereléssel pöcsölni.
A többség egy teméket vesz annak hibájábal és előnyeivel, de elvárja, hogy az a termék működjön és megcsinálja amit ő akar. Persze nem teljesen személyre szabott és nem is saját, de mire mindent beállítgatok és megszerelek, addigra összeraktam két kiadványt a másik "röghöz kötött" hardweren. Ráadásul nem is kell utána újra raknom az oprendszert, mert éppen nem olyan grafikuskártyát vettem ami 100%-osan kompatibilis az alaplappal.
Nagyszerű ez a flame, de igazából ez marketing kérdés semmi más. Valamiért a "sok hülye kis apple fanboy" meg tudja bocsájtani, hogy a lejátszója mindenféle kihívásokkal küszködik, mint nehéz - azért nem lehetetlen - más szoftverrel használni mint amit a gyártó ad hozzá, hogy nincs ogg támogatás a gyártó által adott op. rendszerben, stb.

És ennek egyetlen oka van, az hogy az iPod olyan mint a beszélő béka a viccben, kúl.

A Zune meg nem. Sőt azok a lejátszók sem, amik sokkal többet tudnak, jobban szólnak az iPodnál. Egyenlőre.
Na most láttam. Ha valamiért, akkor ilyenekért kell tisztelni a Microsoftot az Apple-val szemben és nem azok miatt amit hirbehozó felsorolt:
bigyo.blog.hu/2007/10/03/a_microsoft_megmutatja_hogyan_viselkedju

Na de tudom, akkor nem lehet csak úgy szimplán utálni és ennek állandóan hangot adni :)
trixilw: nem ertelek. Miert lesz neked ('az embereknek') attol konnyebb hasznalni egy termeket, hogy nem kotik guzsba a kezed? Miert kene ujratelepitened az oprendszert, ha jo esetben semmit sem kene telepiteni mondjuk egy MP3 lejatszo hasznalatahoz? (USBs hattertar, ugye.) Ettol meg a gyartok csinalhatnak (es csinalnak is) csilivili music managert. A kulonbseg csak annyi, hogy nem kell telepiteni, mert hasznalhatsz mast is _ha akarsz_.

> Ráadásul nem is kell utána újra raknom az oprendszert, mert éppen
> nem olyan grafikuskártyát vettem ami 100%-osan kompatibilis az
> alaplappal.

??? Ennek meg mi koze a temahoz?
@EdBoyWW - A Samsungra gondoltam :) Nekem is az van, a firmware is megy.. :)

volt K3, T9, most P2-re gyúrok.Az újaknál a DNSe2.0 fantasztikus dolgokat produkál.Igazi élmény.Az aksik meg akár 30-40 órát is elmennek. Ja a beépített Kékfog,játék,pdf,txt olvasót nem is emlegetem.A gyári fülhallgató sem rossz..de egy senheiserrel kész orgzmus.. :)

Az apple marketingben volt okos. A éleméynformálókat, a hypot használja ki. Jó a PR. Jó imidzset csinál magának.
atleta: Nem jön össze, igaz, csak már túlgondoltam. Arra gondoltam, amikor az ember elkezdi vásárolni a gépet darabonként és az egyik alkatrész nem jó a másikkal (szintén vagy gyári "gúzsbakötés" vagy más miatt), emiatt belassúl meg akadozik az egész, ráadásul feltöltesz rá egy Linuxot és buherálod, hogy végre legyen valami használható rendszered, de még mindig nem tudod, hogy jól kezeli-e a színeket vagy a fontokat. Én is csináltam ilyet régen és elegem is lett belőle. Rájöttem, hogy adják a kész terméket én meg kihozok belőle amit lehet. Ez lehetne egy HP pc is, de jelenleg a saját munkámra optimálisabbnak tartok egy mac-et.

Abban viszont teljesen igazad van, hogy bizonyos értelmetlen korlátokat csinálnak a gyártók a saját termékeikkel. Egy ilyenért be is lett perelve a Microsoft (Media player) pedig azt se volt kötelező használni. Lehet, hogy majd valaki az Apple-t is bepereli egyszer ezért.
Tehát abban amit állítóttál igazad van, viszont az nem ugyanaz mint amit hirbehozó állít. Az ő magyarázatai miatt hergeltem túl magam.
amíg lószar van, veréb is.

az apple mondjuk nem szar DE van nála olcsóbb és van nála jobb, minden téren.
Ez a "fapados" naplófájl jó ötlet... mondjuk XML-ben... És ami azt illeti, nem is utópia. A megoldás szokás szerint az open source:

www.rockbox.org/

tessék fölvetni a fórumban, venni egy kompatibilis lejátszót, várni, és vigadni; a türelmetlenebbek meg leülhetnek egy C compiler elé és leprogramozhatják maguknak =)
megint applefika, ms nyalas. Kozossegi szolgaltatasokrol akkor beszeljen a zune mikor lesz kozosseg, de amig 12312x annyi ipod megy el mint zune...
kicsit más és régi, de nekem tökéletesen elég ok, hogy soha ne menjek egy zune közelébe:
href.hu/x/3t0l