Ó, podcasting, miért születtél halva, mondd

Amóta megvettem az új iPodomat, amire végre lehet tölteni rendesen, korlátlanul a bármiket, szóval azóta valahogy egyre jobban rákattantam a podcastokra. Pontosabban rákattannék, ha engednék.

A helyzet ugyanis az, hogy viszonylag gyenge a kínálat. A techműsorok közül eddig a Diggnation és a TWiT csorog le rendszeresen a webről az iPodomra. A zenei podcastok közül pedig a Mixotic maradt bent tartósan a készletben.

Meg az tök jó, hogy például az aktuálisan legnézettebb YouTube-videók is mindig ráfrissülnek az iPodra, de azért ennél sokkal többre vágyom.

Ugye az egész podcasting abból fakad - régi teóriám -, hogy az Apple az iPod berobbanása idején még képtelen volt wifit pakolni a hordozható készülékébe, így a feedből on-demand letöltődő médiafájlok jelentették a megoldást a kvázi-online világ felé vezető úton.

Bár maga a podcast, mint műfaj nem igazán terjedt el a közösségi weben. Nézzük csak az Odeo felemás sikerét, és khm, bukását. Azért a podcast mint olyan, kiváló eszköz lehetne például a videómegosztó szájtok számára, illetve a közszolgálati adók is kiszórhatnák a streamek mellett podcastokban is a műsoraikat.

Én például kifejezetten nehezményezem, hogy a BBC nem ad részletes podcast katalógust olyan kiváló adóihoz, mint amilyen a Radio 1 is. De persze azt is el tudnám képzelni, hogy a magyar közszolgálati adó rádióműsorait és saját gyártású tévéműsorait is lehetne szedni iPodra, automatikusan.

A podcast létjogosultságát az adja, hogy nem vagyunk folyamatosan szélessávú net közelében, így nem árt, ha automatikusan előtöltődik egy csomó "majd megnézem/meghallgatom" műsor.

Valamiért azonban ez a műfaj nem tudott igazi sikereket elérni. Az egyik legutóbbi bukásnak tekinthető, hogy a Yahoo nagyon faszán összetett podcast directoryja október 31-ével megszűnik.

Tudom, hogy Magyarországon még annyi esélye sincs a témának, mint a tengerentúlon. És valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy mi volt a baj, miért nem tudott sikereket elérni a podcast a post-2005 weben.

Mi sem jelzi jobban a podcasting sikertelenségét, hogy az értelmes podcastok többsége még mindig szinte kizárólag tech témájú műsor.

Őszintén sajnálom, hogy a másfél évvel ezelőtti postom óta nem történt semmi, ami megváltoztatná a véleményemet a podcasting jövőjéről. :_(
Címkék: apple podcast ipod podcasting
2007.10.18. 21:04. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A podcast nem csak erre lenne jo: sorozatokhoz.

Ha egyszer egy sorozat mar elore kesz van egy hettel, a TV-be sugarzas tulajdonkeppen publikacios datum.

Kevesen tudjak mar talan, de az elso hivatalos videopodcast a Lost 2. evadja volt.

"Ugye az egész podcasting abból fakad - régi teóriám -, hogy az Apple az iPod berobbanása idején még képtelen volt wifit pakolni a hordozható készülékébe, így a feedből on-demand letöltődő médiafájlok jelentették a megoldást a kvázi-online világ felé vezető úton."
Ez ott hibádzik, hogy nem az Apple találta ki a podcastot, de még az elnevezést sem. 2004 októberében a Google már 2750 találatot dobott ki a "podcast" szóra, az Apple pedig csak 2005 júniusában építette be az iTunes-ba.
en.wikipedia.org/wiki/History_of_podcasting
Amúgy szerintem (legalábbis nálam) azért bukott el a podcast, mert nem tart annyi ideig bemenni a munkahelyemre, amíg meg lehet hallgatni egy podcastot, autóban pedig inkább zenét hallgatok, és a zenés podcast ugyanazért nem jó, amiért a sima rádió sem: jobban szeretem magam kiválasztani, hogy épp akkor mit akarok hallgatni.
Bocs, ez hosszu lesz, de fontos tema nekem.

En harom fontos dolgot latok a podcastokban:
- Akkor ferek hozza a digitalis tartalomhoz, amikor akarok, es epp idom van, nem helyszintol fuggoen
- magam valogatom ossze a video/hang adasokat az egyeni izlesemnek megfeleloen, nem valami nagy tomegek kiszolgalasara kialakitott teve vagy radiocsatorna diktalja, hogy milyen musorokat nezzek
- ha otletem van, ertekes tudasom, velemenyem, meg tudok szolalni audio/video tartalmakkal, nem csak szoveges, blog formaban

A mobil szelessav, a kulonbozo video meg radio shifting alkalmazasok (meg a bittorrent tevefeedek) tenyleg elmossak a hatarokat a teve, radio, meg podcastnak nevezett tartalmak kozott, de mindez nekunk csak jo.

Ha nem lettek volna az elso amator podcastok, amik versenyre, illetve megosztasra sarkalltak az "oreg" mediat, most nem tudnam az igenyes radios tartalmakat sem kovetni, mint pl a This American Life, a BBC szamos adasa, pl Front Row, vagy hogy teljesen mas temat mondjak, az amerikai focis ESPN Football Today adas.

Hadd emeljek ki par nem konkretan tech podcastot, ezek mind fent vannak iTunes-on:
Amazon Wire - friss konyvek, filmek kapcsan erdekes interjuk, Game Theory - a videojatek szakmarol nagyon igenyes adas, Never Not Funny - amerikai komedias heti viccelodese, BBC Radio 1 Documentary - aktualis, laza hangvetelu doku musor a BBCtol.

Nem szabad ilyen vilagmegvaltunk-vagy-hatalmas-bukas szelsosegekben gondolkodni.

Szerintem a szemlelet es technologia egyszeruen kiteljesedik es beleolvad ez az egesz a web szovedekebe. Ettol pedig tobb emberhez jut el.

Ha csak annyi marad a podcast temabol, hogy az internet tobb, mint szoveges tartalom, es video vagy hang alapu musorokat is tudunk kesziteni, terjeszteni, fogyasztani, az eddigiekhez kepest hallatlanul alacsony koltsegekkel, szerintem mar ez onmagaban forradalmi.
Csatlakoznek az elottem szolohoz, valoban nem kell leirni a podcasstot mint mufajt. Sajnos magyarorszagon meg nem eleg elterjedt, de talan idovel sokan felkapjak a fejuket es raebrednek mennyi lehetoseget hordoz magaban a podcasting. Azzal is vitatkoznek, hogy a legtobb szinovnalas podcast techpodcast(habar a TWIT tenyleg jo) de nem szabad elfelejtkezni az egyetemi podcastokrol (Harvard Extension School) vagy a nyelvoktato podcastokrol vagy akár a National Geographic ismeretterjeszto podcastjarol.
A Szent Korona Rádiónak remek podcastszolgáltatása van, ajánlom mindenkinek. www.szentkoronaradio.com/podcastinfo
Mostanába' még a tévés dolog megy: kérem, nyomják az arcomba, mert hülye vagyok hozzá, hogy letöltsem, és buta is vagyok, hogy megkeressem. Majd felveszem videóra, ha nem érek rá. IMHO.

Visszatérhetünk a dologra 2 év múlva, remélem, változik.

A távkapcsolót jobban szeressük egyelőre.
ern0: Inkabb arrol van szo, hogy a nagymedia egyelore - vagyis amig nem kenyszerul ra - nem adna ki a kezebol a kontrollt. Mondjuk igazuk van, mert abban nagyobb biznisz van.

A tomegek meg megsam akarnak annyira multimedias tartalmakat gyartani (audio es video podcastok). Az irott szoveget valahogy jobban szeretjuk (lasd sms vs telefonhivas).
Szerintem írott szövegben megcsinálni valamit minőségire könnyebb mint hangban, mert ott a szövegen kívül figyelni kell a beszédtisztaságra, gyorsaságra, hangerőre, hangsúlyokra stb. Gondolom ez lehet az egyik oka, hogy kevésbé népszerű a létrehozása. Másik szempont csak tipp, de a formátumokhoz kapcsolódhat: ha jól tudom az mp3 licenszdíjas hivatalosan, a wav túl nagy, az ogg vorbist meg nem támogatja elég hordozható eszköz a menet közbeni hallgatáshoz.

Nekem a hangos tartalmak nem igazán jöttek be, sokkal könnyebben elvesztem a fonalat ha már egy kis ideig nem tudok figyelni aztán akkor lehet visszatekergetni, illetve értelemszerűen illusztráció sincs mellé. Az írott tartalmakat kényelmesebbnek, gyorsabbnak találom.

"De persze azt is el tudnám képzelni, hogy a magyar közszolgálati adó rádióműsorait és saját gyártású tévéműsorait is lehetne szedni iPodra, automatikusan."

Már az is haladás, hogy van webes Hangtáruk, illetve az is le lett csökkentve a korábbi fél éves időtartamtól 1-2 hétre visszamenőleg.
Nem lehet h. csak simplan megelozte a korat? es kell meg par ev mire kiforrja magat? novekvo igeny lesz ra, hasznalnak az emberek es igy a masik oldal is rakenyszerul h. 'podcastot' gyartson.

Ahogy a masik postodban is irod h. a filmeknel is probalnak neten reklamozni.
Én személy szerint a magyar rádió műsorait szoktam néha feltenni a MP3 lejátszómra, főleg, ha nem volt időm őket időben elcsípni. Bár a rádiós magnó helyett már én is a netről vadászom a sávot.

Bár az mp3 letöltést nem kimondottan támogatja az oldal, de ezt a pingvin megoldja pik-pak! :)

És kiválóan alkalmas a rádióban hallott új számok letöltésére csak szeletelni kell a műsort...
A podcastok ideálisak az egyébként információszegény időszakok kitöltésére.
Ideális azok számára, akik sokat utaznak (közlekednek). Az idióta ker. rádiók helyett hallgathatod a BBC, vagy a Guardian elemzéseit www.bbc.co.uk/radio/podcasts/directory/
www.guardian.co.uk/podcasts
+ itt is van tonnányi
Visszaolvasva a kommenteket megnyugodtam, ezek szerint nem vagyok egyedüli podcast fogyasztó. Én nyelvgyakorláshoz használom. Amikor feltöltöm az aksit, egyúttal automatikusan le is tölti az online suli következő részét.
Hát van a Creative-nak is egy nagyobb tárja : www.zencast.com és netvibeson is lehet keresgélni, de azt meg nem lehet letölteni. Automatikus frissités az nekem hiányzik, mivel nem ipodom van,( bár nem sokat hallgatok podcastot)
Hírbehozó szerintem nem kerestél utána a témának eléggé. A podcast igen is virágzó dolog, csak lehet, hogy te nem találsz magadnak megfelelőt rajta. Én például spanyolul a segítségével.
Van egy rakat podcast directory:
- podcastdirectory.com
- podcastalley.com
- podcastingnews.com
- npr.org
- podcast.net
- podcastblaster.com

Videocast-ok is vannak szép számmal, csak keresni kell, és találsz is. Vagy csak lehet, hogy én néztem bele amikor Scoble sorban állt az iPhone-ért? (vagy amikor kinyílvánította a kyte.tv-n, hogy a Google keresője 5 éven belül beadja a kulcsot? A videójára szövegesen, videóval vagy hanggal is tudtál válaszolni, sőt volt amikor ő is bekapcsolódott a beszélgetésbe)
Nem tudom miért írtod hogy nincsenek podcastok. 4 nap alatt 72 GB(!) ot töltöttem le. Csak fényképezés és divat témákban. Ahogy én látom már a verebek is podcastot szarnak. Ráadásul a rofi cégektől (Adobe, MS, Fashion TV, BBC) szupergyors sávszélességet lehet letölteni.
én csak zenés podcast téren nyilatkoznék, mert azt fogyasztom, de abból vannak abszolút jók, külföldön is és itthon is, frissülnek, élnek, van szcéna. alap böngészésre a fentebb is említett zencast.com elég jó! konkrét példa jóságra külföldről:
- www.residentadvisor.net/podcast.aspx
- www.ninjatune.net/podcasts
itthonról kedvenc:
- www.cloneshit.hu/category/podcast
és hazabeszélés:
- kultblog.hu/categories/Podcast