Az indexes 'Percről percre' twitteresítése [update1]

Az október 23-ai eseményeket az Index - megszokott módon - "percről percre" (rövid nevén "PP") formátumban dolgozza fel. Nem csak, de a legfrissebb híreket a pp-ben közli, éppen azért, hogy a netezők a lehető leghamarabb értesülhessenek az adott esemény fejleményeiről.

A pp az Index egyik legrégebbi találmánya. Uj Péter azt mondja
a pp elnevezes nagyjabol az index indulasa ota el, de lehet, hogy hasznaltuk az internetto utolso idoszakaban is. (azota az intereneten minden masodik hirrel foglalkozo szajt hasznalja ezt az elnevezest) az elso elo kozvetitesunk az az 1996-os Szigetrol volt, sms-ben. tulajdonkeppen ugyanez a formatum, csak nem ez volt a neve. jellemzoen a valasztasok futtattak be format, de mondjuk a 2001.09.11. is attoresi pont volt.

probalkoztunk volna mindenfele szofsztikaltabb formakkal legalabb fejben, de rovid ido alatt lejatszodo, nagy hordereju es tobb tudosito egyideju munkajat megkivano esemenyeknel ez a legegyszerubb es leghatekonyabb formatum. (es raadasul a blogrobbanassal abszolut megszokotta is valt.)
Szóval a főszerk azt biztosan jól látja, hogy ez egy hatékony hírközlési forma. Nem csak azért, mert idehaza tényleg mindenki koppintja, ráadásul éppen ezen a néven, hanem azért is, mert az indexes PP népszerű az olvasóknál is.

Erre példa, hogy bár külön feedje nincs a PP-knek, Bácsi Laci (KiBu) kanyarintott egy html parsert, ami az október 23-ai eseményeket koveroló PP-oldalból szedte ki a friss postokat, és küldte fel egy Twitter accountra.
[E]gy xml feldolgozó erejével rendelkező html parser. Segítségével lehet XPath és CSS alapján is keresni a html struktúrában, és módosítani, javítani is lehet a dokumentumot. Ezen kívül a twitter gemet használtam még, mivel ezzel sokkal egyszerűbb a csiripelés, mintha saját magam találnám fel a spanyol viaszt.
Nyilván sokkal egyszerűbb lenne, ha a PP-knek lenne feedje. (Lehet, hogy hamarosan lesz is.) És nyilván nem csak a PP-k twitteresítése az egyetlen lehetőség. Mivel a PP-postok gyakorta sms-hosszúságúak, így nem csak a Twitter 140 karekteres postlimitjéhez passzolnak, de mondjuk akár sms-küldéshez is. (Lásd még az említett szigetes őstudósítást.)

Mondjuk idehaza nem látszik, hogy hogyan lehetne ingyen sms-ekben megoldani egy ilyen pp-értesítős dolgot. Talán szponzorált sms-ekkel. Az azonban látszik, hogy a kereslet meglenne egy ilyen szolgáltatásra is. Főleg ha olyan forró eseményekről akarja az ember megtudni a legfrissebbeket, mint például az október 23-ai események.

Amúgy a Twitteren keresztül ugye elvileg sms-értesítést is kérhetünk. Esetleg valahogy meg lehetne hekkelni a Google Calendar ingyenes smsküldés-funkcióját. Ötletelés vége. Ti jöttök.

[update1]
Közben Pozsiék már megcsinálták a feedeket a PP-khez. Szóval ezentúl ha valaki a PP-hez feedet szeretne, írja az url végére, hogy "rss/".
Vagyis pl ehhez a PP url-hez: http://index.hu/politika/belfold/pp07okt23/
ez a megfelelő feed url: http://index.hu/politika/belfold/pp07okt23/rss/
Címkék: breaking feed twitter
2007.10.24. 14:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az 'azonnali üzenet'-képes mobiloknál (pl. nokiák), ahol meg sem kell nyitni az üzenetet még hatékonyabb lenne; és egy kis célzott reklámmal működőképes is lehetne..
Google Calendar lehetőség:

Valaki csinál egy Forradalom calendar-t, és ha új esemény van, annak a szövegét mondjuk két perccel a jövőbe előretolt dátummal berakja a calendar-ba, amiről jön SMS.

Akit érdekel, azok előfizetnek a Forradalom calendar-ban a sajátjukban, és így ők is SMS-t kapnak.

A kérdés csak az, hogy a más Cal-ból jövő eseményekre be lehet-e állítani SMS értesítést. Ha igen, akkor műküdik.
egy hasonló, de mozgóképes kezdeményezést már láttam a spOtmob-on, ott például egy képernyőn lehet megnézni az "eseményeket" www.spotmob.com/multispot/revolution

persze ez így nagyon soványka, pedig biztosan sokan készítettek a mobiljukkal videókat
twitter.com/aadaam/statuses/355314972

A rend kedveert. :)

(Tudom, sose voltam onbizalom-hianyos.)
Lehet játszani a twitterrel, és a megoldást megnézve még szép is az eredmény, de a PP-k követésére szerintem ideális és piacképesebb az RSS.

Figyelembe véve a megoldások elterjedségét, valószínűleg ez lesz a nyerő párosítás. Főleg, hogy a mobil kütyükön is népszerűbb és elterjedtebb.

Azért ha a GCalt valakinek sikerül meghekkelnie kérem szóljon!
Jah, en se ertettem 23-an, hogy a francert nincs RSS. Mert igy ebben a formaban tok hasznalhatatlan a percrol perce.

Elolvasod a 3. oldalt, aztan a vegen nyomsz egy reload-ot, hogy a menetkozben felkerult postok miatt ne maradj le 3-4 uj bejegyzesrol, amikor a masodikra lapozol. Aztan lapozol. Aztan az elso oldalon idonkent nyomod a reloadot, megprobalod megkeresni, hogy melyik bejegyzest is lattad utoljara (ha sikerult fejben tartani az idopontot, akkor konnyebb). Rossz esetben lapozol vissza 2-3 oldalt, es ujra kezded a bohockodast.

Hat erre tenyleg az RSS valo (tobbek kozt), ahol figyeli neked az olvaso, hogy melyik bejegyzeseket lattad mar. Twitterre nyomni marha sok ertelme van, ott ugyanis pont ugyanebbe a problemaba utkozol :) (bar RSS atjaronak hasznalhato, ha epp ott van olyan). Nem fenyegettetek meg bortonnel az illetot? ;) Bocs.

Ha pedig nagyon user (es reklam!) frendly-k akartok lenni, akkor osszedobtok egy olyan ajaxos megoldast (webketto, juhejj!), ami az oldal ujratoltogetese nelkul huzogatja le nehany percenkent az uj bejegyzeseket, kozben pedig jeloli, hogy hol tartottal utoljara. Mondjuk bekattintasz egy konyvjelzot. Ha feltek a nagy terhelestol, akkor comet, illetve figyelni kell, hogy a user mikor konyvjelzett utoljara. Ha regen, akkor lehet ritkitani a letoltest, es meghagyni neki egy frissites gombot. Ez annyiban jobb, mint az RSS, hogy a pornep is tudja hasznalni, plusz a reklamokrol sem kell lemondani. Sot, megkockaztatom, hogy az RSS readerrel felszerelt power userek egy resze is inkabb ezt hasznalna, mert kenyelmes. Nem kell felvenni a feedet sehova, utana nem kell kitorolni, stb.

Ahhoz kepest, hogy 10 eve csinaljatok (csinaljak a kollegak) eleg lassan ebredtetek fel ;). De legalabb felebredtetek.
A "percről percre" nem az Index találmánya, ezer éve használja a média. (Ugyanígy nem az Index találta fel a "24 óra" címet sem.)

A blogszerű (de hozzászólásokat nem engedő) forma szintén nem az Index találmánya. (Ennek ellenére jók ezek a tudósítások.)

Érdekes ember ez a főszerkesztő, (akinek valamiért ennyire be kellett nyalnod). Nemcsak a nevét - Uj - írja ékezet nélkül, de ugyanígy nyilatkozik is:)
Ez a post inkabb a Laci megoldasarol szol. Az UP-ot meg mintegy mellekesen megkerdeztem, h mondjon mar par dolgot a PP torteneterol. Magyarorszagon amugy tenyleg az Index csinalt ilyet eloszor. Ennyi.
Érdekes, mert tökéletes ellenbizonyiték a Twitteresítő megoldás a Twitteresítésre :)
A frissítés miatt RSS kell, de a Twitter karakter korlátos postjaiba szórításnak nem látom értelmét. Vagy van?
Az AJAX-os megoldás voltaképpen egy index-kaliberű szervernek meg se kottyanna. Legalábbis ha csak az új pp bejegyzéseket húzza le és nem félmásodpercenként csekkol fel, hanem pl. 30 másodpercenként.
Amúgy (nemtom ki merjem-e mondani :S), de a zorigo is használ ajaxot.
Na jó, azt azért hozzáteszem, hogy aki volt olyan hülye és nagyobbra állított a betűmértet a böngészőjében az *ott* le is marad a dolgok végéről :-)
Az ajaxos megoldas sem hulyeseg. A lenyeg, hogy mostantol van feed minden PP-hez.
A hidfoglalase pl:
index.hu/politika/belfold/hidpp1026/rss/