Mi az, hogy valós identitás? Júzerkizárás a Facebookban.

A bloggerként és amazonos review-íróként is ismert Jon Swift arra ébredt, hogy nem tud belépni Facebook-oldalára. Gyorsan meg is kereste emailben a Facebookot, hogy javítsák a hibát, mire azt a választ kapta, hogy azért törölték az accountját, mert nem az igazi nevét adta meg regisztrációkor, s az álneves adatlapok sértik a Facebook felhasználási feltételeit. Egészen pontosan ezt a passzust:
(...) you agree not to use the Service or the Site to (...) impersonate any person or entity, or falsely state or otherwise misrepresent yourself, your age or your affiliation with any person or entity;
(Most tekintsünk el attól, hogy milyen gumicsont is az a kitétel, hogy "misrepresent yourself". Meg attól is tekintsünk el, hogy a Facebook-regisztrációkor nincs külön mező a vezetéknévnek és az utónévnek, hanem csupán egy "Full Name" rubrika van, amit akár érthet úgy is a netező, hogy oda beírhatja a teljes nicknevét.)

Swift felháborodása érthető. Példaként hozza fel, hogy vajon Bob Dylant is törölnék-e a Facebookból, ha nem Robert Zimmerman néven regisztrálna? A Facebook irányelvének nyilván az ad értelmet, hogy közösségépítő szájtok nem működnek jól, ha keverednek az álnevek, nicnevek és valós nevek. Vagyis ha az identitáskezelés nem egységes. Hiszen így nem alakulnak ki olyan szép kapcsolati ágrajzok a valós emberek között.

Ugye ismerős az iWiW-ről is az a jelenség, amikor a felhasználók nem valós nevükkel regisztrálnak, hanem más entitások, esetleg más emberek valós nevei mögé bújnak. Ez valóban megbonyolítja egy kicsit az identitáskezelést egy ilyen rendszerben, de azt is hozzá kell tenni gyorsan, hogy szűrni egyszerűen lehetetlen a nem valós identitással regisztrálókat. Miért?

Ahogy Swift is írja, a Facebook ugyan milyen alapon állítja azt, hogy neki nem az a valódi neve, hogy "Jon Swift"? Talán felkérték arra, hogy igazolja magát hivatalosan? Nem. A Facebooknál nyilván nem tudják, hogy melyik júzernek mi is a valódi neve. Valószínűleg valami bejelentés alapján törölték az accountot. Ha így van, akkor viszont elég könnyű bárkinek eltűntetni a Facebook accountját. Elég csak egy olyan levelet írni a szájt fenntartóinak, hogy bocsesz, de XY-nak nem is az XY a valódi neve, úgyhogy töröljétek az accountját.

Az online identitás problémaköre szerteágazó és bonyolult. Mert például van egy sor olyan szolgáltatás, mely kifejezetten az avatarszintű identitáskezelésben hisz. Vagyis inkább nickeket, álneveket, beceneveket, virtuális identitásokat építenek, és nem érdekli őket, hogy lonelygirl15-nek mi is a valódi neve. Ide tartoznak az mmo-játékok, például a SecondLife, vagy a blogszolgáltatók és a fórumok, meg egy sor más típusú szolgáltatás is.

A valós név, mint identitás a közösségépítő szájtok esetében nyeri el értelmét a weben. Hiszen sok szájt, így például a Facebook és az iWiW is, arra alapoz, hogy a valós személyek közti valódi kapcsolatokat lehetséges virtuálisan (online) modellezni. Persze, lehet, amennyiben a felhasználókat érdekeltté teszik abban, hogy valódi nevüket adják meg (mert például máskülönben nem találnak rájuk barátaik, ismerőseik. Vagy, mint a LinkedIn esetében: mert avatarnevek a legritkább esetben szoktak való világbéli munkát kapni.)

A netező saját érdeke, hogy adott szolgáltatásokban olyan identitással jelenjen meg, mely számára élvezhetővé és használhatóvá teszi a szolgáltatást. Ha egyszer valakit inkább Jon Swift néven ismernek, akkor viszont engedtessék meg neki, hogy ilyen néven legyen jelen egy valós identitást támogató szolgáltatásban is.
Címkék: iwiw avatar bulvár social network facebook identitás
2007.11.01. 14:13. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miért nem lehet megkövetelni a user-től, hogy igazolja magát valahogy regisztrációkor? Pl. adjon meg egy telefonszámot, ami szerepel a telefonkönyvben, ahol ott a neve is. Visszahívják, és ha tényleg ő az, akkor aktiválják csak a regisztrációt.

Persze nincs mindenki benne a telefonkönyvben, ezért ez nem mindenhol működne.

De lehetne pl. olyasmi, hogy lenne egy névleges regisztrációs díja a szolgáltatásnak, amit online kellene fizetni bankkártyával, és akkor a kártyához tartozó név igazolná, hogy ő az. (Persze itt meg az jön elő, hogy ki adja meg szívesen a kártyaszámát).

Mindenesete hasonló módszerekkel, ahol mindenki kiválasztaná, hogy neki melyik a legszimpatikusabb lehetne igazolni a valódiságot, ami értelmesebb social site-hoz vezetne, mint a mostaniak a csomó álnévvel.
és akkor arról még nem is beszéltünk amikor valaki más nevében regisztrál, rosszindulatú szándékkal..
erre van egy kis sztorim.

amikor a myvip indult akkor pár hétig nem foglalkoztam vele, ugyanis csúcson volt az iwiw-láz, máshová meg ugye minek, így gondoltam. aztán regeltem és egy egész éjszakát töltöttem azzal, hogy ismerősöket keressek mert a keresőrendszer gyakorlatilag sz*rt sem ért. pár nappal később eltünt a regisztrációm, azt meg már mondani sem kell, hogy a kérdésemet figyelmen kívül hagyta az üzemeltető. kicsit szíven ütött de utána nem nagyon foglalkoztam a dologgal mert úgyláttam elég nekem az iwiw de aztán egy ismerősöm felhívta a figyelmem egy free szolgáltatós webcímre ahol ott a nevem (azthiszem uw-s link volt) egy hosszú listán. Más is lehet ezzel a névvel nem csak én - gondoltam, de a lista elején egy szöveg egyértelművé tette, hogy én vagyok az, nagyjából így emlékszem rá:
"ha a listán látod magad akkor nekem köszönheted, hogy nem vagy myvip tag mert töröltettem a regisztrációdat de azt ne kérdezd, hogy ki vagyok nyehehehehe"
ezen kívül volt még egy email cím ami mellé oda volt írva, hogy ha ki akarsz valakit töröltetni akkor írj nyugodtan.
a mellékelt szövegről világított, hogy egy tizenéves hülyegyerekről van szó de máig nem derült ki, hogy milyen kapcsolata van/volt.
lehet, hogy még a linkem is megvan valahol de már nem érdekel.
Mert ez nem az igazi neve, hanem egy történelmi személyét vette fel (író, ő írta a Gulliver utazásait), lásd itt:

www.blogger.com/profile/02130944579317556923

en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Swift

Hasonló hazai példa lehetne ha valaki mondjuk Gárdonyi Géza néven és fotójával bloggolna, majd ugyanezen regisztrálna a wiwen.

Egyébként azóta visszakapta a Facebook oldalát.
Ez mennyire gáz a Facebook-nak...főleg, hogy a Google most oda akar nekik pörkölni :D
engem ugyanígy rúgtak ki az iwiw-ből

a különbség csak annyi volt, hogy azok még ennyit se válaszoltak a levelemre, hanem nagyívben leszartak

ja és persze 800 ismerősöm volt, aki közül egyetlen egyet sem jelöltem be én, hanem mind engem jelölt
kivancsi:

>Miért nem lehet megkövetelni a user-től, hogy
>igazolja magát valahogy regisztrációkor? Pl.
> adjon meg egy telefonszámot, ami szerepel a

Azert gondolkudjunk el rajta, hogy mennyire szeretnenk, hogy a wiw/facebook szeru szervezetek ilyen kemeny ellenorzest gyakoroljanak felettunk. (A 'nem kotelezo regisztralni' erv lehet, hogy par even belul kb. annyira lesz ertelmes, mint a nem kotelezo mobiltelefont vagy internetet hasznalni.) Tenyleg jo dolog, hogy a felhasznalok a _sajat ismeroseik szamara_ jol azonosithatoak, de durva lenne osszekotni a nepessegnyilvantartoval (lasd szemelyi bemutatasa).

> De lehetne pl. olyasmi, hogy lenne egy
> névleges regisztrációs díja a
> szolgáltatásnak, amit online kellene fizetni
> bankkártyával, és akkor a kártyához tartozó
> név igazolná, hogy ő az. (Persze itt meg az
> jön elő, hogy ki adja meg szívesen a

A paypal valami ilyesmit csinal, eleg ugyesen: levesznek $1-t a kartyadrol, aztan vissza is utaljak (ezen persze nekik van nehany cent bukta). De ez megint a beazonosithatosag fele megy el. Akarom-e, hogy a facebook biztos legyen benne, hogy valoban en vagyok az? Akarom-e, hogy tudja a hitelkartyaszamom, amikor nem vasarolok tole semmit? Epp ellenkezoleg: igazabol azt akarom, hogy azok se tudjak a kartyaszamom, akiktol vasarolok. Es nem feltetlenul azert, mert felek, hogy penzt emelnek le a kartyamrol (az eleg jol kivedheto), de nem kell, hogy totalisan nyomonkovetheto legyen az ember.
Az iwiw 1 bugos sz@r, nem lehet üzenetet küldeni, sem válaszolni.
Nem az IE rossz, mivel másik id-vel engedi. valóban szarnak az userekre...
Swift-el legalább leveleztek...
Nekem az nem tetszik, hogy mennyire esetleges a törlés. Valaki írta az ami példáról, hogy elég sok fake Gates van fenn, vagyis ad-hoc alapon ellenőrzik a felhasználóikat (a legújabb meg, hogy az alkalmazottak a bizalmas infókat szemlélgetik...)

A megkövetelt mindenféle azonosítóval meg az a baj, hát hogy szükség van azoknak az azonosítóknak a létére és megadására. Például szerintem alapvető, hogy nem adunk meg online olyan adatot, amely valamilyen még használandó eszközhöz kapcsolódik (bankkártyaszám, telefon, stb.), és nem feltétlenül szükséges.(persze lehet, hogy túlzottan aggodalmaskodom)

A PayPalnél ugye az a zseniális, egy olyan adatot használnak fel az azonosításra, amelyet egyébként is meg kell adni.

Abszolult mellékszál, de én alapvetően nagy barátja vagyok a hivatalos és a magánnetwork szétválasztásának. Pl. az iwiw esetén tudom, hogy a nem túl sok ismerősöm között van pl. néhány fejvadász-HR közeli, továbbá akad, aki azonos munkahelyen dolgozik, és ez eleve meggátolja bizonyos témák felvetését.
az senkinek sem szúrja a szemét, hogy a fent említett ember csak azéert kaphatta vissza a fiókjat, mert bizonyos fokig ismert személyiség. Egyszrű Lajosra magasról szarnának, ahogy rá is szartak az elején.
Az azonosítás problémája mind emellet létezik és bizony jogos érv az is, hogy ha csakis a valódi nevet lehetne használni, akkor millió híres ember egyszerűen nem lenne megtalálható.
OFF:
higgyétek el, igazán nem vagyok nyelvművelő, és tkp. ez az egyetlen, amit üldözök:
az í és ű terjedése i és ü helyett. azaz (csak a helyes alakokat írom): hirdetés, tüntetés, büntetés, eltüntet(! ld. fent), nyilvántartás, hivatal, Imre (még ezt is láttam Ímreként) stb. első szótag i,ü rövid (persze nem mindig).
OFF OFF
én még egy alapvető filozófiai kérdést is felvetek: miért kell, hogy egy embernek egy identitása legyen? az avatar, MMORPG-k korában éppen arról szól a világ, hogy van egy IRL identitásod, meg van egy (vagy több) virtuális.
nekem teljesen megfelel, hogy ezt a poszot hírbehozó írja, és nem Gipsz Jakab. és kérem, hogy engem meg is-nek hívjanak itt. és egyébként majd én megmondom annak, akinek és amikor akarom, hogy a többi IRL és virtuál identitásommal ez hogyan és mennyiben kapcsolódik.
természetesen minden identitásom különböző jogokat élvez. is nem nagyon tud mást csinálni, mint ide irogatni és nem is kérek neki többet; soha nem lesz social networkon barátja, nem fog webáruházban vásárolni.
a Facebook az én szememben tkp. ezt a jogomat akarja megvonni, és akkor (bár a Facebook meghívó már éppen az e-mail fiókomban van) nem fogok fellépni rá, mert az ott kötelezően elfogadandó nyilvánosságot és funkcionalitást nem kívánom az IRL identitásomhoz passzítani.
Van már olyan közösségi szájt amin leellenőrzik hogy valós személy-e a regisztráló. Volt szerencsém a koreai www.cyworld.com -hoz, amihez hasonlítva a Facebook olyan mint egy Trabi az AirbusA380-hoz képest. Regisztrációhoz személyi szám szükséges, külföldiektől megkövetelik az útlevél fénymásolatának elfaxolását. Saját pénznem a tölgyfa-makk, amit reklámnézegetésből is lehet szerezni, de hitelkártyával vagy sms-sel is lehet venni. Makkért avatart, dekorációs elemeket, de akár légkondit is lehet venni a partnereknél. Képfeltöltésnél egy egész kis photoshopot kap az ember a kép módosításához, persze ez is online alkalmazás. Belinkeltem az angol regisztrációs oldalt okulásul ;). cymember.cyworld.com/main/regist/ver2/regist_policy_eng.jsp?r_url=%2Fmain%2Fregist%2Fver2%2Fregist_foreigner_eng.jsp