Google Phone: sóhajok, öröm és vágyakozás

Az amerikai techsajtó fő témája ma persze a Google Phone, pontosabban - hogy egyben mi is áttérjünk a helyes terminológiára - az Open Handset Alliance (OHA) és az Android.

A New York Times két szakújságírója szerint például az is elképzelhető, hogy a nyílt platformon lefejlesztett szoftverekre talán még a Google logója sem fog felkerülni, merthogy ezt a lehetőséget meghagyja majd a 3rd-party fejlesztőknek meg a gyártóknak. A Google igazi célja nyilvánvaló és egyértelmű (mi is ezt valószínűsítettük korábban): minél hatékonyabban bevezetni a mobilplatformra is hirdetési megoldásaikat.

A kérdés persze csak az, hogy az OHA mennyiben lesz képes fontos piaci szereplővé válni a Windows Mobile árnyékában. És az is kérdés persze, hogy a Google baráti cége, az Apple mikor adja be a derekát, és mikor engedi be az iPhone-ra is a Linux-alapú Androidot. Valószínűleg soha. Viszont az elképzelhető, hogy a hekkelést nem fogják túlságosan agyonnehezíteni.

Az OHA-ban rejlő lehetőségek nem egy, a téma iránt érdeklődő blogger fantáziáját megmozgatta. Nicole Lee például komplett kívánságlistát állított össze. Ő elsősorban abban hisz, hogy a kezdeményezés hatására végre világra jöhet egy könnyen kezelhető mobil OS, és végre valahára annyit és olyan alkalmazást telepíthetünk és használhatunk majd a kompatibilis mobilunkon, amennyit és amilyet csak akarunk.  A fejlődés iránya lehet, ha a wifi- és 3g-képes alkalmazások fejlesztésében is erős lesz ez a kezdeményezés. Lee azt is elvárná, hogy a Bluetooth technológiával többet kezdejenek majd a fejlesztők, mint amit eddig láthattunk.

A vágyálmok helyett mások már konkrétan beletúrták magukat az Android specifikációjába. Sascha Segan szerint lehetőség lesz példáult weboldalakba ágyazott streamvideók nézegetésére is. Erről nyilván mindenkinek az jut eszébe, hogy végre "rendesen" lehet majd nézni a YouTube-videókat is mobilkijelzőn.

A Telegraph bloggere szerint az Apple és a Google mobilpiaci mocorgását követően már csak egy kérdés maradt: mikor jön a Microsoft Phone. Mégha nem is lesz így, mert például a Microsoft tök elégedett a mobilverziós böngészőjével, azért abban biztosak lehetünk, hogy nem egy szoftver és mobilgyártó cég fantáziáját megmozgatja majd a most összeállt szövetség által kijelölt út.

Visszatérve még a "jönnek a hirdetések a telefonomba" parára, a Seattle Times bloggere jegyzi meg, hogy a fogyasztókat már nem nagyon érdekli, hogy az androidos mobilok akár olcsóbbak is lehetnek, hiszen hirdetésekből akarnak majd bevételre szert tenni, nem a szoftvereladásból. Csakhogy a mobilok már ma is elég jó áron hozzáférhetőek, így a potenciális felhasználókat sokkal jobban fogja érdekelni, hogy vajon ha a nyílt platformot választják, nem fogja-e a Google szétszpemmelni a készülékük kijelzőjét a mégoly esztétikus és barátságos szöveges hirdetéseivel.

Mindennek ára van, valamint nincs olyan hogy ingyen ebéd, mondhatnánk. Persze a geekek is csak akkor hajlandóak eltűrni a hirdetések beömlesztését, ha cserébe egy valóban jól működő, érdekes és használható mobilplatformot kapnak.

Végül pedig hadd idézzek ide egy nokiás véleményt:
"Let's not underestimate the complexity of this industry," says Sebastian Nystrom, a director at the technology strategy unit at Nokia. "The problem is not to just develop a device but to get it out into the hands of consumers."
Az Android első szoftverfejlesztői csomagját november 12-étől lehet majd letölteni. Akkor nyilván sokkal okosabbak leszünk. Addig maradnak a találgatások és a feltétlen reflexek.
Címkék: google mobil open source android
2007.11.06. 12:42. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hh,
ha jól értem a google azt várja, h fejlesszek mobil megoldást, és abba építsen bele az ő reklámjait, és akkor ezért fizetnek nekem.

ez a desktopon működik, milliárdnyi oldalon ott a google ads, de egy palmtopon hol lesz reklám.

szerintem mondjuk olyan, h "google office for mobile with google ads" nem lesz, mert inkább fizetek 10$-t, vagy 100$-t egy irodai programcsomagért, minthogy kerülgessem a csengőhang reklámokan a mobilomon. a desktopon a gmail mellett ugyanez a reklám elfér, sőt a releváns hirdetések kifejezett hasznosak tudnak lenni, de nem minden papsajt, egy üzleti modell működik az egyik környezetben, nem biztos, h működik másikban.

azt nem várom, h a nokia ellenezzen egy ilyen platformot, szerintem még a microsoft sem fogja ellenezni, egyszerűen a mobil környezetre terelődik majd a figyelem, nem meglepő, h ott a t-com.

szerintem a hírek most arról szólnak, h érdemes mobil eszköre fejleszteni. és lehet figyelni erre az androidra is, de mondjuk több esélyt adok arra, h mondjuk az adobe azt mondja, töltsél le mini sorozatokat a mobilodra, adjuk hozzá a formátumot és a tárhelyet, ingyen megteheted, csak nézz meg előtte egy spotot.

ilyen mondjuk az mtv (magyar televízió) videotár. nyilván működhetne ez mobilon. utazok az intercity-n és megnézem a déli híradót, vagy egy kisfilmet, és előtte reklámoznak a telfonomon pont úgy, mint a televízióban. ez rendben van. de ebből előbb az adobe fog megélni, és nem a google.
És persze az is kérdés, hogy meddig hagyja ezt szó nélkül az MS.

Vitathatatlanul erős a technóliga a nagy testvérnél...
naszta,
szerintem a google-t senkinek nem kell kiütni. ki fog a mobiljára ingyen youtube videokat letölteni úgy, h előtte lemegy egy reklám, ki a fene akarja út közben nézni a fókuszt úgy, hogy reklám közben nem lehet elkapcsolni. pláne kattintós betűreklám, ami ugye arról szól, h el kell kapcsolni, ki fog kattintani elkattintani egy hirdetésről, ha mondjuk meg akar nézni egy pamela anderson videot.

az működhet, h van egy oldal, ahonnnan ingyen lehet streamingelni jogvédett tartalmat úgy, h a streamekbe reklámok vannak ágyazva. ez arra jó, h egyszer megnézz egy filmet cga minőségben, aztán vagy megnézed a csajoddal moziban, vagy nem. vagy megveszed dvd-n, vagy nem.

ilyet szolgáltatást nyújthat az adobe, mert van egy széles körben elterjedt videoformátuma, amit alkalmassá tehet reklámozásra. és akkor a tartalomszolgáltatók körében nyert ügye van. de a google-nak nincs saját videoformátuma. ők mivel akarnak labdába rúgni. h ők a google. na és. és ott a youtube. jó esetben na és. rosszabb esetben éppen pereskednek.

mintha a mobil világ meghódítását egy rakás marketing szakember találta volna ki, akiknek nem jutott eszükbe, h a relámokat olyan áruhoz kell kapcsolni, amiknek gyártóival éppen perben állnak, és nem tyúkperek ezek, illetve a reklámokat egy konkurens gyártó termékébe kell beágyazni, mert nincs saját videoformátumuk.

aztán mondjuk az adobe mi a fenének tolja a google szekerét, ha ő maga is hajthatja azt a szekeret. csinálnak egy flash alapú reklám-film-reklám-film motort, és kiszórják ezer szájtra, és nézzél kisfilmet, meg nagyjátékfilmet a mobilodon. úton, útfélen. minek ehhez a google. és a vicc, h a sokat szidott microsoft csinált alternatívát a flash-nek, a google meg nem csinált. szóval nekik már az adobe is nagy falat.

most lehet, h én vagyok a hülye, és akkor bocsánat, meg szóljatok, de lehet, h a google-nál nem gondolnak előre, vagy felvették emesét. oké kemence, de hova rakjuk emese, meg hol megy ki majd a füst, satöbbi. persze lehet, h én tévedek.
ennyi sok hűhó, bloggolás, duma, semmiért
RE: Epikurosz 2007.11.06. 15:28:30
"ennyi sok hűhó, bloggolás, duma, semmiért"

nem biztos az... ha csak annyit érnek el vele, hogy (ahogy a politikus mondaná) "tematizálják a közéletet", azaz a mobil-fejlesztésekre irányítják a reflektorokat (meg a befektetők figyelmét), az is megéri. mármint nekik :-)

kutacs: szerintem jól látod a dolgot, de a google-t se kell félteni, van pénz bőven, eddig is kidotak milliárdokat már az ablakon teljesen értelmetlen és nulla bevételt hozó alkalmazásokra, apikra, ha ezzel befürödnek akkor sem lesz semmi bajuk. Aki fejlesztett már visual studio-ban windows mobile-ra, vagy pda-ra, az tudja értékelni azt a platformot. Nem véletlen nyomta el mint a csikket néhány év alatt a korábban már ott lévő palmot meg linuxot anno a windows mobile.
Hm-hm, az MS se nyugszik - szerencsére. Lesznek még itt érdekes dolgok. Visual Studio Shell, valaki?

Ezzel elvileg lehet majd Visual Studioban Linux (Mono) alatt futó .Net-es (mobil) alkalmazásokat csinálni, ha jól értem.

msdn.microsoft.com/vstudio/shell/
blogs.msdn.com/aaronmar/archive/2007/11/05/big-news-for-vsx-from-teched-europe.aspx
Desert,
a google ads még jó ideig hozza a pénzt, az it szektor gyorsabban növekszik, mint a gazdaság egésze, azaz az on-line hirdetési piac bővülni fog, egyre több notebookot adnak el, és azon faszán működik a google ads.

de a google egy gyártó lesz a sok közül. nem hiszem, h az open source community tömegesen támogatni fogja, de számomra mondjuk voltak meglepetések.

például az social network megoldás mellé odaállt az oracle. ez meglepett például. szerintem nem telik bele egy év és kihátrál belőle.

ők ugyanis vállalati környezetben működnek, minek nekik social network. lehet csinálni business iwiw-et, az oracle megoldásokat futtató cégek között lehetne network. de ehhez mit tud hozzátenni a google. az égvilágon semmit. hogy majd lesz open api, amikor a világ kulcs vállalatai oracle-t, vagy sap-t futtatnak, ezek a megoldások ráadásul egy többé-kevésbé szabványos lekérdező nyelvre épülnek, a távoli lekérdezésekből lehet új típusú business network, és nem kell hozzá közös api.

és ugye ez a social környezetben is működne, pláne az oracle objektum relációs megoldása, na de mit tesz ehhez hozzá a google. nem kell ide se semmilyen közös api. objektum relációs adatbázisokat kell összekapcsolni, azaz a social network fejlesztése úgy indul, h felejtsd el a google-t és fogj egy oracle-t.

és erre az oracle-nél is rájönnek előbb-utóbb. h minek is nekik a google. a google szabad szöveges keresőjével ezen a téren mire mennek. elég egy sima 'like' az meg van minden adatbázisban.

miért építsenek közös api-ra, amikor a social network-öt ezerszer egyszerűbb osztott nézetekre építeni. de ha már mindenáron api kell, akkor ott az odbc, csak meg kell nyitni a táblaszerkezeteket, de tud az olvasni csv állományból is. erre csak rájönnek az oracle-nél, a microsoft-nál, vagy bárhol.

erre jönnek a hírek, h a google kitalálta, h itt majd közös api-k lesznek ezen a téren. lehet, h én vagyok nagyon hülye, meg az is lehet, h lesz egy ilyen api, de minek kell ide api. és minek kell ide a google.
"akkor ott az odbc"

na azt azért ne... :)
vagy mondhatnám azt is, hogy csak a testemen keresztül :)

az apinak szerintem ott van értelme, hogy nem csak oracle van a világon, még object-relation szinten se, tehát nem kell tőle függni. De abban egyetértünk, hogy ehhez nulla szükség van a google durcáskodásában (hogy a ms túllicitálta) kitalált apira.
Üdv,
a Google-nek anno az volt a nagy dobása, hogy kitalálta a Pagerank-ot. Semmi több.

Semmmi több? Minden évben kijönnek valami olyannal, ami tényleg használható: Google Docs, Reader, Maps, Earth- ez utóbbi kettő aztán igazán alapvető változásokat hozott az életembeünkbe, pedig egy nézegethető földgömb kit izgathat egyáltalán.

Én nem becsülném le a gugli mögött álló intellektuális potenciált, és nem gondolnám, hogy egy mobilos (reklámos) API az annyit tesz összesen hozzá, hogy kiteszi ugyanazt a reklámdobozt, amit az Ads by Google.
"Maps, Earth- ez utóbbi kettő aztán igazán alapvető változásokat hozott az életembeünkbe"

tényleg? ehhez képest a ms-nak már 1999-ben (évekkel a google előtt) volt ilyen szolgáltatása (teraserver) amiben már akkor ki lehetett venni az autókat ahol a google earth-ben még ma sem. (m7, érd, martonvásár stb)
Igaz, hogy ők nem hypeolták össze-vissza, csak egyszerűen az akkori sql server 2000 skálázhatóságát demonstrálták terabyte-os műholdadatbázissal...

"Én nem becsülném le a gugli mögött álló intellektuális potenciált"

azt én se, de iszonyatosan túl van hypeolva a cég, erősen lufihoz kezd hasonlitani.
"ha nincs pénz a drogra akkor csinálnak egy koncertet a Koncert a drog ellen" - F.F.
ha bejött a tegnapi szalámi hír, akkor írunk egy másikat ma is, h mi volt tegnap... ♠
skip.
> mennyiben lesz képes fontos piaci szereplővé
> válni a Windows Mobile árnyékában.

:) A 72%-os piaci reszesedessel rendelkezo Symbian valahogy kimaradt ebbol a szep kepbol. Tudod, ennek az arnyekaval kuzd jelenleg a winmobile.

Amugy a felhasznalo nem azert fog gugli (OHA) telot venni, mert olcso. A trukk itt az, amivel a winmobile is teruletet hodit: a fejlesztoket kell megnyerni. Jo oprendszer szolgaltatasokat kell nyujtani, jo es konnyen hasznalhato APIkat valamint jo fejlesztoeszkozoket. Erre a linux remek valasztas, mert sok fejleszto ismeri, es rengeteg hordozhato szoftver letezik ra (mar amugy is eleg sokfele beagyazott eszkozon hasznaljak). A jo fejlesztoeszkoz az meg kihivas, de gondolom eleg hamar meg fog jelenni egy Eclipse alapu megoldas, on device debugging tamogatassal.

Mert nem kozvetlenul a felhasznalokat kell megnyerni. Az bizony melos, ahogy a Nokias kollega is irta. Kell hozza egy csomo reklam, meg PR, meg image, meg branding. Vagyis ido es penz. A fejlesztoket kell megnyerni, hogy az altaluk fejlesztett sozftverek altal vonzova valjon a platform. (Ez az, amit az MS jol tud, a Nokia meg eleg lassan hisz el.)
Desert,
még az odbc is jobb a social network-ök összekapcsolására, mint valami különleges api. persze szerintem sem az odbc a legjobb megoldás. de jobb, mint az open social.

a social networkök összekapcsolására ki van fejlesztve a technológia. úgy hívják: sql.

viszonylag egyszerű - a rossz nyelvek szerint azért terjedt el, mert leghülyébb amerikai is megérti -, kiforrott, szabványos, platformfüggetlen. egyszerűen csak meg kellene nyitni az adatbázisokat, illetve részben kell megnyitni, erre valók a nézetek, h csak egy ablakon benézhetsz az adatbázisba, aztán mutatom, ami nyilvános. egy nézet mögött több tábla is állhat, több különböző helyen, sőt táblák sem kellenek, akár csv vagy xml, vagy xls fájlokból is állhat az adatbázis.

azon csodálkoztam, h az oracle-nél nem röhögték körbe a google vezető mérnökeit, amikor előjöttek az open social ötletével. gyanítom, h a meetingen komoly mérnökök nem voltak, feltételezem marketingesek találkoztak egymással, aztán behülyítették egymást szokás szerint.

de gondolom az oracle-nél majd rájönnek, h az sql-t kell támogatni, és nem az open social-t. egyszerűen csak meg kell osztani a táblákat, vagy a fájlokat. az oracle ebben igen jó. például régóta tud xml fájlokból lekérdezni a pl/sql segítségével, tcp/ip hálózaton keresztül. a lekérdezések eredményét könnyedén be lehet építeni szerverlapokba. ráadásul igen fejlett adatbányaszati eszközök is rendelkezésre állnak. nem csak azt tudhatod meg, h hányan szeretik a kakaós csigát, hanem akár azt is, h van-e összefüggés, a kakaós csiga evés, és a kedvenc focicsapat között. a social network-ök fejlesztéséhez ilyen eszközök kellenek.

szenzitív adatokat persze nem kell megosztani. de az oracle tud differenciálni, mező szintű grantok vannak, csoportokat, szerepköröket lehet definiálni, a rendszer a lekérdezéseket is naplózza. nem akarom felsorolni az összes feature-t, de az oracle tud régmúltból is lekérdezni, anélkül, h kellene külön dátum mező, mert minden sorhoz tartozik egy timestamp, és minden módosítást naplózni lehet. most az egyszerű konzisztencia ellenőrzésekről, és a triggerekről nem is beszélek. szóval az oracle mindent támogat, ami a social network fejlesztéséhez szükséges. sql kell ide, és nem api.

a google sql támogatása zéró körüli. a google fiúk attól lettek nagyok, h nem relációs adatbázisokban gondolkodtak. ettől még persze az sql elég stabil szabvány maradt.

de ezen a téren a microsoft is jobban áll, mint a google. persze régebbi vállalatok, ezt sem szabad elfelejteni. szóval nincs nekem különösebb bajom a google-lel, csak látni kellene, h a google portfolió nem jó mindenre.

szóval erre is van egy láda söröm, h az open social helyett válaszd az sql-t szlogen kinn lesz az oracle honlapján, feltéve, h az open social-ből lesz valami.
és gondolom a microsoft-nál is lesz majd valaki aki rájön, h a social networköt mssql-re építsék fel, aztán a nyilvános részekből lehessen távolból is lekérdezni. nem tudom, h mire jogosítja őket a facebook felvásárlásuk, de gyanítom, h ilyesmire.

és akkor mit csinál a google. sokan használják az orkutot braziliában, vagy jamaikában, ki a fenét fog érdekelni.

ráadásul szuper pontosan lehet célozni a hirdetésekkel, mert tudni fogják, h a kakaós csigaevők szeretik ha a barátnőjük fahéjas parfümöt visel, illetve az ilyen csajokra buknak. ez elég riasztó dolog, de a multik erre fognak bukni.
Uj Péter el van már a gondolattól is ragadtatva:

tinyurl.com/2cyw28
UP a marketing vonalon kívül nem sokat lát. általában azok tapsikolnak a google láttán, akik nem írtak le még egyetlen programsort sem. ami persze teljesen rendben van, csak ez kb. olyan, mint amikor a hajléktalan, akinek nincs egy árva fillére, beszél a pénzpiacról.
10 érv a google for mobile ellen programozó szemmel:

a google-nak:
ad1) nincs virtuális gépe, ami mobilon a zárt fejlesztésehez kell [google vs. sun]
ad2) nincs operációs rendszere és webszervere, ami a nyílt fejlesztésekhez kell, mobilon ugyanis optimalizálni kell, [google vs. apache]
ad3) nincs videoformátuma, a mobil televíziózáshoz az kell, nem tudnak gyártani egy reklám-film-reklám-film motort [google vs. adobe]
ad4) nincsk audiomegoldása, ami alternatív mobiltelefonálási lehetőséget kínálna [google vs. skype]
ad5) nincsenek prémium megoldásaik, nem tudnak vállalati ügyfeleket szerezni [google vs. live]
ad6) a megoldásaikra nincs fizetőképes kereslet, nincsenek olyan vevőik, akik akár felárat is fizetnek a termékeikért [google vs. apple]
ad8) nincs adatbázis szerverük sem, mobil környezetben nem a strukturálatlan, hanem a strukturált lekérdezés, a strukturált tartalom lesz a meghatározó [google vs. oracle], nota bene a social networköket az sql fogja egyesíteni, és nem az open social
ad9) nincs alkalmazásszerverük, emiatt gagyi alkalmazásokat gyártanak [google vs. meebo] csak képzeljük el, h a kicsi meebo mögé beáll az ibm, vagy a bea, minden meeboo widget egy mobil alkalmazás
ad10) nem működik igazán a keresőjük, mert az kívülről folyamatosan manipulálják, a desktopon ez még elmegy, de mobil eszközön gondot jelent majd, erősödni fog a fizetős directory [google vs. yahoo]

ráadásul:
a11) nincs mögöttük értékesítési hálózat, ami a mobil eladásokhoz elengedhetetlenük szükséges [google vs. amazon]
ad12) nem áll mögöttük egyetlen komoly hardver gyártó sem, a mostani bejelentés erről is szól, nem lesz hardver. [google vs. nokia]
ad13) a google-nek nem csak az egy említett gyártókkal kell megvívni a csatát, hanem a többel.

amit tippelek: a paltopok elterjedése kissé átrendezi a piacot, a google a desktop megoldások vezető szállítója marad.
kutacs_ "...kb. olyan, mint amikor a hajléktalan, akinek nincs egy árva fillére, beszél a pénzpiacról."

Sajnos a használati érték tényleg sokszor szar. És ennek semmi köze a programozáshoz. Ettől még idióta a nol cikk íroja és persze nem a google fogja megmenteni a világot...
kutacs_: Nezzuk sorban...

> ad1) nincs virtuális gépe, ami mobilon a zárt
> fejlesztésehez kell [google vs. sun]

Milyen zart fejlesztesekhez? Es minek a VM? Symbian es WinMobile programok remekul elrohangalnak VM nelkul. Javahoz kell, mert igy oldottak meg a platformfuggetlenseget. De a VM a mobilos fejleszteshez nem alapfeltetel.

> ad2) nincs operációs rendszere és
> webszervere, ami a nyílt fejlesztésekhez
> kell, mobilon ugyanis optimalizálni kell,

??? Errol szol a bejelntes, a 'gPhone' az az operacios rendszer (linux alapu mobile stack). Minek neki sajat webszerver? Hasznal apache-ot. Vagy lighttpd-t. Vagy nginx-et. De en azt sem ertem, hogy minek webszerver a mobilos fejleszteshez. Amugy a Nokianak sincs sajat webszervere, aztan megis eleg jol elvergodnek :). Ja, es sajat VMjuk sincs (leszamitva a testre szabott SUN-os hotspotot, ami mar opensource...)

> ad3) nincs videoformátuma, a mobil
> televíziózáshoz az kell, nem tudnak gyártani

Nem kell sajat. Van mar beloluk egy rakas.

> ad4) nincsk audiomegoldása, ami alternatív
> mobiltelefonálási lehetőséget kínálna [google
> vs. skype]

Nem kell sajat, remek VOIP szabvanyok vannak. Felhasznalokent szeretjuk, ha egy sw gyarto szabvanyos megoldasokat es nem sajat okorsegeket hasznal (Nokia vs. skype)

> ad5) nincsenek prémium megoldásaik, nem
> tudnak vállalati ügyfeleket szerezni [google

Ezen szoktak lovagolni a nagyvallalati managerek. :) Premium, meg enterprise. De lesznek. Nem veletlenul vagtak bele sajat _opensource_ platform fejlesztesebe. Lathatolag nem a platformbol csinalnak majd penzt, hanem abbol, amit ra tudnak fejleszteni.

> ad6) a megoldásaikra nincs fizetőképes
>kereslet, nincsenek olyan vevőik, akik akár
>felárat is fizetnek a termékeikért [google vs.

Melyik termek? Az oprendszer opensource, viszonylag olcso az eloallitasa, mert a fejlesztok jelentos reszet nem a gugli fizeti majd. Emiatt a telok is lehetnek olcsok, de az nem hoz a guglinak bevetelt, csak az, ha eleg elterjedt lesz a platform, es sok alkalmazast tudnak ra fejleszteni, amibol lehet beveteluk.

> ad8) nincs adatbázis szerverük sem, mobil
> környezetben nem a strukturálatlan, hanem a
> strukturált lekérdezés, a strukturált

Na ne. :) Hat ha valaki tudja, hogy hogy kell sok adat kozott jol keresni, akkor azok. Az egesz cirkusz celja reszben az, hogy mobil klienseket gyarthassanak a webes szolgaltatasaikhoz. Ezek kozul saccra szinte egyik sem hasznal oracle adatbazist ma sem. (Keres ra a "big table" kifejezesre...)

> ad9) nincs alkalmazásszerverük, emiatt gagyi
> alkalmazásokat gyártanak [google vs. meebo]

Ezt meglepve hallom. A legtobb cegnek nincs sajat alkalmazas szervere, csak az alkalmas szerver gyartoknak, ok meg nem alkalmazasokat gyartanak, hanem alkalmazas szervereket. Akkor definicio szerint mindenki gagyi alkalmazasokat gyart? :)

> csak képzeljük el, h a kicsi meebo mögé beáll

Nekik van appszerveruk? Csak appszerverrel lehet jo alkalmazast csinalni?

> ad10) nem működik igazán a keresőjük, mert az
> kívülről folyamatosan manipulálják, a

Ez meg egy fuggetlen kerdes. Nem hiszek a directorykban, de erdekes meglatas, hogy mobil eszkozon tobb ertelme van kisebb de minosegibb halmazbol valogatni.

> ad12) nem áll mögöttük egyetlen komoly
> hardver gyártó sem, a mostani bejelentés

Ez a lenyeg. Majd a kinaiak. Komoly mobilgyarto (Nokia, Motorola meg mondjuk a SE) nem fog beallni mogejuk, mert maguk alatt vagnak a fat. Ezek a cegek (na jo, a Nokia) probalnak kitorni a hw gyarto szerepebol, mert ott kicsi a haszonkulcs, meg kulonben is, jonnek a kinaiak.

Az osszes altalad hianyolt sw-nek van mar implementacioja (VOIP, video, mittomenmi) amik _linux_ alatt mar mukodnek. Ezeket 'csak' portolniuk kell majd. Iszonyu nagy versenyelony. Nezd meg a Nokiat, nem veletlenul jott ki az OpenC nevu megoldasaval, ami a POSIX (mondjuk linux) opensource libek portolasat teszi konnyebbe Symbian ala...
kutacs_:
> a social networkök összekapcsolására ki van
> fejlesztve a technológia. úgy hívják: sql.

:) Az adat es a program kozotti kulonbseg azert megvan? Egy SN adatbazisa sokkal tobb informaciot tartalmazhat es SQL-lel sokkal tobb muvelet vegezheto el rajta, mint egy egyseges APIval. Arrol nem is beszelve, hogy hogy nezne ki ez a dolog? Mindenki adna egy SQL script gyujtemenyt a SN-jehez? Az mar egy API, a felhasznalo szemszogebol tok mindegy (a kenyelmetlenseget leszamitva), hogy milyen formaban hivogatja, nem kap nagyobb szabadsagot. Vagy mindenki kezzel irogatna az N db SN site-hoz a lekerdezeseket? Mindegyiknel meg kene erteni a tabla strukturat, hivatkozasokat, stb? Az remek lenne :).