Bréking: itt a Google Phone-bejelentés [update1]

Ebben a pillanatban kaptam az exkluzív hírt, hogy a Google bejelenti, létrehozták az Androidot, ami az első, kifejezetten mobilkészülékekre tervezett nyílt platform. A kezdeményezéshez csatlakozott a T-Mobile, HTC, Qualcomm és a Motorola is.

A Google Phone tehát nem egy telefonkészülék, hanem egy olyan nyílt platform, mely az innovációt kívánja serkenteni a mobilpiacon. A közlemény szerint:
This alliance shares a common goal of fostering innovation on mobile devices and giving consumers a far better user experience than much of what is available on today's mobile platforms. By providing developers a new level of openness that enables them to work more collaboratively, Android will accelerate the pace at which new and compelling mobile services are made available to consumers.
Az Android egy olyan szoftverkörnyezet lesz, melybe bele tartozik egy mobilra készült oprendszer, felhasználóbarát kezelőfelület és természetesen az alkalmazások is. Az első androidos (vagyis "google phone-os") telefonok várhatóan 2008 második negyedévében kerülnek a piacra.
The Android platform will be made available under one of the most progressive, developer-friendly open-source licenses, which gives mobile operators and device manufacturers significant freedom and flexibility to design products. Next week the Alliance will release an early access software developer kit to provide developers with the tools necessary to create innovative and compelling applications for the platform. 
Az Android elvileg egyaránt jó lesz a fogyasztóknak, a fejlesztőknek és a gyártóknak is, hiszen az Android szabadon személyre szabható lesz, és minden cég és fejlesztő beleteheti a sjaát innovációját, ötleteit. Ezzel pedig a webes fejlesztési modell meghonosodhat a mobilfejlesztés piacán is. És ez alapvető fontosságú fordulat lehet. A mobilkészülékünk többé nem egy műanyagtokba elzárt rendszer lesz, hanem egy szabadon gyúrható, szétszedhető, összerakható rendszer.

A Google ezzel belép arra a vágyott mobilpiacra, sőt, alapszereplőjévé is válhat. A kérdés mostmár csak az marad, hogy az Android mennyi szabadságot enged majd a fejlesztőknek. A várakozások szerint az Android - legalább részben - Linux-alapú lesz. És mivel a szoftvercsomag ingyenes, várhatóan a fejlesztők mellett a mobilgyártóknak is ínyére lesz részt venni az új bizniszben. Az új platform azonban nem csak jobb mobilszoftvereket eredményezhet, hanem - az ingyenességért cserébe - valószínűleg beköltöznek majd a mobilokra is a hirdetések. Szóval alapvetően mást fogunk gondolni a mobilozásról egy-két év múlva, mint ma. Ha.

[update1] És közben megérkeztek a magyar nyelvű sajtóanyagok is. Íme:
És egy videó is az Androidról:
Címkék: google mobil open source android
2007.11.05. 17:02. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha lecserélik a Windóz op okat akkor végre rámerném esetleg integrálni a levelezésemet a mobilomra...
szerintem win (smartphone) ce alá nagyon jó levelezők léteznek, (mivel szinte alig kell átírni a desktopos c++ progit, h fusson win mobile-n is így) nem világos, h miért mondod ezt...
na mind1, majd az Android megoldja a nem létező a gondokat.
ez már megint vmi, google marketing szagú halandzsa; válasz az iphone-ra, a wii-re, win mobile 6-ra és Bush kormányzatra.
skip.
Már megint egy nagy nulla Google bejelentés. Még annyit sem mondtak, mint az OpenSocial esetén. Persze szép lesz, meg jó lesz. Én azt hittem, legalább egy képernyőképet kapunk.
én nem értem, hogy ez micsoda. mit fog ez megváltoztatni az én mobilozásomon?
a tieden semmit. ill nem holnap.
mert ahogy iPhone sem lesz hivatalosan itthon, ugy az ilyen keszulekek se jonnek hozzank 2009 elott.

kis orszag, kis piac
Nyilt platform? De hisz olyan mar van egy.

Java Micro Editionnek hivjak.

Egy szabvanyos gyartofuggetlen platform (a mobiltelefonokban nem a Sun, sokkal inkabb az ARM implementacioja ketyeg, de barki irhat maganak, van is jopar opensource)

Mi a fene ennek az ertelme?

Miert nem irnak javas programokat es kesz? A java hivatalos nyelv a google-nel.
Amúgy:
- ha ingyenes lesz
- és lesz ilyen valóban
- és a telefonok nagy része használni fogja idővel (évek)
- és jól értem
akkor annyi haszna lesz, hogy szépen letöltjük a kezelőfelületet, fogjuk az R18 Motorolánkat 2012-ben, mert baromira idegel majd, hogy a gyári szoftvere miért fixen tesz ki egy-egy menügombot és szépen átírjuk a megjelenítő rászt kedvünk szerint.

De lehet, hogy totál nem értem jól. Minden esetre ez se ma fog befutni, ha be fog.
Mivel szokás szerint nincs forrás linkelve (index rulz), ezért itt van egy:

www.nytimes.com/2007/11/05/technology/05cnd-gphone.html?hp
És akkorr reklám lesz a teló szoftverében?
(off: A post forrása jelen esetben maga a Google. Pontosabban az egyik munkatársuk. Ezért nincs link. Amúgy a New York Times-t is megelőztük. Egyébként meg a Webisztán mindig linkeli/linkelem a forrást.)
NA igen, ha jól értem, ennek az a lényege, hogy a telefon általános működését lesz lehetőségünk módosítani. Oké, hogy van JavaME, de akármilyen programot írsz a telefonodra, attól még mondjuk nem fog tudni kezelni több ébresztési időpontot, vagy ilyesmi... Ez talán inkább egy WinCE-re hasonlíthat. (Vagy én sem értem :))
@smidgen - a windows mobilre, éppúgy mint a sima windózra sem merem rábízni. Már párszor összeomlott a dolog. Szóval csak ez a bajom vele.
Nem hülyék ezek. Anno az IBM is kiengedte a szellemet a palackból, amikor hagyta klónozni a PC-t... Nem hülyeség, hogy a Google nem egy saját vasba akarja beépíteni a jövőt. Annál nagypályásabban, komplexebben és hosszabb távon gondolkodnak.

Hát megint monopolista törekvések a Googlétól. Érbesztő emberek, rosszab ez mint a M$, és még tapsoltok is neki...
meroving, annyiban tévedsz (szerintem), hogy nem lehet majd szabadon átírni bármikor a szoftvert, mert akkor a reklámokat is játszi könnyedséggel ki lehetne iktatni, pedig az hh szerint is fontos eleme lehet az egész platformnak. Új cuccokat persze lehet hozzáadni, meg a nyílt forráskódú tartalmakat is bárki átszerkesztheti.
Aadaam, ha jól értem, akkor a Java és az Android között olyasmi a különbség, hogy a Java a különböző oprendszerekre enged ugyanolyan - vagy inkább csak hasonló - ketyeréket, szoftvereket implementálni, míg az Android lényege maga az oprendszer, ami ráadásul open-source is. Tehát nem a Windows Mobile-odra kapsz egy Java virtuális gépet, hanem egy tök új oprendszer kapsz. Például.
hehe
epp a minap irtam, hogy a google minden uj piacon letre tud hozni egy nyilt szabvany, es moge tudja allitani a cegek jo reszet
webisztan.blog.hu/2007/11/04/facebook_google_myspace#c952360
es tessek:)
azert erdekelne, hogy a Nokia es a ezres nagysagrendu kinai mobiltelefongyarto mit csinal.
ha a kinaiak beszallnak, akkor ez de facto szabvany lesz 2-3 even belul. kinaban kozel annyi mobiltelefont adnak el evente, mint a vilag tobbi reszen egyuttveve
"az ezres nagysagrendu kinai mobiltelefongyarto mit csinal."

Telefont gyárt, kilóra. A fejlesztéshez elég hülyék.

Nekem sem tiszta teljesen, pl. a jelenlegi Java kompatibilis készülékek lehetőségeihez képest milyen új fejlesztések lehetnek?
na megvalaszolom magamnak:
www.openhandsetalliance.com/oha_members.html
benne vanak a kinaiak

a google nyert. windows mobile kapaszkodhat.
a 2 szereplo aki marad:
open alliancesymbian
Kobaljov: Mint Freevo leirta, ez egy oprendszer lesz (mint a Symbian pl., csak épp nyílt), nem programozási nyelv, mint a Java.
(Így, több kommentel már valamelyest érthetőbb)
Az MS Windows Mobile oprendszer, a telefon fimware-e fölött. Az Android "a complete mobile phone software stack. It includes everything a manufacturer or operator needs to build a mobile phone." Tehát valószínűleg több mint oprendszer, több mint alkalmazásfejlesztési platform, mert ha jól értelmezem, "benne vannak a driverek" is.

Ha tehát telefont akarsz gyártani, fogsz egy marék chipet (gondolom 2-3 gyártó termékeit biztos támogatni fogják), gyártatsz egy fröccsöntött házat, ráteszed az Androidot, letöltesz hozzá a netről alkalmazásokat, testreszabod, aztán dobhatod is piacra. Ha nem telefont, hanem PDA-t, mobilos GPS-t, IP-telefont stb. akarsz gyártani, akkor is használhatod. Készülnek azokra az időkre, amikor ingyen fogják a telefonokat osztogatni, némi kis reklámnézésért/hallgatásért cserébe?

Javaban azért oprendszert még mobilra se nagyon lehet írni. Márpedig a gugli már pc oprendszert is tervez, csak titkolja :P

btw Symbian is egész jól személyreszabható/átprogramozható, ha ért hozzá a user, szerintem itt nem ezen van a hangsúly, hanem mint minden google terméknél, az ingyenességen, multiplatformitáson, és a monopolhelyzetre törekvésen :)

Mellesleg nekem nincs semmi gondom a google-lel, sok szolgáltatását használom.

(a PC-t meg nem csak az IBM hagyta klónozni, hanem Neumann nem védette le az elveit, és ma hiába vannak sokkal jobb platformok, mind licenszeltek... Neumann azt mondta, hogy szabad szellemi termék, gyártsátok, mer jó - no a gugli is hasonlót csinál most :P)
Ha megnézitek a támógatók listáját, jó sok chipgyártó is van közöttük. Mondom én: ez nem csupán egy szimpla oprendszer lesz, hanem vertikálisan egy komplett szoftverkörnyezet, az összes hw-közeli layerrel együtt. Evolution/revolution.

"a PC-t meg nem csak az IBM hagyta klónozni, hanem Neumann nem védette le az elveit"

ne má... a Mac ugyanúgy Neumann elven működött, az Apple mégsem hagyta klónozni. rá is faragott...

A reklámról csak annyit, ha nyitott, akkor tuti lesz rá Adblock Mobile is. Ami minden reklámot kiszűr, kivéve a Google hírdetéseit, mert azokat a PC-n akármelyik oprendszer alatt meghagyja. :)
hát ez nem más, mint amikor a MS ingyen elkezdte osztogastni az IE-t, hogy letolja a Netscapet a pályáról. sajnos szerintem itt nem a MS Win Mobile, hanem a Symbian fog kiesni (no meg az Opera Mini!).
ez halál pontosan ugyanaz a monopolium-kiterjeszés, mint amit a MS csinált akkor, amikor az IE-t a Win-hez ingyen osztogatta. kiváncsi vagyok a MS jogi lépéseire (a nyíltság, szemben a Win specifikációk zártságával lehet érv, de szerintem azért próbálnak még ezen fogást találni, és az ösztöneim azt súgják, hogy fognak is).

egyébként hihetetlen, hogy a Google is elérte azt a pontot, hogy a jelenlegi helyzet nem elég pozitív neki, és jövőbeli bejelentésekkel tartja magát. egyébként én még nem értem*, hogy erre miért van szükség, de üzletileg bizony (ha lenne Google részvényem) 12-18 hónapos időtávon már elgondolkodnék.

*illetve dehogynem értem: a YouTube befektetés nem fial, a Facebook előbb nyitott, az iPhone előbb kijött, a 20%-os ötletek elfogytak, vége a revolúciónak és a kamaszkornak, jöhet az erőből evolúció a la MS.
Én sokszor akartam sok okostecsire/PDA-ra Java Micro Editiont rakni, csak egyszer sem sikerült. Nem mondom, hogy nem lehet, csak a tudásomat meghaladta. A probléma az ismerőseim között fel sem merült. Mind értelmiségiek.
a google szerintem nagy fába harapott, de a kezdeményezés szimpatikus -- a monopol mobilgyártók már olyan mértékben marketing-orientáltak, hogy a mérnökök csak ügyesen, rejtve tudnak érdemi újításokat becsempészni a telefonokba.

a "tükrös dizájnra" sokkal több energiát fordít egy mobilgyártó, mint arra, hogy jobb és/vagy gyorsabb legyen a szoffere.
is: vagy a Google rájött, hogy abból, hogy kizárólag reklámokból tartja fenn magát nem lehet megélni hosszú távon, és máshol akar terjeszkedni.
is:
Én úgy tudom, hogy a gugli ezek előtt a bejelentések előtt is rekordmagasságokban volt, egy-két hónapja lépték át részvényenként a 600 dollárt, most 700 felett járnak.

Az viszont, hogy a Facebook-részesedés hírét egy héten belül űberelni tudták az Opensociallal, nagyon elgondolkoztató: vagy ilyen fölös kapacitásuk van, vagy az M$-t szívatták meg az árak felhajtásával, amit frusztrál a tehetetlensége a webkettes piacon. (Idáig az M$ úgy volt, hogy mindent lemásolt, csak kiderült, a felhasználók nélkül ez nem sokat ér.) Akármelyik verzió igaz, impresszív.
Csodálkoztam is volna, ha valami hardvereel állnak elő Google Phone néven.

Azért én monopóliumtól nem tartanék. Vagy van itt valaki, aki tud a Linux monopol-törekvéseiről?
dark future: egy csakkal többet sikerült belegenerálnom, szal úgy akart lenni, hogy Neumann nem védette le, IBM és Apple is erre épített egy hardvercsaládot - amit aztán az Apple valóban nem hagyott klónozni... Lehet, hogy néhány éve még szívtak vele, de szerintem a Mac a legjobb platform jelenleg, annak ellenére, hogy nem használom.
ja, de ez már off, sry
1. Érdekes, hogy sem a Nokiát, sem a Sanyi Ericssont nem látom a támogatók között, pedig ennek a két cégnek elég nagy a piaci részesedése. Vagy talán épp ezért.

2. Távközlési rendszergyártót sem látok (Nokia-Siemens, Ericsson, Alcatel-Lucent, Nortel, Huawei, stb)
is, te olyan hülye vagy hogy az már fáj, a google mindig is a hosszútávú tervekben gondolkodtak és a fejlesztések köré épül az egész cég ellentében a monopóliumban-tarolunk-oprendszerből winfos aminek szokása látványosan szívatni web2 beruházásokban. A google és az MS üzleti modellje nem is különbözhete jobban.

A google most gyakorlatilag az oprendszerek piacára való betörést kezde meg a legkisebb falattal a mobilokkal, ha ez bejön tovább fog terjedni a maroknyi okosszámítógépekre és onnan pedig az asztali gépekre fejlesztett változatok is meg fognak jelenni, és ha kiszorítja a winfost akkor az MS birodalom magára fog szakadni.
gerle,

vegyük észre, hogy a google már másodszor jelent be olyasvalamit, ami még nincs csak majd lesz, valamikor, egyszer.

ez egyébként az ibm-nek volt a stratégiája, amikor valamelyik versenytársa gyorsabb volt, akkor a nagy kék tartott egy sajttájt, hogy nemsokára ők is, és az sokkal jobb lesz. egy darabig tényleg jobb volt, csak a nemsokára egyre tovább tartott, aztán már jobb sem lett.
az ibm kitalált egy lokális hálózati protokollt is, nemt'om emléxik-e még valaki a 802.5-re, ugye nem sokan. volt nekik olyan éceszük is, hogy PS/2, az egész koncepcióból a minidin csatlakozó maradt meg. Az operációs rendszerük, az OS/2 pedig elég hamar a "o esz half" becenevet kapta.
Eddig valóban nem sok konkrétumot muttak sem a "Google Phone" sem az Opensocial témában, csak nagy felhő.

Majd ha tisztul a kép, és iderűl mire is lehet használni őket, akkor maj okosabbak leszünk.
OFF

Megint beszart a blog.hu, pedig ma még eddig egész jól muzsikált: www.netdiag.hu/daily/071105/ndHttp_071105_id041.htm

ON

"vegyük észre, hogy a google már másodszor jelent be olyasvalamit, ami még nincs csak majd lesz, valamikor, egyszer"

A széleskörű összefogással készülő nyílt rendszerek már csak ilyenek :-) Előbb meg kell állapodni, aztán lehet dolgozni rajta. Fordítva nem szokott működni, ill. általában az az eredménye, hogy két vagy három egymással inkompatibilis rendszer él párhuzamosan (lást pl. HD-DVD).

baromság.

P2P mobilok kellenek, amelyek nem függnek szolgáltatótól.
"Érdekes, hogy sem a Nokiát, sem a Sanyi Ericssont nem látom a támogatók között"

Gondolom épp az ő ellenükben alakult meg a szövetség. Ha megnézzük a telefonok gyártási költségeit, az "okostelefonoké" sem sokkal magasabb, mint a hótbutáké :-). A haszon ilyenkor nem a kínai gyártónál, nem az intelnél és nem a T-Online-nál csapódik le, hanem történetesen éppen a Nokiánál. Ez ellen kellett már valamit lépni. Hiába szeretné a Google, hogy a népek ne a vasért hanem a szolgáltatásokért (esetleg a reklámért) fizessenek, amíg drága a vas.

Ingyenes lesz a telefonálás? Reklámért cserébe?

- Tisztelt telefonhasználó, most 10 másodperc reklám erejéig megszakítjuk a beszélgetését. Reklám után folytathatja.
RE: Epikurosz 2007.11.05. 20:45:12

"baromság.
P2P mobilok kellenek, amelyek nem függnek szolgáltatótól."

Azt meg mégis hogyan? Mint a Tetránál, a bázisállomás nélküli üzemmódban? Van már olyan, úgy hívják: walkie-talkie. :-)

A WLAN-kompatibilis telefon persze nem rossz ötlet, de az sem P2P, csak ott nem a Pannontól hanem a UPC-től függsz...

dark future: nem értem miért és kivel kell megállapodni? a Google-nak van anyagi háttere és van fejlesztő csapata is, mit keres ebben az egészben pl. a T-online world ltd.? Apple felnyomta a saját rendszerét az iphone-ra és kész...
ez csak egy izadtság szagú marketing, részvények emelkednek, és csak ez a lényeg nekik... ezt a technikát az ASUS-tól látták ($100 laptop ~ 100 Forintos laptop :) )... ott is felment a részvény a nagy semmire itt is... tavaly youtube emelte az eredményt (szintén semmire)... idén ez a kamu hír... lehetne saját fejlesztésű linux vagy bármi, de nem ők megalakítják a nagy szövetséget; C++ programozók már alig várják, h vmi free ismeretlen szarra fejlesszenek...
Kamu... utálom a google-t
skip.
érdekes eredmény lenne hogyha gé lenyomná az okostelefonok árát, vegülis többen tüdják megvennni = felhasználó = több okostelefon = több internet és egyébhasználat telefonáláson kívül = több hely gé reklámoknak, idővel meg az lesz hogy a többi céget nem a gé fogja megfojtani hogyha nem társul hanem az elpártoló vevői.
szerintem google fogja pukkasztani a 2. (vagy 3. ?) dot com lufit. azt majd eltűnik minden ami úgy kezdődik, h Gé... és jön valami más, ami 5 év alatt éri el azt ami a Google-nak 10 év alatt sikerült "csak" (kipukkasztja a következő lufit :))
dark future, lehet valami ilyesmi p2p telefonra gondolt:
index.hu/tech/mobil/freem070912/
google azért is sikeres mert képes volt változtatni az elektronikai és szoftveriparban sok helyen túltengő irdatlan begyepesedéstől, a teljes monopolista csakazenyém típusú üzletvezetéstől mint ami pölö a picipuha sajátja. Mindenki sikoltozik hogy a google kartellt gyárt nem pedig szabvánnyt közben meg észre sem veszik hogy picipuha pont az ellenkezőjét csinálja mint az információ(és vele némi reklám) szabad áramlását propagáló gé. Picipuha ráteszi a mancsát mindenre amiben ötlet lehet aztán vagy lesz belőle valami(ilyenkor valag pénzekért vesztegetik) vagy nem és a kunkurrenseket pusztán az oprendszer üzleti súlyával igyekeznek leszorítani.

Mellesleg a google minden negyedévben a várakozásokat felülmúlva teljesít üzletileg, nem hiszem hogy olyan könnyedén kipukkana hacsak az internetet csak úgy be nem tiltják.
Epikurosz:
Az adóvevő szó hogy tetszik? Vagy nagyobb távon (fizikai táv) a VOIP?
Nem fog kidurranni a G, csak elkezd ereszteni.

Négy éve van Symbian telefonom (anno 6600-val kezdtem), amire akkor és azt rakok fel/le, nevezek át, amit akarok. Az emilek csatolásokkal együtt jönnek-mennek, képeket tudok módositani, grafikonokat irni, stb.

Ez a hir olyan Amerika-szagú, ahol vezető okostelefon márka (RIM) három évvel ezelőtti technológiával van az élen, a gyorsan növő második helyezett (iPhone) pedig Európában de különösen Ázsiában nem is számit okostelefonnak, de még multimédia készüléknek sem...

Mobiltelefóniában amerikai fölényről; nota bene monopóliumról beszélni badarság.
A Reuters-nál már olvasható pár reakció a kimaradóktól (Nokia, MS, Symbian..)
"Rivals say Google phone platform is no threat"
A cikk első mondata kiigazításra szorul, ti. nem ez az első open mobil platform, hanem ez itten ni www.openmoko.org/
Hurrá! Jöhetnek a telefonvírusok! Mondjuk olyanok, hogy a telefonom majd magától kezd hívogatni emelt díjas számokat, de ezt észre sem fogom venni, csak amikor megkapom a számlát. Hurrá hurrá hurrá!
K. Cseber Lajos, a Symbian már évek óta ilyen. S60-ra meg S80-ra van üzenetrögzítő például, ami ha a csajod hív, lekurvázza, ha a főnököd, lehülyézi (megfelelő beállítások esetén). Természetesen hívni is tud.
Izé, mármint a Symbian-os prgmok tudnak kifelé hívást kezdeményezni. Meg SMS-t küldeni. (Van valami tankos felváltva egymást lövős játék (Amigán kb. Worms néven ment), amelyik SMS-ben küldi el a két játékos közt a lövés adatait...)
igazatok lehet, hogy mindent nem lehet majd módosítani, akkor kiszednénk a reklámokat is, "mi galád kelet-közép európai" versenyzők :)

amiben nem értek egyet, hogyha ez egy nyílt forráskódú opr, akkor pedig ki fogom tudni szedni a reklámokat, ha nem én akkor majd más, aki árulja. max bukom a gart. nabumm.

másrészt ezt a hírt, hogy a Google a mobil piac alapjaira hajt tegyétek egy másik cikk mellé:
www.hwsw.hu/hirek/34585/pc-piac_japan_notebook_laptop_mobiltelefon.html

így már rögtön lehet összeesküvés-elméleteket gyártani stb... :)
1. az okostelefonok nem azért drágák, mert olyan sokat keresnek rajta a gyártóik, sőt.

2. a terranet jó ötlet, de nem új, szükség esetén (ha nincs bázisállomás) a TETRA is tud így működni. milliós előfizetői bázist kiszolgáló GSM hálózat nem.
Nekem továbbra is az a benyomásom, hogy a symbiannal és a windows mobile-lal akarnak versenyezni.

Ez nem baj, sőt, a nyitottság jó, és ha csak annyi eredménye lesz, hogy a "nagy" gyártók kicsit összekapják magukat, már megérte.
Szerintem ez az 5let nem fog bejönni a google-nak. Engem a neten is már idegesít a sok reklám. Szerintem másokat is. Ergo simán megéri azt a kb. plusz 5 dollárt az MS Mobile Win vagy Symbian OS.

Halkan megjegyzem, hogy a Symbian és az MS Win ROM-ok is natívok, és nem sok semmi (driver) van alattuk. Egyáltalán nem vagyok arról meggyőzödve, hogy annyival többet ki bír szedni erről az oldalról a google.

A szolgáltatás oldalon meg még évekig hátrányban lesznek: a felhalmozódott anyagok miatt. (Vö.: iGo, PocketMusic, Spb, WebIS, stb.)

Szerintem szvsz. bukovári.
Csenben megemlítem, hogy a Google, amikor megvette két éve a Android céget, felvásárolta az ugyancsak mobilban utazó Dodgeball startupot is.

www.businessweek.com/technology/content/aug2005/tc20050817_0949_tc024.htm
Naszta, te zseni: Ismered milyen üzleti alapra helyezi az új fejlesztést a G? Szerintem nem. Erre alapozod, hogy nem fog bejönni neki? :)
Írták valahol, hogy operációs rendszerben lesznek reklámok? Lefeljebb a kódba tesznek ilyeket :)
/**
* Buy a better shotgun, now
* ads by Google
*/
Szolgáltatás? Ugye te sem gondolod, hogy nem lesznek rendszer szinten implementálva a code.google.com API-jai?

Szép estét.
Naszta,

nekem volt okostelefonom, és valami tragikusan lassú volt. volt, hogy egy almenü megnyitása előtt kiírta, hogy progressing...
lehallgatas foreva
Nem meglepo, hogy a gugli nem szall be a hardware bizniszbe. Ott eleg kicsi a nyereseghanyad (lasd feltorekvo kinai gyartok), es jo nagy befektetes kell hozza, raadasul a kozosseget sem lehet bevonni.

Ha linux alapu lesz a rendszer, es opensource, akkor nem kell nagyon fosni a beepitett reklamoktol - ugyis lesz olyan, aki kiepiti a reklamokat. De a gugli sem hulye, pontosan tudja ezt, ugyhogy nyilvan nem lesz resze az alap opernszernek. Legfeljebb 1-2 sajat, nem opensource alkalmazasnak (GMail kliens, stb.) Egy megoldas lenne erre, ha a gyartoktol elvarnak, hogy a hw csak megfeleloen alairt firmware-t engedjen telepiteni, de ez eleg valoszinutlen.

A guglinak pont eleg az, ha maga kontrollalhatja az egyik mobilos platformot. Most ha fel akar kerulni a nokia (symbian) vagy a winmobile-os telokra, akkor nyalhat (plusz kemenyen fizethet) a piacvezeto gyartoknak.

Technologiailag nem lesz ujdonsag a dolog, ahogy pl. ern0 is irta, van mar opensource mobilos stack (openmoko, fejlesztes alatt), es a symbian is teljes operacios rendszer. Majd ez is az lesz. A lenyeg az, hogy linux alapu, es hogy egy nagy ceg all mogotte. Feltehetoleg gyorsabban fog fejlodni, mint az openmoko (a gugli is tesz bele munkat, es a nevevel is sok fejlesztot tud behuzni). A symbiannal meg fejlesztoi szempontbol szinte barmi jobb, sajnos. A winmobile jo a fejlesztoknek, de felhasznaloi szemmel azert meg erosen a symbian mogott jar. Jo lesz ez nekunk, ha lesz belole valami.

Aki meg a virusoktol fel, az hasznaljon olyan telefont, ami telefonalasra valo :). Nokia 2110? :)
"nekem volt okostelefonom, és valami tragikusan lassú volt. volt, hogy egy almenü megnyitása előtt kiírta, hogy progressing..."

Ez eleg csunya altalanositas. A mai gepek mar eleg jol elfutnak [habar a symbiant meg szidjak sokan a sebessegeert, de aki nokiat vesz, meg is erdemli ;p]
Sajnos nem csak a Nokiákban van Symbian,a SE, Samsung is nagyon nyomja... és tényleg nem a sebességéről híres. (a third-party fejlesztést amúgy is eléggé korlátozza a Symbian...)
Mondjuk végre egy cikk, ami nem kíván állást foglalni, csupán tájékoztat, és aztán szabad teret enged a commenteknek. Na így kéne ezt.
Most welcome..
Pár hete láttam A Google kulisszatitkai c. "dokufilmet". Azóta színte csak azt hallom, hogy Úristen világhatalomra törnek és itt az apokalipszis.
Már kezdem úgy gondolni ez valami Picipuha víruskampány.
(Ezek szerint már én is megfertőződtem, csak az "antivírussal" :-) )
Egy ami biztos: a gugli milliméterre ugyanolyan multi mint a Microsoft, a SUN, az IBM, a Ford, a Coca-Cola vagy a Pepsi. Nincs igazán különbség multi és multi között, egy Rt alapvetően mindenhol a világon hasonló elvek alapján működik. Az egyik ilyen elv a profit maximalizálása. Azaz a gugli ha mobilplatformot csinál azt nem azért teszi hogy jó legyen a naiv linux-fanoknak (ahogy a többi multi sem ezért áll be a linux mögé), és pláne nem azért hogy jó legyen a mobiltelefon júzereknek, a dolognak csak egy oka van: pénzt akarnak keresni, minél többet.

A gugli ugyan másképp nyomul mint a M$, viszont potenciálisan jóval veszélyesebb mint a M$ a maga oprendszer monopóliumával. Ha a M$ adatot gyűjt/küld haza rólad akkor azonnal sikítozni kezd minden jogvédő. A gugli pedig deklaráltan adatokat gyűjt, rendszerez a neten, és pénzt csinál a dologból. És vannak olyan ügyes kis szolgáltatásai mint a docs vagy a gmail amiket ha egy cég használ, az gyakorlatilag azt jelenti hogy az összes információit rábízta egy vadidegen vállalatra aki aztán ki tudja mit kezd vele. És ha sok-sok ilyen cég van, akkor a gugli akár istennek is tekintheti magát, de legalábbis sok számára hasznosat tehet. Mindenki beszél adatvédelemről meg biztonságról, közben pedig az emberek tömegei rábízzák az adataikat egy vadidegen cégre.
a helyzet sztem hasonló mint a M$-nál. rájöttek hogy nem a vasat kell gyártani, hanem azt ami "működésre bírja", csak ők másképp akarnak pénzt kiszedni az egészből...
a "google for mobile" szép elképzelés, csak szerintem nem kivihető:

ad1) nincs virtuális gépük, mint a sun-nak. a bejelentéseik arra jók, h a mobil eszközökre irányítsák a figyelmet, de arra már nem, h a fizetős fejlesztőket odavonzzák. ahhoz virtuális gép kell, és nem linux. szerintem már most érdemes elkezdeni fejleszteni java-ra, annak aki ismeri a platformot, és talán annak is aki nem.

ad2) nincs operációs rendszerük sem, rá lehet telepedni a linuxra, de az open source community nem arról híres, h kiszolgál egy 10,000 főt foglalkoztató óriásvállalatot, vagy mondjuk egy google t-com házasságot, pláne nem kizárólagos jelleggel.

ad3) a google-nak nincsenek prémium megoldásaik. azaz nem tudják azt megcsinálni, hogy a mobil változatot ingyenesen adják, és a prémium megoldást pedig fizetőssé teszik, ellentétben a microsoft-tal.

ad4) a desktop megoldást nem tudják egy az egyben átvinni a mobilra, az üzleti modelljük erre nem alkalmas, a mobil kijelzőn nincs elég hely a hirdetéseknek, az ügyfeleik pedig megszokták az ingyenes megoldást, ellentétben az apple-lal.

ad5) a keresőjük nem fog működni mobil platformon. van egy tippem, a fizetős directory és a yahoo fog etttől feléledni. háttérbe fog szorulni a mindenkitől elzárt, az össze-vissza módosított, manipulált pagerank.

és ha jól figyelem, a vezető hardver gyártók nincsenek benne a konzorciumban, miért is lennének benne. a google a desktop megoldások foglya.

a gmail, gtalk, gcalendar, és a google advertisment a google részvényeseinek még jó ideig jó pénzt hoz a konyhára, de van rá egy láda söröm, h a google for mobile sohasem lesz piacvezető.
kow: Symbian oldalán ott a java. Az MS tudja a java-t és a .net-et is. Szerintem a mai világban ezek az ütőkártyák a mobil oldalon is. Linux tud java-t, már ha licenszeli, és qt-t, de azt tudja a többi is. Írsz egy prg-t .net-ben vagy java-ban és néhány sor vagy modul módosítással megy a PDA-n vagy telefonon is. Ehhez per pillanat a google-nak nincs sok köze...

Natív oldalon meg szvsz az MS a legjobb, ha tetszik, ha nem. Mire a google kész lesz, addigra az MS bőven kész lesz iPhone-t is megszégyenítő GUI-val, natív .net-tel.
Szerintem WM 5.0 óta egyébként csak elfogultság kérdése, hogy kinek tetszik jobban az iPhone vagy a Windows GUI.

Symbian meg hosszú távon temető. Nincs asztali megfelelője.

Használat során meg nekem a szinkronizáció, ami a legfonosabb egy okostelefontól / PDA-tól. Abban sajnos az MS magasan veri a többit.
Szumma: spanyol viasz....
J. McClane: en nem tapsolok, sot.

Naszta, a Symbianra azt töltesz le INGYEN amit akarsz, szinkronizálni a PC-vel 1001-féleképpen tudsz... A Symbian hihetetlen előnye, hogy rengetegen fejlesztik, mindenre van application, OEM független.

WM 5.0 az USÁn kivül nem is jegyzett OS, talán most a HTC divatba hozza, de a MS üzleti modellje miatt ezt tartanám "hosszútávú üzleti temető"nek, kivéve ha a vásárlók hiánya ezt nem zárja ki.

Az iPhone-ra két év múlva mindenki csak mosolyogva legyint majd, hja a marketing ereje. Műszaki értelemben ugyanis nulla.
"""És vannak olyan ügyes kis szolgáltatásai mint a docs vagy a gmail amiket ha egy cég használ, az gyakorlatilag azt jelenti hogy az összes információit rábízta egy vadidegen vállalatra aki aztán ki tudja mit kezd vele."""

en tudom: adatbanyassza.
"WM 5.0 az USÁn kivül nem is jegyzett OS, talán most a HTC divatba hozza, de a MS üzleti modellje miatt ezt tartanám "hosszútávú üzleti temető"nek, kivéve ha a vásárlók hiánya ezt nem zárja ki."

Engem nem érdekel, h mit hol jegyeznek, amig a telefonom [HTC s710] tökéletes egyutt tud mukodni a pc-vel, es a desktop környezetben megszokott programok megfelelöit hasznalhatom. [Szerkeszthetö world, excell, lejatszhato powerpoint fajlok, skype, win messenger] - es mindez a symbianhoz kepest valamivel gyorsabb sebesseggel.

Ne a geek tarsadalom igenyeiböl indulj ki, amikor a nagyok potencialis vevökörét probalod felmérni.

Amugy meg az emberek többsége nem az általad felsorolt elönyök miatt használnak symbiant, hanem mert szinte az összes nagy (magyar) piaci szereplö [Nokia es Sony Ericsson] azt adjak a telefonhoz.
Hehe, igaza van pafff-nak, itt tényleg a post-okból kialakuló viták a legérdekesebbek és legviccesebbek.

Kíváncsi lennék, hogy a "megmondóember"-jellegű kommentelők hány százaléka olvasta el az elejétől a végéig a belinkelt közleményeket - mert vagy nem olvasták el ezeket, vagy vissza kéne menniük az általános iskolába megtanulni a szövegértelmezés mikéntjét:)

"Naszta, a Symbianra azt töltesz le INGYEN amit akarsz, szinkronizálni a PC-vel 1001-féleképpen tudsz... A Symbian hihetetlen előnye, hogy rengetegen fejlesztik, mindenre van application, OEM független."

És ez MIND MS Mobile Win-re nem igaz?
"world" "excell"

muhahahaha!
Nekem kellene pl egy ingyen letoltheto G-Phone OS a telefonosPDAmra.
(mellesleg MDA3 es kivaloan fut rajta a WM5, illetve az iPhone csoda telefonkonyv progija is akadas nelkul megy)

Legyen gyorsabb mint a WM5, es fossak ra tonnaszam a progikat.
Tamogassa pl a GWT-t (jah, java kodbol olyan javascriptet csinal neked, hogy a symbian javaVMje a tetunel is lassabb mellette)...

Symbianra meg fejlesszen ingyen az akinek 2 anyja van.