Facebook < (Google + MySpace)

Amíg a négy napos hétvégét próbáltam valahogy úgy eltölteni, ahogyan az tisztességes állampolgáréknál szokás (pihenéssel), fontosabbnál fontosabb technológiai hírek érkeztek a feedolvasómba, meg a mailboxomba.

Mindjárt az egyik legfontosabb, hogy a Google-féle OpenSocial kezdeményezéshez csatlakozott a MySpace is, így a fanyalgók, akik szerint a Google-nak nem fog sikerülni megszorongatni a nagy és erős Facebookot, hoppon maradtak.

Arra azért számítani lehetett, hogy a MySpace valamit lépni fog az egyre aggresszívebben nyomuló Facebookot látva. Hát ez a lépés, úgy néz ki, a Google-féle szolgáltatásközi api-hoz való csatlakozásban ölt testet.

Az OpenSocial így a 100 millió felhasználóval rendelkező MySpace mellett olyan fontos és komoly közösségi oldalakkal fog össze, mint a Google-féle Orkut, vagy éppen a LinkedIn és a Bebo, a SixApart vagy a HI5. Vagyis a legsikeresebb közösségépítő szájtok közül csak a Facebook marad ki.

Ha a Facebook a különutas megoldást választja, könnyen kizárhatja magát a következő év nagy bizniszéből.

A Google-nak nagyon fontos lett, hogy a közösségépítő szájtokban a júzerek aktivitásai is átláthatóak legyenek a számára. (A Facebook is ebbe az irányba tör előre.) A megálmodott szolgáltatásközi api pedig azt az ígéretet hordozza magában, hogy hamarosan a Google éppen úgy fogja indexelni ezeket a közösségi aktivitásokat, mint a html-alapú, regisztrációmentes weboldalak világát.

A Google tehát egyértelműen nyer a helyzettel. Egyben határozottan megmutatta a Facebooknak, hogy bár lehet itt ugrálni, a Google nélkül átütő sikert ma már aligha lehetséges elérni a weben.
Címkék: google api social network myspace facebook
2007.11.04. 16:46. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

úgy tudom a facebook az MS tulajdonában van, tehát hogyan csatlakozna a googlihoz?
en vmi par %-os reszesedesre emlexem amiert fut fat kifizettek.

a tulajdona azert eros tulzas, ha jol tudom :)
amber: nincs tualjdonában, csak egy kis részt (1,6%) birtokol

Egyébként nem tudom minek kell örülni az ilyen monopolista megmozdulásoknak. Azt fogják elérni, hogy létrehoznak egy nagy, megmozdíthatatlan valamit, ami el fog ülni a babérjain, és végkép nem lesz esélye az új oldalaknak. De ha ti ennek örültök, akkor nagyon fasza...
amber: a myspace csatlakozott, nem a facebook :)
csak megjegyzem, hogy a myspace.com-nak 208.107.000 tagja van és nem százmilió

nem mintha a lényegen változtatna (:
a myspace szintén ms közeli, megsúgom. (teljesen ms alapokon fut, asp.net, wines kiszolgálók stb)

Egyébként figyelembe véve, hogy néhány hete még a gugli majd összepisilte magát, hogy a facebook-ba bevásárolja magát és túllicitálja a ms-ot, majd ezt a csatát elvesztette a ms-al szemben, most szépen csinál erőből egy inkompatibilis dolgot, úgymond bosszúból. Nem emlékeztet ez valamelyik közutálatnak örvendő cég politikájára? mert engem nagyon. csak hát ehhez le kéne venni egy picit a gugli hype szemüveget.
Desert 2007.11.04. 18:21:09

Igen, legalábbis a közvetlen front-endek M$ alapon látszanak, de belül már a jó öreg Apache vigyorog :)
az igazan nagy vesztes a M$.
ugyanis:
az google uzleti strategiaja, hogy az osszes informacio szabadon, es ingyen elerheto legyen, mert ebben az iformaciotomegben keresessel lehet elboldogulni, az meg a google businese
az m$ uzleti strategiaja, hogy zart, m$ tulajdonu formatumba keruljon minel tobb informacio, es akkor o el tudja adni a sajat "megjelenito" szoftveret. a facebook FBML-je is ilyen formatum lenne, azert akarta olyan nagyon megvenni az m$, de csak 1.6%-ig jutott.

a google barmilyen jovobeli helyzetben kepes lesz egy ingyenes, nyitott szabvany javaslattal porba dongolni az m$ jovendobeli formatumait.

amibol az kovetkezik, hogy a m$ amig nem valtoztat az uzleti modeljen addig keptelen lesz barmi ertelmes ujitassal eloalni.
ez bizony haldoklas. bar sajnos lassu:)
szeretnék egy ilyen haldokló céget, mint a MS

azért a Gugli tulajdonosai is jó helyen vannak a 100-as listán, de a Bilgéc mégis előbb van

szerintem korai még temetni a Picipuha céget
"az google uzleti strategiaja, hogy az osszes informacio szabadon, es ingyen elerheto legyen"

Sőt, még cukorkákat is osztogatnak mellé. Azért lássunk már jól, és tudatosuljon bennünk, hogy a Google is egy üzleti vállalkozás, akik pénzt akarnak termelni. Ráadásúl úgy, hogy hírdetésekat ad el. A googlénak sok más jelentős bevételi forrása nincsen.
Az M$-t temetmeti pedig nagyon botor dolog lenne. Lehet, hogy weben nem olyan erősen, mint a google, de azért a világ nem csak a webből áll.
"Sőt, még cukorkákat is osztogatnak mellé."

Szvsz nem állja meg a helyét ez a kis irónia. A google soha nem is tagadta, hogy üzleti vállalkozás lenne, épp az a filozófiájuk, hogy úgy is lehet üzleti sikert elérni, hogy közben jó dolgot csinálsz. A hirdetési politikájuk/módszertanuk meg egyenesen népszerű, alsó/felső szinten, ami azért nem kis dolog.

"Igen, legalábbis a közvetlen front-endek M$ alapon látszanak, de belül már a jó öreg Apache vigyorog "

bruahaha, akkora barom azért nem sok lenne a világban, hogy iis-t rak apache elé :)))

egyébként a dolog nem a frontendről szól, olvass kicsit utána, anno cold fusion alatt ment a site, majd az egészet migrálták asp.net-re, egy rakás case study és leirás szól a művelet részleteiről, a skálázhatóságáról stb.

Azért kiváncsi lennék elméleted szerint mit csinál egy apache egy asp.net-es iis mögött :)
Elárulom, hogy ott már nincs apache-nak (és semmilyen http kiszolgálónak) dolga, ott már csak adatbáziskezelő van...
"a m$ amig nem valtoztat az uzleti modeljen addig keptelen lesz barmi ertelmes ujitassal eloalni.
ez bizony haldoklas."

ehhez képest ismét pénzügyi rekordokat állitott fel a ms az elmúlt hónapban. Szeretne a goggle úgy "haldoklani" ahogy a ms mostanában áll :)
Desert 2007.11.04. 20:06:49

Pedig van akkora barom, javaslom a telnet, wget vagy bármi más használatát a myspace-s domainekkel kapcsolatban...
Valószínüleg csak valami előválasztó funkciója lehet az IIS-nek, vagy az is lehet, hogy átírtak a Server Signature-t az Apache konfigban IIS-re. Mások is szoktak ilyet...
Azer' az az OpenSocial minden csak nem tokeletes - nem veszelyezteti a FaceBookot ugy, mint ahogy tunik.

Barthazi Andras cikke:
webakademia.hu/?p=20

En cikkem:
adamnemeth.hu/2007/11/03/opnszosul-a-jo-a-rossz-es-a-csunya/
Szvsz a Microsoft egyelőre stabilabb cég a Google-nél. A Google erőteljesen támaszkodik a hirdetésekre, s egy esetleges recesszió szerintem sokkal érzékenyebben érintené, mint a Microsoftot.
"Valószínüleg csak valami előválasztó funkciója lehet az IIS-nek"

halvány dunsztod sincs, hogy miről beszélsz, igy ezt ne folytassuk.
ismét javaslom olvass utána a cold fudion->asp.net migrálásnak.
Desert 2007.11.04. 21:29:35

Valóban nincs fogalmam sem miről beszélek, mindenesetre egy dolog amit cikkeznek, meg egy másik a valóság. Szerinted ez mit jelent (az egyik myspaces domain adja vissza a kettőből ,amit megnéztem):
HTTP/1.0 200 OK
Server: Apache
Content-Type: text/html;charset=ISO-8859-1
Date: Sun, 04 Nov 2007 20:33:39 GMT
Content-Length: 435
Connection: keep-alive




Index of /


Index of /
Name Last modified Size Description
Apache Server at sitenav-origin.myspace.com Port 80
Egyébként nem azt állítottam, hogy nincs M$ cucc, csak annyit próbáltam mondani, hogy nem CSAK M$ van, hanem más is. Ennyi.
"Szerinted ez mit jelent "

pl. caching?
de kb. bármit jelenthet azon kivül amit te mondtál, hogy iis van elöl és a lényegi munkát apache végzi. pont forditva.

"mindenesetre egy dolog amit cikkeznek, meg egy másik a valóság."

bocsi, de ezen már csak röhögni tudok... :))

elképesztő álomvilágban élnek egyesek, ha ms technológiákról, elterjedtségről van szó.
Desert írta jól, hogy a Myspace IIS. Konkrétan Windows Server 2003ról megy. Van is egy sztori, mely szerint amikor az oldal már elég komoly látogatottságot ért el, a szerverekkel folyton gond volt és nem tudtak rájönni konkrétan mi. Miután bevontak nagyobb MS techgurukat kiderült, hogy a Windows Server megírásakor nem számoltak ekkora reális terheléssel, ezért az DOS támadásnak vette azt.
Teljes cikk itt: www.baselinemag.com/print_article2/0,1217,a=198614,00.asp

Az egész azért fontos, mert tudtommal technológiai szempontból szoros együttműködés van/volt a MySpace és a Microsoft között, de üzletileg függetlenek egymástól.
közgazdaságtani ökölszabály: minden piaci verseny előbb-utóbb kétszereplősre redukálódik (többi szereplő: futottak még). eddig a MySpace vs. Facebook volt ez a kettő. a Google kimaradt a bizniszből, és az infobol (kereshetőség) is. most két legyet ütve egy csapásra Facebook vs. 'mindenki más' azaz Google-social párharcra szeretné cserélni az eddigi versenyt. ezt azért teheti, mert a MySpace nem szakmai, hanem pénzügyi kezekben van, tehát répával lehet terelgetni, mint egy szamarat.

nyilván az eddigi futottak még szereplők jobb híján beléptek ebbe a KGST-be, bár eléggé villamos alóli lehet a mosolygásuk (most veszik el egyetlen értéküket, a felhasználói adatbázisukat). az is látszik, hogy a dolog összecsapott**, itt a betonnak november 7-re mindenképpen meg kellett kötnie (olyanokat olvasni, hogy még az Orkut sandbox sem működik)

és mindenképpen van egy központi kérdés, amit sehogy se lehet megtudni, mivel az SPI csak jóval később lesz nyilvánosan elérhető (ez volt a cukorka a többieknek): ki is lesz a végső nyertes*: a felhasználó, az alkalmazás, a social site, vagy a Google. de minden nap, amely pontos infok nélkül telik el, az összeesküvés-elméletek híveit erősíti.

*a végső nyertes az, akinek a legkevesebb feltétel/áldozat mellett a legnagyobb lesz a nyeresége az ügyből.
**egy API specifikáció kicsit formálisabb, kerekebb és komolyabb dolog, mint a Google oldalán megtalálható leírások, amik kb. azon a szinten vannk, mint hogy 'így illeszd be a google térképedet az oldaladra'; komolyakra lásd pl. DOM API-k a W3C-nél
is!
"közgazdaságtani ökölszabály: minden piaci verseny előbb-utóbb kétszereplősre redukálódik (többi szereplő: futottak még). "
Ezt honnan?
Desert 2007.11.04. 22:27:26

Bocsánat, én kizárólag azt mondtam, hogy IIS ÉS Apache szolgálja ki a myspace-t. Nem akartam semmilyen M$ fannak beletaposni a lelkébe, az egész probléma nem ér annyit, hogy személyeskedéssé váljon.
Az OpenSociallal az a legnagyobb gond, hogy baromira nem látni még, hogy miről szól. Jelenleg közelít a nullához a használható információ, és nagyon sokan csak az "OpenSocial" szó mögé odagondolt vélt jelentés alapján gondolkodnak.
Ez egy jó cikk. A google biztos nem hagyja abba a MySpaccel való nyomulást.
Sokan félreértelmezik szerintem az OpenSocial API alapvetését és azt gondolják, hogy itt a Google áll a központban egy gateway szerepét betöltve és ezáltal az információk rajta keresztül jutnak el a felekhez. Szó sincs erről...