Open thread: megnyitni a profiloldalakat a keresők előtt?

A Facebook a napokban a keresők számára is hozzáférhetővé teszi azoknak a felhasználóinak az egyszerűsített profiloldalait, akik ezt külön kitették a publikus listába. Vagyis ha egy Facebook-felhasználó a Facebook-tagok számára publikusan elérhetővé tette valamikor saját profilját, az nemsokára nemcsak a Facebookban lesz könnyen megtalálható, hanem a Google vagy a Yahoo keresőjében is.

Ha analógiát szeretnénk vonni, azt kell elképzelnünk, hogy mi történne, ha az iWiW a keresők számára is indexelhetővé tenné az iwiwes felhasználók profiloldalait. Vagyis külön belépés nélkül lehete elérni (nem csak a képeket), de a felhasználók adatait is. Valahogy így:



A hatás kettős: egyrészt a keresők, így például a Google komoly dilemmával nézhet szembe, hiszen akár több millió profiloldalt kell valahogy ügyesen leválasztania Univerzális Keresőjében.

Om Malik nem tartja jó tendenciának a Facebook nyitását. Szerinte elveszítik a Facebook-felhasználók a szolgáltatásbéli személyes szférájukat. Többé nem a Facebookban érzik otthon magukat, hanem a Facebook segítségével a világ előtt állnak a reflektorfényben.

De a dilemma ott van a felhasználók oldalán is: vajon szeretnénk-e, ha iwiwes/facebookos profiloldalunk megjelenne a Google keresőjében, vagyis bárki számára hozzáférhetővé válna. Avagy ez igazából nem is nagy változás?
Nektek mi a véleményetek?
Címkék: keresők iwiw privacy kommuniti facebook open thread
2007.09.06. 16:17. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha a google nekiállna beindexelni az iwiw-et, meg kéne duplázni az iwiw szerverek számát, esetleg új kesselési algoritmust kidolgozni... :)
robots.txt filet minden iwiw-esnek!

Amugy van mod ra (tudtommal) hogy kikerulj az indexelesbol, kulon keresre.

Termeszetesen kell egy kattinthato opcio, minden wiwesnek, hogy ne legyen a profilja kivulrol keresheto.
Tekintettel a wiw userek jelenlegi számára, nem volna nagy változás. Amit az adatlapodon wiw-en belül publikussá tettél, az már lényegében eddig is teljesen publikus volt.
Félreértettétek. Szó sincs arról, hogy jelenleg az iwiw kereshető lenne a Google-ben. A későbbiekben is csak az iwiw komoly együttműködésével válhatnának indexelhetővé az oldalak, ha hoznának ilyen döntést.

Személy szerint akkor nem tartom problematikusnak ha egy felhasználó kifejezetten úgy dönt, hogy nézzétek a profilomat.
Ki állította h az iwiw jelenleg kereshető a google-ban? Épp ez az open thread kérdése, hogy "mi lenne ha..." Jónapot kívánok.
Szerintem nincs nagy különbség egy Google felől érkező rákereső vagy egy rendszeren belüli ismeretlen közt. Használni kell a profil beállítási lehetőségeket, hogy mi az ami teljesen nyilvános és mi az ami csak az ismerősöknek szól. Esetleg ezt még tovább lehetne finomítani, például csoportokat képezve az ismerősökből.
pontosítás: nem lenne nagy különbség..
Elhozza a szep uj jovot, mindenki lenyomozhato lesz meg egyszerubb modon, eleg csak egy emailcimet beirni a googleba es maris kihozza azt, hogy noi neven vagy regelve a facebookba, kozben meg az iwiwen ferfi vagy :)
Ez az iwiw-seózás ez érdekes dolog lehet; komoly forgalmat lehetne belőle csinálni.

Ha csupán a public-közösségi-jellegű tartalmakat nyitnák meg, az is erős dobás volna.
Igen, eléggé nyilvánvaló h a facebooknál is ezt várják tőle: nagyobb forgalom, új belépők.
they can suck my balls
Miután regeltem egy tucat alkalmazásba (blogger.com, blog.hu, del.ici.us, flickr, picasa, youtube, twitter, skype (és ezek csak a legfontosabbak)) az életem egy nyitott könyv. Innentől kezdve - részemről - majdnem mindegy, hogy a Facebook profilom kereshető-e. (Én részben kereshetővé tettem a Facebook profilomat.)

tök mindegy hogy ki látja a profilomat, ha valaki olyan aberált hogy az én profilomban akar keresni, keressen

ami nem tartozik másokra azt nem kell megadni
Aki megadta, hogy valamely adata ne csak az ismerőseinek, hanem bárkinek látható legyen, az eddig is publikusnak szánta. Nem látom mi változna, miért ne láthatná akárki... a felhasználó szempontjából a "minden iwiw tag" és a "mindenki" között eltérés nincs, ti. abba, hogy ki iwiw tag nincs beleszólása. Én támogatom, hogy a publikus adat valóban legyen publikus.
Miért ne? Így is elég liberális az, hogy mindenkinek minden ismerősét láthatod. Ezt pl. a friendsteren lehet szabályozni. És ma már gyak. bárkinek lehet iwiw userneve, aki szeretne.
Nem is beszélve arról, hogy az a szánalmas iwiw milyen szarul működik. pl. a keresője is.
Hmm olvasgatom már egy ideje itt a postokat, látom Webisztán barátunk egy elég nagy iwiw rajongó, ami tulajdonképp egy egyszerű képnézegető oldal, jspben alkotva(100 komoly machine alatt is használhatatlanul lassú), és ezen a blogon elég gyakran meg van említve, hát sztem ez most megint a felkapás miatt van, de a google programozói szerintem ezen hanyatfekve röhögnek, ha egy normális gyors social networking oldalt akarok használni , akkor valószínűleg az orkut.com ot használnám,
"A hatás kettős: egyrészt a keresők, így például a Google komoly dilemmával nézhet szembe, hiszen akár több millió profiloldalt kell valahogy ügyesen leválasztania"
Szerintem a googlenek ez nem fog gondot jelenteni.
Konkrétan iWiw-re nagy hiba lenne. Az emberek nagy része csak mostanában kezdi el megérteni, hogy mit jelent a személyes adat. Hiába lenne ott a user kezében az engedélyezés nem tudná mit vállal. Ha valaki ki akarja rakni címét, telefonszámát, email címét a Google-nek az azt jelenti, hogy kirakta az összes adatgyűjtő cégnek. Aztán onnantól kapja spamet, reklámot. Pl cím és születési idő alapján korosztályos reklám szórás...stb.
Olvasgass több webisztánt, andrean.
kezdésnek ezt ajánlanám.
a többit meg az iwiw címke alatt megtalálod
horvath_jano Igen, én is ebben érzem a veszélyt. A subbás sztorikból is látszik, hogy sok iwiw-tag nincs tisztában azzal, hogy mit jelent az, hogy publikus az, amit oda feltölt.
Én SEO szempontból tartanám egyedül jónak a dolgot. :)

Mondjuk enélkül sincs kifogásom a dolog ellen, HA korrektül meg lehetne szűrni az adatokat, hogy mi publikus és mi nem.
hejj, ez a 39453-as regszámú felhasználó nem is Kiss Jancsi, hanem N. Szilvi :DDD
a facebook profiloldalam énis public-ra állítottam, sztem nincs ezzel semmi gond.

a wired-en volt kb egy hónapja egy ezzel foglalkozó poszt: "Damn the Facebooks and the MySpaces. The last time we checked, there was this thing called the internet that had 6 billion users. It's time to take our personal data out of Mr. McGregor's little gardens and put it back where it belongs -- free and open on the open web."

www.wired.com/software/webservices/news/2007/08/open_social_net
azért az identity theft korában nem ártana, ha icipicit a szabályozók is odafigyelnének a személyes adatok védelmére, kicsit felügyelnék, irányítanák az embereket. tudom, hogy nálunk ez a fajta bűncselekmény még nem olyan gyakori, de ahogy egyre több személyes adat lesz hozzáférhető, majd elterjed.

a kormányok, ellenőrző szervek igenis avatkozzanak be ilyenkor. ne legyen már itt is amerika, ahol mindenki annyira határtalanul lehet hülye, amennyire csak akar. az individualizmusnak is vannak határai.
Eléggé szófukar voltam fentebb: az iwiw és a hozzá hasonló monstrumok (okos és végiggondolt) megnyitása a Google számára durván átrendezne nagyon sok és nagyon fontos találati oldalt (queryt).

Ha csak itthonra és az iwiwre szűkítjük le a kérdést, akkor a megnyitás azt jelentené, hogy a hazai seo-stratégiákat erősen át kellene gondolni.
Egy SEO guru felvilágosítana, hogy egy személyes adatokat tartalmazó profil oldalhalmaz bekerülése a keresőbe, miért olyan jelentős SEO szempontból?
nem vagyok seo guru, de azt hiszem az a para targya, hogy ha a wiw megnyitna egy publikus adathalmazt a google robotnak, akkor pl. magyar kereseskor nagyban atrendezne a talalati listat. ha vki beirna azt, h lakatos (ebbol biztos sok van a wiwen :) akkor tobb oldalnyi lakatosunk lenne es ezek mind vmelyik wiw profilra kalauzolnanak. na most gondolom ez attol is fugg, sikerul e a profilok kozotti kapcsolati rendszert is terkepezni, mert ez nyomna meg a rankinget. de az is szamit, hogy ez mind egy oldalon belul van, tehat ez meg visszafele nyomja. lehet kicsit nyers vagyok :)

na, de ezt nem hiszem, h ebben az eletben megtudjuk, ha a wiwes fejlesztokre akarunk varni...
SEO szempontból gyak. minél több ismerősöd van, annál több bejövő link mutat a Te profiloldaladra, ez akár jelentősen meg is nyomhatja a saját profiloldalad értékét... az oda bepakolt linkekkel pedig egyéb, már üzletibb jellegű oldalakat is lehetne tápolni.

Nomármost, képzeljük el, hogy megnyitják a profiloldalakat a keresők előtt, és egy okos cég elkezd linkeket vásárolni azoktól, akiknek van mondjuk 600-700 ismerősük. :)
Azért volna olyan jelentős SEO szempontból, mert egy olyan elképesztő mennyiségű új oldalhalmaz kerülne be a Googlébe (akár 10.000.000), ami jelentősen átrendezné a hazai link- és leindexelt oldaltérképet. (FYI: Az index.hu összes aldomainjével tart kb. 8m leindexelt oldalszámnál - az is megérne egy postot, hogy az indexben is bőven van potenciál: pl. a címlapkattintások mérése redir-php helyett onclickes js-sel - még szerencse az index linkeltsége amellett hogy baromi erős még meglehetősen diverzifikált is, azaz "nem egy helyről" jönnek a mélylinkjei.)

vanger nagyon közel van az igazsághoz: igen, előfordulhat (elő is fog), hogy szakembert keresel ("lakatos győr"), és erre válaszul egy győri családfát kapsz.

ez nem para, ez realitás (lesz - legalábbis ha rajtam múlna: nem múlik). :)

az iwiw szempontjából a lényeg az, hogy jól átgondolt SEO-val újabb mérföldkőhöz érkeztethetnék a site-ot.
Olvasgatva a SEO-s emberek hozzászólásait, nekem az jön le belőle, h ebben akár pénz is lehetne az iwiw-nek (is), tehát nem lesz ilyen :) Majd elutasítják valamilyen okos közleménnyel, h ők bizony megvédik a kis butus felhasználókat a gonosz Google-al szemben...
Nincs mit védeni.

Mármint abban az értelemben, hogy míg egy bank ügyfél- és tranzakciólistáját persze nem seózza meg épeszű ember, addig itt nem erről volna szó.

Talán a júzerek 95%-a még örülne is neki - az egosearch nagy úr, nagy dolog.
Milyen jó kis kihívás lenne, ha a blogomat kellene felhozni az iwiw page elé. :D
Haha, asszem egy újabb seo-háború előtt állnánk.
ha eddig nem tudtuk volna: a MySpace évekkel el van maradva a freemail és az iwiw mögött..

hirek.prim.hu/cikk/63320/
ez tanulságos volt köszi kovboj :) így mindjárt jobban érzem magam, hogy egy pr-es megmondja nekem, hogy milyen jó marketingesek a magyar programozók ;_(