Pletyka: bloggerekre vadászik az origo

Jópár magyar bloggert keresett meg az origo azzal, hogy megállapodást ajánljon nekik. A pletykák szerint egy induló fiataloknak szóló, főleg a nő internetezőket megcélzó szájtról van szó. A bloggereket azzal keresték meg, hogy ha hozzájárulnak, akkor az új magazin szerkesztői majd jól átemelnek teljes postokat az origóba, és cserébe... Hogy mit kapnak cserébe a bloggerek? Linket. Vagyis odaadod az origónak a postjaidat, cserébe ők visszalinkelnek a blogodra. Az "ízlésnevelésre" építő magazin rövid, könnyed anyagokkal kíván megmaradni a piacon. Hogy mikor indul, azt nem tudni. A neve állítólag CotCot, de reméljük, hogy csak félrehallottunk valamit.
Címkék: média bulvár bloggerek
2007.11.06. 18:00. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyrészt ez elég nevetségesen hangzik, másrészt viszont forrásmegjelöléssel (linkkel) bárki bárhol bármennyit megjelentethet más írásából, úgy tudom. Szóval még ők rendesek, hogy szólnak előre. Egyébként se tegyünk úgy, mintha az indexen és kapcsolódó blogjain nem lenne divat az ilyesmi. Ti magatok mondjátok, hogy ez a blogoszféra, egymást linkelni, kvázi "nyúlni".
EasyFriend: es ez a "nyulas" miert lenne gond?

altalaban a blogoknal kinn van az alkalmazott licensz, itt a bloghun igen gyakori a szabad ujrakozlest engedelyezo creative commons, ergo semmi gond nincs azzal, ha lemasoljak/ujrakozlik a posztokoat, forrasmegjelolessel (persze ez cc fuggo).

az mas kerdes, hogy a bloggerek ezzel valoszinuleg nincsenek tisztaban, es habzik a szajuk, ha esetleg ujrakozlik oket.
Azért az problémás, ha más akar keresni az írásaidon, az engedélyed nélkül. Azért ne vegyük már egy kalap alá a kovács pistike bloggert, meg a jogi csapatokkal megerősített Origót vagy Indexet.

Egyébként az ötlet nem annyira hülyeség, mert az egyik oldal ingyé anyagot kap, a másik meg (szerintem) egyébként elérhetetlen olvasókat. Abból kiindulva, hogy pl. mit jelent az Index címlap a kikerűlőknek látogatottság szempontjából, nem is keveset. Mondjuk a tematikával kapcsolatban vannak kétségeim.

Ha a név igaz, akkor vissza minden.
az engedelyemet ott megadom, hogy az ujrakozlest lehetove tevo licenszt hasznalok.

oszinten szolva nekem semmi bajom azzal, ha valaki a blogom aggregalasaval penzt keres, miert is lenne? ezzel nekem semmi kart nem okoz.
...azért én jobb'szeretek magam pénzt keresni;)
mindenesetre a blog.hu-nál bármi jobb lesz lassan mert a legnagyobb hiba itt van: túl gyakran áll! minden kétnaponta van sok-sok olyan perc amikor nem létezik blog.hu és gyermekei. ez pedig elég sok.
(off: hidd el h azon vagyunk/vannak a bloghus fejlesztok h minden a legfaszabb legyen.)
ha már bloghu, akor miért nem pörög a nyitóoldal úgy, mint régebben?
(áj mín friss posztok, friss kommentek)
Hannibal: nyilvan en is, de nem ertem egy ujrakozles hol bantja a bloggert. ettol kevesebb penzt keresne? elvesz egy lehetoseget?

raadasul ott a licensz, ami alatt publikalunk - ha az engedelyezi az irasom lekozleset, eladasat, akkor semmi jogom pampogni.
miota megujult az index en a jobboldali blog.hu ablaknak orulok a legjobban. szerintem jo otlet hogy kozli ezeket az irasokat, azt meg szerintem mindenki eldonti hogy hozzajarule a kozlesehez vagy nem..nincs ebben semmi rossz. ja es legalabb nem csak egy szolgaltato blogjai lesznek linkelve..igaz vannak mar az indexhez hasonlo oldalak amik kitettek egy hasonlo ablakot az oldalra (www.pcworld.hu) .
Ne értsetek félre, én nem mondtam, hogy ez baj, csak azt nem értem, miért rötyögünk az origón, ha ezt csinálja (és miért nem, ha bárki más).
Azért ez nem olyan rossz üzlet a bloggereknek. A forrásmegjelölést úgy is meg lehetne oldani, hogy aztán max. vmilyen keresővel lehetne rákeresni. Teszem azt átemelik a bejegyzést, (mert ehhez joga van mndenkinek) és hivatkozásként csak annyit írnak, hogy pl. a Webisztánon olvastuk. Aha, de melyik szolgáltatónál?
Így viszont egy kattintással oda tudnak navigálni, és valszeg egy kattintással többen oda is találnak, mintsem rákeresnének.

Ja, hivatkozás nélkül átemelni valamit meg egyszerűen lopás, plágium, kinek mi tetszik.
Az egy hatalmas tevedes, h a szerzo engedelye nelkul at lehet kopizni postokat egy masik webhelyre. A cc lincenc sem engedi ezt. Csak a szerzo engedelyevel. Az idezet es az atkopizas kozt van kulonbseg.
Hát végül is ja.
Mondjuk hivatalosan egy könyvet sem szabad teljes egészében lefénymásolni, ezért szokták azt mondani, hogy a tartalomjegyzéket, esetleg utószót lehetőleg mindenki hagyja ki.
Az analogia helyesen: lefenymasolod a konyvet, es kiadod sajat konyvkent.
Amit meg is tehetnék, ha pl. tudnék mongolul és ismernék egy jó mongol írót. Vagy egyáltalán bármilyen mongol írót.
Tkp. a neten is meg lehet tenni, mert a net bizonyos értelemben már sokkal nagyobb, mint maga a fizikai világ.
Vagy amit pl. megtett ez a Dan Brown nevű fickó is, amikor kopintotta az Eco regényt. Legalábbis szerintem, mondjuk mindkettőnek csak az első tizenvalahány oldalát olvastam. Ja, Brown azért annyit megcsinált, hogy ponyvásította Eco mondatait... Így már jogilag ez nem is lopás, ahogy azt egy bíróság is kimondta.

Annyi az egész, hogy jó dolog a szerzői jog, próbáljuk is meg védeni, amennyire lehet, de amikor a technikai sokszorosítási lehetőségek ennyit fejlődtek az utóbbi évtizedekben, akkor artisjus, meg bsa helyett inkább egy kis gondolkodás kéne. Ergo újra kéne gondolni az egész szabályozást.

Egyébként jogilag az átkopizás már akkor is idézetté válhat, ha a másolt szövegből kivágsz egy mondatot, meg esetleg még írsz is elé egy sajátot. Ami azért nem túl nehéz feladat.
De azért, ha már így szóba került, akkor már csak megkerestem azt a kreatívlicenckettőpontötöt, aztán csak kiraktam oldalra.
hh: creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/hu/
itt nem latom, hogy a szerzo engedelyet ki kene kerni. egyedul a nevezd meg-be lehetne valahogy beletekerni, marmint hogy meg kell kerdezni a szerzot, hogy hogyan nevezzek meg a forrast.

az eladas meg erdekes kriterium, ha ujrakozli, es mellerak google ads-ot az eladas, vagy sem?
Baltar:

"A fenti 3. pontban biztosított jogok nem gyakorolhatók semmilyen módon, amely elsősorban kereskedelmi előnyre vagy magánjellegű vagyoni ellenszolgáltatásra irányul. A Műnek más szerzői jog által védett műre való, a digitális fájlcsere eszközeivel vagy másként megvalósuló cseréje nem minősül kereskedelmi előnyre vagy magánjellegű vagyoni ellenszolgáltatásra irányulónak, feltéve, hogy nem kerül sor semmilyen vagyoni ellenszolgáltatás fizetésére a szerzői jogi védelem alatt álló művek cseréjével kapcsolatban."

creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/hu/legalcode

Szerintem e feltétel szerint kereskedelminek számít a mű reklámok melletti terjsztése

Egyébként jogilag eléggé necces a blogokon elhelyezett CC licencek helyzete (azok inkább igéretek). Mondjuk személyes felhasználás esetén nem gond, de aki erre valamilyen üzleti jellegű történetet akar építeni, az később pórul járhat ( mert megérkeznek a szerzők némi követeléssel).

Az más helyzet, ha csak idéznek (pl. Index, Blog.hu címlapok), meg természetesen az ötletek, elképzelések sem állnak védelem alatt.
Caracalla: ez valoszinuleg igy van, de legalabbis jogi szurke terulet.

viszont ez a "ne add el" flag bebillentese miatt van, csak azert irtam ezt, mert a cydonia-n ez van. olyan, hogy "CC licensz" nincs, kulon darabokbol lehet osszerakni mindenfelet, viszont olyan kitetelt nem talaltam, hogy csak a szerzo engedelyevel lehett masolni, meg akkor is, ha amugy a juzer betartja a licenszfelteteleket.
nem vadászik kifejezetten, hanem megállapodást ajánl. én alá is írtam a szerződést velük - szerintem eleve kellemes meglepetés, hogy szerződést kötnek, sőt az általam kért feltételeket is elfogadták. én ismeretterjesztő, úgymond közszolgálati blogot írok hiv/aids-ről, úgyhogy minél többen olvassák, engem az annál közelebb visz a célomhoz. ha meg nekik is jó, akkor nincs baj.
Nem ilyesmit csinal az index.hu is ? Géza és János indít egy "tematikus blogot" amit az index.hu visszalinkel innen, onnan.
Van ilyen webes tartalmas "blog", meg gazdasági stb. Bár lehet, hogy félreértek valamit.
Miert van olyan erzesem, hogy nem kell keresnem meghivot a postafiokomban, erre :D