Újbeduinok a .hu ugaron

A Webisztán rendszeres olvasói nyilván emlékeznek még arra, mikor március idusán írtam az éledő amerikai neonomád kultúráról. Az apropót az SF Chronicle cikke adta, melyre később a BBC is felfigyelt. A komolyabb hatás azonban elmaradt.



A cikk rámutatott egy San Franciscóban nagyon is élő kulturális jelenségre - a kávéházakban élő laptopos magánzók tömeges megjelenésére -, és bár ennek hatására elindult Om Malik vezetésével a Web Worker Daily nevű blog, mely a neonomád kultúra főhadiszállásáról, a Ritual Roastersből jelentkezik, más folyománya nem lett végül a témafelvetésnek.
Ritual Coffee Roasters This is the current ‘it’ cafe, and at any given time you can probably find a blogger who’s been BoingBoinged there, like Scott Beale. It’s Mission location makes the move from work to play just a short walk away. (WWD)
A neonomádok a cikk megjelenése előtt is léteztek a keleti és a nyugati parton is. Talán Greg Olsen volt az első, még 2006-ban, aki felfigyelt a jelenségre:
I'm interested in something more radical. By focusing almost exclusively on service-based infrastructure options, a business could operate as a sort of neo-Bedouin clan - with workers as a roaming nomadic tribe carrying laptops & cell phones and able to set up shop wherever there is an Internet connection, chairs, tables, and sources of caffeine.
Anno a Webisztán-postban megkérdeztem az olvasókat, hogy ők ismernek-e neonomádokat idehaza. Volt, aki a Starbucks-érzéshez kötötte a neonomádságot, és voltak akik az éledő Tandem Café-t vagy a Tranzitot látták a hazai neonomád kultúra főhadiszállásának. Megint mások a HuWiCo körül keresnék a neonomádokat.

Nemrégiben Tóth Benedek vezetésével elindult az első, kifejezetten a neonomád kultúrát propagáló blog. Nem tudom, hogy idehaza mennyi neonomád lehet. És hogy érdeklné-e őket egy Web Worker Daily-felfogásban íródó blog. Hamarosan kiderül. Talán az sem lenne ördögtől való, hogy azok, akik magukat neonomádoknak tartják, vagyis wifiképes kávéházakban élik üzleti és magánéletük jelentős részét, egyszerűen kitennének blogjukra egy badge-et. És akkor talán több fogalmunk lehetne erről a kétségtelenül létező és élő szubkultúráról.
Címkék: bloggerek kommuniti neonomád
2007.11.23. 14:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem rossz dolog, ha tehetném én is így dolgoznék.
Ez megint durva. Szerintem aki amcsiban leült egy laptoppal a kávézóba előszőr, és látta, hogy a sok trendi ember jön a macbookjával szintén blogot írni már rég nincs ott, hanem kiment egy hegytetőre.

Ez a magyar mesterségesen létrehozott "neonomad" közösség valami olyasmi, mint a spontán szervezett tüntetés. A nomádságnak pont az a lényege, hogy magányos harcosokról van szó, ahol a közösségi blogolás ellentmondás.

Ez a neonomád megint hangzatos elnevezése valaminek, ami már van.
Igazén sajnálom, hogy állandóan negatív vagyok, de sajnos ez jön ki belőlemha ennyire tulmisztifkált dolgokat látok.
Egyszeruen csak elment az eletkedved. Van ilyen. Ulj be egy kellemes kavezoba kommentelni (kicsit mashova). Az mukodni szokott.
PalotasB-vel tudok csak egyetérteni, én is nagyon szivesen dolgoznék így csak sajna amit csinálok azt baromira nem lehet így :(
hirbehozo: fine.. kösz..
KTamas, ha az otthoni melóban már kiégtél, simán jobb egy kávézóban dolgozni. nekem pedig folyamatos problémám, hogy nem tudom, Budapesten melyik kávézóba érdemes menni, hol nem néznek ki, ha ott ülök 4 órát laptoppal és csak 5-6 kávét fogyasztok meg egy ebédet ;) hol törik a wifi, hol kamu az ingyenwifi (pl. California Coffee Company a másfélórás ingyenwifijével, ami csak IE6 alatt műxik lol), hol van rendes füstmentes környezet, szar fűtés, stb.
egy olyan blognak, ami azokkal foglalkozik, akik kávézókban kénytelenek dolgozni, nagyon is van helye a magyar szcénában.
lipilee: Szerintem a Szimplában bármeddig el lehet ücsörögni, akár még rendelés nélkül is 1-2 órát, van HuWiCO-net, meg csomó helyiség és kellemes környezet. Még a Kinizsi utca/Ráday kereszteződésénél is van egy, de annak már nem tudom a nevét...
@lipilee: heh, ha még csak otthonrol dolgoznék :) Úgy értettem, hogy a munkám az munkahelyhez köt (meg pl. nagyon kell hozzá 2 képernyő etc.)
Pesten amúgy van jó (mit jó, a legjobb) kávézó, csak ott meg WiFi nincs :(

(Coffeeshop Company, Kálvin Tér)
én nem divatból, hanem nikotinfüggőségből blogolok egy kocsmából, a melóhelyen tilos a dohányzás. a videó presszóban meg nem, ugyan wifi nincs, de usbvodafoneizé igen. ja, és a kávé szar, remélem olvassa a csapos.
Nostrus: a Szimpla elüldögélés szempontjából jó, a számos hibáit meg felsoroltam a Neonomadon, a lényeg az, hogy most kb. 2 órát lehet ott ülni, mert megfagysz. Mai napig a Szimpla volt nekem is a default, most kénytelen leszek egy fűtött helyiséget találni :)
KTamas: második olvasatra már le is parsoltam, amit írtál, sorry :) Az én munkámhoz szerencsére többnyire elég pár terminál, egy böngésző, meg egy netkapcsolat.
@lipilee: :) Majd egyszer visszatérek az újságíróskodáshoz, akkor már főállásba, és akkor irány a kávézó.
a Sirályban is ülnek laptopos emberek, és nagyon jó hely
Ajánlom mindenki figyelmébe az összes Palace Cinemas kávézót akár Budapesten, akár a négy nagyvárosban.
Ingyenes és korlátlan internet és mégcsak nem is néznek ki :)
Én onnan dolgozom, mivel az a munkahelyem :)
Coffeeshop Company nem jó, kicsi, szűk és sötét, viszont árulnak Oreo-t és NutterButter-t, amiért viszont piros pontot érdemelnek. Az áráért (meg úgy általában az összes árukért) viszont feketét.
Californi Coffee Company-t sokkal jobban szeretem, tágas, világos, és a Wifijük működik Firefox és Opera Mobile alól is. A másfél órás korlátot sem tartom gáznak, így is alig van néha ülőhely (én nagyon ritkán megyek oda géppel, viszont a barátokkal/barátnővel rendszeresen be-beugrom egy jó kakóra vagy lattéra).
Szerintem nem kell ezt túlpörgetni. Hadd evolucionáljon minden szubkultúra, vagy annak skatulyázott rendszer a maga tempójában. Vagy azt szeretnéd, hogy divat legyen ebből is, és mindenféle, számítógépet először látott gyúrós, szolis paraszt ellepje notebookokkal a kávézókat, és együtt szerkesztgessék a tesztoszteron.hu-t? Ugye nem? :P Minden szubkultúra addig érdekes, amíg fel nem hígul, miközben mainstreammá válik, el nem veszti a fókuszt, és végül egy nyálkás, buborékos halk szloccsanás közepette ki nem pukkad.
@blackdogone: Oreo/butterfinger van Culinarisba (culinaris.hu). Aranyáron ofcourse.
dH2K: pontosan.. ezek a mesterséges szubkultúrákból az lesz, hogy lemegy a sok wanabe nomád, és nyomják a blogjukat.

Egyébbként bécsben is van ilyen, de ott az emberek a Hof környéki parkokban fetrengenek, és onnan nyomják a netet. Levezetésképpen meg frizbiznek
Egyetértek, jó lehet így dolgozni, persze Magyarországon egy távmunka-lehetőség van csak: a túltelített MLM. Plusz vidéken kevesebb a netcafé, főleg ahonnan nem nézik ki az embert.
Csak olyan kávézóba megyek dolgozni, ahol NINCS WiFi. Csodákat tesz a produktivitással.
Képzelem, mennyire szeretik ezeket a kávézó-tulajdonosok. Egy kávé áráért egész nap ott fingik a manus.

J. McClane: "Ez a neonomád megint hangzatos elnevezése valaminek, ami már van."

Pontosan. A századelőn az irodalmunk nagyjai kávéházban ülve alkottak. Csak még laptopjuk nem volt.
KTamas: Köszi, megnézem. Ha egy picivel is jobb ára van az Oreo-nak, mint a Coffeeshop Companynál, akkor bevásárolok. (Mi a bánatot rakhatnak ebbe a kekszbe, hogy ennyire ráfüggtem? :)
Doomhammer: főleg akkor, ha mondjuk egy online szolgáltatást fejlesztesz, vagy rendszerfelügyelsz :)
California Coffee Company: nekem megy Firefox alatt is, voltam már ott párszor. Sebességre sem rossz. ha veszel még egy üdítőt, simán kaphatsz újra másfél órát.
lipilee · lipilee.hu 2007.11.23. 19:01:46:
"Doomhammer: főleg akkor, ha mondjuk egy online szolgáltatást fejlesztesz, vagy rendszerfelügyelsz :)"

Jó, elfogadom, hogy mindent nem dolgozhat így. Vannak szakmák, ahol ténylegesen ott kell ülni. Én azt csinálom, hogy a laptopra felpakolok mindent és keresek egy helyet, ahol nincs Internet, közel az irodához. Hívásra 10 perc alatt a helyemen tudok lenni. Adaptert nem viszek, így csak másfél óráig tudom rontani egy helyben a levegőt. :-) Ha jobb az idő, kávézó helyett park is működik. Én nem értek hozzá, de szerintem programozói munka is végezhető így. Nem hiszem, hogy mindig szükséged van az egész rendszerre, amikor csak egy részét fejleszted.
Még üdítőt sem kell venni. Ha aléggé nagy tahó, és azt kiabálod, hogy "aggyá egy internetet!", anélkül, hogy beállnál a sorba, akkor is adnak, legalábbis egy fiatalember így jelezte legutóbb az igényét, amit rögtön ki is elégítettek neki.
Ugyan van már olyn akkasi, ami 2-3 óánál többet bír, de előbb utóbb a gép is enni kér.
Az sincs ingyen...
Hali mindenkinek,
én már elég régóta nyomom ezt a neonomád témát, bár még soha nem hívtam így. Ha valaki nem érti, hogy mi lehet ennek az értelme, akkor elmondom, hogy esetemben úgy indult a dolog, hogy történetesen a legjobb haverjaim nem a munkatársaim voltak, és jobban szerettem a haverjaimmal lenni, mint a munkatársaimmal. Ehhez jött az, hogy bárhonnan tudok dolgozni (programozó) és a cég is inkább a teljesítményt nézte, nem azt, hogy mennyit vagyok az irodában.
Ezért kezdtünk el az egyre hosszabbra nyúló közös baráti ebédek helyett közös laptopos délutáni melózásokat nyomni a Castroban, és a Sirályban.
Mostanra a helyzet megváltozott, új munkahelyem van, ahol sokkal jobban bírom a munkatársaimat, viszont a magányos lettem, egyedül élek, nem vár senki otthon. Úgyhogy most az estéimet töltöm notebook és barátok társaságában. Többnyire mindenki elvan a saját munkájával, szórakozásával, néha egy kicsit csetelünk, esetleg élőben is szólunk egy-két szót egymáshoz. Ha az ember szereti elfoglalni magát és el is tudja, akkor ez ideális, mert azért mégsem olyan magányos közben.
Mostanában a Ráday utcában nyomulunk, ott rengeteg wifis hely van, de az új Eckermann (a Bakáts és a Boráros tér között) kiemelkedik számunkra. Egyrészt sokkal kellemesebb a setting, mint a többi helyen: nem halálosan füstös, a zene halk és nagyon világos van. Másrészt rengetegen csak notebookozni járnak oda, szó sincsen róla, hogy ezért kinéznék az embert.
A lakásom közelében is tudok javasolni két helyet: az egyik az Ipoly (új nevén Amelie) a Pozsonyi utcában a Balzac sarkánál. A másik a Tátrában a Kávészünet nevű hely, nem messze a Katona J. saroktól. Ezeknek annyi a hátránya, hogy 11-kor ill. 10-kor bezárnak, de egyébként szintén kellemes helyek és a wifi is használható.
Ha már megemlítettem a használható wifit, akkor röviden kitérek rá, tényleg sok hely van, ahol hulladék a wifi (Pl. szintén a Pozsonyi utcában egészen a Jászainál a Vis Major, ahol nem is régóta üzemelték be) és pl. csak böngészni lehet. Nekem pl, ha nem tudok a céges VPN-re belépni, akkor szart sem ér az egész. Úgyhogy nekem is van mobil net meg HSDPA modem (most éppen Vodás), hogy ha nincs wifi, akkor is meglegyen a szélessáv: hibázni nem szabad.
Nem teljesen értem. Akkor már miért nem marad otthon az ürge? Otthon is lehet kávét főzni, van internet, és legalább nem merül le a laptop aksija.
Amúgy jó a Chronicle cikke az amerikai helyzetről. Végülis nem keveset lehet megspórolni az irodabérlésen (pláne Friscóban) és ha valami bizalmasat akarunk megtárgyalni, akkor arra végsőroron jó az is, hogy kertipartit szervez a főnök.

És amúgy is ez sokkal coolabb, mint egy irodába bezárva dolgozni, na.
Aszi:
Azt a mondást ismered, hogy csak az ökör iszik magában... pedig otthon is van pia.
fura, én többnyire a belvárosban mozgok, rengeteg hely van, ahol van wifi, korlátlan, és nem néznek ki. ja, és fűtés is van. (szimpla, szóda, galéria café, castro, etc)

jó, mondjuk az ember persze megiszik 1-2 kávét, ez alap, de ennyit otthon és az irodában is meginnék, szóval mindegy.

nem is értem miért nyomul a nép a tömött, és időkorlátos puccos kávézókban. :shakehead:

Jó dolog ez. Jövőre ha megszünik a magyar leányvállalat, én is így fogok dolgozni. :D
Hat igen, mar elsore is jo hajpos volt a tema, es abbol, hogy nem hajpolodott tovabb... :) Nem mondom, van ertelme kimozdulni az irodabol (foleg, ha otthon dolgozik az ember), de mi a nomadsag abban, hogy odebb megyek 3 sarkot?

Megmondjam mi az igazi nomadsag? :) Aprilisban jottem ra Ko Lantan a tengert bamulva. Felkapod a honod ala a laptopot, fogsz ket alsogatyat es egy rovidnadragot es elrepulsz Del-Kelet Azsiaba. (A tobbi cuccot majd megveszed ott occsoert.) Ott mondjuk helytol fuggoen elvagy napi 3000-8000Ft-bol, es kozben kenyelmes tempoban csinalod az itthoni melot. Persze ez csak azoknal mukodik, akik egyebkent is tudnak tavmunkazni.

Elhataroztam, hogy jovo tavasszal mar onnan kuldozgetem haza a kodot :). (Kiraly holtszezon, legkodni nelkuli szuper tiszta tegla bungallot megkapsz 2200Ft/nap-ert, egy kajalas olyan 7-800Ft. Legkodnival dupla ar, de hamar le lehet szokni rola :) ) Par ev mulva talan ossze is jon :).

Egyebkent hype nelkul eleg sok ertelme van ennek az irodan kivuli munkanak. Az irodaban lehetnek zajosak, rosszarcok a kollegak. Mondjuk engem a legjobban az vetett vissza, hogy jo arcok voltak, es folyamatosan ment a dumalgatas meg a CS :), csak 4 utan vagy 10 elott lehetett jol dolgozni (az utobbi meg erosen scifi szagu).

Az otthonrol dolgozas egeszen jo addig, amig nem az az allando megoldas. Utana gyorsan bele lehet csavarodni, ha meg nem egyedul laksz, akkor aztan tenyleg eselytelen vagy. Szoval jo megoldas erre a kiules/beules, errol erdemes lenne infot megosztani. Akar csak annyit, hogy hol van (vagy jobb esetben _nincs_ :) ) net, hol turik meg az embert, mekkora a zaj. (Nem sok ertelme van beulni egy rakas olyan ember koze, akiket baromira felporget, hogy nomadkodnak, es egesz nap hangosan epitik a kapcsolati halojukat.)

Azt is jo lenne megosztani, hogy hol mik a feltetelek. Az vilagos, hogy egy 200Ft-os asvanyviz mellett nem illik 4 orat ucsorogni, de ha eleg ember van, akkor talan ertelmesen lehet egyeztetni felteteleket egyes helyekkel. (Pl. fizetsz egy-ket orankent 300-500Ft-ot, amiert kapsz egy pohar valamit, es akkor nem neznek ki. Mondjuk a szamlan lehetne internet hasznalati dij.) Mert a potyazas resze (amikor nem 1-1 orarol van szo) szerintem sem tul elegans.

Hely egyebkent boven van. A Radayban minden masodik helyen van WIFI, nagy tablakkal hirdetik. Kis kavezokban ucsorognek is neha laptoppal. A Jaszai/Szt Istvan park kornyeken is van egy jo par hely. Ezek talan kevesbe frekventaltak.
Itt a Westend bevásárlóközpontban tízméterenként ül egy laptopos polgár, és függ a neten. Így még a kávé árát is megspórolják, milyen praktikus! Meg az otthoni netelőfizetést is. Pedig ott a fostos Wifizone vagy mi szolgáltat: 10 percenként ledob, és csak akkor enged vissza, ha megnézel egy reklámot. Akkor is csak úgy, ha épp olyan kedve van.
Hát... Szeretnék így élni... De sajnos vidéken élek... Itt egy wifis kávéz kincs lenne, de elég hamar meglincselnék a tulajt. (Nem férne be ezer paraszt)

Sajnos a tesztoszteronos dolog hamar be fog következni:S A sok cyberparaszt hamar trendet csinál majd belőle:S
Jah... Mondjuk a WiFi életérzést az Invitel Adslje szolgáltatja:D
Szánalmas társaság, meg az indokok is. Ez sima potyázás. Telik 300eFT-os laptopra, előfizetésre már nem. Ez a munka dolog meg szerintem kamu, egyszerűen antiszociális "trendiző" seggfejek. Meg olyan menő vagyok, hogy az egyetemi jegyzeteimet kirakom az asztalra és aki meg fogyasztanna nem tud leülni, mert ezek a műmájerek elfoglalják az összes helyet.
@H-KOvács: savanyú a szőlő? Netán bal lábbal keltél fel? Sebaj, holnap is van nap! ;)
Az antiszociális jelzőt azért nem értem, mert pont azért vannak együtt, vagy ülnek be ide-oda, hogy ne otthon üldögéljenek, többnyire egyedül.
Mondom ezt úgy, hogy nincsen laptopom és ha lenne se tudnám nagyon kipróbálni a dolgot, mert talán összesen egy hely van a városban, ahol van wifi.
minden kommentben van egy kis igazság. a kép tanúsága szerint ezek a népek nem nagyon beszélgetnek egymással. persze lehet, h azért, mert dolgoznak.

amúgy meg h kávéházban működnek a közírók az nem újkeletű dolog. most erre azt mondja hh, h "a geekek kávéházi oázisban ülnek, ők neonomád újbeduinok". lehet, h ez már költészet, de az is lehet, h nem.
kutacs: "a kép tanúsága szerint ezek a népek nem nagyon beszélgetnek egymással."

Dehogynem! Ott nyomják az MSN-t meg a GoogleTalkot a melletük ülővel!
RE: BlueBunny bluebunny.freeblog.hu 2007.11.23. 18:16:11

"A századelőn az irodalmunk nagyjai kávéházban ülve alkottak. Csak még laptopjuk nem volt."
Számomra ez a pontos definíció.
ja és még nickneve is volt némelyiknek. ignotus. szóval tényleg csak laptopjuk nem volt.

ha lett volna sms, meg wifi, tinódi lantos sebestyén biztos jókat twitterezett volna egerből.
A neonomádságban pont az a lényeg, hogy az emberek néhanapján alkalmi fejlesztői csapatokba rendeződnek, aztán ha a munka vége, megy mindenki csinálja a sajátját.

És ilyen önszerveződő kávéházi csoportok nemcsak az IT területről vannak...