Ha a vinyómat becserélem a Google online tárhelyére...

Aki olvasta már a Wall Street Journal saját értesülését arról, hogy a Google nemsokára előáll saját online tárhelyszolgáltatásával, az bizonyára velem együtt csak mosolyog. Hiszen a Google elmúlt évekbeli fejlesztései pontosan ezt az irányt jelölik ki.

Gondoljunk csak a Gmail kezdetben is impozáns, és még mindig növekvő tárhelykapacitására (mára ugye átlépte az 5,2 gigát, és januárra elérheti a 6 gigát is), vagy a Google Docs szisztematikus építgetésére. Esetleg a Web History funkcióra, és persze a Google Desktop-ra, vagy a Google Readert már támogató Gearsre. Sőt, a rendszeresen szárnyra kapó pletykákra: a Google titokban adatközpontokat épít, és nem véletlenül fektetnek be annyit a zöld energiaforrásokba, etc...

A terv a WSJ értesülései szerint az, hogy az amúgy is közös belépőrendszerrel üzemelő webes szolgáltatásokat a Google összekapcsolja, sőt, az egész online tárhelyet kibővítse új felhasználási területekkel: zenéket, videókat tárolhatunk a Google szerverein, saját accountunk alatt.
Along with a Web-based interface, Google is trying to let users upload and access files directly from their PC desktops and have the file storage behave for consumers more like another hard drive that is handy at all times, say the people familiar with the matter.
A modell nyilván a megszokott lesz: X gigabájtig hirdetéses-ingyenes, míg X< gigabájnál jönnek a fizetős, "üzleti" verziók. A WSJ újságírója meglehetősen optimista, és a Google vélt törekvésébe egyből a Microsoft halálát is belelátja. Azért ne legyen kétségünk, bár nagyon hasznos és jó tudna lenni, ha minden tárolt adatunk bárhonnan, akár mobilplatformon is elérhetővé válna, azért ha véletlenszerűen kiválasztanék a világon 10 internetezőt, számukra még mindig inkább az asztali, offline környezet lesz az adattárolás fő helye.

A geekeknek persze lehet jó egy ilyen Google OS (itt most épp nem "operációs rendszer", hanem "online adattárolás" értelemben), bár azt kötve hiszem, hogy azokban az időkben, amikor rendszeresen álmatlan éjszakáim vannak amiatt, hogy kéne vennem egy nagyonnagyonnagy külső vinyót, mert nem fér el sehova ez a rengeteg fájl, akkor majd a Google fog nekem biztosítani több száz gigát, ingyen.

Szóval ha az nem is valószínű, hogy a közeljövőben minden fontos adatunkat a Google szerverén fogjuk tárolni, azért az nem lenne éppen rossz, ha a fájlmegosztás, és a már eddig is online tárolt adataink valami okos webes kezelőfelületen könnyebben lennének elérhetőek és megoszthatóak. A feltöltés, letöltés egy klikknyire lenne, akár a mobilomat használom, akár a notebookomat.

A nagy vízválasztó nyilván a film/zene/szoftver tárolása. Ezeket a fájlokat nyilván a jövőben is olcsó vinyókon fogjuk tárolni. Azért, mert így egyszerű, így tűnik biztonságosabbnak ("itt van a kezemben, vagyis tuti az enyém") és olcsónak. Minden más, online aktivitáshoz kapcsolódó, viszonylag kis tárhelyet igénylő adat (doksik, képek, bookmarkok, stb) meg nyilván előbb-utóbb úgyis összeszerveződnek majd egy nagy egésszé a Google-on belül.

A Google jelenleg 500 dollárt (~86 ezer forintot) kér 400 gigabájtnyi tárhelyért, évente. Ez persze nem tűnik rossz árnak, csak az az "évente" ne lenne benne, ugye.
Címkék: google tárhely web os
2007.11.27. 18:06. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez érdekesen hangzik, de vki felvilágosítana...? Ez most olyan tárhely lesz, amin futtathatok pl. PHP-t, meg CGI-t, vagy csak adattárolásra lehet használni?

És akkor a másik kérdésem, hogy ez olyan lesz, mint az Amazon S3? Mert én most használom az Amazon S3-at, vajon érdemes lesz áttérni a Google-ra?
A Google szerintem inkabb csak sima adattarolasban gondolkodik, de persze egyaltalan nem elkepzelhetetlen h az Amazon S3 fele veszik az iranyt. Szerintem lazan beleferne a vallalati filozofiajukba.
Mért, mi a különbség a sima adattárolás, meg az S3 között? Az S3-nál is fel tudsz tölteni, aztán mások elérik amit feltöltöttél. A Google tárhely ezt mért nem tudja?
AZ a kulonbseg, h en a Google OS-t ugy kepzelem, hogy a Google meglevo webes szolgaltatasainak lenne egy kozos dashboardja, ahol lehetne menedzselni a fajlokat. Szoval alapvetoen letezo Google-alkalmazasokra epulne. Nem ugy mint az Amazon S3.
hírbehozó: és nemcsak hogy nem adnak többszáz gigát, de mire azt manapság feltöltenéd is elmenne pár perc :)
Én meg azt a pletykát hallottam (franc tudja, hol és hogy igaz-e), hogy ez afféle G-drive lenne, amit hálózati meghajtóként kapcsolhatnék a gépemhez, és onnantól úgy működne, mint egy rendes merevlemez.

Majd kiderül (esetleg valaki felvilágosít).
Ja, hat erdemes tovabbgondolni a Google Gearst is.
Akkor mégis olyan lesz, mint az S3...

Amúgy mért ne csinálna egy konkurrens az S3-nak? Az S3-nak van egy olyan gyenge pontja, hogy az Amazon elfelejtett hozzá klienst kiadni... Csak egy dokumentációt adott, hogyan kell hozzá klienst írni, úgyhogy most kereshetsz egy ideig, mire találsz hozzá egy jó klienst.

A Google megcsinálhatná ugyanezt, csak kicsit felhasználóbarátabb módon, mondjuk úgy hogy bárki tudja kezelni.
Ja, meg eszembe jut meg az MSN "shared folders" funkcioja is.
Valójában a videó és zene fájlokból elég 1-et is eltárolni aztán a torrentekhez hasonlóan megnézni az van-e meg neked is :)
Szerintem a kérdés kritikus pontjai közül az első - ami a posztban is olvasható - hogy úgy érhetők el a doksik bárhonnan, egy-két kattintással, hogy egyből az alkalmazást is társítják hozzá. A másik pedig - meglepődnék, ha ez kimaradna a funkciók közül - az asztali doksikkal való szinkronizáció lehetősége.
Jó ez a box.net, meg s3, meg gdrive szerű ff kiegészítés, csak olyan elefántnak tűnnek a porcelánboltban. Nagyon kiváncsi vagyok, mi lesz ebből a "wsj sejtésből"...
Csak hogy ne kelljen keresni jó Amazon S3 klienst, ő az:

www.jungledisk.com/

Sima helyi meghajtóként látom a tárhelyet, de van benne egy kellemes backup megoldás is.
S3-hoz van firefox plugin is.

A mai GDrive hype mellett kicsit eltorpult egy masik erdekesseg: New Terrain Layer in Google Maps, googlesystem.blogspot.com/2007/11/new-terrain-layer-in-google-maps.html
@szantog

Én már találtam klienst, annak nehéz aki most kezd el keresni :)

A Jungle Disk csak SSL kapcsolatot enged, sima HTTP-t nem, úgyhogy az csak backupnak jó.

Ez jobb: bucketexplorer.com/
Illetve a Jungle Diskkel pontosabban ez a baj:

"Can I make my files publicly available?
Not currently. We are considering supporting "public" buckets in a future release that will allow you to upload unencrypted files that can be downloaded via standard HTTP."
Erről a jungledisk-ről világoljatok már fel kicsit. A főoldalon a kis táblázat szerint ha 20 giga tárhelyet foglalok évente, akkor a "monthly transfer" 2 giga. Ennyi amit havonta fel/le tölthetek? Akkor max év végére tudom telepakolni a tárhelyemet, és nem tudom egyszerre felnyomni a rengeteg nagyon fontos zenémet és hasonlókat?
ja leesett, csak lassú vagyok nagyon ma.
Vannak olyan sikeres termekek azert a piacon, amik lehetove teszik, hogy az otthoni gepem barhonnan elerjem, barmikor tavolrol bekacspohassam, illetve frankon httpsen keresztul intezzek rajta mindent, termeszetesen a fajmegosztast is beleertve.
Raadasul javareszt magyarok fejlesztik es magyar volt az az ember is anno elkezdte fejleszteni a korabbi verziojat.
secure.logmein.com/
En spec nem sok szemelyes adatom tennem fel, cegeset meg plane nem.
Nem tudom, hogy mennyire lehet megbízni az ilyen szolgáltatásokban. Én speciel jobb szeretem, ha lokális vinyón pihen az anyag, ill. ha távolról is el kell tudni érni, akkor inkább a saját szerveremen csinálok magamnak tárhelyet :-).

A fene se tudja, minden előfordulhat. Nem mintha takargatni valóm lenne :-), de mi van, ha gondol egyet az RCA, és szétperli a Guglit? Meg persze a júzereit is. Vagy éppen az amerikai BSA. Tudjátok, amelyik vérdíjat fizet a nagyobb lebuktatásokért (index.hu/tech/jog/bsa030707/). Szar ügy, ha az ember ennyire kiadja magát egy szolgáltatónak. Fájlok, dokumentumok, fényképek, levelezés...

Lehet, hogy csak a rendszergazdák paranoiája ez, de én bizalmatlan vagyok velük szemben.

perzse dark future. Azért ne tároljak már mindent a google-nál.

Azt tudom csak mondani, hogy dvd...olcsóbb, gyorsabb
gondolkodjuk már egy kicsit hosszabb távon. a filmek esetén azért itt mégis csak az lenne a hosszútávú megoldás, h a háztartások a sajátgépükön csak átmeneti jelleggel tárolják például ingyenes fáljcserélésre, és mellette működjön fizetős igény szerinti televíziózás. mellette legyenenek ott a polcokon az optikai hordozók. amelyek a kedvenc filmek, köztük a házi videók tárolására valók.

szerintem mégis csak minőségi tartalom irányába kellene elmozdulni.

ettől persze még lehet csinálni a népeknek egy gigalemezt, amire mindent feltölhetnek. de a magánjogilag védett tartalomnak ez nem túl biztonságos, a közjogilag védett tartalomnak pedig rendkívül aggályos.

nekem az a véleményem, h anno a goggle volt az, aki a káoszból a rendet teremtett, volt egy kitűnő kereső. de ma a piacon ők a legnagyobb káosz generátorok. a kívülről és belülről folyamatosan manipulált pagerank miatt a hírpiac, és hirdetési piac átláthatatlanná vált. a vezető oldalak folyamatosan egy bulvár katyvazzá váltak.

a minőségi tartalom előállításának irányába kellene lépni, összhangban a szabadság filozófiájával. ehhez szükség van a google-ra, de nincs szükség egy központi google-ra.

szerintem ma már hülyeség és lehetetlenség is a híreket egyetlen központba gyűjteni, hülyeség a hirdetéseket központilag rangsorolni. szerintem ugyanilyen hülyeség a központi strukturálatlan merevlemez gondolata is.

csináljanak a merevlemezgyártók ilyen gépeket, mondják azt, itt az xy cég oldala, van egy csomó merevlemezünk raktáron, azt betoltuk egy gépbe, használd amire akarod, de valójában azt akarjuk, h minőségi tartalom jusson el az otthonodba, ehhez kell a tévédbe beépített merevlemez. és a pécédbe is kell egy. és akkor ezt vedd meg tőlünk. mert ez egy minőségi lemez, nem zajos fizikailag, meg logikailag sem. és akkor egy reklám mutogatja, h milyen csendes a szerverpark.

szóval ilyesmit várnék ezen a fronton, a csináljunk egy központi lemezt régi gondolata helyett.
"A Google jelenleg 500 dollárt (~86 ezer forintot) kér 400 gigabájtnyi tárhelyért, évente."

Szerintem idekívánkozik, hogy "konnektoros" 500GBos külső vinyó 25000Ft, nem csak egy évre :). Csak USBs 250GBos pedig 35000Ft.

Ja meg lehet csak én vagyok ilyen szerencsétlen, de megesett már, hogy több napig net nélkül maradtam (hála a drágalátos szolgáltatómnak). Ilyenkor szerintem óriási szívás a netes tárolóhely.
szukuro,
a hardvergyártónak kellene felismerniük, h adott esetben megéri neked biztosítani ingyen tárhelyet, amivel reklámozzák magukat.

jövőre úgy is eladnak egy eszközt a pécédbe, tévédbe, a rádiódba, az autódba, a motorodra, még a biciklidbe is raknak egy adattárolót.

ha meg nincs pénzed újra, akkor nosza, töltsd fel a cuccaidat az xy gyártó ingyen lemezeire. akár az új, akár a használt lemezekből csinálhatnak tárolót. a népek meg úgy is megveszik a biciklibe épített perifériákat, mert miért ne vennék meg. az intelligens mosóport is megveszik.

ebből egy nyílt, heterogén, elosztott rendszer alakul ki, amiben helye lesz a google-nak, de nem lesz központi helye.
szukuro:
Ha leeg a haz, jonnek a betorok, leloki a macska az usb tarolodat akkor lottek az adataidnak.
Sot, egy tuzfalnelkuli vagy rosszul konfiguralt gephez kepest a google online tarhelyen nagyobb privacy biztonságban lehetnek.
izéke, azt néztétek, hogy a google mapsen fent vannak a busz/villamos/metro stb megállók?
Nyilvan arra megy ki a jatek, hogy 2-3-5 ev mulva lesz olyan gyors, megbizhato es olcso a megoldas, hogy a tobbsegnek ne erje meg egy eroseb otthoni PCbe fektetni. Ja, es kenyelmes. Mert barhonnan elerheted az adataidat. (Igen, az en gepem is be lehet kapcsolni tavolrol, de amugy is mindig megy :), de a muteret pl. nem. Plusz ez energiapocsekolas.). Es biztonsagos, mert otthon a 25eFt-os vinyo az egyaltalan nem biztonsagos. Ha tukrozod oket, akkor mar kicsit jobb vagy, a spontan halaltol kevesbe kell felned, de a hulyeseg, villam, tuz, arviz, stb. ellen az sem ved. Backuplni meg ugysem fogsz, max automatan a netre...

Lehetne ezt p2p is, titkositva, meg minden, de hatekonysagban (energiatakarekossagban es arban) meg akkor sem ernenk utol az adatkozpontokat. Jo esetben pedig ott is lehetnenek titkositva az adataid.

Arra is kivanmcsi vagyok, hogy lesz-e olyan gyors netkapcsolatunk, hogy mondjuk suspendelt virtualis gepeket tarolunk majd a tarhelyszolgaltatoknal. A melohelyen futtatom az image-et, este otthon eszembejut valami, es szepen athuzom az egeszet az otthoni gepre, ott folytatom. Aztan reggel vissza. Vagy atrakom a laptopomra, es elviszem egy konferenciara (ez mondjuk mas kerdes, ma is siman megoldhato).
Nyilvan arra megy ki a jatek, hogy 2-3-5 ev mulva lesz olyan gyors, megbizhato es olcso a megoldas, hogy a tobbsegnek ne erje meg egy eroseb otthoni PCbe fektetni. Ja, es kenyelmes. Mert barhonnan elerheted az adataidat. (Igen, az en gepem is be lehet kapcsolni tavolrol, de amugy is mindig megy :), de a muteret pl. nem. Plusz ez energiapocsekolas.). Es biztonsagos, mert otthon a 25eFt-os vinyo az egyaltalan nem biztonsagos. Ha tukrozod oket, akkor mar kicsit jobb vagy, a spontan halaltol kevesbe kell felned, de a hulyeseg, villam, tuz, arviz, stb. ellen az sem ved. Backuplni meg ugysem fogsz, max automatan a netre...

Lehetne ezt p2p is, titkositva, meg minden, de hatekonysagban (energiatakarekossagban es arban) meg akkor sem ernenk utol az adatkozpontokat. Jo esetben pedig ott is lehetnenek titkositva az adataid.

Arra is kivanmcsi vagyok, hogy lesz-e olyan gyors netkapcsolatunk, hogy mondjuk suspendelt virtualis gepeket tarolunk majd a tarhelyszolgaltatoknal. A melohelyen futtatom az image-et, este otthon eszembejut valami, es szepen athuzom az egeszet az otthoni gepre, ott folytatom. Aztan reggel vissza. Vagy atrakom a laptopomra, es elviszem egy konferenciara (ez mondjuk mas kerdes, ma is siman megoldhato).
már 5-6GB a gmail tárhely? hüüühaaa a Yahoonál már több hónapja kórlátlan :) ugyan úgy mit a fényképek és még sorolhatnám. szeretem a Googlet nagyon jó, mit kereső, map, és még ezer másik dolog. de mailre utálom, a google widgets-ek sem teteszenek...
Hehe mi lesz itt "zenéket, videókat tárolhatunk a Google szerverein" hát akkor a magyar jogvédők mit fognak csinálni, egymás haját fonogatják majd? Nem hiszem hogy a google-nak lenne kapacitása az értesítés eltávolításos e-maileket nézegetni válaszolni törölgetni blabla.. Majd a google gépeit is elhurcolják a hatóságok? :)
atleta,
szerintem érdemes különválasztani a háztartást, a vállalkozásoktól, a vállati felhasználást a kormányzatitól. csak a háztartásokról fogok írni, mert ezt a témát is széjjelelemztük már.

a háztartások néhány éven belül on demand televízióznak majd, mellette lesznek otthon desktopok, laptopok, palmtopok. ezeken is lehet majd filmet, zenét hallgatni. egyikhez sem kell gdrive.
főleg akkor nem, ha a p2p törvényes, az ftp warez pedig törvénytelen lesz. ebből két dolog következik: ingyenes p2p, és lesz a fizetős streamingelés. az utóbbinál számításba jöhet a gdrive.

a home videok rögzítésére meg ott lesz a dvd, persze szükség van backup tárhelyekre. ez egy másik felhasználási lehetőség gdrive.

a háztartás hajlandó a backup tárhelyért fizetni. szerintem nem. reklámot lehet backup tárhelyen háztartásnak eladni. szerintem nem lehet. azaz a google korlátlan, vagy kvázi korlátlan tárhelyet nem tud nyújtani a háztartásnak, mert sokan vannak a népek.

igény lesz rá, de ilyet a hardvergyártók tudnak majd csinálni. egy merevlemezgyár azért ontja magából az eszközöket, mindig vannak raktáron újak, illetve a régi lemezek visszavételévele is napirendre kerülhet, kevesebb legyen az elektronikus hulladék. és akkor azt mondják, h ezekre mind mehetnek backupok. lehet egy olyan üzleti konstrukció, h a használt lemezekre feltöltés ingyenes, az új lemezekre feltöltés pénzbe kerül. előbbit a háztartásoknak szánják, utóbbit a vállalkozásoknak. versenyképes lesz itt a google. szerintem nem. ott a gyártó, ő tud nyújtani supportot, meg esetleg specialisták, mint a hazai négybetűs. a google ezen a téren mégis miben profi a marketingen kívül. szerintem semmiben.

és ugye ez az egész sztori a gyártóknak reklám, mondjuk a samsung, az lg, de nagyon sok gyártó szóba jöhet, mert a televízióba lehet tenni merevlemezt, és szinte minden háztartási gépbe lehet tenni egy usb drive-ot. nyilván mindenki az intelligens háztartást fogja vízionálni. és akkor majd megnézem, h a csajom mit mond, h töltsük fel a fotóinkat a grive-ra, vagy h vegyünk lg, samsung, vagy sony cuccokat, és akkor ők mindent megőrzi nekünk.

szóval ez a gyártóknak elég jó bevételi forrás, kiadási oldal meg nem vészes, mert van fölösleges gyártókapacitásuk, a régi lemezeket becserélhetik újra. szerintem ebben a sztoriban nem fognak lapot osztani a google-nak. no de majd meglátjuk.
A gugli nagyon elszalad, lehet ilyenekről fantáziálni, de a netkapcsolatok jelenlegi sebessége és ára mellett ez elég halvaszületett ötlet.

1) Jelenleg az uplinkem 512Kbps, szerintem ez kábé a magyar átlag. Fel akarok tenni egy egy cd-nyi filmet, az 3 óra. Vinyora másolva ugyanez kábé fél perc. Elég szignifikáns különbség. Persze, kis fájlokra jó lehet, de arra meg minek ilyen tárhely? Letárolom a webmailben és kész.

2) Bárhonnan elérhetem? De milyen áron... Sokat utazom külföldre, kintről elkezdeném gprs-en vagy 3g-n cibálni a fájljaimat, többszázezres telefonszámlám lenne. Wifi meg kevés helyen van, és az se olcsó (ingyenes csak pár országban dívik, ott is nagyvárosok néhány részén), reptereken például 10-12 euró/óra.

3) Jönnek a nagy pendrive-ok/SSD-k. Én mindig megveszem a legnagyobbat ami létezik, ez most a legjobb megoldás szerintem, kicsi, USB mindenen van (még PDA-val is összeköthetem), és az 512Kbps-es uplinkű netkapcsolatnál vagy százszor gyorsabb az adatátvitele.