OpenID-vel kommentelni

A Google egyáltalán nem félti Accounts névre keresztelt sso-ját (egyesített belépőrendszerét). Ők végre be merték vállalni, hogy a blogger.com-os blogoknál lehessen OpenID-val is hozzászólni a postokhoz. Ezzel egyben a Google azt is üzeni a netezőknek, hogy nem akar minden áron Google Accounts-ot regisztráltatni velük, ha például a netező nem akar mást, mint írni egy hozzászólást az egyik blogger.com-os blogposthoz.

Az OpenID-támogatás még nem éles, de a hírek szerint a Settings/Comments (magyarul: Beállítások/Megjegyzések asszem) alatt lehet majd engedélyezni, hogy az OpenID-accounttal is lehessen kommentet írni a blog bejegyzéseihez.

Fogalmam sincs, hogy a magyar netezők közül kik és mire használnak jelenleg OpenID-t. Én a Twitterfeedet használom rendszeresen OpenID-val. De nyilván vannak olyanok, akik a 37signalst, a Ma.gnoliát, a Technoratit, a Wordpresst vagy a LiveJournalt, esetleg a Movable Type-ot használják ilyen accounttal. Az OpenID-támogatók közé egyelőre nem léptek be a nagyok. Ezért is figyelemreméltó a Google nyitása.
Címkék: bloggerek blogmotor blogszolg blogger.com openid
2007.12.04. 12:09. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

összeesküvés-elmélet: be kell vizsgálni, hogy ez az OpenID, mennyire népszerű, jelent-e bármilyen veszélyt az Accounts-ra. legegyszerűbb, ha nyitunk valami gazdaságilag félreeső, de statisztikailag relevéns helyen (blogkommentek) egy OpenID lehetőséget (de persze csak eldugott beállítás megváltoztatása után (lásd IE, MediaPlayer)), és aztán nézzük, hogy ez most valami, vagy megy-e valahová. ha egy pár hónapig nem sokan fognak OpenID-zni, akkor OK, elhal, ha meg felfut, akkor mi már ott vagyunk, lesz tapasztalatunk, értjük, és tudjuk, hogyan kell a magunk hasznára fordítani, hogy ne veszélyeztesse az Accountsot.
az IBM támogatja a Windowst, a Linuxot, a saját op.rendszerét, a különböző kísérleteket, csak azért, hogy bármi beüt, ő ott legyen. a Google rálépett erre az útra a Weben.
(bunkó vagyok:van még postolandó híranyag a Google-tól, vagy mára ennyi?)
Már a Drupal is tudja az OpenID-t egyébként.

De egy jelszókezelő jobb megoldás szerintem. Mert így minden egyes helyre más jelszót lehet, méghozzá nagoyn erős, hiszen nem kell megjegyezned. Továbbá egy kattintással be tudsz lépni bárhová.
Úgyhogy bele kéne venni a Drupalt is a cikk szövegébe :) Ha már benne a moveable type, a Drupal különben is sokkal népszerűbb.
érdemes itthon bevezetni kisebb/nagyobb oldalakon az OpenID-s hozzászólást? vagy annyira szétaprózódunk a hazaiakra (pl. indapass), hogy nem lesz értelme egy nemzetközit használni?
egyszerűbben: a geek társadalmon kívűl itthon használja valaki (vagy fogja használálni?) az openID-t?
az előző hozzászólásom kicsit okafogyott, mivel meglestem, hogy a drupal 6-ban alapértelmezettként benne lesz (drupal.org/node/152893), így egy nagy csomó drupalt használó portál már alapértelmezettként fogja használni. (plusz a fentebb felsoroltak is ++AIM felhasználók)
@Tewe, "így egy nagy csomó drupalt használó portál" - ne haragudj, de még a szék alatt vagyok és a röhögéstől nem tudok felkelni.
Hasznalhatnatok ti is azt ehelyett az el...szott indapass helyett. Vagy legalabb megneznetek, hogy hogy mukodik, aztan kikalapalnatok valamennyire az indap..-t. Nevetseges, hogy password managerrel nehezebb hasznalni, mintha sima bejelentkezes lenne a blog.hu-n.
:)
ha elvonatkoztatunk a nagy portáloktól (amik valszeg saját fejlesztéseket használnka), akkor azért lehet számolni az ingyenes motorokat használó portálok olvasóközönségével... (éljen a hosszú farok...)
Ez a cikk kiváló rejtett reklám az indapassnak... upsz :D
:D
1.5-ös Joomlában is lesz OpenID támogatás, egy raklap fórummotorban már szintén van / lesz ilyen.