Színezhető labelek a Gmailben

Épp a "10 dolog, amit a Google-tól kérek karácsonyra" című postot írtam tegnap, és persze így szép az ébredés, hogy ma reggelre a Gmail befrissült az egyik kivánságommal: lehet rangsorolni a labeleket (címkéket).

Igaz, a Google a színezést gondolta megfelelő hierarchizáló megoldásnak, én meg mondjuk a betűméret állítgatását, a labelek sorrendjének módosíthatóságát. És abba is belegondoltam, hogy milyen szép lenne, ha bizonyos labelek csak akkor látszanának a bal hasábban, ha épp új email érkezik be alá. Na mindegy.

Ezt a színezést több okból is szokni kell. Egyrészt azért, mert az alap paletta nem túl esztétikus, nem is illeszkedik a Gmail dizájnjába. (Akkor már inkább a GCalendar színeit kellett volna használni.) Másrészt mert egyelőre elég esetlenül néz ki így, karácsonyi színekkel teleszórva a Gmail fiókom.

Amúgy, így 10 perc használat után ami a legnagyobb előnye a színes labeleknek, hogy ha egy email több labelt is megkap, akkor látom az egyik label alatti leveleknél, hogy melyiken van más label is. Ha ez így érthető.

(A másik változás, hogy mostantól egyből ebből a színmenüből is lehet módosítani egy label nevét. Na ez viszont csont nélkül örömteli és támogatandó fícsör. Már csak a labelhez tartozó filtert kellene tudni állítani ugyaninnen, és minden olyan egyszerű lenne.)

Ti hogy használjátok a színeket? Egy szín árnyalatai fogják össze a labelcsoportokat? Vagy minden labelnek teljesen más a színe? Esetleg csak egyetlen árnyalattal játszotok? Szóval mi itt az ultimate felhasználási mód? Én ugyanazt a szisztémát követem, mint a GCalendarban. Na de erről majd a kommentekben.
Címkék: google gmail
2007.12.04. 10:30. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyelőre kóstolgatom, hogy van-e "értelme", de így elsőre az biztos, hogy elég látványos tud lenni...
4 külön szín. méregzöld a privát, kék a kocsival kapcsolatos (mert az is kék), narancs az egyik programom miatt jövő, piros a másik programom miatt jövő.

a többi meg megy címke nélkül a tartalék gmail acc-ra. :)
Én első blikkre nagyon örültem neki, mert szeretem színezgetni az alkalmazásaimat, de egyelőre nem sok hasznát látom. Várom a kommenteket, hátha valaki előrukkol valami praktikus ötlettel. :)
elvileg a halványak valók a hírleveleknek ilyesminek, az élénkek meg a fontosabbaknak. csak hát a halványak nekem szinte teljesen egyformák mind, főleg, hogy az interfésznek eleve halványkék háttere van. meg akkor rakhattak volna már bele több színt is - fekete, fehér cumbájspíl.
Ok, szoval en a Calendarban ket alapszint hasznalok: zoldet a szemelyesre, es lilat a munkaval kapcsolatos bejegyzesekre. ezt ultettem at a gmail labeljeire is. minel sotetebb arnyalat, annal fontosabb a label. plusz a todo label megkapta a piros szint.
Ja, es alapvetoen a halvany szineket hasznalom. Hogy ne legyen nagyon csilivili az osszbenyomas.
én úgy adom a színeket 1épként, hogy a küldőnek mi a kedvenc színe. munka stb - ezek a meghatározhatatlan színeket kapják, pl. az a sötétzöldes-szürkés, pirosas-sárgás.
Én körülbelül 5-6 labelt használok a mindennapi levelezésben, a többit jóval ritkábban, így ezeknek a szimpatikus színkombinációkat választottam... :)

A fontos leveleknek van élénk labelje, ezek így szembeötlőek, biztosan nem fogok átsiklani felettük.

Határozottan tetszik a dolog.
Nekem nincs ilyen opcióm :( Nem egyszerre frissül vajon mindenkinél?
Kis viccesek... Ha US english-en van, akkor van minden csillivilli (imap, szinezés, stb.) UK english-en nincs egyik sem.
Jó ez a szin, csak nekem ez már túl mély hierarhizálás. Valahogy eddig nekem nem volt sokra szükségem. Ha ki akarom listáztatni valami szerint a leveleket, elég beírni a keresőbe, és máris kész a lista. A fontosakat max csillaggal jelölöm meg, de az is felelsleges, mert ami lement a nyitóképernyőről, az már nem is fontos. Ha meg kell, egy jó keresőszóval vellámgyorsan elő tudom kapni
Általában minél halványabb és letisztultabb színeket szoktam használni, a kirívó színek csak a nagyon fontos dolgoknak vannak előkészítve!:) Alap, hogy minden összhangban van a GCalban használt színekkel

Egyetértek, hogy össze vissza kínálja fel a színeket, sokkal jobb lenne ha a GCal palettáját használná ez is 1:1-ben!
Sokkal hasznosabb lenne, ha nem üzeneteket, hanem kapcsolatainkat (email címeket, személyeket) cimkézhetnénk. Így egy cimke alá kerülhetne az összes munka- magán- vagy listás- levél. Tudiom meg lehet bűvölni filterekkel, de így sokkal egyszerűbb lenne.
Exotics, az amerikai verzióban van csak egyelőre.
Nekem sincs labelszinezési opcióm (se magyar, se us beállításnál), pedig nagyon jól jönne. :(
Eleve idegesítő az alapbeállítás szerinti majdnemfekete sötétzöld cimke láthatatlansága. Így én greasmonkey skint használok (amivel legalább pirosak a cimkék, s legalább látszik, hogy rákerült-e már a megfelelő).
Mert egyébként én rendszeresen használom a cimkéket (szűrővel és manuálisan is).
Az emberek 1%-a színvak, velük mi lesz?
Nálam piros a személyes, narancs a hírlevél, és van egy sötétzöldem is:) Én éjfél után pár perccel olvastam a hírt erről, és egyből mentem kipróbálni, de sajna nem volt ilyen opció. Utána beléptem egy másik fiókomba, s már ott volt mindhárom címkém mellett a kis négyzet . Néztem játszadoztam vele, aztán megnéztem megint h befrissült e már a másik gmail. Hát nem. Kerestem az okát, aztán elkezdtem szórakozni a két meglévő címkémmel. Semmi. Mondom legyen három címke, csináltam egy harmadikat:D És megtörtént a csoda:D Miután újra beléptem, már ott is volt színezési opció. Szvsz elég baromság lenne a címkék számától függően engedélyezni a színezést, de mást nem tudok kitalálni arra h miért van olyan akinek nincs még az US felületen sem:S
Én még régen valami Greasemonkey cuccal színezgettem a labeleket, persze az nem működött azokona gépeken, ahol nem volt fent az extension.

De azért jó ltáni, hogy fejlődik a gmail, és az is jó, hogy a lényeg változatlan marad.

Az különösen tetszik, hogy először a sebességén fejlesztettek, és az ilyen másodrangú fejlesztések csak utána következtek.

Na meg az is jó, hogy azonnal le lehet szedni egy címkét egy üzenetről, így a GTDInbox-ot sem kell telepíteni, ha mindenképp gtd-zni akarom a gmailemet :)
Gyönyörű. Hol vannak a keverhető színek though? Hol vannak a világos hátterű tagekről a bekapcsolható borderek? Hol vannak a (sréen) csíkozott hátterű labelek? (Srafírozottak, az!) Semmi sem tökéletes sajnos.

@Asszem, GTDinboxot meg bettergmailt én is használtam régen, de mivel nem egy 8magos Core Quattrót használok 4TB memóriával, nem bírtam kívárni, míg betöltött egy oldalt.
Szomorúság, hogy amikor manuálisan adok hozzá legördülő menüből egy labelt, akkor ott nincs szín. Pedig egy kis pötty el is férne a labelek neve előtt.

Meg azt is hiányolom, hogy bal oldalon nem lehet "lezárni" a színválasztást, úgy, hogy utána a színes négyzetre kattintva is a label e-mailjeit érjem el, és ne új szín választási lehetőség elé állítson.
A magyar googleből mikor érhetjük el ezeket a funkciókat?
Nevetséges, hogy a gmail oldalon még egy Documents linket sem tudnak kitenni, pedig hónapok óta kész a lokalizáció.. :(
Ez miért olyan nagy munka?
Lassan átállok az angolra. :(
Kicsit kapcsolodo Homar-post:
Inkább prezentáljatok, mint pornózzatok, mondja a Google a magyaroknak
homar.blog.hu/2007/12/04/inkabb_prezentaljatok_mint_pornozzatok_m
Hurrá! Megtaláltam:
-nyelv: us;
-jobb fölső sor: new version;
már csak azt szeretném, ha a googleappsos klienst is befrissítenék :) legalábbis nálam csak a gmail.com-os címemmel vannak színek, a cégessel nincs.
Az én logikám: minden témához van egy színem, és azon belül úgy kb. találomra raktam be a színeket... Az iskolai dolgok például mind zöldek, mert a suliújság színe pont zöld úgyhogy ez ugrik be, amiről tudom, hogy fontos, az lett kék (R-U-ON notifikációk, ilyesmi) és van (asszem lifehacker.com-os tanácsra) egy nodelete cimkém (nem, ez nem ugyan az, mint a csillag, ez a _SOHA_ ki nem dobandó cuccok helye) piros. Hírleveleknek meg iwiwnek maradt vmi halvány sárga, legalább nem szúrja ki a szemet. De a nem fontos dolgokat (pl. WoW, bár az fontos...) egyáltalán nem is színezem.
Tudom, nem ide tartozik, de nem tud valaki valami olyat (mondjuk Gereasemonkey szkript), amivel egy labelt el tudnék rejteni a neve átírása nélkül? WinMobile IMAP kliense csinált nekem egy "Sent Items"-et és nem tudok tőle megszabadulni.
azt meg lehet valahogy oldani, hogy egy label alá kerülő levelek ne látszanak egyáltalán a bejövő levelek között, csak ha a labelre rákattintok?
Ha filter rakja be a labelhez a leveleket, a Skip Inbox-ot be kell kapcsolni a fliter beállításainál. Ha viszont kézzel teszed be, akkor még plusz egy kattintás sajnos kell az archive-ra, ennyire nem kéne lustának lenni :D
Én azt nem tudom, hogyan lehet egy címkét átnevezni Google Readerben. Azt valahogy nem akarom elhinni, hogy ekkora szarvashibát benthagynának, de eddig nem sikerült megtalálnom a módját az átnevezésnek....

oké, bocs, ez kicsit féloff, de hátha kapok vmi jó tippet :)
Az én címkéim eleve úgy néznek ki, hogy egyetem_akármi, egyetem_másmi, otthon_valami, otthon_másvalami. Mivel nem lehet rendezni, sem hierarchizálni a címkéket, ez volt az egyetlen, amivel át tudtam tekinteni őket, illetve gyorsan ki tudtam keresni a legördülő menüből a megfelelőt. Így viszont a hasonló címkéket nincs értelme színezni, bármilyen látványos is tényleg.
A címkék sorrendjének változtathatósága nekem többet segítene.
Viszont az, hogy a levelet olvasva egyetlen kattintással levehető valamelyik címke, az egy nagyon hasznos dolog számomra. Érdekes, de ilyen körülmények között az Archive gombra nincs is szükség azon az oldalon, hiszen az Inbox címke is levehető (nem úgy, mint a legördülőben). Ráadásul nem is csukja be a levelet az Inbox címke levételekor, ami néha zavaró volt az Archive gombbal.
A todo/fontos leveleket miért nem csillagozzátok, miért kell arra (színes) címke?
Amit karácsonyra kérnék a gmailben, az a címkék hozzáadásának egyszerűsítése lenne, pl. drag-and-drop vagy egyszerű klik a bal oldalról, vagy az is segítene, ha külön lenne legördülő a címkéknek: és akkor kevesebbet kéne scrolloznom a címke kiválasztásához.
Nekem bejön a színezést, mert imádom túlbonyolítani az életemet, és rögtön főcsoport alcsoport fontossági koordinátarendszerben be is színeztem a labeleket (hh-nak nemtetsző karácsonfa, hehe, viszont engem rohadtul idegesítene a blogos-tagfelhős betűméret változás, azt én olyan vásárinak tartom, de tudom mindenkinek megvan a maga vaja).

Viszont én azt nem értem, hogy miért csak 24 szín van? Miért nem lehet tetszőlegesen keverni színeket? Nem vagyok több (nagyon nem) egy kicsit advancedebb usernél, szóval nem tudom, hogy működik ez, de szerintem nem lenne ördöngősség palettáról kiválasztani, vagy beírni a szín hexakódját (vagy hogy hívják, ti itt sokan jobban értetek hozzá, majd felhomályosítotok) (amit esetleg egy help-ablakban található paletta segíteni megadni).

Az is tetszik - amit már sokan írtatok - hogy könnyedén egy mozdulattal lel lehet venni a levél olvasásakor a címkét (mintha tényleg post-it címke lenne).

Egy ideig én is használtam Better Gmailt (aztán az új verzióval akkor épp nem volt kompatibilis, azóta nem használom), abban voltam egy nagyon jó feature, amit hiányolok az alap GMailből: Az [Archive] [Report Spam]és a [Delete] gombok mellett volt egy [Mark as Read] gomb, ami jóval kellemesebb - legalábbis számomra - mint legördülő menüvel vacakolni (amiben amúgy meg marad, de szerintem a "mark as read" funkció nem azonos súlyú egy label felrakasávál, de - megint - lehet, hogy csak nekem.)
van már better gmail 2 is, ami az új géméllel kompatibilis, de még csak pár dolog van benne (csatolmányt ikonként mtatja, spam számát elrejti, ilyenek). majd gondolom fejlesztik ezt is.

morpet:
a címkék sorrendbe rakását megoldhatod számozással - "1 - suli", "2 - otthon".
gravy_t: Tényleg, a számozás nem rossz ötlet.
nem rossz ez, csak kevés a szín :(
érzelmek, érzelmek, érzelmek! munka, anyós, hitelkártya = piros, (új)csaj, beérkezett bookline, megjött csomag, CD = zöld
Ja: +/- fontos dolgoknál background, soft label-eknél font-ot szinezem