Kit érdekel a Wired? Itt a Facebook magazin.

Egy, a Facebooktól teljesen független kiadóvállalat 148 oldalas magazint készül megjelentetni, melynek témája: az élet a Facebookban. Elvileg még karácsony előtt kapható lesz a brit újságárusoknál, és elsősorban tippeket és trükköket ismertetnek. (Akárcsak a méltán népszerű Dummies-sorozat, mely éppen februárban jön ki egy Facebook-kiadással.) Meg persze lesz benne igazi magazinos olvasmány is, például azokról a felhasználókról, akiket a Facebook emelt az egekbe.

Idehaza sem lenne éppen érdektelen egy olyan újság, mely az iWiW-ről, videómegosztókról, a Facebook "Hungary" networkjéből, magyar nyelvű blogokból, a SecondLife magyar tagjainak életéből szemezget. Ha mondjuk az iWiW-ből nem is lehetne túlságosan sok hírszerű vagy magazinos témát írni havi rendszerességgel, a Facebook például kínálna témát bőven. Játékok, listák, népszerű aktivitásokról, how-to-król lehetne írni jó pár flekket. (Tuti anyagi bukta egy ilyen kiadvány, tudom, de azért egy számot megérne.)

Mondjuk én emlékszem még a jó másfél évvel ezelőtti MySpace Magazine-tervre, amiből nem lett semmi.

A Facebook magazint mindössze 20 ezer példányban nyomtatják ki, viszont cserébe mindössze 5,99 fontba (~2000 forintba) kerül. Akinek a kezébe akad, és már kiolvasta, ne felejtse el kölcsön adni.
Címkék: könyv bulvár social network facebook hellókarácsony
2007.12.07. 09:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jól mondod, anyagi bukta lenne egy ilyen kiadvány itthon.
Egyébként érdekes, hogy lelkesedsz egy 150 oldalas magazinért, miközben pár hete a tech/blog könyvek kapcsán írtad (a Wikinómiánál):

"A techtémák elsődleges forrása is az internet. Már a Wired havi eresztései is kínosan porosak sokszor. Hát még egy könyv, amiben nem hiszem hogy több hozzáadott érték van, mint a releváns blogpostokban, online is elérhető cikkekben, stb."
nem nézek viva tévét, nem olvasok bravo újságot, - csak a webisztán ;-) - de csodálkoznék ha ezen magazinoknak ne lenne ilyen melléklete.
Ja, tovabbra is ezt gondolom a kinyomtatott webes temakrol. Ettol fuggetlenul ebbe meg abba is beleneznek. Hatha veletlenul megis iszonyatosan magas benne a hozzaadott ertek.
szerintem ilyesmivel próbálkozni, csinálni kell egy pdf mutatványszámot, aztán megnézni hányan töltik le, hányan fizetnének elő.

a probléma itt nyilván az, h az index jelenlegi olvasótáborában ez a dolog nem működik. egy ilyen újságot errefelé ciki lenne megvenni.

gondolom az indexnek bassza a csőrét az origo és az iwiw, aztán méregetik a népeket, mivel lehetne őket elcsábítani. erre persze lehet jó az off-line média, és a multimédia is.

lehetne például multimédia webisztán, akár a meetupok videoival, akár a kiskapus, vagy tilos rádiós beszélgetésekkel. és kellenének alapozó írások, nyitni kellene a szélesebb nagyközönség felé. ehhez nem kellene semmiféle forradalmi dolgot csinálni, nem lenne ez a web3, vagy a web4, egyszerűen egy tech rovatot kellene indítani, akár úgy, h a rovatvezető személye havonta rotálódik. szerintem errefelé erre van leginkább igény.

lehetne amúgy heti off-line index is, a hvg versenytársaként, ahhoz azonban az index belső struktúráját kellene kialakítani.

nyilván kellene egy szerkesztőségi rovat, az most nincs, kellene egy olvasói rovat az sincs, a fórum-ot és a blog.hu-t össze kellene gyúrni, és a végtelen hozzászólásokból olvasószerkesztőknek kellene szemeszgetni, kellene egy bulvár rovat is, a velvetet, és az indavideot összegyúrásából, és ugye tech rovat az indafotó környékéről.

multimédia rovatok, és off-line kiadás, ez lehet az index jövője. szeritnem legalábbis.
"szerintem ilyesmivel próbálkozni, csinálni kell egy pdf mutatványszámot, aztán megnézni hányan töltik le, hányan fizetnének elő."

szerintem a kepernyon torteno olvasas meg mindig sokkal kevesbe nepszeru, mint egy ujsage mondjuk, ergo ebbol nem lehet semmi sem felmerni.

"a probléma itt nyilván az, h az index jelenlegi olvasótáborában ez a dolog nem működik. egy ilyen újságot errefelé ciki lenne megvenni."

ez mondjuk nem tudom hogy jon a facebook magazin melle.

Amin en eltoprengtem, hogy Nagy Britanniaban vajon mennyire lehet nepszeru egy ilyen. Nem veletlen, hogy ott indult, a 6 font az nem tetel, a facebook eleg nagy hype alatt van ("facebook me"). Csak nem hiszem, hogy szivesen olvasnak, plane olyasmit, ami elsosorban a digitalis vilaggal kapcsolatos, az ember nem tud nyitni pl egy uj tabot, hogy kapasbol ki is probalja, onmagaban meg nem gondolom, hogy van elvezeti erteke... az otlet erdekes, de szerintem joval 50% alatt van a megmaradasi eselye.

Ha meg mindig meglesz mikor kimegyek jovore (es el nem felejtem ezt az igeretet), akkor kuldok haza egy peldanyt.
GB,
szerintem ma inkább az origo tudna ilyen lapot csinálni. vagy még inkább egy origo-sanoma egyesülés.

persze az is lehet, h ilyen soha nem lesz, nyilván fogalmam sincs, h ki kihez közeledik. az is lehet, h az index és a sanoma közelednek. az mindenesetre biztos, h az online és az offline újságok össze fognak érni, és egyszer lesz off-line index. nyilván nem mostanában.
A digitális világ és egy ilyen újság működtetése kapcsán eszembe jut még, hogy azért elég sokan "nem szeretnek" fizetni programokért, játékokért, zenékért, filmekért, inkább ezek letöltését preferálják. Az ő esetükben lehetséges, hogy egy ilyen újságért hajlandóak fizetni vagy ugyanúgy nem, és inkább hanyagolják? (pl. nem tudom van-e valamilyen számadat arról, hogy hogyan alakultak az utóbbi években itthon a számítógépes játékokkal, filmekkel foglalkozó magazinok példányszámai)
Néhány hónapja itt élek és basszus hihetetlen volumenű újság/magazin fogyasztás van. Buszon, metrón üzemzárás előtt bokáig jársz a salátában (ami persze főleg az ingyen újságok, mert a fizetőst inkább elviszik hazáig.)
20e példány Facebook 'bookazine' tuti el fog fogyni. 6 font nekik olyan, mint otthon neked egy 500-as. Itt a piac, termékek, fogyasztás, pörgés, sebesség, gazdagság = x10, mint otthon. Facebook userek: x100 (vagy több).
Holnap benézek a sarki újságárushoz - dec.17-én viszek egy példányt hírbehozónak, ha valaki meg nem előz.
Fúj, újság papírra? És pénzért? Civilizált ember nem olvas ilyet.
De hiszen van már nekünk iWiW újság, szemezgetés az iWiW közösség életéből, tagjainak fotóiból, adatlapjáról, minden pénteken, íme a friss kiadás!

subba.blog.hu/2007/12/07/subba_sziv_iwiw_gal_bela

:)

Másrészről egyetértek lynx-el; papírújság ma már semmire nem jó (már 10+ éve igazából), talán csak a kályhát begyújtani vidéken. Se kereső, se megosztó nincs benne, és a környezetnek sem túl jó.