Api-t az iWiW-nek?

A Webisztán facebookos csoportoldalát olvasgattam (amúgy immár 393-an csatlakoztak, wow), és ott találkoztam Magyar Attila fejlesztésével, a vivapival,
ami lehetőséget biztosít bárki számára az iWiW megszokott funkciói mellé újakat készíteni.
Ez a fejlemény jól mutatja, hogy az iWiW felhasználóit igenis zavarja, hogy ennyire üres és funkciószegény ez a szolgáltatás. Pesti flaszterpletykák szerint amúgy nem elképzelhetetlen, hogy az iWiW alá (is) betolják az Open Social-t. Én mondjuk erősen kétlem, hogy ez bármikor is meg fog történni arrafelé, de ki tudja. Azért olyan pletyka is volt már, ami végül igaznak bizonyult.

(Amúgy az megvan, hogy ez a közösségesdi az iWiW-en egyelőre valahogy sehogyse akar beindulni? Egymillió júzer egy hónap leforgása alatt 13, azaz tizenhárom közösségprofilt dobott össze.)
Címkék: google iwiw api open social
2007.12.11. 17:19. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pesten hol hallani flaszterpletykákat?
Egyébként én nem jöttem rá hogyan lehet egyáltalán közösséget létrehozni. Mikor néztem, még semmi nyoma nem volt a faq-ban sem a funkciónak, azt sem tudtam kideríteni hogy most akkor fizetős, vagy hogy megy ez.
Fizetős, valamennyi alapdíj mellett felhasználónként fizethetsz x forintot/hó ... Tehát ez nem _az_ a közösségépítés, aminek gondoltam.
Non-profit közösségeknél nem fizetős.

Az is oka lehet a kevés újnak, hogy a régiek még ugyanúgy megvannak, amíg azoknak nem kezdik el zargatni nem fognak foglalkozni az átállással a tulajok.

Megjegyeznem ez a "közösségesdi" szerintem inkább a spamelő cégek visszaszorítására, és a felhasználók nyugalmára irányult, nem új közösségek tömegét várták tőle..
Egyébként gondolom tömegeknek hiányzik az iwiw-en, hogy lehessen virtuálisan párnacsatázni, meg vámpír-vérfarkas csatákat vívni..
Már beindult ez a közösségesdi egyáltalán? Nekem úgy tűnik, hogy a közösségek száma is ingadozik (8-12 között), szerintem ez még publikus pre-alfa.
Nem azért nincsenek új közösségek, mert az embereket nem érdekli a dolog, vagy a meglévő ilyen jellegű prifilokat nem állítanák át szívesen. A megoldás az IWIW Gépház blogjában rejlik, utána kéne járni, ha már egyszer erről ír cikket valaki... Akkor idézem:
"Hogyan lehet közösséget nyitni?
Az új szolgáltatás tesztfázisban működik, ezért nem lehet még szabadon közösségeket létrehozni. A korlátozott működés oka, hogy túl sok közösség indulása egyelőre problémákat okozhat az iWiW folyamatos működésében.
Jelenleg kizárólag a Gépház nyithat új „klubokat”, szabályozott feltételek mellett. Így lehet kontrollálni a terhelést, miközben folyamatosan javítjuk a hibákat. Várhatóan még decemberben elindul a nyilvános közösségi rendszer, és akkortól bárki indíthat új közösséget."
Sőt, a Gépház blogjában arra is választ lehet találni, kinek kell fizetnie ezért és kinek nem. Ezt már nem idézem, mindenki járjon utána, ha akar. Egyébként én alig várom, hogy az egyik felhasználói profilom végre "hivatalosan" is közösségi legyen, de nincs kedvem a macerához, megvárom, amíg bárki átállíthatja majd a sajátját. Gondolom mások is így vannak vele.
Ja hat nem hiszem h a 13 lenne az a buvos szam, amit meg ki tudnak szolgalni. Amugy erdemes megnezni h ez a 13, akinek eddig engedtek, micsoda. Nevetseges.
Ez van, ha felulröl szabják meg elöre a kereteket és nem _valós_ igények alapján fejlesztenek.
Ezzel a fejlesztéssel csak az a baj, hogy kliensoldali API, ami csak azt tudja megjeleníteni, amit az Iwiw-en látsz a saját adatlapodból. Mivel iwiw serveren nem tud adatot tárolni, ezért nem egyhamar lesz benne Traveller IQ Challenge. Viszont speciális üzenetekkel lehetne egymás közt kő-papír-ollózni.... A fejlesztőnek meg grat, arc vagy Athos!
Sziasztok!

Az iwiwen a "Vélemények, észrevételek" közösség üzenőfalán ez áll:

"Várhatóan még decemberben elindul a nyilvános közösségi rendszer, és akkortól bárki indíthat új közösséget."

Egyébként kösz a postot, én követem el a VivaPI-t.

Némi magyarázat: az alapötletet, amiből kinő ez a dolog, Györkő Péter barátom adta, ami pedig eddig elkészült, egy hétvégi 30 órás maraton eredményt, lévén ZH-időszak van keményen. Ettől függetlenül persze fejlődik a cucc, jelenleg FF, Opera és IE7 alá, és igyekszem a doksit is frissíteni hozzá.

Az alkalmazásfejlesztők a mellékelt Hello World alkalmazás forrásából már kiindulhatnak, elhelyeztem benne pár olyan elemet is, amiket a bookmarklet később (pár napon belül) fog támogatni. Addig is mindenféle visszajelzésnek örülnék, megtaláltok iwiwen és facebookon is.

Talien: kösz. :-) Egyébként a saját szervereden tárolhatsz egy alkalmazáshoz kapcsolódó adatokat, inkább az authentikáció az, ami kemény fa.
Hát nem tudom mit csinálnak a háttérben, de csoportokba rendezni felhsználókat nem értem miért megterhelő. Vagy ha már hekkelni kell a rendszert akkor a közösség lehetne sima felhasználó aki más besorolást kap, majd annak megfelelően listázódik vagy hozhat létre profilt.

Nekem ez inkább mellébeszélésnek hangzik.
Erdekes cucc, cseles ahogy frame-be rakja az egesz iwiw-et es magat teszi kivulre :) tetszik.

Viszont fogtam a helloworld-ot lementettem:
benjamin.hu/tmp/proba.js

beraktam a magamrol reszbe es nem mukodik (az eredeti cimen levo igen, fura)

A bookmarkletre kellene egy sima link amit berakhat / behuzhat a kedvencek koze.

Jo lenne a fejlesztoknek egy debug verzio, ami komminukal vmit h. tudjam mi tortenik.
Debuggoláshoz ez a varázsszer:

javascript:alert(VivaPi.System.$debug());

Hívhatod a VivaPi.debug('Hello World') függvényt, erről majd írok a doksiban.

Ha jól tévedek, a doksiban mindent leírtam, kivéve azt, hogy hogyan lehet egy új alkalmazást felismertetni. Dióhéjban: a Magamról részbe írandó URL-ekben kell lennie egy (url-encoded) GET változónak, VivaPiAppName=alkalmazasod_neve formában, ahol alkalmazasod_neve egy url-escape-elt szöveg, aminek unescape-elve meg kell egyeznie az alkalmazás-objektumod title-jével. Részletek hamarosan a doksiban.
Bocs, a debug js-t elrontottam, nem kell a zárójel:

javascript:alert(VivaPi.System.$debug);
Otletes hack azoknak, akik olyan bongeszot hasznalnak amire nem telepul a GreaseMonkey...
atleta.hu: otletes megoldas azoknak akiknek fingjuk sincs a greasemonkeyrol, csak megnyomsz 2 gombot es mar fut is a kivant cucc :) asz!
0.9-es verzió, leginkább a fejlesztőknek lehet érdekes: vivapi.stfw.hu/?page=changelog

Mától lehet üzeneteket lekérdezni, illetve egyszerre több felhasználónak üzenni, meg még pár apróbb funkció készült el.
Benjamin: nem ertelek. Miert nyomkodnek gombokat, ha megoldja helyettem a szoftver? Akinek fingja sincs a greasemonkey-rol, annak le lehet irni szepen, hogy kattintson oda egyszer eleteben, aztan inditsa ujra a browsert (vagy varja meg, amig magatol felfordul ;) ), utana minden ujabb funkcio ket kattintas. (Egy a linkre, egy OK-zas, de az juzereknel ugyis csuklobol megy, nem kell kulon szamolni ;) ) Erteni nem kell, ahogy a bookmarkletet sem.

A bookmarkletet jo otletnek tartom olyan kornyezetbe, ahol az automatizalas nem megoldott (IE). Nekem pl. eszembe se jutott soha, mert ismertem a GM-t. Maguk a kodok pedig nagyreszt ugyanazok mindket esetben. (Leszamitva, hogy a GM eseteben van egy-ket plusz szolgaltatas, mint pl. beallitasok/adatok mentese.)
atleta.hu: Ne webisztan olvasokat vegyel alapnak, hanem atlag usereket. En nem egy GM scriptet akartam irni hanem egy cross-browser megoldast. Ez "barki" szamara ertheto es egyszeruen beallithato => mukodik, hasznalja! Pl: benjamin.hu/2007/08/15/iwiw-uzenetkuldes-egyszerubben/

En azert ezt a megoldast preferalom, mert semmi extra nem kell csak a bongeszo! Semmi kiegeszites, telepites, program futtatas! Ha megnezed az export toolomat az is az iwiw js-et hasznalja, nem tolt be plusszban sajat JS libet, minek?
Benjamin: Atlag usereket veszek alapul. Nem tippelek, tudom, hogy siman felrakjak az extensiont. Tapasztalat.

Ne csinaljunk mar ugy, mintha nem tudnanak rakattintani egy linkre. Mondom, hogy semmivel nem bonyolultabb, mint behuzni a konyvjelzok koze egy bookmarkot. (Sot.. az atlagjuzer tobbet kattint, mint drag'n'droppol ;) ). Lattam a cuccodat.

> En azert ezt a megoldast preferalom, mert
> semmi extra nem kell csak a bongeszo! Semmi

Mondom, _egyszer_ kell ugymond 'telepiteni', az meg annyibol all, hogy raboksz egy linkre. Gondolom nem probaltad meg, de akkor hidd el nekem. Nincs telepito program, es semmi vacakolas, a firefox eszreveszi, hogy mi a palya (extension) es felrakja a megfelelo helyre. Egy kattintas. Akinek mar amugy is ffox van fent, annak szerintem megeri azert cserebe, hogy utana ne kelljen linkeket nyomogatnia. Meg az sem mindegy am, hogy mire akarjuk hasznalni a dolgot. Mert mondjuk egy ismeros exportalasra, amit alapvetoen ugyis a juzer kezdemenyez, meg azt mondom, hogy kenyelmessegben egy szinten van a megoldas. (GM-val be lehetne csempeszni egy linket az adatlapodra a bal oldlai menube, ahol regen volt, de ez igazabol egyenerteku.)

De van nekem egy olyan scriptem, ami pl. a torolt kapcsolatokat figyeli. Na ott azert nem mindegy, hogy megy magatol, es jelez, ha gubanc van, vagy naponta nyomogatnod kell. (Persze kenyszermegoldasnak jo a nyomogatas.)

> kiegeszites, telepites, program futtatas! Ha

Nincs 'program futtatas'.

> En nem egy GM scriptet akartam irni hanem egy
> cross-browser megoldast.

Ez is egy elfogadhato erv, de ez nem a felhasznalo kenyelmerol szol. Inkabb arrol, hogy te adott mennyisegu munkaval tobb ember szamara tudsz elerhetove tenni egy megoldast. (Ami persze jo, mert en se feccoltem bele az idot, hogy pl. a spammer jelento sciptet atirjam bookmarkletre, pedig az ugy is vidaman mukodne.) Ugyanakkor ettol nem lesz kenyelmesebb a hasznalata, sot... mivel nem hasznalod ki a csak a felhasznalok 25-30%-a szamara elerheto lehetosegeket.

Nem allitom, hogy a te utad hibas lenne, csak mas. Biznonyos dolgok nehezebben megoldhatok ugy, vagy kenyelmetlenebb lesz az eredmeny, viszont tobbek szamara elerheto. Persze az eredeti velemenyem tartom - ez az egesz (jopofa) hack azoknak jo, akik nem hasznalnak greasemonkey-t. Azzal kenyelmesebben, es kevesbe nyakatekert modon megoldhato a problema. (Script install egy kattintassal vs URL masolgatasa a profil oldalra.)
"Benjamin: Atlag usereket veszek alapul. Nem tippelek, tudom, hogy siman felrakjak az extensiont. Tapasztalat."

A Firefoxot talan, kerdes h. kinek mi az atlaguser, de sztem nem az aki GM scripteket telepit es hasznal!

"Gondolom nem probaltad meg, de akkor hidd el nekem."

Probaltam, fenn is van, de szinte mindig kikapcsolva, ahogy az adblock is... a FF eppen elegge huzza a gepet a GM es az adblock (+firebug) meg aztan teljesen haza is vagja. Nem szeretem folyamatosan hasznalni ezeket...

"Nincs 'program futtatas'."

Bocs ezzel mar az iwiwToolsra celzotam.

"ez az egesz (jopofa) hack azoknak jo, akik nem hasznalnak greasemonkey-t."

Akkor legyen mar jo a GM-et hasznaloknak is: userscripts.org/scripts/show/16612

:)
Benjamin: > A Firefoxot talan, kerdes h. kinek mi
> az atlaguser, de sztem nem az aki GM
> scripteket telepit es hasznal!

OK, ez igy ertelmetlen. En leirtam, hogy miert nem kellenek hozza kulonleges kepessegek, miert tudja barki megtenni, aki egy bookmarkeletet kepes 'telepiteni' es hasznalni. Arra ez nem valasz. Ha azzal definialjuk az atlag felhasznalot, hogy nincs neki GM, akkor az atlagfelhasznalonak sosem lesz. Mindegy.
VivaPI-hoz is van már GM-script.
4th05: Na de annak mi az ertelme. Mit ad a vivaPI pluszban? Nekem sem ebbol a bejegyzesbol, sem a linkelt oldalbol nem derult ki. MArmint van egy ket UI funkcio (mashonnan include-olhato) meg egy-ket egyszerubb helper fv, amik hasznosak, de emiatt nem eri meg a hajciho _ha van GM-ed_.
atleta.hu: megnézném, mikor egy IE user GM segítségével mondjuk játékokat rendel az iwiw profiljához (vö: facebook), és mondjuk extreme-battle-özik vagy amőbázik, moviequizel stb. az iwiw ismerőseivel. A VivaPi célja valami ilyesmi, de mint látod, még nagyon friss a dolog (2 tesztfelhasználóval együtt eddig 17 iwiw profilban jelent meg, közülük nem tudom, hányan kezdtek el ténylegesen appot írni alá). Nem szeretném, ha álmatlan éjszakáid lennének, szóval egyelőre nem került be a Btk-ba a VivaPi nem-használata, tehát ha nem akarod, nem kell használnod. :-P Hosszútávon egy karbantartott és frissített miniapp-gyűjteményt képzeltem el, de a dolog egyelőre főleg fejlesztőknek szól.
4th05: > megnézném, mikor egy IE user GM
> segítségével mondjuk játékokat

Nem ertem en ezt a tempot, de mindegy. Ha csak azt a hsz-emet nezed, amire valaszoltal, az utolso sorban van: "de emiatt nem eri meg a hajciho _ha van GM-ed_. " Meg tobbszor leirtam, sot az volt az egesz ertelmetlen 'vita' kirobbantoja, hogy azt irtam, hogy ez egy ugyes hack arra az esetre, ha valakinek a bongeszoje nem tamogatja a user script futtatasat. Arra ez szerinted ertelmes reakcio?

> Nem szeretném, ha álmatlan éjszakáid
> lennének, szóval egyelőre nem került be a
> Btk-ba a VivaPi nem-használata,

Ehhh.... Hagyjuk. Nem akartam a lelkedbe gazolni.
> ez egy ugyes hack arra az esetre, ha
> valakinek a bongeszoje nem tamogatja a
> user script futtatasat
Nem. Ez egy félkész felület ahhoz, hogy a nem web-guru userek a facebook appokhoz hasonló játékokkal szórakozhassanak iwiwen, persze így, hogy összesen 2 alkalmazás készült eddig rá, abból egy Hello World, nem igazán lehet megítélni. Várjunk ezzel 1-2 hetet, minden kezdet nehéz.

> Mit ad a vivaPI pluszban?
Önmagában az end-usernek elég keveset. Pont úgy, ahogy általában az API-k nem szoktak különösebb felhasználói élményt nyújtani.

> Arra ez szerinted ertelmes reakcio?
Lehet, bennem van a hiba, de a kommentjeidből az jött le, hogy félreérted, mi akar lenni ez az egész egyáltalán. Az tény, hogy fejlődhetne gyorsabban is, de hát ilyen ez a zh-időszak.

> Na de annak mi az ertelme
Pár kattintással kevesebbe kerül a VivaPit belőni. Igaz, alkalmazások nélkül egy API-nak nem sok értelme van, ezen igyekezni fogok változtatni a nagyon közeli jövőben.

> Hagyjuk. Nem akartam a lelkedbe
> gazolni.
:-P
> Nem. Ez egy félkész felület ahhoz, hogy a nem
> web-guru userek a facebook appokhoz hasonló

Nem ertem miert kell csusztatni. Miert tolod te is ezerrel, hogy a GreaseMonkey hasznalatahoz, telepitesehez 'web-gurunak' kene lenni.

>> Mit ad a vivaPI pluszban?
>Önmagában az end-usernek elég keveset. Pont úgy,
> ahogy általában az API-k nem szoktak különösebb
> felhasználói élményt nyújtani.

Koszi. Szerinted en 'end user' vagyok? Vagy nem tudtam magamtol, amit itt leirtal? Tehat mit ad pluszban a vivaPI? (Nem az end usernek, mert ugye ahogy te itt irtad, neki semmit.) En csak kivancsi vagyok, gondolom el tudod mondani. Megneztem az API-t (mar az elozo hsz megirasa elott), es utana kerdeztem.

> Lehet, bennem van a hiba, de a kommentjeidből
> az jött le, hogy félreérted, mi akar lenni ez
> az egész egyáltalán.

Jol latod. Ezert kerdeztem, de ertelmes valasz egyelore nem nagyon jon ra. En leirtam, hogy mit latok belole, erre olyan mismasolas a valasz, hogy a grease monkey-t nehez telepiteni. En tovabbra is azt latom, hogy ez egy ugyes hack GM-t futtatni keptelen bongeszokre. Amugy az erre megirhato scripteket pont ugyanannyi melo megirni, mint a GM alatt futtatandokat. Rosszul latom?

> Pár kattintással kevesebbe kerül a VivaPit
> belőni.

Parral? Akkor tehat pl. 0? (GM telepites ket kattintas, ha belevessuzk, hogy utana megkerdezi, hogy ujrainditsa-e a browsert, akkor 3.) Script telepitese onnantol ket kattintas (egy a link, egy az OK). Ez utobbinal tutira bonyolultabb a megoldasod, mert link URL-eket kell paste-elni egy szovegmezobe (nem mondom, hogy megoldhatatlan feladat, de ha mar kattintasokat szamolunk).
BÚÉK

> Nem ertem miert kell csusztatni.
> Miert tolod te is ezerrel, hogy a
> GreaseMonkey hasznalatahoz,
> telepitesehez 'web-gurunak' kene lenni.
Igaz. Nem _kell_ webgurunak lenni hozza, de szvsz ettol meg az atlagjuzer nem tudja, mi fan terem.

>> Mit ad a vivaPI pluszban?
> Koszi. Szerinted en 'end user' vagyok?
Gondolom, nem.

> Tehat mit ad pluszban a vivaPI? (Nem az
> end usernek, mert ugye ahogy te itt
> irtad, neki semmit.)
A fejlesztonek se ad semmit, olyan ertelemben, hogy barki, aki iwiwre alkalmazast szeretne irni, egeszseggel turhatja az iwiw requestjeit es html-kodjat. Nehany tipikus feladatra persze van mar a vivapiban megoldas, ettol meg nem muszaj hasznalni.

> Jol latod. Ezert kerdeztem, de ertelmes
> valasz egyelore nem nagyon jon ra. En
Fene tudja, szemelyes velemeny, de inkabb kotekedesnek tunik. :-/

> ugyes hack GM-t futtatni keptelen
Nem rossz megallapitas, ennel persze tobb szeretne lenni. Vizsgaidoszakban vagyok, lenne kedved besegiteni?

> Amugy az erre megirhato scripteket pont
> ugyanannyi melo megirni, mint a GM
> alatt futtatandokat. Rosszul latom?
Egyalatalan nem.

> de ha mar kattintasokat szamolunk).
IE ala nekem 100 katintassal se akart a GM feltelepulni. Mit benazok el?
Beled is!

> Igaz. Nem _kell_ webgurunak lenni hozza, de
> szvsz ettol meg az atlagjuzer nem tudja, mi fan
> terem.

Ebben teljesen igazad van, de ezzel a te apid is igy van. Ha valaki egy alkalmazast ir barmelyik keretrendszerre, akkor kenytelen elmagyarazni a mit sem tudo atlagjuzernek, hogy elotte hova kell kattintania.

> Nehany tipikus feladatra persze van mar a
> vivapiban megoldas, ettol meg nem muszaj
> hasznalni.

Azokat talan erdemes lenne olyan formaban is kozreadni, amik mondjuk GM-val is hasznalhatok (es persze viszont). Vegulis csak javascriptrol van szo.

>> ugyes hack GM-t futtatni keptelen
> Nem rossz megallapitas,

Nah, kiraly. Kar, hogy ezert a megallapitasomert 25 hsz-szel ezelott megkaptam a leoltast, es azota is egyhelyben jarunk :). Viszont ha mar itt tartunk, akkor talan erdemes lenne elgondolkodni azon, hogy hogy teheted tobbe-kevesbe altalanos GM szeru megoldassa. Ugy, hogy kozben megtartod a bookmarklet trukkot. Pl. a kiegeszito scripteket egy adott bookmark folderbol szedne, vagy ha ez nem megoldhato, akkor minden sitehoz lehetne csinalni egy script loader modult (ami ugye a wiwnel a 'megamrol' mezobol huzna tovabbra is a scripteket).

> ennel persze tobb szeretne lenni.
> Vizsgaidoszakban vagyok, lenne kedved
> besegiteni?

Nem, sorry, mar igy is eleg sokmindent csinalok 'tarsadalmi munkaban', es van meg 50x ennyi, ami egy listaban varakozik. Raadasul a wiwtol a tokom ki van. Elkezdtem egy dolgot, azt meg befejezem, meg talan meg egy masikat, aztan csokolom.

>> de ha mar kattintasokat szamolunk).
> IE ala nekem 100 katintassal se akart a GM
> feltelepulni. Mit benazok el?

Ennek mi ertelme van? Irtam en valahol, hogy lehet? Ez az ertelmetlenseg szal pl. onnan indult, hogy azt irtad, hogy "VivaPI-hoz is van már GM-script.". Ezt en ugy ertelmeztem, hogy a vivapi cuccost tudod GM alatt is futtatni. Erre kerdeztem, hogy annak mi ertelme. Erre valaszoltad, hogy nem kell kattintgatni. Aztan a fentiek. Erre a szovaltasra ertelmes reakcio szerinted, hogy IE alatt hiaba kattogtatsz?