Újévi újdonságok a Google Docsban

Egyik olvasónk írja, hogy a Google Docsban...
...a foldereket fa-struktúrába lehet pakolni, ami nem rossz dolog. Úgy látszik a doksinál a strukturáltság jobban bejön, mint az intuitív szervezés. ;]
Nos, a Google újévre a prezentációkészítőn is dobott egyet. A fő újítás, hogy a prezentációkat immár weboldalba/blogba is viszonylag könnyű beágyazni. Stílusosan tehát beszéljen a Google saját prezentációja a változásokról:



Az iframe-es prezentáció amúgy kinézetre kísértetiesen hasonlít a YouTube videólejátszó ablakára. Elképzelhető, hogy a nem is olyan távoli jövőben videó és prezentácó közt nem lesz olyan nagy különbség a Google birodalomban?

Amúgy a prezentáció beágyazható lejátszója lehetne intuitívabb is: például nem lehet a slide-okra kattintva lépkedni a doksiban. Kizárólag az előre- és visszatekerő gombokat tudjuk használni. Szintén jót tett volna ennek a lejátszónak, ha a menüben láthatnánk a tartalomjegyzéket. Szóval prezentálás közben bátran lehetne ugrálni a slide-ok között.

Na mindegy. Nyilván lesz ennek még újabb verziója.
Címkék: google web office prezentáció készítő
2008.01.05. 17:18. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hol lehet a szaknyelvetekhez szótárt szerezni?
Pl. mi a ping?
Kerekes Tamás
mek.oszk.hu/00000/00083/00083.htm
pl itt.
Ping:
Program, amivel ellenőrizhető, hogy működik-e hálózaton adott távoli gép felé a kapcsolat és milyen sebességgel; a ping adatcsomagokat küld a célgépnek és választ kér rájuk.
a google a a strukturálás irányába halad.

lehet, h holnap címkéket lehet ragasztani majd minden framehez legyen az dokumentáció, prezentáció, hang, kép, vagy táblázat? és akkor kezdhetjük elfelejteni szabad szavas keresésőket? egy előre definiált kulcsszólista alapján fogunk keresni, tematikus szótáraink, lexikonaink lesznek?

akkor viszont szinte bárki képes lesz beindexelni a világot, vagy annak egy részét. megszűnik a központi adatbázis, a központi pagerank. már-már azt vetíti előre, h szétesik a google.

régóta mondom, h ez a portfolio most olyan, ami műszakilag jó, az üzletileg nem jó, és megfordítva. persze lehet, h ezt csak én látom így.
timurlink: foldoc.org/

Ebben az osszefuggesben a ping ('visszaping') azt jelenti, hogy miutan irt valaki egy erre a blog bejegyzesre utalo (kvazi valasz) bejegyzest a sajat blogjaban, kuld ide egy pinget, es a hozzaszolasok kozt megjelenik egy hivatkozas az o valasz- ill. kapcsoldo bejegyzesere. A trackback meg gyakorlatilag ugyanez. A ping egyebkent egy hangutanzo szo es a tengeralatjarok szonarjara utal.
Az a baja ennek a beágyazó fícsörnek, hogy nem lehet méretezni, tehát akármekkora az iframe mérete, a prezentáció mindig ugyanakkora marad.
tényleg bénán méreteződik. nagyítást figyelmen kívül hagyja, a kicsinyítésre pedig vágással reagál.
Ha jól emlékszem, a google prezentációkat teljes képernyőn is meg lehet tekinteni. Itt miért nem? A tartalomjegyzék is alapvetőnek tűnik.

Ezt igensak elhamarkodták. Ejnye-bejnye.

[Amúgy a ping az hol került szóba?]
a youtube videok sem méretezhetőek át. a fix méret amúgy nem lenne annyira vészes, de ha már így képzelték el, akkor legalább lehetett volna a video és a prezentáció mérete azonos, kvázi szabványos.

na, nem akarom fikázni a google-t. csak elkönyvelem, h a web strukturálódás irányába halad.
www.youtube.com/swf/l.swf?video_id=OLYo5tMylQM&rel=1&eurl=&iurl=http%3A//img.youtube.com/vi/OLYo5tMylQM/default.jpg&t=OEgsToPDskJhruXZh2UOOIUv65mfaqPR
Az átméretezhető jútúb videó.
(Generálás: youtube.com/v/vIdeO-Id ahol a vIdeO-Id az az amúgy watch?v= utáni rész.)

Ha megnyomod a menü gombot akkor már tényleg pofánvág annak a tudata, hogy a google megvette a youtubeot. Nem értem miért a dizájnnyúlás. Csinálhattak volna sokkal jobbat is.
én is azt gondolom, h csinálhatnák ezt sokkal jobban. persze azt is gondolom, h csináljuk mi jobban, vagy legalább ilyen jól. a lehetőségek többé-kevésbé adottak.

mindenki eldöntheti, h céget csinál, beáll egy hazai pénzember mögé, vagy beáll egy multihoz, esetleg állami alkalmazott lesz.

itt egy olyan nonprofit ernyőszervezet hiányzik, amelyik a hazai startup-okat tömöríti, ami mögött nem állnak a hazai pénzemberek és a pincsikutyáik, nincsenek benne a multik, és nincs ott az állam sem.

hanem azokból az ambiciózus, vagy kevésbé ambiciózis emberekből áll, akik valamilyen ötlettől vezérelve céget csináltak, vagy a közeljövőben céget akarnak csinálni, és valami közük van ehhez a szektorhoz.
Az egy külön érthetetlenség számomra, hogy a Google Readerben miért nem jelenik meg, ha a Youtube videó meg igen.

Az egy külön érthetetlenség számomra, hogy a blogírók miért nem tesztelik a bejegyzéseket Google Readerben, és ha valami ott nem jelenik meg akkor odaírják kiszárójelben hogy tessék kattintani.
(ez utóbbi mocsokság persze és inkább ironikus, de tényleg zavaró olvasói szemszögből)
érthetetlen, de nem meglepő. már régóta mondom, h a google fejlesztései egymástól elszigetelten folynak. hiányzik az az elvi váz, vagy gondolati keret, amibe a google szolgáltatásai beleillenek.