A Flickr közelebb lép az OpenID-hoz?

Beindultak a CES-pletykák. Előbb az új OpenMoko körüli misztikus köd (bemutatják a CES-en, de mégsem?), most meg itt egy legalább ennyire érdekes: a nagy és sikeres szájtok közül lehet, hogy elsőként egy Yahoo-termék, a Flickr képmegosztó fogja támogatni az OpenID-t?

A híresztelés szerint hamarosan egyszerűen a yahoo-s flickeres fiókunkkal használhatunk más OpenID-támogató szolgáltatásokat. (Például a WordPresst.) Ha igaz, ez elsősorban azért fontos, mert végre sokszázezer Flickr-felhasználó is megismerkedhet az OpenID-val.

Vegyük észre, hogy a hírben nincs arról szó, hogy a Flickr-t is lehetne használni máshol létrehozott OpenID accounttal. Szóval lehet, hogy igaza van azoknak, akik szerint az óvatos és kétlelkű OpenID-implementálás nem több, mint a Yahoo píárjának része. Bár - ha igaz a pletyka - ők így is többet tettek az OpenID ügyéért, mint a Google.
Címkék: yahoo openid
2008.01.07. 22:56. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért az OpenID-től nem kell hanyatt esni, én, ahol lehet, használom (=FeedHub), és jó esetben annyi meló van vele, mint a hagyományos user+pw párossal, rossz esetben több.
Hat, ezt mar ma is meg tudom tenni.

Egyszeru analogiakent: a flickr is bele lett... sz'al reszeve lett teve egy globalis authentikacios rendszernek, mint az indapass, csak ezt Yahoo! ID-nek hivjak..

A Yahoo! ID pedig nyilt SSO authentikacios rendszer, azaz nem csak a bloghut/vipmailt/forumot/..... viszi, hanem barki a vilagon racsatlakozhat. (Igazabol ez az indapassnak se menne varazslatszamba, csak meg kell oldani, hogy kulso szolgaltatasokhoz ne legyen bobeszedu.)

Es letezik OpenID proxy, ami kb. annyit csinal, hogy kiszedi az url-bol a yahoo id-t, majd elkuld a yahoo bejelentkezooldalara, ahol mint kulso szolgaltatas authentikaltat, aztan ha stimmel, akkor mint openID szolgaltato authentikal pl. a blog fele.

Latom most is indult egy ilyen (De mar az openid kezdeten is letezett legalabb egy a yahoohoz):

idproxy.net/

Van egyebkent egy csomo ilyen, egy reszuk szabvanyos (pl. OASIS, LASSO), mas reszuk egy kozosseg termeke (drupal), harmadreszuk egy szolgaltatashoz kapcsolodik (Google Accounts), az openID egy a sok kozul, raadasul az egyik.. na, mindegy, majd eldontik a tobbiek, hogy milyen.
Így van, eddig sem volt nagyon messze a flickr az egésztől, főleg, hogy a yahoo accountot is benyalta, ami szintén elérhető máshonnan is, tehát megint feltalálták a kereket.