Hibaüzenetet dob a Wikipedia, elindult a Search Wikia

Elég régen, és elég rendszeresen használom a Wikipediát, de hibaüzenettel még nem nagyon találkoztam náluk. Amúgy érdemes is megnézni, ők hogyan képzelnek el el hibaüzenet-oldalt.



Először is - a Wikipedia alapfilozófiájához igazodva - maga a hibaüzenet is több nyelven érhető el. Szintén jófejség, hogy belinkelik az irc-csatornát, ahol tájékozódni lehet  a problémáról, valamint kapott linket a kesselt oldalverzió is.

Amúgy, ha már a Wikipedia a téma, elvileg ma indult el a Search Wikia alfa verziója. Bár azt senki sem gondolja komolyan, hogy Jimmy Walesék meg tudják szorongatni a következő években a Google keresőjét, az mindenesetre biztos, hogy a kezdeményezés egy fokkal komolyabbnak és reménytelibbnek tűnik, mint a Mahalo.

Walesék megkísérlik a wikis enciklopédia sikerét a webes keresők piacán kamatoztatni. Mitől bukhat el ez a kísérlet? Mivel a Search Wikia lényege, hogy a felhasználók maguk is alakítják a találati listákat, ezért a kereső csak akkor lehet érdekesebb, hasznosabb a netezők számára, ha valóban sokan aktívan hozzá is járulnak a Search Wikia találati oldalainak gyúrásához. Képzeljük el, ha a Wikipediát csak néhány felhasználó szerkesztené, és tartalma mindössze néhány tucat szócikk lenne? Ugyan kinek jutna eszébe használni...

Szóval ha a nagy boom elmarad, a Search Wikia gyorsan a cybersüllyesztőben végezheti. Ha viszont a wikipedia közössége megszereti, könnyedén bekerülhet a SW a bookmarkajink közé.
Címkék: wikipedia error
2008.01.07. 18:53. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi a bajod a Mahalo-val? Mert csak angolul tud? Vagy azért mert nincsen agyonspammelve, mint a Google és végre tényleg a fontos infókat találom meg egy bizonyos témában?

A témához hozzászólva, nem hiszem, hogy nagy mellényúlás lesz a wikia, mert valószínű, hogy sokan rájönnek, hogy a Google keresője se csak arany.
Ha ügyesek lesznek a nagy G-nél, akkor az ezekben a projectekben (emberek által) előálló információhalmazt szépen beépítik a keresőalgoritmusukba.
1. Ilyen hibaüzit elég gyakran dob a WP (na jó: kéthavonta), sza nem ismeretlen, és még soha nem tartott kb 1 percnél tovább.

2. A search Wikipediával szemben mélyen szkeptikus vagyok, elég megnézni a WP -egyébként a tömegek bölcsességére is építő- saját keresőjét, ami, mondjuk finoman, nem túl jó.
Hogy fognak védekezni a szpem ellen? Oké, hogy a wikipediat amikor szpemmelik, hamar vissza lehet állítani, de akkor is vissza kell. Egy keresőnél, ahol nem pár milló szócikkről van szó, hanem több milliárdról, ott majd a "recent changes" lista is másodpercenként avul el 313-szor...