Wikipedisták ténykedésének követése térképen

A Twittervisionhöz hasonlóan a Wikipedia szócikkeiben szerkesztgetőket is nyomon lehet követni. A megoldás itt is egy Google Maps mashup. A WikipediaVision alkalmazást egy magyar fejlesztő, Kozma László követte el.  

A megvalósításhoz a Wikipedia publikus oldalát használja, mely a szerkesztők IP-címét is mutatja. Az IP-ket megfelelteti földrajzi helyekkel, majd ezt az adatot jeleníti meg a Google Maps apija segítségével. Mivel a wikipedisták szerkesztései nagyon gyorsan követik egymást, a WikipediaVision nem jeleníti meg az összes aktivitást. Hiszen élvezhetetlenné válna a megjelenítés.

A fejlesztő azt írja, hogy miután elkészíttetette a WikipediaVisiont, többen kérték, hogy csináljon hasonló vizualizációt más szájtokra is. Azt írja, az ilyen mashupoknál a fő dolog a megjelenítés, és nem a statisztika.



A felkéréseknek azért nem tudott eleget tenni, mert a megjelenítés szájtspecifikus, és a WPV forráskódjának publikálása sem segítene a helyzeten. Ezért azon gondolkodott, hogy készít egy csatolható vizualizációt, amit mindenki saját szájtjához passzinthat. Felmerült az api-gyártás is...
I don't mind releasing the whole thing as open-source, I just couldn't come up with a suitable format yet. Suggestions are most welcome. The problem is how to make it really simple to integrate and simple (for me) to maintain.

Another possibility is to provide an open API, where people just need to copy-paste some javascript into their own site and get the whole visualization as a service. As I don't have the resources/time to maintain such a service, this is not really an option for me. If you are interested in making something like this and would like to collaborate with me, let me know. Also if something like this already exists, I'd be glad to find out.
Szóval aki tud, segítsen. Szimpatikus kezdeményezés. Még akkor is, ha a Dave Troy-féle mashupok, pl. a FlickrVision árnyékában nem is tűnik olyan eredetinek, mint Kozma László másik fejlesztése, a halszemfül-kiterjesztés FF-re.
Címkék: magyar api wikipedia mashup
2008.01.11. 18:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

há nemtom, én mostanában a google earthben elrejtett repcsiszimulátorral nyomulok :)
Az nagyon király én is csíptem. Az első, amelyikkel nem zuhantam le... :-)
Kár hogy nem csinált egy változatot a magyar Wikipédiához is... (ha már lehet választani angol, francia, német és spanyol közül...)
Udv.
Magyar wikipediahoz harom okbol nem csinaltam:

1. viszonylag ritkabbak a szerkesztesek (neha 5-10 percig sem tortenik semmi), ezert nehezebb folytonosan megjeleniteni

2. legtobb szerkesztes magyarorszagrol, esetleg erdelybol, felvidekrol, stb. jon, igy nem annyira latvanyos mint az angol vagy pl. a spanyol.

3. keleteuropara meg kis orszagokra nem annyira pontos az IPk foldrajzi megoldasa, igy nem biztos, hogy helyesen lokalizalna pl. Hodmezovasarhelyt vagy akar Csikszeredat.

udv.: Laci
Az ötlet zseniális! De hogy lehetne, megjeleniteni azokat a felhasználókat akik regisztrálva vannak a Wikipédián, hiszen nekik nem az Ip-címük hanem a nevük jelenik meg!
Doc