Mi a Dunbar-számod?

Egy brit antropológus, nevezett Robin Dunbar szerint 150-nél több emberrel nem képes senki rendszeres kapcsolatot fenntartani. A WWD idéz egy másik blogot, melynek szerzője szerint a Dunbar-szám lehet 150-nél magasabb.

A Dunbar-számot ma már persze elég könnyű tesztelni. Elég ha egy közösségépítő szájton jelen vagyunk. Régebben éppen azt mondták, hogy minek van a mobiltelefonokban több mint 150 hely a telefonszámoknak, mikor úgysem tartunk fenn ennyi rendszeres kapcsolatot.

A közösségi web korában azonban lazán kísérthetjük ezt a számot. Én a Twitteren 232 embert követek. Jó, nagyrészük viszonylag ritkán postol, és nem is nagyon tudom, hogy kik ők. Mind a 232 kapcsolat tehát nem nevezhető "rendszeresnek", de mégcsak kölcsönösnek sem.

A Facebookon 120 "barátom" van. Vagyis itt a Dunbar-szám alatt vagyok, jócskán. Ám a Facebook jellegéből adódóan itt ez a 120 kapcsolat sokkal élőbb. Márcsak azért is, mert a minialkalmazások csereberélésével ad hoc is felélednek kapcsolatok.

A Gmailben kereken 1000 kontaktom van. Ennek jelentős része ugye nem is valós személy (pl. levlista, céges mailcím, ilyenek). És ebből igazából az élő kapcsolatokat elég nehéz kiszámolni. Valószínűleg ez sem haladja meg a 150-et.

Az iWiW-en 189 ismerősöm van. Nagyrészükkel nem tartom rendszeresen a kapcsolatot. Sőt, akikkel tartom, azokkal sem az iWiW-en keresztül. Úgyhogy itt nehéz lenne bármilyen következtetésre jutnom.

A LinkedIn-en 80 ismerősöm van. Ezek nagy részére sem tudnám ráfogni, hogy élő, rendszeres kapcsolat. Úgyhogy az én valószínűleg a Dunbar-szám körül lehetek. És ti?

(Amúgy Dunbar szerint csak azokban a közösségekben közelítik meg a 150-et, ahol erősnek kell lenni az összetartásnak: például törzsek, falvak, katonai alakulatok esetében. Vajon ez egyben azt is jelenti, hogy az aktív virtuális kapcsolati hálók soha nem nőhetnek 150 elem fölé?)
Címkék: filozomatika
2008.01.12. 09:12. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elgondolkodtató. meg a "rendszeres" definíciója mi? naponta, hetente stb?
Szerintem semiképpen sem az, hogy "követem" az ismerőseimet twitteren, facebookon vagy éppen iwiwen. (szvsz a post eltér a témától)

Igaza lehet Dunbarnak, mert 150-nél több emberrel lehetetlen tartani a kapcsolatot, akármit is nevezünk rendszeresenk. Mégpedig azért mert egy nap csak 24 órából, egy hét meg 7 napból áll. :)
dupi +1, azért szerintem Dunban nem kifejezetten azt értette "rendszeres kapcsolat" alatt, hogy egy socweb site-on vámpírharapásos alkalmazárokra klikkolgatsz :)
az én fejemben egy vizsgálható kapcsolat kétirányú és unicast jellegű. per definitionem én nem tekintem rendszeres kapcsolatnak, ha valakinek olvasom a blogját.
de pl. lehetne statisztikát vonni abból, hogy hány emberrel IMelsz rendszeresen (mondjuk hetene), vagy valami ilyesmi.
az én Dunbar számom ilyen számítás szerint szerintem nem több, mint 30.
egyszer próbaként elővettem egy papírlapot, és betűrendben próbáltam felsorolni az "ismerőseimet".

(ez amúgy 2002-ben volt, amikor a környezetemben hirtelen erős poltikai szembenállás alakult ki, és sokak számára kérdés volt, h holállnakajókésholagonoszok. jóakkornézzükmegholálnakajókésholagonoszok. gondoltam. persze az jött ki, h a balosok, a jobbosok, és a középen állók a politikai irányultságukat leszámítva semmiféle közös tulajdonsággal nem rendelkeznek.)

ekkor az jött ki, h ez a szám az esetemben 100 körüli. ennyi név volt "a fejemben". ami ezek szerint jócskán elmarad felső határtól. de ennek is csak csak a 1/2, 1/3, 1/4 része közeli, szoros, nagyon szoros.
Ez nagyon kemény.. ez már kapcsolat, hogy twitteren követsz valakit? Elég nevetséges.
meg a rendszeres is relatív, mert valakivel ,családtagok például, a féléves-éves gyakoriság a rendszeres, és ez valóban rendszeresebb mint a szomszéd üzlet dolgozóival, akikkel naponta-hetente futok össze (és néha pár szót váltunk, de általában csak egyet - szia :)
viszont a skype tényleg hasznos erre - csak isten óvjon azoktól, akik két alkalmazást használnak csak: browsert és im-et :)
megnézném mondjuk a Dunbar számát egy 3-400 fős falu törzsfőnökének. :) Tuti több, mind 150.
Lehet benne valami. És szerintem a közösségi szájtokra is igaz ha figyelembe vesszük azt, hogy egy csomóan csak azért jelölnek be, hogy több legyen az ismerősük (hiába voltatok pl. osztálytársak attól még az utcán nem fog köszönni neked) és így a tényleges kapcsolataid száma nem haladja meg a 150-et, nekem olyan 50-80 körül mozog az ami rendszeres.
ez a Dunbar azt mondja, h ő nem talált olyan törzsfőnököt aki 150 kapcsolatnál többet képes lett volna egyidőben számontartani.

a faluközösség kénytelen hiearchiába szerveződni, mert nem lehet fenntartani az erős kapcsolatokat. kialakul egy csomó gyenge kapcsolat, amelyek a hierarchiákat hálózatba szervezik. amikor túl sok a gyenge kapcsolat, akkor ezek a hálózatok pártba, nemzetbe, államba tömörülnek. ilyenkor azonban a többség újra valamiféle egyenlőséget akar, és kezdődik a dolog előről.
ejnye. szóval amikor megint sok az erős kapcsolat, akkor lesz párt, állam, nemzet. aztán jön az egyenlőség. visszvágyódás a faluközösségbe. de utána egyszer valaki felteszi a kérdést, h ki legyen a törzsfőnök. és akkor kezdőik a dolog előről. szóval gondolom érthető.

a mi szakmánkban ezt úgy tartjuk számon, h lapos, hierachikus, hálós, relációs adatbázisok. ez nagyjából megfelel az egyén, a háztartás, a vállalkozás, az állam igényszintjének.
Tanárként, 5 osztályt tanítva kb 20 fővel darabja, plusz család, barátok, egyéb közösségek (edzés, twitter, facebook, stb.) simán 150 fölé viszik az ismerősök számát, s ezek nagy részével napi kapcsolatban vagyok.

Más kérdés, hogy mondjuk mindegyik osztályból kb 5-10 fő, akivel szünetekben is rendszeresen dumálunk.

Így nem tudok Dunbar számot mondani, de azt hiszem szakmai ártalomból fakadóan elég magas. :-)
5 osztály szorozva 5-10 fő, az 25-50 kapcsolat, plusz a szülők, plusz a család, plusz a barátok, az erős kapcsolatok számát nagyon nehéz magasan tartani.

vélhetően mindenkinek van egy igényszintje. az újszülöttnek ez ugye 1-1.5, a gyereknek 10-15, a felnőttnek 100-150. nem vagyok se szociálpszichológus, se kultúrantropológus, se szakértő, de azért sejthetők ezek az arányok.
"the number of individuals with whom any one person can maintain stable social relationships, the kind of relationships that goes with knowing who each person is and how each person relates socially to every other person"

A Dunbar szám olyan kapcsolatokat mér, ahol azt is tudod, hogy a többiek hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Hány facebook vagy twitter ismerősödről tudod, hogy milyen viszonyban van az összes többi ismerősöddel?
azért sokról tudod. például, h sehogy.
iwiw: 176
Gmail: 661 (de ebbe az összes hírlevél meg minden benne van)
Facebook: 38

csak annyit ehhez az egészhez etológusként, hogy ahogy minden adat a biológiában, a Dunbar-szám sem azt jelenti, csak 150 kapcsolatot tud mindenki észben tartani és kész, többet senki soha. ezek csak átlagok, az ember ennyi embert képes gond nélkül észben tartani. persze van, aki 151-et, és olyan is, aki csak 134-et.
nekem az iwiw-en lévő kb. 940 ismerősöm közül mintegy 100-ról halvány sejtésem sincs hogy kicsoda, a maradék 840-nek a felét legalább 5 éve nem láttam, de egy olyan kétszáz biztos van akikkel havonta legalább 1-2x találkozom

de sok ismerősöm pl. abszolút negligálja az említett közösségi oldalt, ezek közül néhánnyal sokat vagyok együtt

ugyanez a közvetlen családdal (após, anyós, ...) akikkel szintén sokat találkozom de nincsenek fent

szerintem nekem összesen olyan 400 körül lehet
Ugy altalaban igaz lehet (es szerintem sem kapcsolat a blog kovetes, meg az, hogy valahol fent van az illeto a kontakt listaban). De azert vannak nyilvanvalo kivetelek - azok, akik csoportokat 'vezetnek' vagy a tarsasag kozeppontjaban allnak valamilyen modon. Pl. a tanarok, akiknel elvileg elkepzelheto, hogy legyen egyszerre 150-200 diakjuk (nem hallgato, diak). Aztan a celebek korul is biztos ugraltobb szaz tapados idiota, de maguk a celebek nyilvan nem tartjak ezt kapcsolatnak akkor sem, ha rendszeresen erintkeznek veluk.

Az, hogy a Dumbar szamban kene maximalizalni a telefon memoriajat azert eleg nagy okorseg. Biztos valami felhulye szociologus vetette fel. A telefonba nem csak a rendszeresen felhivott ismerosoket lehet am berakni. Nekem pl. van benne 1-2 etterem meg pizzeria is, ahol osszesen ha 3x voltam :).
Lehet ha ezt a postod előbb fejben végig gondolod akkor pont azt hozod le következtetésnek, hogy a Dunbar szám nem feltétlenül húzható rá minden "közösséginek mondott" illetve kapcsolattartásra használt eszközre. Pl hiába hívják közösségi közlekedésnek a BKV-t, biztos nem a Dunbar szám alapján méretezik a buszok férőhelyét.
Ki ez a Dunbar es miert hallgatnak ra, amikor hulyeseget beszel? Mi az, hogy "rendszeres" kapcsolat? Egyaltalan, minek eletbentartani ezt az egesz okoskodast, ha aztan semmire sem lehet hasznalni a koncepciot?
Munkahelyen, főleg nagy létszámú munkahelyen az ember kénytelen-kelletlen kapcsolatotkat tart fenn. És ez ugye kölcsönös is. Plusz akikkel emailezel, iwiwezel, online játszol, msn-ezel, szomszéd és családtag: szerintem lehet 150, simán. Bár munkahelye és indivíduma válogatja.
Nyenyec írta le a lényeget. Egy "kapcsolatnak" ismered a megjelenését, gesztusait, történetét, nagyjából a kapcsolatrendszerét, szóval ha belegondoltok, nagyon sok információt tudhatsz róla. Ehhez képest egy twitteresről semmit sem tudsz. Ha egyszer találkozol vkivel, és bejelöl az iwiwen, az se tartozik ide.
Az aktív kapcsolatok nálam:
iwiw: 2/60
gmail: 20/180
skype: 4/50
mobil: 10/400

Tehát az én Dunbar számom kb. 36? :)
Mire használható ez a szám? Lehet ebből valami következtetést levonni? Gondolom a magas Dunbar számú embereknél érdemes egy "vírust" szabadjára engedni...
Ha belegondoltok teljesen természetes, hogy van egy felső határ. Egyrészt fizikai lehetetlenség nagyszámú ismerőssel rendszeres (szoros?) kapcsolatot fenntartani (szvsz még a 150 is sok), másrészt egy közösség minél több tagból áll, annál nagyobb a valószínűsége, hogy idővel a nagy közösségen belül több kisebb csoport alakul ki, akik jobban preferálják egymás társaságát a többiekénél.