Közösségi ígérgetés, csak elszánt magyaroknak

Az újév sok ember számára a fogadalmakról is szól. Csakhogy fogadalmaink nagy része az újévi másnapossággal együtt köddé is válik. Mit tehetünk? Például emlékeztethetjük magunkat fogadalmainkra. Még ez sem elegendő? A legjobb módszer, ha mások is tudnak fogadalmunkról, így nagyobb lesz a belső (és külső) késztetésünk arra, hogy be is tartsuk szilveszteri felelőtlen ígérgetéseinket.

Egy frissen indult magyar startup, a 2008azenevem.com pontosan erre a koncepcióra épít. A rövid regisztrációt követően beírhatjuk 2008-ra beígért fogadalmainkat, és megadhatjuk, hogy mikor kapjunk emailben emlékeztetőt vállalásunkról: hetente, havonta, vagy negyedévente.



A másik fontos opció, amit minden fogadalmunk esetében be kell állítanunk, hogy más is láthassa-e ezt a vállalást, vagy maradjon meg privát ígéretnek. A felhasználók küldhetnek egymásnak "bíztatást", vagyis kommentezhetik a fogadalmakat.

Lévén közösségi szájtról beszélünk, akkor fog élni és virulni ez a szolgáltatás, ha a felhasználók jelentős része a többi felhasználó számára is láthatóvá teszi fogadalmait. Ha egy fogadalmunkat teljesítettük, kipipálhatjuk. Vagyis valódi közösségi to-do listaként használhatjuk ezt a szolgáltatást.

Ami nekem kicsit hiányzik - a letisztultabb, simább, finomabb, logóval is megtámogatott dizájnon túl -, hogy nem tudom felvenni saját fogadalmaim közé mások fogadalmait. Mert ugyan miért ne tetszhetne meg nekem mások fogadalma. Ez a fogadalommegosztás amúgy arra is jó lenne, hogy kisebb közösségek alakulhassanak ki az "ügy", vagyis egy fogadalom körül. És talán többen egyszerre könnyebb is teljesíteni mondjuk a dohányzásról való leszokás örök ígéretét, mint magányosan.

A szájt egyik alapítója, Zsolt (alias septAmber) azt ígéri, hamarosan angol, német és orosz nyelvi interfészen is elérhető lesz a szolgáltatás. Ebből számomra az derül ki, hogy bíznak az alapötlet (és a Google AdSense) erejében.

A post megírása után még egy rövid cset is belefért. Íme.

HH: Mekkora a stáb?
Zsolt: 3-an készítettük a website-ot. Szerintem ez az ideális méret egy online fejlesztés esetében.
HH: Mennyi idő telt el az ötlet megszületése és a megvalósítás között?
Zsolt: Kb. 2 hét. Gyakorlatilag az M3-as autópályán, Miskolc - Budapest távolság alatt teljesen kész lett a váza (kb. 2 óra alatt). 2 hét a finomításokra és a funkciók fejlesztésére ment el.
Mindent úgy csináltunk, hogy könnyen tudjuk lokalizálni.

HH
: Lebegett a szemetek előtt valami nemzetközi példa, vagy egyszerűen úgy éreztétek, ilyen alkalmazás még nincs, és kár hogy így van?
Sent at 2:01 PM on Tuesday
Zsolt: Az ötlet megszületése előtt nem láttunk még ilyen honlapot. Viszont a szikra után körbenéztünk a neten és találtunk 1-2 hasonló próbálkozást, de szerencsénkre nem pont ugyanezt és nem pont ugyanígy akarták mások. Ezért mertük megcsinálni. 
Sent at 2:04 PM on Tuesday

HH
: Lesznek más nyelvi interfészek is. Ezek szerint bíztok abban, hogy külföldön is sikeres lehet az ötlet?
Sent at 2:08 PM on Tuesday
Zsolt: Volt egy adatbázisunk Magyarországon, akikkel el tudott indulni ez a website és biztosak voltunk benne, hogy ezt a célközönséget érdekelni fogja a lehetőség és használni fogják. Más országokban ilyen szempontból hátrányból indulunk, de nagyon bízunk abban, hogy így is aránylag könnyen feltudjuk futtatni, mert a magyar tapasztalataink alapján úgy érezzük, tetszik az embereknek. Visszajárnak. Módosítgatják a terveiket, elküldik másoknak, vagyis él a site. Jelenleg 3 nyelvre lokalizálunk: angol, német, orosz. Ezek már kint vannak a neten, de még most teszteljük.

HH
: Azt írod, tetszik a magyaroknak. Van már értékelhető látogatottsága a szájtnak?
Zsolt: Néhány napja működik a site teljes hozzáféréssel, de igen, az első napoktól napi 200 és 500 látogató között mozgunk és ez egyre gyarapodik. A legfontosabb visszajelzés számunkra, hogy használják az emberek és megosztják a terveiket másokkal.

HH
: Arról vezettek statisztikát, hogy hány fogadalom teljesült (pipálódott ki), és mennyi a be nem teljesült?
Zsolt: Statisztikát erre még nem készítettünk, de jó ötlet. Mindenképpen megcsináljuk.
Címkék: magyar kommuniti startup to do
2008.01.15. 14:49. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ötletnek jó, csak rá fognak szállni az mlm-esek és a szekták.
Tipikus idényalkalmazás, amiben épp az a jó, hogy nincs túlbonyolítva. Persze lehetne belőle sokmindent csinálni, de minek? A célt eléri, és ezek szerint működik, egy év múlva meg megy a kukába, és ha bevált, akkor jön egy új.
Gyorsan foglalja le valaki a 2009azenevem.hu-t! :-)
ez valami már meglévő közösségi izéba beépítve is tarolhatna
Sok sikert a srácoknak!

Szerintem ez a téma önmagában nem ér meg egy saját szolgáltatást (vagy csak én nem látom benne a fantáziát, de ez simán lehet szubjektív), ellenben kiváló fejlesztés lehetne egy létező nyílt API-s közösségi oldalon.
Van ilyen már facebook-ban, ha jól látom nem is egy.
szuper :)
bár a site valóban elég csúnyácsak még, de gondolom ez is UC még.

2009azenevem.com szabad még, hajrá domainspekulánsok! :D
egyrészt hajrá a srácoknak, másrészt hírbehozónak jelzem, hogy végre vannak valódi posztok, nemcsak reklám-fordítás combo-k, ezt is észrevételezem.
jó lesz majd a year in deadpool cikkhez...
Én mondjuk nem értem, hogy ez kinek és miért jó, de attól persze még lehet sikeres. Néha a legfurcsább ötletek jönnek be.

szerintem ez egy baromság
aszittem a wiwes közösségnyitásról van szó :-)
jaja, én is hiányolom a het wiw fikazo / facebook jaj de jo posztot...
különben hadd kérdezzem már meg: attól hogy emlékeztetnek rá, miért valósul meg a tervem?

nekem nem az a gondom általában, hogy elfelejtem a tervem, hanem hogy nem tudom kivitelezni, vagy pechem van
ez hir? 5 perc egy ilyen szart osszedobni. ennyi erovel minden viral feszbuk szarrol lehetne oldalakat irni.
Bocs, de ez nem a www.43things.com/ koppintása? Így átfutra az jutott eszembe.

Furcsa hogy az alkotók nem ismerik...
de miért kell ilyen béna nevet! és jövőre mi lesz?