Morcos a Google a lehetséges Yahoo akvizíció miatt

Megjelent a Google hivatalos álláspontja a Microsoft Yahoo akvizíciós ajánlata kapcsán. Nem vártak vele sokat, vasárnap délelőtt ki is hozták. Sejthetjük, hogy az érintett Google vezetők nem kocsmázással töltötték a szombatot.
 
Az álláspontjuk sem túl meglepő. Ki örülne annak ha két jelentős versenytársa egyesítené az erőit, bevallottan őellene? Felvázolják, hogy a nyitottság és az innováció tette olyanná az internetet, ahogy ma ismerjük. Ettől emelkedhetett naggyá a Google és a Yahoo. A szívhez szóló nyilatkozat soraiból úgy érezhetjük, hogy az ötletek, a kutatás-fejlesztés, és a korrekt verseny jellemezte az inernetet. Eddig.
 
Ebbe az idillinek tűnő helyzetbe trappol bele az aljas óriás, a Microsoft, és behozza kedvelt eszközeit, a versenytársak kirekesztését, és egyéb tisztességtelen eszközöket. A nyilatkozat többször meglebbenti, hogy láttuk, mit csinált a Microsoft az operációs rendszerek piacán, lám, most ugyanezt akarja majd az eddig szabad interneten.
 
Azt vizionálja, hogy talán már az operációs rendszer szintjén a saját messaging, e-mail, és egyéb webes szolgáltatásaik felé fogják terelgetni az embereket.
 
"Could a combination of the two take advantage of a PC software monopoly to unfairly limit the ability of consumers to freely access competitors' email, IM, and web-based services?"
 
Szögezzük le, hogy nyilván van igazság abban, amit írnak. A Microsoft sosem volt híres a versenytársak iránti nyitottságáról. És valóban, ha én lennék Bill Gates, nyilván én is megkönnyíteném a saját webes szolgáltatásaim elérését. Dehát ezt már eddig is megtették. Az Internet Explorerben a default home az MSN web oldala. Az MSN regisztráció mint alkalmazás alapból ott van a Windowsban (legalábbis van valami ilyesmi bár sosem indítottam még el).
 
De - mielőtt a szabad net harcosaként tekintenénk a Google-re - tegyük fel a kérdést, vajon nem csinálja ugyanezt a Google? Ha beírjuk a "mail" "calendar" "docs" "documents" "groups" "map" szavakat, vajon nem a saját releváns szolgáltatásait adja ki első helyen?
 
Nyilván lehet az esetről rengeteget jövendölni, filozofálni. Lehet, hogy a Microsoft tönkrevágja a Yahoo fiatalos, lendületes imázsát, újító ötleteit. De az is lehet, hogy a Google egyenrangú versenytársat kap, ami katalizálhatja az innovációt, és az egész ügynek mi leszünk a nyertesei. Mi a véleményetek?
Címkék: microsoft google yahoo filozomatika
2008.02.04. 21:58. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én biztos ami biztos megvizsgálom, hogyan tudom migrálni a képeimet a flickr-ről a picasawebre, és van-e jó alternatívája a del.icio.us-nek... Pedig 1996 óta van Yahoo! accountom...

Nem örülnék, ha a Yahoo! Microsoft kezekbe kerülne.
"Ebbe az idillinek tűnő helyzetbe trappol bele az aljas óriás, a Microsoft, és behozza kedvelt eszközeit, a versenytársak kirekesztését, és egyéb tisztességtelen eszközöket. A nyilatkozat többször meglebbenti, hogy láttuk, mit csinált a Microsoft az operációs rendszerek piacán, lám, most ugyanezt akarja majd az eddig szabad interneten."

Hűát ez szörnyű.. szegény Google.
Az, hogy mindegyik a saját malmára hajtja a vizet az nem meglepő. Ki ne tenné azt. Az igazi kérédés az, hogy egy esetleges yahoo felvásárlással mit veszítene vagy nyerene a felhasználó. Mert valljuk be belőlünk élnek. Mi kattintunk, és mi tesszük sikeressé az adott alkalmazást. Reméljük ezt is belekalkulálják sikeres akvizíció esetén. Egyiket sem sajnálom ha a másiknak esetleg jobb egy adott alkalmazása. Ez egy szabad verseny csak kár, hogy a jó ötlettel előrukkoló mezei weblaptulajdonos nem nagyon rúghat labdába. Néha van kivétel. van egy-két kiugró ember. Lásd YouTube stb... majd kiderül mi lesz. Szerintem a Microsoftnak nem érdeke szétbombázni a yahoo jelenleg sikeresen futtatott dolgait. Maximum integrálgat kicsit. :)
tóbiás: Szerinntem is. A Microsoft nyilván tisztában van a saját megítélésével. Szerintem nem lesz céljuk a fiatalos Yahoo imidzs beolvasztása a Microsoft imidzsébe.

Illetve ahogy a Techcrunch is elemezgeti, feltehetően az összeolvadás után a két cégnél a jobb alkalmazás marad meg, a másikat megszüntetik.

Az meg más kérdés, hogy a mezei honlaptulaj mennyire rúghat labdába, de azért a weben sokkal inkább labdába rúghat mint a gazdaság egyéb területein.
Hát nehogy má' ugyanaz legyen, amit a gugli meg a MS csinál. Mér', az oprendszerben a választható böngészők között az első helyen van tán az IE?
Azert vicces a piacvezeto fofelvasarlotol ez a nyivakolas. Biztos nem lenne jo, ha az MS lenne a piacvezeto, es akkor biztos trukkozne, de attol azert eleg messze van. A google kicsivel jobb, de ok is jatszak a kis jatekaikat.
Érthető a Google hozzáállása, de a félelme szerintem eltúlzott, és látni kell, hogy még nyerhetnek is a történeten. A Microsoft soha nem fogja tudni átlépni azt a küszöböt, ahol az felhasználók még szabadon választhatnak IM-klienst, böngészőt stb., sőt, ettől egyre távolabb lesznek (vö. más platformok térnyerését, linux, mac). (Bár szomorú, hogy a MS esetében ezen kell filózni.)

„Ha beírjuk a "mail" "calendar" "docs" "documents" "groups" "map" szavakat, vajon nem a saját releváns szolgáltatásait adja ki első helyen?”

Ez a kérdés így indokolatlan és manipuláló. Semmivel sem támasztod alá, hogy a találati eredményen a google szolgáltatások handycappel indulnának. Ui. kifejezetten google-kulcsszavakat soroltál. A "document"-re (többes nélkül) már nem a gdocs jön ki, ugyanez a helyzet a groupsszal is. Ezek így, többesszámban kőkemény brandnevek, olyan, mint a windows. Az "IM"-re nem a google talk jön ki, mert mint tudjuk, nem olyan népszerű.

A "mail"-re érthető, hogy a világ legnépszerűbb mail-szolgáltatása jön ki első helyen, tehát nem látom jelét annak, hogy manipulálva lenne a lista.
Semmivel sem jobb a Google trükközése, mint az MS-é. A Google keresőpiaci dominanciájában az a félelmetes egyébként, hogy sok más területtel szemben olyan, hogy nem lehet ma már fokról fokra kiépíteni, hiszen a keresőnek csak akkor van értelme ha a teljes webet keresi. Ehhez pedig olyan erőforrások kellenek, amelyet még világszinten is nehéz biztosítani. Bár lokális szinten lehet értelme nemzeti keresőknek, hiszen pl a magyar felhasználók is az esetek túlnyomó többségében magyar tartalmakra keresnek.
fraki: objektíven nézd meg. Nyilván hekkelve van a találati lista ha a mail-re a gmail jön ki első helyen. Mondjuk én úgy tudom hogy messze nem a gmail a "világ legnépszerűbb mail-szolgáltatása", de lehet hogy tévedek.

Ettől függetlenül egyértelmű hogy ezek a szolgáltatások "oda vannak téve" a csúcsra bizonyos kulcsszavakra. Ez persze nem baj, csak akkor nem kell annyira fikázni az MS-t.
?
A "mail"-re a YahooMail az első találat a Google-ben - jelenleg :-)
miért is van az, h a pagerank nem átlátható. valamiért nem látható, h melyik hivatkozás mennyit nyomott a latba. tisztában vagyok a pagerank elvével, viszont nem értem, miért nem lehet nyilvánosan levezetni a konkrét sorrendet.

akár fizetős szolgáltatásként is. gondolom a válasz az, h jaj ez terhelné a szervereket.
pont azért nem "átlátható", h ne lehessen trükközni. (ennél jobban.)
nem ugyanazt a google-t használjuk?
www.google.hu/search?q=mail

mail.google.com/
www.mail.com/
mail.yahoo.com/
www.mailbox.hu/
ingyenmail.lap.hu/
mail.c2.hu/
www.fsz.bme.hu/dir/find_hu.html
www.apple.com/macosx/features/mail.html
mail.nol.hu/
www.mail.aol.com/

ez a pagerank szerintem röhej. szívesen megnézném, h hol melyik link mennyit számított. hol van a freemail, vagy a hotmail. értem én a google nem tudja, h a freemail és a hotmail is mail, de a gmail-nél meg tudja.

persze mindez érthető, csak de azt ne mondjuk már, h nem manipulják a pagerank-ot.
szerintem "mert így kívülről nehezebb manipulálni" érv nem igazán állja meg a helyét.

ha a pagerank átlátható lenne, akkor bármikor bejelenthetné vagy bejelölhetné a kommuniti a fake hivatkozásokat. mondanom sem kell, h ilyen közösségi keresőt kellene írni, vagy a gsearch-öt közösségivé tenni. előbbire inkább van remény. mondanom sem kell, h ez rendesen alávágna a gsearch-höz tapadó gads-nak.

és ilyet bármikor csinálhat a microsoft, vagy akár a yahoo. ha valaki nagyon akar, akkor keresztbe tud tenni a google-nak.
Sok google van. A találati listát befolyásolja, hogy melyik oldalt használod (com vagy hu), milyen TLD-ről netezel, mi a böngésződ default nyelve, ha be vagy jelentkezve, akkor talán még a korábbi kereséseid is.

Közösségi kereső pl. itt van:
re.search.wikia.com/
Ezt egy évet fejlesztették, az ezalatt elért teljesítményéből meg lehet becsülni, hogy könnyű feladat vagy sem.
Google mindent letapos, na. Inkább a mostani helyzet mint egy MS szóló, de ez is k.ra messze van a versenytől, a szabadságról nem is beszélve.