Újabb dizájn verseny - Imitáld az amatőröket!

Nemrég beszámoltunk egy hazai versenyről, amelyen minél régebbi szoftverekkel kell minél profibb oldalt készíteni. A Webnegative versenyen a helyzet éppen fordított, az indulóknak az amatőr web oldalak készítőinek stílusjegyeit kell imitálniuk.

Aki elkészíti a legrondább web oldalt, az nyer. Éppen ebben lehet a kihívás a profik számára, hiszen überronda oldalt sokkal nehezebb csinálni, mint - legalábbis valamennyire - esztétikusat.

A versenyen itt is pólókat lehet nyerni, és itt is március 15 a beadási határidő. Minta oldalak is megnézhetők, mint például ez vagy ez.

Címkék: dizájn verseny
2008.02.15. 09:30. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szánalmas ez az egész. Az pedig talán igaz lehet, hogy szar munkához több idő kell, mint jobbhoz, de mire jó ez az egész? Ez már kicsit túllő a viccességen, mert valaki direkt energiát fektet abba, hogy rossz legyen valami. A vicces a rossz oldalakban szerintem az, hogy azokat valaki komolyan gondolja, PÉNZT kért érte valaki meg taláb balek módjára fizetett érte.
WEBISZTÁN is nevez ? :)
Mi ebben a nehez? Barki indulhat. Egy profinak sem lehet igazan nehez, csak megfeleloen kell megfogalmaznia a kovetelmenyeket :) (gyakorlatilag parodiat kell csinalnia).
Egyszerű a dolog... Van egy csomó botcsinálta kis *****gyerek, akik csinálnak a havernak NEM baráti áron valami szemetet... Aztán a másik havernak is... Persze mindezt a következő módon: NEW HOMEPAGE=>Template select=>NEXT=>NEXT=>FINISH... Én meg az informatikus és rendszergazda végzettségemmel itt ülök és álmodozok egy szebb Frontpage nélküli jövőről, amikor az emberek nem lesznek vevők a gagyira és hajlandók lesznek nekem 10 ezer forintot fizetni egy egyedi PORTÁLért...

Mellesleg... Nem nyúlok az autómhoz. Elviszem szervízbe, mert nem értek hozzá. Nem én festek a lakásomban, mert még festéket sem tudok keverni. Ezért kérem szépen az összes drága HAVERT, hogy kőműves diplomával ne csináljanak már honlapokat... Tiszteljenek meg azzal, hogy nem eszik ki a számból a kenyeret...

Hú... Ez talán egy kicsit indultaosra sikeredett. Utólag elnézést kérek a fentebb említett szakágak képviselőitől. Ez csak szemléltető rossz példa volt.

Egyébként szerintem ennek szólhat ez az akció. Bár a fene tudja... Csak nehogy a helyi traktoros induljon, mert akkor esélyünk sincs. :D:D

Szerintem én nevezek. Előszőr a blogommal, épp átalakítás alatt van:D:D így nagyon csúnya:D:D
Másodszor, ha lehet csinálok egy honlapot is, direkt erre a célra:D

Szóval üdvözöltem mindenkit!

Jah, és ha honlapot szeretnétek, írjatok bátran üzit:D:D
Seeman: A verseny mindenkinek szól, csak nem a lelkes template-mestereknek :D Ez inkább a szakma részére egy kis szín, vagy szórakozás, a látogatóknak meg örömködés.

Olyan sokszor hallottam már a szaktársakat a típushibákról beszélni, hogy arra gondoltam miért is ne mondhatnák el forráskódban, szövegben és dizájnban?

Atléta: nem olyan könnyű, mint gondolnád, ráadásul baromi időigényes. Kipróbáltam. A Pidzaházat kb 2 óráig csináltam, mire minden olyan lett, mint amilyenre megálmodtam :)

Kow: igen. Ez a webnegative egyik indítója. Annyi mondvacsinált webdizájner van, hogy ideje nekünk is lépni és kitolni a webre egy pár pazar munkát. az a siralmas, hogy hozzáértők és profik amarőrökre akarnak hasonlítani? Szerintem tökéletes szitu, hogy elővegyük empatikus énünket. Belegondoljuk magunkat a bőrükbe és alkotunk, mint azt az első lépések idején tettük. Nehogy azt mond, hogy az első weboldal, amit megcsináltál sokkal jobb volt ezeknél :D

T. Szerk: Köszi, hogy írtatok a versenyről :D
kow: igazat adok neked abban, hogy egy ilyen attól lesz vicces és egyben szánalmas, hogy valaki komolyan gondolja

webnegative: különben jók lettek a minták (:

mennyiért adod őket?
Webnegative: azt nem értem miért kell adni a lovat még webszemét alá, de ok, tényleg van pár vicces megoldás a pályamunák között :D

Az első weboldal amit megalkottam, az nem került ki a webre, a második sem és a harmadik sem, azt hiszem (de legalább is remélem) :)
Till S. Seemann: > Ezért kérem szépen az összes
> drága HAVERT, hogy kőműves diplomával ne
> csináljanak már honlapokat... Tiszteljenek meg
> azzal, hogy nem eszik ki a számból a kenyeret...

Piac, verseny, ismeros szavak? Ha honlapkeszitesbol (szep szo :) ) nem tudsz megelni, akkor nincs ra igeny olyan aron, ahogy te nyujtani tudod. A tudasod nem versenykepes. A komuvesekkel (meg az indiaiakkal, ha mar itt tartunk) nem tudsz arban versenyezni. Ha tudsz, akkor tanulj meg valami olyat, amit ok nem tudnak. Adj jobb szolgaltatast, vagy csinalj mast. Nagy az internet, sok szolgaltato elfer rajta. Ha nem vagy kepes ra, akkor igy jartal :)
kow: respect :D néztem az oldaladat. A források nagyon szépek. Igényes munka. Semmi fölösleges dolog. Bár a bazinagy skyweb a forrásban nem a felhasználóknak szól :D Ez alapján megértem, hogy mi dühít.

Vedd ezt kicsapongásnak, szórakozásnak, stb.
Ugyanmár, manapság ez a menő! Csak meg kell nézni BÁRMELYIK myspace.com oldalt! :o
Hi!
Munkámból adódóan elég sok cég oldalát látom, ezekből a legjobb a www.amorszive.com/
Ahh, a legjobbak címe a melóhelyen van, fak. Nem én csináltam, de ellopom és nevezek vele!
Lopást is beleszámítva én nyernék ezzel.

Till S. Seemann:
nyugi, nem hiszem, h a "home user homepages©" kategóriában kellene keresned a leendő ügyfeleidet...
Az a réteg SOHA nem fizetne 2 sörnél többet egy honlapért.
atleta: "Piac, verseny, ismeros szavak?"

persze. de ettől még elmondhatja, h neki nem tetszik ez vagy az. elmondom itt párszor, h vegyétek már észre hülyék, h a google megoldásai középszerűek, és ne akarjátok utánozni őket, hacsak mert nem nálatok annyi pénz mint mögöttetek.

és ezt azért teszem, mert a verseny nemcsak ágazaton BELÜL is zajlik, hanem az ágazatok KÖZÖTT is. ha nem lesznek jó webszolgáltatások, akkor az nekem is rossz, mert kevesebben használnak gépeket. és a népek nem ezekre költik a pénzüket, hanem másra. kisebb lesz a torta, amit szétosztunk.

tehát lenne abban logika, h mondjuk a webdesignerek összefognak, és kialakul 2-3 kamara, céh, vagy kaszt, és felcímkézik a weboldalaikat, h nesze ez az oldal "szakember" csinálta. az oldal kapott egy védjegyet. itt hiányoznak azok a non profit ernyőszervezetek, önszabályozó testületek, amelyek az ágazaton belü a vállalkozásokat összefogja. és többek között fellép a kontárok ellen.

és amikor a piacon nincsen önszabályozás, akkor bizony az államnak is el kellene gondolkodnia azon, h egy pillanatra, de tényleg csak egyre, szakítani kellene a liberális dogmákkal, és be kellene avatkozni. persze nem pénzügy beavatkozásra van szükség, hanem szabályozásra.

azt kellene mondani, h akkor webdesigner csak az lehet akinek van valami papírja erről. okj tanfolyam, egyetemi, főiskolai, diploma, vagy valami. regisztrátor se lehet akárki. designer se lehessen. esetleg a regisztrátorkodást, meg a designerkedést se pénzhez, hanem pénzhez vagy tudáshoz kössék. lehet azt mondani, h regisztrátoroknak ez nem jó, de ezek a cégek amúgy is a tárhely szolgáltatásból élnek, nem a regisztációs díjból. és csak az designerkedhessen, aki arról számlát állít ki. és legyen azz oldalon feltüntetve, h a designt ki csinálta. lehet az nullás számla is, de akkor is legyen mögötte valami adó-, járulékfizetés, felelősségvállalás. a csóró diákok meg korporálódjanak egy evás cégbe, vagy valami. alakítsuk úgy a szabályozást, h nekik is jó legyen. legyen szürke az, ami eddig fekete volt. és persze lehet azt mondani, h így csak a .hu domaint lehet szabályozni, de azt lehet.

szerintem az ilyen típusú problémákból van néhány. és nem lehet lesöpörni, h ja kérem, a piac majd ezt megoldja önszabályoz, vagy magából kiveti a kontárokat. mert ennek feltételei vannak. amelyek nem mindig állnak fenn.
atleta:>> "Piac, verseny, ismeros szavak?"

>persze. de ettől még elmondhatja, h neki nem
>tetszik ez vagy az.

Persze. Mondtam en, hogy nem mondhatja el? O elmondta amit gondolt, en is elmondtam, amit errol gondolok. Szerintem nincs ezzel baj. (Meg csak nem is mondtam, hogy o ne mondja.)

> hülyék, h a google megoldásai középszerűek,
> és ne akarjátok utánozni őket, hacsak mert
> nem nálatok annyi pénz mint mögöttetek.

Hat hogy kozepszeru, az tulzas. Szakmailag eleg igenyesek, de teny, hogy nem szemelyre szabottak. Nem is lehet. Jo minosegu konfekcio aru. Egy ismerosom hollandiaban egy _webstatisztika_ szolgaltatast nyujto cegnel dolgozik. Jol megy nekik nagyon. Pedig ugye van google analytics, es elotte is volt kismillio masik szolgaltato ingyer.

> tehát lenne abban logika, h mondjuk a
> webdesignerek összefognak, és kialakul 2-3
> kamara, céh, vagy kaszt, és felcímkézik a
> weboldalaikat, h nesze ez az oldal

Persze, hogy van. De a srac azon nyafogott, hogy aki szerinte nem hozzaerto, az ne csinalja. Az meg ugye nem megoldas. Szerinted sem, mert te is mas megoldast irsz (szakmai szovetseg, vedjegy, stb.)

> itt hiányoznak azok a non profit
> ernyőszervezetek, önszabályozó testületek,
> amelyek az ágazaton belü a vállalkozásokat
> összefogja. és többek között fellép a
> kontárok ellen.

Csinaljak meg for profit, ha igeny van ra. Hozzateszem a vallalkozoi kamara is kenytelen volt kotelezo lenni (99-ben muszaj volt belepni, es loszart sem adtak a tagdijert), aztan szepen el is toroltek a torvenyi kenyszert.

A kontarok ellen pedig akkor kell fellepni, ha az a vevoknek kart okoz. Ha en 3000Ft-ert csinaltatok gagyi weboldalt es az ugy jo nekem, akkor tessek csak bekenhagyni a 'kontart'. Ha atver, mert nem tudjak megnezni az oldalamat csak nehanyan, akkor van ertlme a fellepesnek (de akkor is leginkabb persze tajekoztatassal).

> és amikor a piacon nincsen önszabályozás,
> akkor bizony az államnak is el kellene
> gondolkodnia azon, h egy pillanatra, de
> tényleg csak egyre, szakítani kellene a
> liberális dogmákkal, és be kellene avatkozni.

De ki mondta, hogy nincs onszabalyozas? Es most hogy jott hirtelen? Lehet kapni szart olcsoert. Baja senkinek nem lesz tole, igazabol meg csak atveres sincs a dologban, mert a legtobb ilyen vacak gyarto sajat homepage-e is szornyen nez ki, aki odateved pontosan tudja, hogy mit varhat.

> azt kellene mondani, h akkor webdesigner csak
> az lehet akinek van valami papírja erről. okj
> tanfolyam, egyetemi, főiskolai, diploma, vagy

Na acsi, ez mar kicsit sok lenne. Nem mernokokrol vagy orvosokrol beszelunk, nem hazakat terveznek a sracok (ahol egyebkent tenyleg kell tagsag, diploma es igazolt gyakorlat!), csak nehany gagyi html oldalt. Raadasul ez inkabb muveszi mint muszak tevekenyseg, annak a szinvonalat meg hogy iteled meg ojjektiven? (Jo, csnaltathatsz vele HTML vizsgat, de annak nem sok ertelme van, szarul meg ettol meg nezhet ki.)

Akartak egyszer ilyet a programozokra, szoftver fejlesztokre raeroltetni. Azt mondtak, hogy csak az keszithetne es arulhatna szoftvert, ak kamarai tag, es X ev igazolt gyakorlata van. Engem pl. elegge felhaboritott, mert ez tipikusan egy olyan szfera, ahol kis tokevel es fatalon el lehet indulni. Annak meg egy ilyen szabalyozas elegge keresztbe tenne. Mondom ezt annak ellenere, hogy pontosan tudom, hogy hany kontar dolgozik a szakmankban. De azt is tudom, hogy ezeknek egy jo resze siman venne az akadalyt (vagyis ezeknek egy jo resze ma is cegen, sot jo nevu cegen belul reszelget).

> esetleg a regisztrátorkodást, meg a
> designerkedést se pénzhez, hanem pénzhez vagy
> tudáshoz kössék. lehet azt mondani, h

Milyen tudas kell a regisztratorkodashoz? Ott szerintem azert kell letenni a penzt, hogy ne legyenek tul sokan (ez gondolom a NIC adminsztraciojat konnyitene meg), illeve ez egyben valami biztositek arra, hogy nem tunik el ket nap alatt a ceg (hiszen az utolso bejegyzestol szamitva meg ket evig szolgaltatnia kell a semmit). Alapvetoen az egesz egy nagy svindli. Online kene zajlania a dolognak, a papirok bemutatasa egy okorseg. Aki meg nem tudja maga kitolteni a formot, az fizetne egy cegnek, hogy megcsinalja helyette. Ez is tul van szabalyozva, jo pelda :). (A penz meg menne a NIChez a regisztrator cegek helyett, akik nem tudnanak orokre ingyen raulni egy-egy domainre...)

> magából kiveti a kontárokat. mert ennek
> feltételei vannak. amelyek nem mindig állnak
> fenn.

De most konkretan en meg mindig nem ertem, hogy a szar penzert szar minosegben mi a meglepo? Pont ez az a klasszikus szituacio, amit gyonyoruen le tud kezelni a piac.
Ez az egész csak egy jópofa geg. Persze okulni is lehet belőle, mondjuk a későbbiekben oktatási céllal működhetne tovább az oldal.

Mindenesetre én jól szórakoztam és végre kitehettem egy marquee-t, amit amúgy nem mernék.
(És titokban a szmájlikat is nagyon szeretem, de hát az ilyen perverzitásokat általában megtarja magának az ember, mert nem túl büszke rá.)

Hehehe :)


Egyébként írtam egy okot az oldalon, hogy miért csinálják sokan.
atleta,
nem akarod megérteni miről beszélek. az ágazatok között is zajlik a verseny, te csak az ágazaton belüli versenyről beszélsz, ami fontos, de nem kizárólogosan fontos.

az senkinek nem jó, ha egy területen káosz van. tudja-e például bárki, h hány designer van magyarországon. milyen ipari, vagy iparművészi végzettséggel.

ha valaki csak felmérné, h hány szakmunkás és iparművész dolgozik ezen a téren, és csak azt mondaná "ők azok", akkor a kirowskinak hirtelen lenne mondjuk száz versenytársa. és ebből tíz valódi versenytárs lenne. és hirtelen elkezdene mindenki szakosodni valamilyen irányba.

és akkor van egy olyan félelem, h ilyet ne csináljunk, jön a szokásos pozíció féltés, mintha az internet egy vállalat lenne. nem az. annyi történne, h egyre jobban néznének ki az oldalak úgy általában, és akkor a csajom is mondaná, h kéne neki egy weboldal, mert miért ne, danone bifidusz is kell neki. meg a végeláthatatlan pénzek fölött diszponáló top manager azt mondaná, h néz magának egy designer csapatot budapesten. és ideküld valakit a designer konferenciára. és senkit sem érdekelne, h ki kell fizetni a terembérletet.

magyarán az egyáltalán nem káros, ha egy pillanatra, és tényleg csak arra, az állam a szabályozással belenyúl a piaci viszonyokba.

nem értem miért ne lehetne a designerkedést végzettséghez kötni. ha mehet azon a vita, h a vasutassztrájk idején nem volt iskolázott a kalauz.

nem értem, h miért ne lehetne azt mondani, h a weboldal designerét miért ne lehetne kötelezően feltüntetni, és nyomon követni, persze lehessen azt mondani, h ez saját design.

vagy miért ne lehetne kilobbizni, h ha az állam már úgy is elkér cégalapításkor egy rakás illetéket, mondjuk most már nem olyan sokat, de még mindig minimum tizenezret, akkor legyen minden újonnan alakuló cégnek default domain neve. a cégnévben a vezérszó egyedi. ez praktikusan azt jelenti, h minden újonnan alakuló cégnek kötelezően lenne weboldala, ahol minimálisan fel kellene tünteti az elérhetőségét. persze ezt megcsinálják neki a hivatlaban, de ha többet akar, akkor menjen szakemberhez.
mint ahogy kötelező például bankszámlát is nyitni, és majdhogynem kötelező, h legyen mobiltelefonod. és ügyvédhez is majdhogynem kötelező menned, hiába van sablon papír. és akkor lehet, h elgondolkodnak a népek soprontól debrecenig, vagy csíkszeredáig, h nekik is kéne egy .hu weboldal, mert mink magyarok vagyunk, oszt mán kell nekünk az internet, vagy akármiért. szóval azt gondolja, h érdemes.

és ugye ez a sztori arról szól, h a szektor jól felfogott érdekénél fogva működik, rájön, h az ágazatok között is folyik verseny, és akkor ha mindenféle papírokat kitölteni kötelező, akkor domain regisztrációs űrlap kitöltése is legyen kötelező. és mondom programozó vagyok, nem regisztrátor, vagy webdesigner, de az ilyen lépések az egész szektorra jótékony hatást gyakorolnak. mindenki jól jár, mert nagyobb lenne az ágazatnak jutó torta.

és nyilván aki meg autókereskedő, az meg találja ki, h neki mi lenne a jó. ott is van kötelező biztosítás például. meg majdhogynem kötelező. mert az ágazat ezt kikényszeríti. és nyilván meg kell találni azt a határt, amit az ágazat a többiekkel el tud fogadtatni.
kutacs_: > nem akarod megérteni miről beszélek.
> az ágazatok között is zajlik a verseny, te
> csak az ágazaton belüli versenyről beszélsz,
> ami fontos, de nem kizárólogosan fontos.

Hidd el, hogy akarom, de ennyi telik :). Az agazatok kozti versenyre az elozo hozzaszolasodban kb. egy mondatot fecsereltel. Ebbol nekem nem jott le, hogy ez a fo mondanivalod. Amugy nem igazan gondolom, hogy az egesz szamitastechnikat vagy weblap gyartast lenyegesen fellenditene a szabalyozas. Ahhoz eloszor amugy is 'agazaton belul' kene hogy hatasa legyen.

>az senkinek nem jó, ha egy területen káosz
>van. tudja-e például bárki, h hány designer
>van magyarországon. milyen ipari, vagy

Kit erdekel? Miert szamit ez? Tudod, hogy hany pek van (vagy tudja barki)? Vagy ha az mondjuk engedely koteles lenne, akkor a suszterekrol tudunk valamit? Ettol meg nincs kaosz. A centralizacio hianya nem jelent egybol kaoszt.

> mondaná "ők azok", akkor a kirowskinak
> hirtelen lenne mondjuk száz versenytársa. és

Ezt hivjak hirdetesnek. Leht allamilag is, de lehet ez biznisz is. Nyugodtan lehet am ilyen jegyzeket csinalni, vagy akar munka kozvetito portalt a ksebb cegeknek, vallalkozoknak. (Remgeteg ilyen van kulfoldon foleg web designer es gagyiprogramozas teruleten.)

> az oldalak úgy általában, és akkor a csajom
> is mondaná, h kéne neki egy weboldal, mert

Ezt meg lehet csinalni uzleti alapon is. Onnan ndultunk ugye, hogy sok a 'kontar'. Sot, igazabol onnan, hogy sokan dolgoznak olcson. Akkor ezek szerint itt nem igazan van szukseg allam beavatkozasra. (Mert ha mondjuk lenyomna a piiacot nehany nagy versenyzo, es a kicsik nem tudnanak beszallni, akkor igen, mondhatnank, hogy ez egy olyan lokalis optimum pont, ahonnan magatol valoszinuleg nem tud kimozdulni a rendszer.)

> magyarán az egyáltalán nem káros, ha egy
> pillanatra, és tényleg csak arra, az állam a
> szabályozással belenyúl a piaci viszonyokba.

De itt egyreszt nem egy pillanatrol lenne szo (te arrol beszeltel, hogy engedelykotelesse tenned, plusz letrahoznal egy kamarat - nem egy pillanatra), masreszt en meg mindg nem latom, hogy olyan rohadt hatekonytelen lenne a rendszer, hogy allami beavatkozas kene. Vannak olyan szereplok, akik nem tdunak piacra lepni, pedig a piacon egyebkent jol elboldogulnanak? Ketlem, hiszen pont arrol ment a sirankozas, hogy sok az olcson dolgozo tervezo (ami ugye azt jelenti, hogy nem kell nagy toke az indulashoz), aztan elokerult, hogy sok az igenytelen szinvonalu munka (ami azt jelenti, hogy eleg egyszeruen fel lehet venni a versenyt), tovabba magaban a sok szereplo azt jelenti, hogy van piac, van kereslet, vannak vevok.

> nem értem miért ne lehetne a designerkedést
> végzettséghez kötni. ha mehet azon a vita, h

Ez vilagnezeti kerdes :). Lehet. Csak szerintem nem jo, mert amit nem kell, azt inkabb ne szabalyozzuk. En az egyszeru rendszerekben hiszek, mert a bonyolult rendszerek mukodese bonyolult, nehezen modellezheto, es igy nehezen ertheto. (Bonyolult rendszernel sokkal nehezebb megvalaszolni azt a kerdest, hogy 'mi lesz ha...' a modell bonyolultsaga es pontatlansaga miatt.) Namost a sok egyszeru kis szabalyozasbol eleg konnyen lesz egy nagy bonyolult rendszer (itt a tre javaslatod nem maga arendszer, csak egy eleme lenne). Nem allitom, hogy mindenkepp rossz lenne, ez csak amolyan okolszabaly. Amit nem muszaj, azt ne piszkaljuk :)

> a vasutassztrájk idején nem volt iskolázott a

Passz. Vasutassztrajkkal nem foglalkozom, de gondolom maga a MAV varja el, hogy a sajat dolgozoi elvegezzenek bizonyos tanfolyamokat. Ha nekem van egy cegem, akkor elvarhatom, hogy a designereimnek legyen valami papirja (kulonben fel sem veszem), de ez nem jelenti azt, hogy mashol ne dolgozhatna.

> weboldal designerét miért ne lehetne
> kötelezően feltüntetni, és nyomon követni,

Baromi egyszeru. En pl. valoszinuleg nem szeretnem, ha a sajat weboldalamon ott ingyen diszelegne a keszito reklamja. Nem automarka ez :). A kotelezessel pont az a baj, hogy nehez am azt kivulallokent vegiggondolni, hogy a kismillio helyzetben vajon kinek mekkora kellemetlenseget okoz az adott szabaly.

> minden újonnan alakuló cégnek default domain
> neve. a cégnévben a vezérszó egyedi. ez
> praktikusan azt jelenti, h minden újonnan
> alakuló cégnek kötelezően lenne weboldala,

A jovoben lehet, hogy lesz ilyen, ahogy mondjuk ma elvileg kotelezo a cegtabla. Ugyanakkor nem gondolom, hogy ez lenne a jo megoldas (mar csak azert sem, mert eleg nehez Mo-on is hasznalhato domainnevet talalni). Pl. nem lenne egyertelmu lekepzes a cegnev es a domainnev kozott. Ha mar valami, akkor mukodtessen az allam egy igyenes cegadatbazist, ahol megtalalhato az adott ceg elerhetosege. Az egyertelmu, konnyen hasznalhato. (Internetes eleres a kesobbekben akar lehetne kotelezo, de szerintem ma meg a telefon sem az!)

> és majdhogynem kötelező, h legyen
> mobiltelefonod. és ügyvédhez is majdhogynem

Naugye. Meg a telo sem kotelezo, akkor a mali cme sem lehet. Ha ehen akar halni, az az o dolga.

> és ugye ez a sztori arról szól, h a szektor

Hat amt itt a vegen lertal, az egy jo vaskos allami beavatkozas lenne, mestersegesen generalt (kotelezo) kereslettel. Nem hiszem, hogy ez jot tenne, vagy szukseges lenne. Lasd pl. pont a ceges bankszamlakat. Kotelezo, ezert nagyjabol 5x olyan draga, mint a lakossagi. Remek. (Persze ertem, hogy miert kotelezo, az egy szukseges rossz.)

> akkor domain regisztrációs űrlap kitöltése is
> legyen kötelező. és mondom programozó vagyok,
> nem regisztrátor, vagy webdesigner, de az
> ilyen lépések az egész szektorra jótékony
> hatást gyakorolnak. mindenki jól jár, mert
> nagyobb lenne az ágazatnak jutó torta.

Nem, csak mi jarnank jobban. Aztan jonne a tobbi agazat, hogy de akkor legyen kotelezo autot is venniuk a cegeknek, meg fenymasolot, stb. Nonszensz. Szernintem. Persze ertem en, hogy neked attetelesen (legalabbis ugy tunik), hogy hu de franko lesz a nagyobb felporgott kereslet (tobb domain nev, tobb szerver, tobb szerver eladas, tobb dinamikus weboldal, tobb fejlesztes, tobb adminisztracio, megtobb fejlesztes, stb). De ez azert eleg onzo allaspont. Mondom ezt ugy, hogy en is szoftver fejleszto vagyok.

> és nyilván aki meg autókereskedő, az meg
> találja ki, h neki mi lenne a jó. ott is van
> kötelező biztosítás például. meg majdhogynem

A kotelezo biztositast nem az autokereskedok talaltak ki, es nem is az o erdekeiket vedi, hanem elvileg teged ved meg attol, hogy mas hibajabol baromi nagy karod keletkezzen. Speciel az is egy remek pelda arra, hogy miilyen rosszul mukodnek ezek a kotelezo rendszerek (bar valoszinuleg azert az is szukseges rossz): a kotelezonel gyakorlatlag a hulye modell miatt nincs piaci rahatas a biztositokra, mivel nem azoktol szedik be a penzt, akiknek a szolgaltatast nyujtjak. Igy egyertelmuen a legolcsobb nyer (ill. meg az jatszik, hogy mennyre egyszeru megkotni), akkor is, ha az nyujtja a lefosabb szolgaltatast.
"Weboldal designerét miért ne lehetne kötelezően feltüntetni, és nyomon követni?

Baromi egyszeru. En pl. valoszinuleg nem szeretnem, ha a sajat weboldalamon ott ingyen diszelegne a keszito reklamja. Nem automarka ez"

Szerintem ennek a bevezetése sokat javítana a mostani helyzeten. Ha kötelező lenne kirakni a készítő logóját, akkor kevesebb lenne a gányolás, mert később fel kellenne vállalni az adott oldalt, mint korábbi munkát. Hány olyan készítő van, akinek van 3 nyilvános (tűrhető) referenciája és másik 637 trányadomb, amiről mélyen hallgatnak?

Ez olyan, mintha a Lexus gyártana jelöletlen autókat is a háttérben, amik 2 nap alatt szétesnek, de sebaj, mert senki nem tudja, hogy az is Lexus.

Egyébként nem értem, mi ez a vinnyogás, hogy nem szeretnéd, hogy ott legyen a logó. Ezt nem szeretni kell, hanem elfogadni. Mindennek van "márkája", a mobilomnak még szolgáltatója is és mind-mind rárakja az adott termékre a saját logóját. Miért pont weboldalaknál legyen ez másképp?
kutacs_:
Azért azoknak a cégeknek, akiknél a bevétel egy része a netes forgalomból jön, vagy a neten nyújtanak szolgáltatást, és a hirdetések tartják el (mint a Zindex)
azoknak azért profi oldaluk van.

Van egy széles réteg a vállalkozásokon belül, akiknek csak azért van weboldala, mert ma már mindenkinek van, és ingyé' van a tárhely, és ingyé' összedobja a kisfia.
Ezek SOHA, semmilyen kényszer hatására sem fognak a minőség felé fejlődni, fizetni a dizájért, vagy bármiért.
Persze, ez is csak 1 vélemény.
abban igazad van, h most ez a helyzet, de ennek a szakmának vagy ágazatnak azon kellene dolgoznia, h ez a helyzet megváltozzon.

mindig azok az ágazatok a sikeresek, amelyek közvetve képesek az államot is bevonni a fejlesztésekbe. mondok egy példát. maradjunk a web2-nél.

kapásból azt kellene mondani, h a sulinet alakuljon át social networkké. és lehessen fejeszteni rá alkalmazásokat.

persze ne úgy, h megbízzuk a haverokat, h csináljanak valamit kétmilliárdért, hanem keressünk nyílt szabványt,(open social), és akkor ezeket követve kezdjenek el a startupok fejleszteni, és van rá 1 milliárd forint, fejlesszetek alkalmazásokat. és persze ha az origo, a sanoma, a netvibes, vagy az index is be akar szállni a versenybe, akkor alakíták ők úgy a szolgáltatásaikat, h az megfeleljen valamilyen nyílt szabványnak. legyen valódi verseny.

a közös pénzt meg olyan egyszerű elvek alapján osztják el, h egy szolgáltatásnak hány aktív felhasználója van. minden diák és tanár kap (open) id-t. és akkor ez még így is piacgazdaság, meg demokrácia, de nem a kapitalizmus szopóága, ahol nincsenek szabályok.