Törvények, amelyek a weben is működnek

A különféle tudományok törvényeiből szedte össze egy blog azokat, amelyek a web fejlesztésre is érvényesek.

Az iromány tökéletes olvasmány az ebéd utáni szendergős időszakra. Olyan törvények olvashatók, mint például a Kilencven-kilencven törvény:

"A kód 90 százalékának lefejlesztésére fordítódik a fejlesztési idő 90 százaléka. A maradék 10 százalékra újabb 90 százaléknyi idő kell."

vagy

"Több munkaerőt allokálni egy késésben lévő projekthez csak mégjobban növelni fogja a késést".

Címkék: blogok dev kávéhoz
2008.02.27. 09:30. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Faja.

Én már a fordítást se értem, nem még az angolt. :D
Imrityinko
tanulj angolul. tanulj meg néhány egyszerű mondatot és néhány szakkifejezést. szerezz be fordítóegeret, amivel az összekötő szöveget el tudod olvasni. meglásd megéri.
ja és még valami. nem tudom, h milyen helyzetben vagy, de ha nem vág haza 10k, akkor vedd meg a fordító egeret. persze engem az sem zavar, ha beszerzed. egyszerűen másképp fogsz hozzáállni a nyelvtanuláshoz ha valami áldozatot vállaltál ezért. mert mindig ott lesz, kifizettem azt a pénzt, és lehet, h nem kellett volna, de akkor már csak megtanulok valamit.

a másik lehetőség, h van az ingyenes webforditas.hu. használhatod azt is. de abból nem fogsz megtanulni angolul. kell ilyen is, de az azoknak jó akik nem akarnak, mert nekik nem éri meg angolul tanulni.
Van egy-két ütős darab köztük. Hogy szakmánál maradjak, a kedvencem a projektvezető és a projekt viszonyára felállított törvény :-)
kutacs: A webforditas.hu nemcsak hogy angolul nem tanít meg, de a megértést is csak nagyritkán segíti.
A hivatkozott oldalról Clark második törvénye szerintük így szól: "Az egyetlen út felfedező a határok az lehetséges kockáztatnia kell egy szeszélyt rajtuk túl az lehetetlen." Dadaizmusnak tökéletes.
"The first 90% of the code accounts for the first 90% of the development time. The remaining 10% of the code accounts for the other 90% of the development time."

Nekem o a kedvencem ^_^

Bar a forditasod picit erthetetlenebb, mint igy olvasva...
nekem a péter elv a kedvencem. ami hálózatpárti és hiearchia ellenes tétel. azt mondja, h egy hierchiákban többnyire addig lépsz felfelé, amíg teljesen ikompetensé - a feladatra alkalmatlanná -nem válsz. (ne használjunk ennyi idegen szót.) és akkor vagy a helyeden maradsz, vagy kilépsz a cégtől.

ezek a törvények azért nem feltétlen igazak, inkább filozofikusak. nyilván vannak jól működő hiearchiák is.
ideírok néhány idézetet wittgensteintől, amik egy programozó számára esetleg fontosak lehetnek.

a híresek:
nyelvem határai világom határait jelentik.

amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell.

néhány hosszabb idézet, amely érdekes, ha fejlesztési filozófiára, módszerekre, programozási nyelvre vonatkozatjuk:

a filozófia feladata nem az, h ideális nyelvet teremtsen, hanem az, h egy meglévő nyelv használatát tisztázza.

a klasszikus filozófiai problémák álproblémák, tévutak, melyekre akkor vetődik valaki, ha rosszul használja a nyelvet.

a kísérleti módszer megléte elhiteti velünk, h megvannak az eszközeink, h megszabaduljunk a problémáktól, amelyek nyugtalanítanak bennünket. holott probléma és módszer egymás elől kitérve futnak tova.

a dolgoknak azokat az aspektusait, amelyek a legfontosabbak a számunkra egyszerűségük és mindennapiságuk rejtik el előlünk. nem lehet észrevenni, mivel folyton szem előtt van. kutatásának tulajdonképpeni alapjai egyáltalán nem tűnnek fel az embernek. hacsak egyszer _ez_ nem tűnt fel neki. és ez azt jelenti, h az nem ötlik a szemünkbe, ami, ha egyszer észrevettük a legszembeötlőbb, a legerősebb.
imrityinko, ha fireoxot használsz, ez is hasznos lehet. earthwormplugin.blogspot.com/
hasonló, mint a fordító egér, de csak firefoxban működik, na meg persze ingyenes.
a kódot nem lefejleszteni szokták, hanem fejleszteni (ha már ehhez az igéhez ragaszkodunk - a kódot inkább írjuk, a kód által előállított szoftver pedig ezáltal fejlődik).

ugyanígy borzasztóan idegesítő tud lenni a "kitesztel" is.
Teljesen rendben van és korrekt.

Ezentúl ennek megfelelően fogok élni.

internetalon.hu
kutacs_: hajjaj, itt tartunk? az általad leírt "péter-elv" nem más, mint Parkinson első törvénye, nem sokkal a Murphy-törvény utánről, azaz kb. 20 évvel ezelőttről.
Parkinson's law (1955):
(1) "An official wants to multiply subordinates, not rivals."
(2) "Officials make work for each other."

Peter Principle (1968): "In a hierarchy every employee tends to rise to his level of incompetence."

az első azt magyarázza, h mitől épül fel a hierchia (kompetens alkalmazottak miatt, mert nem akarnak rivalizálni a szervezeten belüliekkel), a második, h mitől épül le (inkompetens alkalmazottak miatt, mert nem tudnak rivalizálni a szervezeten kívüliekkel).