Gyárlátogatás a Google új svájci bázisán

Reggel 4-kor keltem, hogy most Google-kávét ihassak Zürichben, az új svájci Googleplexben. Nemrégiben adták át ezt az irodát. És nem mondott hülyeséget az egyik londoni Google-alkalmazott az előbb: "ez a svájci iroda egyszerűen WOW".

Majd töltök fel képeket is, de addig is itt vannak a hivatalos fotók:



Amúgy találkoztam magyarokkal is itt. Mármint akik itt dolgoznak. De amikor kiderül, hogy milyen minőségemben vagyok itt, mélyen hallgatnak. Gyakorlatilag semmit nem mondhatnak engedély nélkül. Így csak annyit tudtam meg, hogy klassz itt dolgozni, és hogy január óta működik ez a meseszép irodaház. És ahogy látom, szeretnek itt dolgozni a magyar fejlesztők. Amúgy az USA-n kívül éppen ez a svájci központ a legnagyobb fejlesztési irodája a Google-nak. Több mint 300 fejlesztő dolgozik itt összesen.

Amúgy most tudtam meg, hogy a svájci fejlesztői központ felelős például a Google-hirdetések minőségéért.

2500. 800 fejlesztes es termekek.
16 000.

Épp most sajtótájékoztató van. Mario Queiroz (product management, alelnök) beszél a Google-féle "innováció 9 szabályáról":
  • hire the best
  • everyone can contribute
  • share all information
  • morph ideas
  • users come first, not money
  • data drives all decisions
  • iterate products
  • vision must be shared with the team
  • 20% time is at our core
Amúgy, mint megtudtam, épp ebben a svájci központban dolgoznak azon a srácok, hogy gyorsabb és reszponzívabb legyen a Gmail. Úgyhogy ha lassú a Gmail, ide kell bekopogtatni.

Hamarosan folytatjuk. (Twitteren meg percről percre...)
Címkék: google
2008.03.06. 10:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van valami konkrét szándék amögött, h Svájcot választották az epitkezeshez?
svájc ideális terep. nem tagja az eu-nak. annak az eu-nak akik különféle adatvédelmi szabályokkal próbálják az információ szabad áramlását korlátozni.

a google filozófiája az, h az információ szabad áramlását nem szabad, nem lehet, nem érdemes korlátozni. az eu tagállamok többsége nem ezt gondolja. hanem azt, h egyformán fontos a privacy, és a publicity és szükség van különféle szigorú (konzervatív) és laza (liberális) szabályokra.

a google filozófiája ennek ellentmond. a google ezért nem visz működő tőkét franciaországba, németországba, vagy éppen kínába. ugyanakkor ezeken a piacokon szolgáltatóként jelen van.

nagyjából jól foglalom össze?
már csak egy új ország kéne ahol a warezolás sem illegális
van ilyen ország. oroszország például. és a keletebbre levő régi szovjet tagköztársaságok.
És ha már megkaptuk a vízummentességet, Kanada már évekkel ezelőtt lezárta a filecserét azzal, hogy magánfelhasználás, és senkinek semmi köze hozzá, hogy ingyen miket cserélgetenk a felhasználók. (persze amíg nem törvényellenes a tartalom maga)
A nagy kár az az, hogy egy kapitális marhaság a "hire the best". Mert az, hogy valaki szennyesül jó az még nem garantálja, hogy egy adott terméket egy adott csapattal eredményesen tud fejleszteni. Néha nem a "best" kell, hanem az akivel szót lehet érteni, akinek jó ötletei vannak és aki örömét leli a munkában.

Persze ezzel együtt szép ideológiát ad el magáról a kugli :)
SZia!

Kicsivel több "Amúgy" használat nagyot tudna dobni ezen az érdekes bejegyzésen :))
kicsit álmos még hh, majd átfésüli a posztot és kidobálja az amúgyokat :)
de a filecsere és az ftp warezolás nem ugyanaz. itt ennek az ügynek nem sikerült pontot tenni a végére például.

a jogvédők a filecserét és az ftp warezolást is be akarják tiltani, az ellenjogvédők pedig mindkettőt meg akarják tartani. az egyik oldal azt mondja, h végeláthatatlan károkat okoz mindkettő, a másik oldal pedig azt, h nem okoz kárt semelyik.

holott nyilvánvaló, h az ftp warez illegális mederbe tereli a kultúra fogyasztóit, és nem juttat vissza semmit a tartalom előállítóihoz. ez nyilvánvalóan káros.

ellentétben a legális mederbe terelt filecserével, ahol keletkezik ugyan valamekkora kár, de van egy ellenhatás. lehet, h elmész a csajoddal, vagy a haverokkal a moziba, és megnézed az egyszer már letöltött filmet. mert az áru szabadon, vagy ha úgy tetszik ingyenesen cserélt gazdát. megmaradt a pénzed. és fizetsz azért a prémiumszolgáltatásért, amit a mozizás élménye adni tud. tehát itt van egy kimutatható keresletélénkítő hatás. arról nem beszélve, h jelentős mértékben olyan tartalom cserél gazdát, amely kereskedelmi forgalomban már nem kapható. az ftp warezre ebből semmi sem érvényes.

az információ szabad áramlásának feltételei európában nincsenek megteremtve. a probléma az, h egy nagyon jelentős, és nagyon befolyásos réteg azt mondja, h nincs szükség szabályokra. tudnék neveket mondani. gergő is ilyen például. ők a totális szabadság szószólói.

itt a kérdés az, h a fiatalok többség vajon belátja-e, h ez a felfogás európában nem vezet sehová, vagy nem látja be. és ez egy nyitott kérdés ma még. ez a vita nagyjából eldöntetlenre áll. nyugaton a szabályozáspártiak állnak nyerésre, bár ők is megosztottak konzervatívok, liberálisok, szocialisták különféle szabályokat akarnak, keleten viszont a szabályozás ellenesek. szerencsére ők sem egységesek, anarchisták, kommunisták, opportunisták. ez a helyzet. és a keleti blokk helyzete nagyon jól tükröződik ezen a fórumon.
sajnos ebből a szempontból oroszországra hasonlítunk leginkább. ezt tudom mondani kedves maxt.
Valahol régebben is olvastam a Google, M$, és még néhány aljaskapitalistakizsákmányolóburzsuj cégnél a munkavégzés körülményeiről. 1× talán nálunk is lesznek ilyen munkahelyek, ahová szívesen megy dolgozni az ember, megfizetik, elismerik, és megteremtik a DOLGOZÓNAK megfelelő körülményeket.
itt mi 5-en vagyunk 20 négyzetméteren, + a folyamatos átjáróház. nemtom' ki hogy van vele, én ezt nem csípem.
lol
bzoltan:

"A nagy kár az az, hogy egy kapitális marhaság a "hire the best". Mert az, hogy valaki szennyesül jó az még nem garantálja, hogy egy adott terméket egy adott csapattal eredményesen tud fejleszteni."

A best azt jelenti LEGJOBB. A legjobbak nem csak jó fejlesztők, hanem adott csapattal is jól kijönnek. Ezért ők a 'best'.
a képen inkább függőszékek vannak, mintsem függőágyak.
de babtáblájuk még nincs a laptop alatt sehol, majd exportálunk :)
Kamela,
oké, csak felállítottál egy tautológiát. azt állítod, h a legjobb, az a legjobb. ez igaz, csak ebből nem lehet következtetéseket levonni.

a google filozófiája az, h a legjobbakat kell felvenni. nem akik az adott környezetben a legjobban teljesítenek, hanem ettől függetlenül legjobbakat. és majd találnak maguknak munkatársat, vagy munkatársakat. találnak maguknak csapatot. a jövőképet oszd meg a csapattal, tehát a verseny a vállalaton belül zajlik, és nem annyira a vállalatok között.

az európai munkakultúrában a vállalaton belüli versengés károkat okoz. a különféle fejlesztések könnyen kioltják egymást. az európai piacnak más a természete.
Azta! Ha nem tudom hogy ez egy munkahely, illetve nem látom a Google logókat, akkor azt hittem volna hogy ez valami partiház (amiket bulikra szoktak kibérelni)!

Ez hogy van, mindenki fog egy noteszgépet, aztán elvonul valamerre?

Illetve itt milyen gépeket használnak (oprendszer)?
Vi Z,
magyarországon akkor lesznek ilyen munkahelyek, ha képes leszel hasonló munkahelyeket teremteni.

a google aligha fog ilyen központot létrehozni magyarországon, ez nem a google magyarország, hanem a google európai fejlesztési központja. ahol szívesen látják azokat a európai fiatalokat, européer és nem européer gondolkodásúakat egyeránt, akiknek ez a központ tetszik. de eszükben sincs az eu-ban ilyen központokat létrehozni liszabonban, madridban, budapesten és még bukarestben. a google filozófiája teljesen eltér mondjuk a tradicionálisan kapitalista tesco gondolkodásától. jól lehet a termékeik minősége nagyfokú hasonlóságot mutat.
Magyarok mindenhol vannak.

Elég csak egy film stáblistájába belekukkantani, mindíg van benne magyar. :D
atleta,
igen, igazad van abban, h ez egy nagyon klasz hely. mindenkinek lehet saját kuckója. és ezen elcsodálkoznak azok is, akiknek nem volt saját gyerekszobájuk. mert meg kellett osztani szülővel, testvérrel, kutyával, macskával, és azok is akiknek volt. de ez a kép csalóka. ugyanis a tradicionálisan kapitalista t-com minden európai városban és fővárosban teremt egy ennél jóval alacsonyabb komfortfokozatú környezetet, de nem így a google. azaz a többség megint hamis illúziókat kerget.
és nyilván a t-com csak egy példa akart itt lenni
Vi Z: > itt mi 5-en vagyunk 20 négyzetméteren, + a
> folyamatos átjáróház. nemtom' ki hogy van vele,
> én ezt nem csípem.

Tedd szova a fonokodnek, aztan ha nem valtoztat a dolgn, akkor mondj fel es keress jobbat. Elvileg nem nehez, mert munkaerohiany van.

Charybdis: > Ez hogy van, mindenki fog egy
> noteszgépet, aztán elvonul valamerre?

Vannak sajat asztalaik, meg kozos helyek is (ez a kepeken is latszik).

> Illetve itt milyen gépeket használnak
> (oprendszer)?

Mindenki kap egy desktopot meg egy notebookot. Az oprendszert mindenki maga valasztja (linux, windows, osx).

kutacs_: >igen, igazad van

Az nem semmi, foleg ugy, hogy egy szot sem irtam a linken kivul :)))

> a google filozófiája az, h a legjobbakat kell
> felvenni. nem akik az adott környezetben a
> legjobban teljesítenek, hanem ettől
> függetlenül legjobbakat. és majd találnak
> maguknak munkatársat, vagy munkatársakat.
> találnak maguknak csapatot.

Ez igy nem egeszen igaz. Illetve lehet, hogy ez a filozofia, de a felveteli interjukat a jovobeli potencialis munkatarsakkal csinalja a delikvens (nem a kozvetlen munkatarsakkal, de ott dolgozo fejlesztokkel, szoval nem fonokokkel), es az o velemenyukon mulik, hogy felvesznek-e. Marpedig ott szamit (hallottam) a szemelyes velemeny, hogy akarna-e veled egyutt dolgozni az illeto. (Nincs ebben semmi meglepo, igazabol maga a rendszer biztositja ezt a szurest. Te sem vennel fel egy antoszocialis felzsenit, ha tudnad, hogy esetleg holnaptol egy csapatban kell dolgoznotok ;) )

Imrityinko: > Magyarok mindenhol vannak.
> Elég csak egy film stáblistájába
> belekukkantani, mindíg van benne magyar. :D

Remelem nem zuzom ossze az illuzioidat, de elarulom, hogy mindenki van mindenhol. Biztos talalnal minden film stablistajaban szlovak, roman, szerb, ukran vagy akar kambodzsai nevet. Ha keresnel.
kutacs_: > azaz a többség megint hamis illúziókat kerget.

Nezzuk forditva a dolgot: kis cegeknek viszonylag egyszeru a guglinal bevalt munkatars csabito otleteket lenyulnia, es elszipkazni a munkaerot a rugalmatlan es buta nagy cegek elol. Es ez jo. Persze kerdes, hogy ki marad egyaltalan a hazai piacon.

Most tenyleg mibol all egy kis bevlarosi irodaba bedobni egy kanapet, nehany babzsakot, meg ha valaki azt akarja, akkor fuggoszeket? Mirol beszelunk? Egy fejleszto egy-ket havi berkoltsegerol?
atleta,
nagyjából sejtem már miket gondolsz. vágom, h valójában nincs vita közöttünk. egyrészt egyetértünk abban, h ezeket könnyű átejteni. nekem van egy csomó haverom, akik ha ezen a kapun be akarnának lépni, akkor simán bejutnak. máshol is be is jutottak már. és messze nem a legjobbak, éppen ezért vonza őket minden lehetőség. opportunisták.

ugyanaz a probléma, mint a régi úttörőtáborokkal. ott is a legjobbakat keresték, a legjobbak mind ott hagyták ezeket a lágereket. mert miután a népek rácsodálkozzanak, h jé itt csúszda is van. és még roller is ráébredtek, h ezek a táborok tele vannak hülyékkel. és akkor ezek az emberek saját céget alapítanak, és ezeket a helyeket egyszeűren otthagyják. ez egy sajátos spin off.

abban meg teljesen igazat adok, h fel kell venni a versenyt, a macskával, a fikusszal, a koszos kávéscsészével, és a többiekkel. és persze lehet, h érdemes tanulni, és venni az ikeában egy hintát 8000 forintért.

www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/S19809351
Hat... Abban akonyezetben csak orom lehet dolgozni ^_^ Nekem mie nincs iylen helyem? =/
a posztban Amúggyal kezdődik 10 mondatból 7 :)
2500. 800 fejlesztes es termekek.
16 000.

ennek a megfejtését tudja valaki?
a 2500 talán az európai dolgozó. a 16000 esetleg az átlagfizetés dollárban vagy euróban.
jaj azt akartam írni, h tudja amúgy valaki. :)))
nekem első ránézésre olyan volt, mint ha a pöttyös túrorudi főhadiszállásán jártunk volna
a húszforintos kérdés. ki írta ezt:

"röviden: a gizmodo azt veti fel, hogy milyen ujsagirok azok, akik a cegek erdekeit/allaspontjat vedik. [...]Szerintuk integritasuk es fuggetlenseguk bizonyiteka h meg merik ezt tenni, es leszarjak, h elviszi-e oket a [...] gyarto ceg legkozelebb azsiai zsiroskenyerturara. ok az olvasoknak irnak, nem a cegeknek."
kutacs_: > ezeket könnyű átejteni. nekem van egy csomó haverom, akik
> ha ezen a kapun be akarnának lépni, akkor simán bejutnak. máshol is

Csak leirtam, amiket az ismeroseimtol hallottam. Az alapjan nem igaz, hogy a 'legjobb' az a legzsenialisabb, legokosabb fejlesztot jelenti. Viszont hallottam olyan kritikakat is ugyanezektol az ismerosoktol, hogy eleg nagy a szubjektiv faktor, es neha ne4m olyanokat vesznek fel, akiket kene. (Ez persze ket srac velemenye, es hat ugye a rendszerbol latszik, hogy van benne hely a szubjektivitasnak.) Igy azert nem tuti, hogy be tudja magat bulizni valaki, es azert eleg kemenyek a felveteli kerdesek. (Masik ket ismerosomet nem vettek fel, pedig kvazi minden kerdesre tudtak valaszolni, de az ugy tunik, hogy inkabb csak a beugro :) )

De velemenyem az nem nagyon ven, mert en nem voltam, es nem is megyek.

> be is jutottak már. és messze nem a legjobbak, éppen ezért vonza
> őket minden lehetőség. opportunisták.

Hat az mondjuk eleg szorakoztato jatek (fuggetlenul attol, hogy valojaban jo vagy-e). Kicsit olyan, mint a csajozas :). De talan ez inkabb a hagyomanyos rendszerben mukodik jobban, ahol egy fonokot meg mondjuk egy senior kollegat kell meggyozni. Amugy valo igaz, hogy megfelelo fellepessel eleg jol el lehet adni magad, foleg, ha motivalnak az ilyen szituaciok. Pl. sokkal motivaltabbnak, proaktivabbnak latszhat az ember, mint amilyen, sot, ha nem eleg ugyes a felvetelizteto, akkor meg okosabbnak is.
arról beszélek, h az ilyen különös élethelyzetek könnyen a szerencsevadászok terepévé válnak.

minden értelmes vállalat próbál találni valami középutat. az alkalmazottak igényei szerint kellene az irodákat berendezni. ha valakinek kell hinta, akkor legyen hinta. jöhetnek a gyerekbútorok. az első munkahely végül is mindig arról szól, h kitoljuk a gyerekkor határát. őszintén szólva kevéssé hiszek a szélsőértékek végső győzelmében. persze nem hiszek a varrodákban sem. ahol a számítógépek a varrógépekhez hasonlóan sorakoznak. de nem akarok itt ultra brutál google szkeptikussá válni. meglátjuk.