Csetklienssel támad a Facebook?

Majdnemhogy kész tényként állítja a TechCrunch, hogy a Facebook (akár már a jövő héten) bemutathatja IM-alkalmazását. A hírek szerint a facebookos csetprogram a GTalkéhoz hasonlóan Jabber-alapú lesz, vagyis a nyílt XMPP protokollt fogja használni. Mindez pedig arra enged következtetni, hogy az MSN nehéz hónapok elé nézhet. (Főleg ha a pletykák beigazolódnak, és az Amerikában nagy AIM, valamint az ICQ is implementálja az XMPP-t.)

A Microsoft csetkliensének zártsága nem tartható sokáig. Főként ha a Facebook nem áll meg, és asztali klienssel bővíti fegyvertárát. A Jabber-alapú Facebook Chat megjelenése jó hír lesz a Google-nak is, hiszen - majd Aadaam kijavít, ha rosszul következtetek - a közös protokoll miatt könnyedén összekapcsolódhatnak majd a gmailes kontaktok és a facebookos ismerősök.
Címkék: chat instant messenger facebook
2008.03.14. 22:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebbokon nincs is ismerosom, és nem is használom nagyon azt az oldalt.

Nekem nem jon be.

Regisztráció óta ha 3× voltam fent...
Csak hogy meglegyen a komment... :)

Anno volt egy AIR -ben irt szoftver, amirol alapitvanyi korokben azt rebesgettek, hogy a facebook messengere lesz, ezt amolyan odakacsintva mondtak, mikor en kozoltem, hogy de hisz ez csak egy n+1. facebookra epulo IM kliens, ilyet mar lattunk, jabber alapon is (lasd: soapbox.net)

Ez volt az omniozus cikk:

www.mikehuntington.com/techblog/index.php/2007/06/21/airwaves-will-use-xmpp-jabber-for-its-messaging/


Az MSN-nek Arrington most elokapott egy borzasztoan nagy szamot a tobbihez kepest, en meg lusta voltam neki bekommentelni nyolcvanadiknak, hogy "citation needed", de mindenesetre az MSN API-ja - jelenleg - ugy nez ki, elobb nyit, mint a jabbere (aki a jabber API-jara kivancsi, nezze meg a meebo.com -ot, vagy a sameplace.cc -t), es elobb-utobb fog tudni GTalkot is.

(Ja, ha valaki reszt akar venni a jabber API epiteseben, kitalalasaban, szoljon, eddig pici az ezzel foglalkozo munkacsoport, viszont van mogottunk kapasbol egy 3 millios felhasznalobazis a kiprobalasahoz :)

Erdekes problema szokott lenni jabberben, ha az e-mail cim a felhasznalonev, hiszen ha a facebook inditana egy jabberszolgaltatast, annak kutya kotelessege ugy kineznie, hogy

valami@facebook.com

Ezek szerint

kis.pista@valami.hu@facebook.com lesz a jabbercime?

Eleg nehezen hiheto, bar mi ilyet anno csinaltunk demoban iwiw messengernek.

(Nem, nem tudok arrol, hogy az iwiw real-time-ot akarna, a mostanit se birjak geppel - ez egy amolyan belso jatekprojekt volt a csapatban.)

De kivancsian varom - egyebkent egyelore nincsenek a facebook DNS bejegyzeseben jabber-szolgaltatasra utalo jelek.
amennyire ismerem a tulajdonviszonyokat, redmond nem különösebben bánkódik emiatt. nekem úgy tűnik, h ezzel inkább a facebook erősödik, és nem a gtalk, vagy a gmail.
"Update: I’m now hearing that this won’t be Jabber-compliant, at least at first. That means access will be Facebook only unless they create an API and/or third parties figure out a way to hack into the service as they’ve done with Yahoo, MSN and AIM in the past. Also, just to be clear, I have not heard that Facebook intends to launch any desktop software around this." ( www.techcrunch.com/2008/03/14/facebook-to-launch-instant-messaging-service/ )

úgyhogy se kliensprogram nem lesz, se jabber kompatibilitás. a kismadarak eddigi csiripelése szerint
Az msn úgy is a hülye gyerekek játéka(Akinek nem inge nem veszi magára)
Beraknak minden szóra egy "smile" képet, hogy had lassítsa a beszélgetést, utána rá se jövök mit akart írni. pl "kéz" szóra berak egy retkes mancsot.
így van Daved, jól megmondtad. Mindenki hülye aki nem azt használja amit te.
A lányok mindig is a vigyorgó fejeket fogják szeretni, úgyhogy aki nem csak geek-ekkel akar beszélgetni, az bizony használni fogja az MSN-t, mert ők jelenleg azon érhetőek el...
A jabber custom smiley protokol specifikacio vazlata:

wiki.sch.bme.hu/bin/view/_Munka/JabberCustomSmileys

Nem tudom, ki mit hallott meetupon, nemsokara lesz egy ismert magyarorszagi .. hm... internetes szolgaltatonak egy jabber-alapu rendszere, ami ezt a protokolt elobb-utobb tamogatni fogja a tervek szerint.

Tovabba XSF tagkent - a jabbert, google talkot meghatarozo szabvanyugyi testulet - tudok tenni azert, hogy ez hivatalos protokol legyen :)
OFF: Most tűnt fel, hogy az Iwiwbe még mindig csak meghívóval lehet regisztárálni :) Más oldal kézzel-lábbal szerzi az új tagokat, az Iwiwnél meg küzdeni kell a tagságért, LOL.