Rizikó közösségi alapokon - interjú egy amerikai startup tulajdonosával

Tavaly nyáron kezdtem el játszani a Rizikón alapuló, LandGrab nevű online közösségi játékkal. A játék kialakítása profi, a felhasználók hozhatnak létre új játszmát, feltölthetnek új térképet meghatározva annak szabályait, vagy választhatnak a korábbiakból. A többiek becsatlakozhatnak a játszmába, de nem kötelező másra várni, bot-ok ellen is játszhatunk.

Mivel az ingyenes tagok egyszerre csak négy játszmában vehetnek részt, és a valós ellenfelek miatt a körökre osztott játék gyakran hetekig eltart, így hamar előfizettem a teljes verzióra (20 dollár egy évre). Azóta 20-25 játékban vagyok egyszerre, ami pont elég az ebéd utáni, hatékonynak nem mondható óra eltöltésére. Mivel nagyon sok játékos prémium tag (mutatja a nevük mellett), kíváncsi lettem, vajon mennyi bevételt termel?

Megél belőle a készítője? Mennyi Rizikó-rajongó lehet a világon? Biztos több millió. Eltarthat-e egy ennyire specifikus oldal egy embert/céget? Milyen szép világ lenne, nem? Van egy hobbid, és ha fejlesztesz rá egy szolgáltatást, és azt elég jól csinálod, akkor elég embert vonz, hogy - ha nem is gazdagon - de megélhess belőle. Hogy a hobbidnak élhess.

Hogy megtudjam, csináltam egy online interjút a szolgáltatás tulajdonosával, Darrell Esau-val. Íme a valóság:

 

- Miért épp a Rizikót választottad?

- Ezt így nem szabad kijelenteni, ugyanis a Rizikó a Hasbro (USA-n kívül Mattel) cég védjegye. Korábban több Rizikóra alapuló játékot (pl. Risk on Google Maps) bepereltek, ezért a LandGrab jónéhány szabályban eltér a Rizikótól. Az első verziót akkor fejlesztettem mikor egy évet Franciaországban tanultam. Nem volt nyilvános, az otthoni haverjaimmal játszottam vele neten keresztül. Ez meghívta azt, az megint másokat, és máris publikus lett az egész. Az ismerősök dobták össze a pénzt arra is, hogy vegyek már egy erősebb szervert.

- Mióta fejleszted? 

- Öt éve fejlesztem Java/J2EE alapokon.

- Komoly rendszernek látszik, sok időd mehet el rá. Ez hobbi vagy üzlet?

- Egyelőre inkább hobbi. Naponta 30-60 percet töltök ügyfélszolgálati teendőkkel és bugok javításával. Ha van egy szabad hétvégém, vagy egy szabad estém, akkor fejlesztek új funkciókat. A prémium tagság bevétele egyelőre alig több, mint a hardver és a hoszting költségei, így nyilván van mellette főállásom.

- Láttam van LandGrab API. Tudsz valami ehhez kapcsolódó külső fejlesztésről?

- Kettőről is. Az egyik egy többfordulós LandGrab bajnokság szolgáltatás, mások pedig egy statisztika generáló oldalt készítenek.

- Az oldalnak 13 000 regisztrált felhasználója van. Gondolom legalább százszor ennyi Rizikó-rajongó van a világon. Hogy próbálod elérni őket? Csinálsz valami marketinget?

- Csináltam egy Google Adwords kampányt, de nem váltotta be a reményeket. Azóta meghívásos rendszer van, a legtöbb új embert meghívó tag időről időre ingyenes prémium tagságot kap. Ennél nagyobb növekedést jelenleg nem tudnék kezelni.

- Ha egy befektető kopogtatna az ajtódon egy halom pénzzel, mit kezdenél vele?

- A játék továbbfejlesztésére, a teljesítmény stabilizálására, reklámra költeném.

- Mit látsz a legnagyobb nehézségnek?

- Azt, hogy egyedül írom a kódot. Egyelőre nem hoz annyit az oldal, hogy én és a családom megéljünk belőle, így jelentősen bővíteni nem tudom a funkciókat.

- Tegyük fel, hogy lenne annyi bevétel, hogy megélj az oldalból. Kilépnél a munkahelyedről, hogy csak ezzel foglalkozhass?

- Azonnal. Álmaim melója lenne.

Címkék: játék kommuniti startup
2008.03.14. 08:50. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez azert elegge a longtail kozepe/vege :)
Ez erdekes volt. Nem sok fizeto felhasznaloja lehet a fickonak (300, de inkabb 100 alatt a 13000-bol).

> performancia stabilizálására

Ne legyen mar performancia, legyen inkabb teljesitmeny (vagy eloadas ;-) ). Legyszilegysziii...
atleta.hu: Javítottam a performanciát. :)

Megdöbbentően sok a fizetős felhasználó, szerintem minimum 300, de inkább tbbet tippelnék. De persze a fene tudja. 20 dollár egy évre nem egy nagy költség, és jó a struktúra, hogy 4 játékban lehetsz egyszerre ingyen, ha többet akarsz, fizetned kell. Aki rákattan, az pár hét után többet akar.
én novemberben kezdtem játszani itt és tényleg tök jó oldal. Nem tudtam, hogy csak egy fickó tartja karban. Sőt, azt gondoltam volna, hogy már anyagilag is sikeres.

A denizengames-t ismeritek? Az is hasonló kezdeményezés :)
Ven Marton: > Megdöbbentően sok a fizetős felhasználó, szerintem minimum 300, de inkább tbbet
> tippelnék.

A 300/15000 az megdobbentoen sok? :) Akkor nagy bajban vagyunk. Amugy a srac megjegyzesebol saccoltam, hogy a hw meg a hostolas koltsegeit epp, hogy fedezi. Az saccra evi 1-2e USD, az epp hogy meg nalam max 2x-es szorzo (tehat mondjuk 200 user).

> 20 dollár egy évre nem egy nagy költség, és jó a struktúra

Ebben abszolut egyetertunk. Szerintem ez az olcso de addiktiv cucc kifejezetten jol mukodhetne. (Visszajarogatos jatekok, tamagocsi hatas.)
"4 játékban lehetsz egyszerre ingyen, ha többet akarsz, fizetned kell"

Marci,
szerintem mi programozók totálisan hülyék vagyunk, vagy be lettünk hülyítve.

képzeld el, h a vidámparkban a kocsmáros vagy a dodgem árus azt mondaná, h 4 kört mehetsz ingyen. és az 5. körtől fizetni kell. vélhetően 1% alatt lennének a fizető felhasználói.

és akkor az van, h ezek az egyszerű emberek, a kocsmárosok, a dodgem árusok rájöttek erre, és rendszerint azt mondják, h öcsi a próbajáték van ingyen. az is csak kampányidőszakban, gyereknapon. különben ingyen az van, h nézheted a többieket. aztán ha be akarsz szállni akkor fizetni kell. és fizesd be a csajodat, a gyereked, a haverokat.

gyanítom, h ezek az iskolázatlan népek nagyságrenddel okosabbak, mint mi programozók.
kutacs: Nem tudom. Nem vagyok biztos benne, hogy ha nincs ingyenes verzió, akkor "látatlanban" befizettem volna a prémium tagság árát.

Ha pedig az első játék lenne ingyen, az még kevés, hogy az addikció kialakuljon.

Ez a Darrell egy java programozó, láthatólag nem üzletember. Lehet hogy finomíthatná (nem 4 játékot lehet játszani egyszerre hanem csak egyet), vagy pl. lehet hogy 30 dollárt egy évre ugyanígy kifizettem volna.

Nyilván az interjúból látszik, hogy rengeteg ponton csinálhatná jobban is a dolgot, főleg a marketing és bevételi források területén. Ha jobban csinálná, lehet hogy már 130 000 tagja lenne, és megélne belőle. De hát ez a helyzet, nem lehet mindenkiből rögtön dotkom milliomos. :)
én is programozó vagyok, és nem üzletember.

maradjunk a vidámparkos példánál. nézzük meg hogy működik a vurstli. először is nincs semmi "látatlanban", de olyan sincs, h "4 kör ingyen".

van a lacikonyhás meg a céllövöldés. ők ők az egyik kaszt. nekik az a filozófiájuk, h lehet kérem nézelődni, de ezen túl semmi nincs ingyen. nincs hacsak nem jön egy főnemes, aki aki azt mondja: ma ő fizet. ők az iparos réteg. nekik találták ki az INTRAnetet.

persze nem csak ebből áll a vurstli. vannak a vándorszínészek meg az erőművészek. ők egy másik kaszt. ők mindenre azt mondják: világszám. nem véletlen. ők arra játszanak, h jöjjön egy gazdag, vagy nemes ember, és felkarolja a tehetségüket. ők a művészlelkek. pescade és matifou, akik azt várják, h értük jön sándor gróf. nekik találták ki az INTERnetet.

szerintem több dolog is van, amit észre kellene vennünk. az egyik, h a vurstli amit errefelé úgy hívunk WEB akkor működik, ha ezek a életfilozófiák vagy stratégiák egyensúlyban vannak. van nyílt internet, ahol mindenre azt mondják: világszám, de van intranet is, ami meg be van fedve, és körbe van kerítve. a lacikonyha, meg a körhinta.

és amikor kilépünk a piacra és a bőrünket visszük a vásárra, akkor érdemes eldönteni, h melyik szerep a miénk. ezért nem mondja azt a lacikonyhás, h az első pecsenye ingyen van, és a többiért fizetni kell, és az erőművész sem mondja azt, ha most már tessenek hazamenni, mert oroszlános számért fizetni kell. a dolog így nem működik. ez az egyszerű emberek bölcsessége.

amikor indítunk egy szolgáltatást a vursliban, vagy a weben, akkor lehet, h a legelején azt a kérdést kell feltennünk, h az iparosemberek, vagy a művészlelkek útjára lépünk. az internetet vagy az intranet kultúrát erősítjük. és persze ez nem egy egyszerű választás, és ezért lehet kombinálni a kettőt, de az igazság valószínűleg az, h nem nagyon érdemes.
az addikcióról meg annyit, h lehet, h arra a read only mód elegendő. a céllövöldős filozófiája legalább is ez.

a vurstliban ez hosszú ideig jól működött. ami mostanában azért vegetál, mert a kézművesek mellett nincs elég ingyen mutatványos. nincs ott pescade és matifou. és nincs sándor gróf sem. nincs felhajtás. a céllövölde így nem különösebben érdekes vagy izgalmas. de nem a fizetős megoldással van a baj, hanem azzal, h a szolgáltatások és a felhajtások egyensúlya felbomlott.

és ugyanez az egyensúlyvesztés ment végbe a weben, csak a fordított irányban. nincs elég minőségi tartalom, és kapcsolódó szolgáltatás. inkább csak hype van.

nézzük a szoftvert. olyan alkalmazások futnak a weben, amit gyermekként a home computereken sem fogadtunk volna el. néha a saját megoldásaim is ilyenek. el kellene érnünk a korai apple, a windows, vagy az amiga színvonalát. és ami ezt megüti arra előbb utóbb lesz fizetőképes kereslet. ezt gondolom. no de nem szószátyárkodom tovább.
kutacs: Ez így lenne, ha vagy nem lenne más rajtunk kívül, vagy mindenki más is így gondolkodna.

A probléma az, hogy pl. indítasz egy társkeresőt, és kitalálod, hogy itt minőségi szolgáltatás, ellenőrzött userek lesznek, de a használat fizetős lesz a kezdetektől. Aztán jön nagy valószínűséggel a hidegzuhany, hogy az emberek nem regisztrálnak be, mert száz társkeresőt találnak, ami ingyenes. Hiába nyújtanál szuper eszközöket, nem tudod elérni a kritikus tömeget, ami pedig egy user alapú, mondjuk webkettes szolgáltatás sikeréhez szükséges.
oké. értem én, nehéz dolga van a céllövöldésnek akkor, ha mellette ingyen adják csimbum cirkuszt. ki fog ezért fizetni. ha valamilyen oknál fogva sokan azt gondolják, h ingyen kell adni minden szolgáltatást, mert majd sort állnak a népek, és ki lehet tenni egy rakás a reklámtáblát, és abból meg lehet élni.

amikor kiderül, h ez a dolog nem működik, akkor különféle elképzelések látnak napvilágot. h mi lenne, ha a népek töltenék fel mindent, és lenne közösségi céllövölde. mindenki magának hozna a puskát, a puskagolyót és a plüssmacit. ehhez gyártanánk egy csomó hírt és álhírt azaz hirdetést, és a kereső majd sorba szedi ezeket.
és akkor persze a kérdés, h mit lehet kezdeni ezzel a wirtschafttal.

-- lehet a mobil platform felé lehet fordulni. azt mondod, h nincs fizetős társkereső. hogyne lenne. csak nem az interneten. hanem a mobilon. van egy csomó ilyen reklám. küldd el a társ szót sms-ben. sose küldtem ilyet, de gondolom ezek a szolgálatatások annyit tudnak, h az előfizetőik a telefonszámokat ki lehet cserélni egymással. a palmtopok terjedésével egyre jobb szolgáltatást nyújtani mobilon. ezt a szolgáltatást lehet, h nem az interneten, hanem az intercity újságban kell ezt hirdetni.

-- vagy ott van az apróújság. abban is van társkereső rovat. gondolom azt inkább inkább középkorúak olvassák. nekik lehet intranetes oldalt csinálni. vévévépontmagányosokklubjaponthu. vagy valami. és hirdetni lehet az offline apróban. persze kiderül majd, h a belépésért fizetni kell. és akkor mi van. az újság olvasói már fizettek 1 euro körüli összeget az újságért. és kaptak érte 20-30-50 társkereső hirdetést. ezt kell überelni. legközelebb ne az újságot vegyék meg, hanem az oldalra lépjenek be.

-- vagy mondjuk a plázarádióba kell bemondani, és akkor a plázacicák a célpontok.

az arisztokratikus gondolkodást el kell felejteni. nem hiszem, h az intercity vagy az apróújság, vagy a plázák népe hülyébb lenne az internet népénél. szerintem nincs ilyen különbség, mindegyik egy kis magyarország, nekem ez a tapasztalatom. szóval valahogy így. a marketing oldalát jártuk most körbe.
kutacs_: a titok persze az, hogy megtalald a jo aranyt az ingyenes es a fizetos szolgaltatas kozott. Az ingyenes a marketing a fizetos szamara. Most abban lehet, hogy hibazik a srac, hogy 4 jatek mehet parhuzamosan, de a 4 kor dodgem azert nem egy jo analogia. (Ki a frasz nem unja meg 3 utan? :) Raadasul itt a negyet eleted vegeig tolhatod, es sokkal olcsobb is kiszolgalni az ingyeneloket.)

Olyan nagy a verseny, hogy ha nem huzol be eleg juzert, akkor eselytelen vagy. Ven Marton peldaja a minosegi tarskeresovel eleg jo. Vagy berantasz sok ingyen juzert, akiknek - ha ugysesen csinalod - akkor eleg nagy resze fog fizetni, vagy eleve olyan szolgaltatast inditasz, amiert mindenki hajlando fizetni. De egyre kevesebb ilyen lesz. Gondoljunk csak a zeneiparra, meg a folyamatos rinyalasukra a 'lopas' miatt. A weben gyakorlatilag az tortenik, hogy sokan felismertek amit a zeneipar nem - az olcso terjesztes miatt bizonyso dolgok erteke szinte a nullara esik, es ezert nem fognak fizetni erte az emberek. Viszont szorolapnak jo lesz.

Masfelol nezve: csodak nincsenek. Ugyan honnan a fenebol jonne az a rengeteg elkoltheto penz (akar webszolgaltatasra, akar zenere), ami az oszes letezo nagymennyisegben igenybevett szolgaltatast meg tudna fizetni valami 'realis' aron? Jo, novekszik a gazdasag, meg minden, de nem olyan utemben, ahogy a tartalom meg a szolgaltatasok bovulnek a weben. Gyorsabban bovul a knalat, mint a fizetokepes kereslet -> kovetkezmeny, hogy esnek az arak.
oké. vegyük a zeneipart. milyen rosszul élnek a nagyok mert nem ismerték fel, milyen jól élnek az kicsik, mert ők meg felismerték. ugyan már. az igaz, h a nagyok kénytelenek csökkenteni az árakat, de az is, h az a kicsik meg kénytelenek lesznek emelni.

pont a zeneipar, ahol a micropayment tökéletesen működne. gyere be a zeneboltba, tölts el egy órát, töltsd le ami tetszik, de fizess egy eurót. és szevasz. várunk vissza. ja és mondd el a haverjaidnak, h milyen jó kis bolt ez. és ha akarod oszd meg a haverokkal a zenét. h nekik már ne kelljen fizetni. legyen ön is kommunista.
nekem az a gyanúm, h a többség azt mondja, szépen leülünk a gép elé, válogat a zenék közül, felmásolja az hordozható lejátszóra, és fizet 1 dollárt, vagy 1 eurót. errefelé magasabbak az adók, mint a tengerentúl.

és nincs kétségem affelől, h mondjuk oroszországban ez a dolog nem fog működni sose, és az is nyilvánvaló az is, h németországban biztosan működne ez. magyarország szokás szerint ingadozik, itt a népek még nem döntötték el, hová is akarnak tartozni.
kutacs_: > legyen ön is kommunista.

Vagy legyen on is demagog ;). Ha megnezed mit irtam, az egy cseppet sem kommunista kialtvany. Kereslet, kinalat es arak alakulasa ennel kapitalistabb megkozelites aligha van :).

Ezen kivul teljesen figyelmen kivul hagyod, hogy (mint ahogy irtam) a trendek az erdekesek. Tehat a zeneipar is belekenyszerul ebbe szep lassan, de ok ugye mar az elmult 100 evben azert kialakitottak egy akkor mukodo uzleti modellt, amirol csak lassan szoknak le az emberek, de ugye - es az ervelesem szempontjabol pont ez volt a lenyeg - szokogatnak lefele. Erdekes lenne megnezni, hogy ezzel parhuzamosan tobb zenet hallgatnak-e (nem idoben, hanem valasztekban). Az a gyanum, hogy igen. Marpedig, ha nem no olyan utemben az erre elkoltheto penz aranya, mint a kinalat (illetve a kontrolalt zeneipar eseteben a fogyasztas), akkor esniuk kell az araknak (amit a zeneipar 'lopaskent' el meg, es helyenkent tenyleg illegalis).

De a lenyeg nem a zeneipar, ez tenyleg csak egy pelda volt. A lenyeg az, hogy ez egy teljesen termeszetes folyamat. Avagy hany juzer tudna igazi arat fizetni mindazokert a szolgaltatasokert,amiket hasznal. Vegiggondoljuk:
- blog iras (ez bizonyos latogatottsag folott lehetne 'kommunista', hiszen bevetelt hoz a latogatok reven)
- blog olvasas/kommenteles
- 1-2-3 online hirportal (index)
- e-mail
- videomegoszto

Ezek a legnagyobbak. A kisebbek, amikrol itt is lehet olvasni, meg sosem szereznenek annyi fizetos felhasznalot, hogy valaha is halljunk roluk.
atleta,
ki fog derülni, h az működik e. azt tudom, h azt mondod, amit az ötvenes években mondtak. a termelés intenzitása olyan erős, h az árakat zéró körülre le lehet vinni, és akkor meg már fölösleges lesz pénzt kérni. el is küldtek mindenkit a traktoros iskolába. az volt a gondolat, h ha növelni kell a terméshozamot, és akkor 3,6 lesz a kenyér, és utána meg ,6. és akkor már nem éri meg kérni. csak az volt a kérdés, h fogod 6x növelni. és mit csinálsz, amikor jön egy aszály, mert akkor hirtelen 60x kellene növelni.

a kereslet és a kínálat össze vissza hullámzik, ebből él a pénz és a tőkepiac. nincs olyan iparág, ahol az árak a zéró közelében lennének. illetve lehet, h van, de az a hard landing, ott az a gazdaság összeomlik.
"blog iras (ez bizonyos latogatottsag folott lehetne 'kommunista', hiszen bevetelt hoz a latogatok reven)"

mutass már egy bloggert, aki pusztán a látogatókból megél. ha a kapitalista szabályok lennének érvényesek a webisztánra, nem lenne webisztán. ezt a blogot max 500 ember olvassa. ha gergőnek a kattingatásokból kellene megélnie felkopna az álla rendesen. a webisztán ebben a kommunisztikus modellben soha nem lesz rentábilis. hiába teszik ki minden nap az index címlapra. akkor sem.

miközben mondjuk a könykiadás nyereséges, ahol a read only mód van ingyen. és az is csak erőteljes korlátokkal. szóval mondhatja nekem gergő, h ő rájött, h nem kellenek a könyvek, azt tudom neki mondani, h hülye vagy, majd rájösz, h kellenek.
kutacs_: > ki fog derülni, h az működik e. azt

Ebben egyetertunk.

> tudom, h azt mondod, amit az ötvenes években mondtak. a termelés intenzitása olyan erős, h
> az árakat zéró körülre le lehet vinni, és akkor meg már fölösleges lesz pénzt kérni. el

Az a baj, hogy te mindenaron egy kommunista utopistaval szeretnel vitatkozni, en meg nem vagyok az. Innentol kezdve hiaba irok neked barmit, te kommunista propagandat olvasol ki belole, ami meg nem illik bele, azt felredobod. Ezzel csak az a baj, hogy engem nem annyira erdekel az, hogy azt bizonygassam, hogy nem hiszek az ilyen utopiakban, sem az, hogy olyan ervekkel vitatkozzak, amik valami teljesen velemenyre szuletnek reakciokent, mint az enyem.

> is küldtek mindenkit a traktoros iskolába. az
> volt a gondolat, h ha növelni kell a

Ember! Olvasd mar el megegyszer! Nem minden lesz ingyen (ahogy most sincs) csak a megnovekedett termeles leviszi az atlagarakat. Az ervelesed, amit allitolag az 50-es evekben hasznaltak ott santit baromira, es ott kulonbozik marhara az enyemtol, hogy ettol szerintem meg a vegen valahol be kell kasszirozni az uzlet mukodesehez szukseges penzt, ami nem lesz kevesebb, mint 20 evvel ezelott, csak tobb erteket lehet erte adni.

Hogy a nagyon sokszor nagyon kicsi nem nulla, azt azert legalabb Newton ota tudjuk (lasd integralas), es a gorog filozofusoknak se nagyon hitte mar el senki.

A lecsokkent atlagarak ket formaban is jelentkezhetnek: aki fizet, az kevesebbet fizet, illetbe egy csomoan nem fizetnek. Mondjuk hivjuk ezt 'szoroajandeknak', ami ugye eddig is mukodott. Csak mivel egyre olcsobb ezeknek a szoroajandekoknak az eloallitasa, ezert egyre ertekesebb szoroajandekot lehet adni. Mindvegig figyelve arra, hogy legyen miert penzt kerni. Ez neked kommunista propaganda?

> a kereslet és a kínálat össze vissza hullámzik, ebből él a pénz és a tőkepiac. nincs
> olyan iparág, ahol az árak a zéró közelében

Azert nem ertem, hogy miert irod ezt, mert egyertelmuen leirtam, hogy a nullahoz _kozeli_ (relativ, olcso) kiszolgalasi koltsegek reven az ingyen szolgaltatas egyertelmuen reklam es marketing eszkozkent mukodnek a fizetos szolgaltatashoz.

Mas iparagakkal ugye azert nem nagyon erdemes hasonlitgatni, mert szinte sehol nem igaz, hogy exponencialisan csokkenhetnenek az arak. Itt is technologiai sajatossag, abbol kovetkezik, hogy tobb felhasznalo kiszolgalasahoz nem kell tobb nyersanyag vagy akar lenyegesen tobb munka.

>>"blog iras (ez bizonyos latogatottsag folott
>>lehetne 'kommunista', hiszen bevetelt hoz a
>>latogatok reven)"
> mutass már egy bloggert, aki pusztán a látogatókból megél. ha
> a kapitalista szabályok lennének érvényesek a webisztánra, nem lenne
> webisztán. ezt a blogot max 500 ember olvassa. ha gergőnek a
> kattingatásokból kellene megélnie felkopna az álla rendesen. a
> webisztán ebben a kommunisztikus modellben soha nem lesz
> rentábilis. hiába teszik ki minden nap az index címlapra. akkor sem.

Hat nem pont ezt irtam? Hogy nem mukodhetne minden fizetos modellben. Zarojelben azert volt ott, hogy a blog irasaert (mint szolgaltatasert) nem kene fizetnie a blog tulajnak (pl. hirbehozonak) mert o ezzel egy midenert fizetos rendszerben bevetelt generalna a _blog szolglatatonak_. De ez egy zarojeles megjegyzes volt.
"Azert nem ertem, hogy miert irod ezt, mert egyertelmuen leirtam, hogy a nullahoz _kozeli_ (relativ, olcso) kiszolgalasi koltsegek reven az ingyen szolgaltatas egyertelmuen reklam es marketing eszkozkent mukodnek a fizetos szolgaltatashoz."

ezt értem. csak 100-ból 98 nem ezt gondolja. h az index tulajdonosai nem abból élnek, h az index.hu-nak van egy rakás látogatója. és még csak nem is abból, h az oldalon sokan hirdetnek, mert ez az érdekcsoport többségében saját magát hirdeti, hanem abból, h az index mögött ott van egy csomó üzleti vállalkozás, ami bevételt termel. az index valójában egy mecenatúra, és egy reklámfelület sajátos kombója, ahol az az elsődleges cél h sok látogató legyen, hanem h sokan vásároljanak a bookline-on, meg az e-digitalon, és sokan utazzanak a c-travellel.

de ezt mégis csak el kellene mondani, mert azért azt látni, h sokan csinálnak maguknak egy saját indexet, ami kurva jó dolog lenne egyébként, csak kellene mögé valami, ami a pénzt termeli, és ami az övék. egy manufaktúra, egy bolt, vagy raktár, egy szórakozóhely, valami ami része a reálgazdaságnak. és ha ilyen nincsen, mert az illető formális, vagy informális nyelvű szkripteket tud csak írni, ami egyébként nem kevés, akkor ab ovo fizetős szolgáltatást kell indítani.
elolvastam még 1x. szerintem nincs igazad. szerintem nincsenek durván csökkenő termelési tételek sehol.

értem, h azt mondod, h tesco ingyen adja az újságot és a műanyagszatyrot, akkor neki az a promóció, és ezt megteheti, mert a tescoban minden másért fizetni kell. ez tiszta sor.

csakhogy ezt nem azért teheti meg, mert a műanyag és a papír előállítása egyre olcsóbb, hanem éppen azért, mert ez egyre drágább. és a tesconak itt versenyelőnye van a sarki boltossal szemben, aki nem tud folyamatosan szórólapozni. szeretne ő, de nem tud, mert neki ez az ügylet túl drága. és ő nem jut elegendő hitelhez, és nem jut elegendő vásárlóhoz sem. ezért a tesco durván lenyomja a kisboltot.

és erre a normális válasz az lenne, h a kisboltok hálózatba szerveződnek, és többletszolgáltatásokat kínálnak, például házhozszállítást. és még szórólapoznak. de ez nem csökkenti az árakat, hanem épp ellenkezőleg tovább növeli. és ez minden ágazatban így megy. az áruk előállítási költsége egyre növekszik. azaz egyre kevesebb dolgot lehet ingyen adni, sőt vélhetően az van, h az árnövekedést úgy lehet megfékezni, h semmit sem adunk ingyen. a _szabad piaci_ elvek helyett a _tőkepiaci_ elveket helyezzük a középpontba.
kutacs_: na végre eljutottunk a lényeghez, dejó, hogy kivártam. neked azzal van bajod, hogy most már a WEB-en is vannak nagyhalak, akik nem azokkal a feltételekkel játszanak, mint 10 éve, amikor még mindenki kishal volt.

bizony, aki ma WEB vállalkozást akar indítani, az nem tud garázsból indulni, illetve nagyon gyorsan tőkéstársat kell szereznie, mert ma a WEB válalkozás már nem egy oldal, hanem egy üzleti terv.

ezen siránkozhatunk, csakúgy mint a jó kis kardozós lovagok, amikor puskával távolról lelőtték őket, hogy mi van, hát már nincs lovagi torna, dehát nincs, és már nem is lesz, és jónapot.

ez az oldal is így egy hobbi, és nem vállalkozás. a faszi nem síelni jár, és nem arra költi pénzét-idejét, hanem ilyen oldalt fejlesztget. hányan síelnének egész évebn minden nap, ha megélnének belőle? nyilván sokkal többen, mint most. ehelyett hobbiként űzik, még fizetnek is érte. ez már ne legyen a világ vége.

a világ pedig nem drágul, tekintettel arra, hogy a gépesítés miatt egyre kvesebb emberi munkára van szükség adott mennyiségű termék előllításához, és ezért jut több a marketingre és egyéb körítésekre. legalábbis mostanában, amikor a munkerő jóval drágább mint a gép meg a energia. de az energia már zárkózik...
kutacs_: > értem, h azt mondod, h tesco ingyen
> adja az újságot és a műanyagszatyrot

NEm azt mondom. Asszem mindketten ertunk annyira a szamitastechnikahoz meg a webhez, hogy ne kelljen santa hasonlatokkal kisiklatunk a beszelgetest. Nem, hogy nem a tescorol beszelek, hanem kifejezetten arrol beszelek, hogy ezt itt maskepp zajlik. Es igazabol nem ertem, hogy miert nem erted. Ennyire rosszul magyaraznam? X user kiszolgalasahoz kell Y fejleszto meg Z szerver. (A szerverek adminolasat reszben a szerverek araba szamoljuk, reszben a fejlesztokhoz, ami olyan jellegu.) Namost 10X meg 100X user kiszolgalasahoz a fejlesztok szamat nem kell 10 meg 100 szorosra novelni (valamennyire kell, mert tobb juzernek jobban kell nyalni), csak a szerverek szamat. Az viszont (marmint a szerverek ara) naprol napra olcsobb lesz. Tehat egy juzert naprol napra olcsobb lesz kiszolgalni az adott technologiaval. Nyilvan idonkent vannak felfele ugrasok, amikor pl. a tomegesen iszonyat olcso mail es blog szolgaltatas mellet megjelent a relativ dragabb video tartalom szolgaltatas. De az is akkor jelent meg, amikor mar elofadhato aron tudtak szolgaltatni (tautologia, tudom), ami azt is jelenti, hogy mondjuk nagyjabol egy arban lehetett az e-mail (free, web) szolgaltatas egy juzerre eso koltsegevel annak a megjelenese idelyeben. (Egy picit ennel is bonyolultabb, mert nyilvan egy befektetesi dontesrol volt szo mindket esetben, es masok voltak a kilatasok, de ez mar aprosag.)

Tehat nincs tescozas, mert a nejlonzacsko ara (remelhetoleg) nem csokken exponencialisan, az egysegny szamitastechnikai teljesitmenye viszont igen. Es ezzel tovabbra sem azt mondom, hogy nem kell bevetelt termelni. De kell. Csak tobb 'szoroajandekot' lehet szetosztani, mert a szoroajandek olcsobb lett. A bevetelt ugyanugy be kell szedni.
(spacepunk) Benéztem ide és újra elolvestam a cikket.

Sokban változott azóta a külcsin, a jáékszabályok még testreszabhatóak, hatalmas a térképválaszték, már hagyomány lett a térképkészítő verseny pénz + $account jutalommal (friss eredmény: landgrab.net/landgrab/MapVote).

Jelenleg 52867 regelt tag van (nem tudom ebből mennyi a fizetős) a Server load: 85% ebben a pillanatban 343 Users logged mellett.

Nekem ebből az jön le, hogy lényegében még mindíg hobbi, de köszi érte ;)