A Craigslist végre megtanul külföldiül

Tavaly nyáron írtam egy postot a világ talán legnépszerűbb apróhirdetés szájtjának budapesti kiadásáról. Akkor is az volt a problémám a szájttal, hogy bár megcsinálják a világ nagyobb városaira a helyi mutációkat, de az interfész nyelvét nem képesek lokalizálni. Szóval nem is csoda, hogy az elmúlt két évben a Craigslist Budapestet nagyon kevesen, főként Budapesten élő amerikaiak használták. Ők nyilván otthonról ismerik a szájtot, hiszen a Craigslist az amerikai nagyvárosok lakói számára talán annyira alapvető szájt, mint idehaza az iWiW.

A Craigslistet közel 15 évvel ezelőtt Craig Newmark alapította. A közösségi apróhirdetás-szájt éppen a dotkom boom időszakában kezdett el megerősödni. Azért tudták túlélni a 2000-2001-es időszakot, mert non-profit üzemmódban voltak, nem igazán számoltak bevételekkel, így a piac hullámzása sem igazán zavarta őket. Egy dolog lebegett a szemük előtt: minél népszerűbbé tenni a szájtot.

Ez be is jött, hiszen a post-2005 (a.k.a. webkettő) érában a leglátogatottabb szájtok közé léptek. És bár - mint említettem - már budapesti mutációval is rendelkeznek, elsősorban a San Franciscó-i, meg a New York-i verzió hozza a sokmilliós látogatottságot.

A konzervatív cégfilozófiát követő webes szolgáltatás azonban most télen beadta a derekát, és legyártották az első nem angol nyelvű oldalukat. A spanyol nyelvű kiadás után most újabb nyelvi interfészek következnek. Newmark blogján jelentette be, hogy elindult a német, olasz, portugál, valamint a quebeci és a "sima" francia verzió is.

Fura, de még ez a csigatempó is bejöhet nekik. Ugyanis például én még továbbra sem látok igazán jól működő magyar nyelvű apróhirdetésszájtot. Időről időre vannak reménységek, de a Craigslisthez hasonló sikertörténetről idehaza nem tudok.

Nem elképzelhetetlen, hogy valamikor a jövőben a Craigslist Budapest is magyarul fog beszélni. A 10 legnépszerűbb webszájt közül azért már jópár implementált magyar nyelvi interfészeket. Ide tartozik a Google, a Windows Live, az MSN és a Wikipedia. Valamint azt is tudjuk ugye, hogy a Hi5 is magyarul küldi a bacn-üzeneteket. És hamarosan a YouTube-nak is lesz magyar nyelvi verziója, valamint a Facebooknál is elképzelhető a lokalizálás. A nagyok közül eddig a MySpace és a Yahoo nem törődött a magyar anyanyelvű felhasználóival.

A másik dolog, ami a nyelvi lokalizálásról eszembe szokott jutni, hogy persze önmagában az a tény, hogy egy szájt beszéli a helyi nyelvet is, még nem garancia arra, hogy sikeres is lesz helyben. A magyaroknak például szerintem túlságosan minimalista a Craigslist dizájnja. Kicsit olyan mint a del.icio.us. A funkcionális webdizájn mondjuk nekem nagyon bejön. De tartok tőle, hogy nincs momentuma mostanság a Craigslistnek Magyarországon.
Címkék: craigslist
2008.03.28. 10:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Ugyanis például én még továbbra sem látok igazán jól működő magyar nyelvű apróhirdetésszájtot."

És a www.sokapro.hu ? :)
Oké webtox, egyértelmű, hogy a sokapró az kivétel. Na de ez erősíti a szabályt, nem?
Nem látom ezeknek sem értelmét.

A sok apróhirdetés kozott elveszik minden, ha az ember meglátja egybol elrohan, mert nem tudja kisilabizálni, mi kellene neki.

Akkor pláne ha (ez szinte mindegyikre jellemzo), ossze vissza vannak a hirdetések.
Imrityinko: melyik oldalról beszélsz most?
egyébként ezt a hírt így twittelte ma reggel a techcruch:

" yay! Craigslist in Portuguese. Klingon next."

jófej..
A Craigslist Budapest verhetetlen, ha amerikaiaknak akarsz valamit kiadni/eladni.
emlekszem amikor los angelesben voltunk es fogorvost kerestunk, mindig azt a valaszt kaptuk, hogy craigslist
meg amikor allast akkor is
meg amikor repjegyet akkor is
klassz volt
"Ugyanis például én még továbbra sem látok igazán jól működő magyar nyelvű apróhirdetésszájtot."

És mi van az expresssz online változatával www.expresz.hu? Az elég nagy oldalletöltést produkál, tehát működik valamilyen szinten! Bár lassan már minden szolgáltatásuk fizetős lesz.
Egyébként már a "külföldi nagyok" is megtanulnak többnyelvűek lenni, pl. ott a Slando, az Ebay kistestvére. Az utóbbi években elég sok site-ot indított Európán belül, (van magyar változata is www.slando.hu) és onlyebay.blogspot.com/2008/01/ebay-classifieds-traffic-surpasses.html szerint már megverte a CRAIGSLISTET is. (főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az Ebaynek 30% részesedése van a Craigslistben)
Mi is megpróbálunk beszállni a területre a magunk módján: www.limesz.hu. Mondjuk nem biztos, hogy Magyarországon van kereslet a Craigslist-szerű dolgokra, pedig nekem nagyon tetszik.