Új Google Talk: naptártámogatással, de fájlküldés nélkül

Elég nehezen érthető a Google és a cset viszonya. Ugye egyrészt van a Gmail Chat, és van az asztali kliens, a GTalk. A két eszköz közt ugyanakkor nem csak annyi a különbség, hogy az egyik egy webes csetalkalmazás, a másik meg egy asztali. Hogy csak egy példát emeljünk ki, a webes verzióban továbbra sincs benne a fájlküldés funkció. És igazából nehéz lenne megindokolni, hogy mi tartja vissza a Google-t attól, hogy a Google Chatet is felhozza a GTalk szintjére, és vica versa.

Merthogy a GTalkban sincs meg néhány funkció, ami meg megvan a Gmail Chatben. Ott van mindjárt a láthatatlan üzemmód, mely csak a webes verzióban van benne. Az asztali kliensben továbbra sincs.

A Google azonban még ennél is jobban összekuszálja ezt az egész cset-dolgot. Van nekik ugye egy iGoogle-be épülő csetalkalmazásuk, a Google Talk for iGoogle, mely megint picit más funkciószettel rendelkezik, mint két elődje.

A legújabb hír pedig, hogy megérkezett a Google Talk Labs Edition, mely annyival tud többet, mint a GTalk kliens, hogy a Google Calendar és az Orkut értesítői is megjelennek benne. Csakhogy ez az alkalmazás mégsem váltja ki a GTalkot. (És itt nem érdekel az az érv, hogy a Labs Edition nyilvánvalóan csak egy tesztverzió.) Hiszen nincs benne például fájlküldés vagy hangcsetelő funkció. A GTalkban meg van.

Ami ennél is szörnyűbb, hogy a Labs Editionben nem lehet a csetszövegeket kijelölni, kimásolni. És lassabb is ez a kliens, mint a sima GTalk. Váltani rá tehát tuti nem érdemes. Max aki szeretné megnézni ezt a szebb dizájnt és a GCal-támogatás dolgot.



Kedves Google, vajon miért olyan bonyolult minden funkciót a GTalkba implementálni, és a fejlesztéseket az asztali verzió mellett a webes verzióban is megcsinálni?

Az egész csetpolitika a Google-nél tökéletesen esetlegesnek tűnik. Holott a GTalk valószínűleg a legjobb ingyenes asztali csetkliens, amit valaha csináltak. Érthetetlen.
Címkék: google chat google talk
2008.04.05. 14:56. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a chat/talk különbség már engem is foglalkoztatott...

Egymás mellett használom az MSN-nel, de általában gyorsabban küldi át a fájlokat ill. kis program, még sosem vágta haza a gépet, stb. Igazán fejleszthetné a google, gondolok mondjuk a színezésre, de a szmájlik is különböznek az asztali és a netes változatban. Az viszont lényeges, h legyen annyira kicsi, amennyire csak lehet, nekem legalább is ez lényeges szempont (fő ellenérv a skype esetében)
ahh, ez a labs edition nálam is max 12 órát maradt fenn a gépen, pedig nagyon lelkes voltam mikor megláttam az első screenshotokat.

kár érte. gtalk marad nálam is..
nekem van csak olyan erzesem, hogy ezt kb 0-rol fejleszthettek es szinte semmi koze sincs a gtalk-hoz? lehet azert nem nyulnak ahoz, mert uj alapokra kivantak fektetni a dolgokat. de akkor is, 2006-os a gtalk, ami viszont regen volt...