Magyar webmail, guglis alapokon

Tegnap egy olvasó hívta fel a figyelmemet a Mailbox.hu körüli fejleményekre:
Na ezek ma reggelre simán áttették az egész cuccot GMail-re. Igen, nem tévedek, eléggé megismerem a belsejét, nekem is GMail címem van már jó ideje. De valami trükk van benne, mert a Mailbox cím megmaradt, meg teljesen saját nyitóoldaluk van. A naptár meg doksi cuccok gondolom a Google kiszolgálás velejárója.
Nos, közben sikerült beszélni a Google-lal, és meg tudjuk erősíteni a hírt: a Mailbox.hu osztott-szorzott, megnézte, hogy mi a költséghatékony, és a Google Apps Partner csomagját választotta. Nem bénáztak interfészrajzolgatással, a backend farigcsálásával, hanem megvették a tutit, a kipróbáltat.

A Google engedi amúgy a teljes levelező interfészét újraszabni. Szóval aki egy, a Gmail funkcionalitásával felvértezett, de dizájnjában saját webmail szolgáltatást szeretne, az most a Mailbox.hu példáján láthatja, hogy lehetséges.

Ugyanakkor a Mailbox rossz példa is. Azzal, hogy mindössze a logót cserélték le a levelező interfészében, valójában azt üzenik sokezer felhasználójuk felé, hogy le vannak szarva. Ők nem akarnak törődni többet az egésszel. Megállapodtak a Google-lal, le a gond. Ha már egy kis pénz jön belőle, nekik oké. Igazából egy mailszolgáltatóból domainszolgáltatóvá avanzsáltak (majdnem azt írtam, hogy degradálódtak, jaj). Mert kinek jó ebben a formájában a Mailbox? Hát annak, aki valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva @mailbox.hu címről szeret levelezni, és nem szimpi neki a @gmail.com emailcím.

Persze, tudom, a ló másik oldala lenne azt állítani, hogy minek egyáltalán magyar konkurens a Gmailnek. A két világ között azonban számtalan lehetőség lehet. Gondoljunk bele egy olyan magyar ingyenes webmail szolgáltatásba, mely bár a Gmail GUI-ját és motorját használja, sajátosabb, egyedibb dizájban jelenik meg, mint a Gmail.

Amúgy úgy tudom, a Google szolgálja ki a Mailbox hirdetéseit. Ez pedig azt feltételezi, hogy a megállapodás részét képezte a hirdetéskiszolgálás is. Valószínűleg így volt olcsóbb a Mailboxnak. Állítólag amúgy több hazai cég is érdeklődött a Google megoldása iránt. Ami azt vetíti előre, hogy...
2008.04.15. 19:30. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak nem olvad be a a vipmail is?
Én inkább azt mondanám, hogy a Mailbox feladta a dolgot, 2000-2004 körül a legjobbak voltak, utána kb. egy évig megállás nélkül a legkomolyabb bajok voltak a rendszerrel, ez időben pont szerencsétlenül egybeesett a GMail indításával, gondolom, az elvesztett felhasználókat már nem tudták visszacsalogatni.
Ki lehet mondani:

Nemhivatalosan, de a Google-é lett a MailBox.hu -is.

A hirdetés Google, a motor (ami jelen esetben a legfontossab) Google...
"Gondoljunk bele egy olyan magyar ingyenes webmail szolgáltatásba, mely bár a Gmail GUI-ját és motorját használja, sajátosabb, egyedibb dizájban jelenik meg, mint a Gmail."

Akkor már inkább választható dizájn legyen. Lehessen választani az eredeti guglisat is, és akkor felőlem lehet turulos-árpádsávos is.

"Hát annak, aki valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva @mailbox.hu címről szeret levelezni, és nem szimpi neki a @gmail.com emailcím."

Velem már többször előfordult, hogy nem kaptam meg egy levelet, mert a feladó informatikai tudása odáig terjedt, hogy pont hu. És nem tudta az agya értelmezni a .com TLD-t. Ennyiből hasznosabb a .hu végű e-mail cím: a 'ámítógéphez kevésbé értő magyarok jobban megjegyzik.
Ennek mi értelme van? Mér jó a Gmailnek hogy felezi a hirdetési pénzeket, amikor a Gmailben 100% az övé?

Meg annak mi értelme van, hogy Gmailt használok de mailbox.hu alól? Semmi.

Különben sem szabad ingyenes email címet használni, hanem saját domaint kell regisztrálni, és ahhoz csinálni egy mail címet. Aztán azt ajánlott az ingyens Google appsra irányítani, így még hostingért sem kell fizetni.
Nagyon gáz, hogy 2008-ban még naponta beleszaladni olyan linkekbe, amikből hiányzik a http, főleg egy ilyen témájú oldalon.
Mert te biztos naponta több linket is beillesztesz, és még sosem hibáztál. Vagy szerinted nem látott még linket?
Kis adalék a Mailbox és GMail viszonya témához:

A cikk olvastán regisztrálok a mailboxon. Aszongya a Mailbox:
-Alternatív e-mail cím?

Erre én:
nora.somlai@gmail.com

Erre a mailbox:
- Az alternatív email cím hibás!

"Vattafakk?", kérdeztem magamban erre én.
Speciel én örülök a dolognak, mert régebben volt mailboxos címem, de aztán jött a gmail és nem volt kérdés melyiket használjam... Viszont így hogy mailbox=gmail, újra van mailboxos címem. :) Csak az a bűn ronda login oldal ne lenne... És ez a redirectes dolog 2008-ban?! Röhej. Pláne, hogy ilyen szöveggel és gombbal lett megoldva... Ennél már az is jobb lenne, ha a gmail főoldalán kellene belépni a mailboxos címmel.
web0.1: "Csak az a bűn ronda login oldal ne lenne..."

A "FémFatál" nevű leszbikus szájtnak volt ilyen dizánnya vagy öt éve, de ők poénról nyomták.
@keepcop sajnos a bloghuban talalhato fck editor tovabbra sem kepes feldolgozni h letezik mar egy ugynevezett firefox 3 bongeszo. igy html-ben kell irni a postot, kulonben ez lesz. jav.
@hirbehozó, az FCK Editort le kellene cserélni a TinyMCE-re már... 2008-ban. :) Mondjuk én csak a forrás szerkesztőt használom, úgyhogy nekem mindegy.

Egyébként a mailbox.hu szerintem jól tette, hogy vett egy Google Apps-ot. Így rögtön tudott adni a felhasználóinak Google Talk-ot, Google Docs-ot, és Google Calendar-t. Az persze más kérdés, hogy akik eddig nem használták ezeket, azok ezután fogjék-e.
Mindenesetre látva ezt a nagyon szimpla tranzakciót, csak felmerül az emberben a kérdés, vajon van-e ezek után értelme bármilyen webes levelezőprogramot fejleszteni.
És miben jobb hogy mailboxot használsz, mintha "simán" gmaileznél?
Miert a vipmailnek mitol van ertelme? Nyilvan arrol van szo, hogy volt egy rakat felhasznalojuk, akiket a tolvabbiakban igy olcsobb kiszolgalni. Amugy en mindig pont ezt nem szoktam erteni - mi ertelme van egy kulfoldi szolgaltatas klonozasanak (lasd indavideo, indafoto), ha egyszer ugyanugy tudjuk hasznalni a kulfoldit is. (Az atlag felhasznalo nem fogja eszrevenni a nuansznyi kulonbsegeket, azt fogja szeretni, amit megszokott. Pont.)
Ez egyre gyakoribb lesz szerintem. Nem lepődnék meg, ha egyszer operációs rendszerrel rukkolnának elő :)
Ez csak a kezdet, Mailbox jó próba volt...
Különben meg nem tudom mi a baj ezzel, glogalizáció van, a mailbox tulajdonosok gondolom építik már a következő házukat, ez van lesz ez még így sem. Majd beszélek a Perivel, megkérdezem mi lesz még ill. mire kellett konkrétabban a mailbox...
OFF
hh: Beta5 alatt már megy a bloghu postoló felülete
azt nem lehet tudni, hogy mennyi felhasznaloja volt/van a mailbox.hu-nak?