Helyi képekkel és videókkal bővült a Google Maps

A Google Earth után immár a Google Mapsben is elérhetőek a Panoramio képei, valamint a YouTube videói. A Google a településekhez kötötte a két adatbázisban található, földrajzilag releváns képeket és videókat. Nézzük is, miről beszélünk...


Magyarországi lokációkra egyelőre nem túl erős a szolgáltatás (Budapestet kivéve). Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a Panoramio nem annyira népszerű, geotagelésre alkalmas képmegosztó, mint mondjuk a Flickr. A YouTube-ról meg nem esik be elegendő felcímkézett videó. (Egyelőre.)

Nincs más hátra, mint a felhasználóknak kell besegíteni egy kicsit... A képfeltöltés trükkös. Ugye a Panoramióba kell regelni, és ott geolokálni a képeket, hogy aztán megjelenhessenek a Google Maps-en.

Mire lesz jó ez a mostani Google-frissítés? Például arra, hogy ha olyan városba akarunk utazni, amit képről sem nagyon ismerünk. Akkor csak rákeresünk a Mapsen a városra, kattintunk az "explore this area" linkre, és barangolunk kicsit a kép- és videódzsungelben. Előttem van, ahogy mondjuk külföldön a mobilomon barangolok a képek meg videók között. Ott és akkor döntöm el a képek és videók alapján, hogy teszek-e kitérőt egy településen vagy sem.

(Btw, ha már geotagelés: hamarosan élesedik az Indageo is, ami elsősorban az Indafotó-felhasználóknak lesz örömteli hír, meg azoknak, akik mobillal akarnak olyan képet készíteni, mely egyből térképen is megjelenik. Na de arról majd egy kicsit később... Akik voltak tegnap meetupon, azok már láthatták a friss demót.)
Címkék: google maps
2008.05.08. 16:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inda* szent tehén, de IMHO elég gáz dolog, hogy a magyar web "legnagyobb" durranásai mások ötleteinek magyarra lefordított változatai. Persze amíg pénzt hogy addig csinálni kell... ettől még szomorú.
Szomorunak szomoru, de teljesen ertheto. Egyreszt a nagy cegek ritkan szoktak kockaztatni, marpedig a durranashoz kockazat kell. (Avagy nagy varhato haszonhoz altalaban nagy kockazat tartozik, kis kockazathoz pedig kis varhato haszon.)

A kockazat mentes megoldas pedig a koppintas, illetve valami icipici a felhasznalo fejecskejet meg nem zavaro fejlesztes/valtoztatas a mar mashol bevalt (mas kockazatan letesztelt es kiprobalt) koncepcion.

Azt pedig, higy ezek a legnagyobb durranasok az eredmenyezi, hogy pont ezek a kockazatkerulo nagy cegek (itthon leginkabb az index es az origo) kepesek a leginkabb eloterbe helyezni a sajat fejleszteseiket. Egyreszt ez ugye penz kerdes, masreszt pedig elerheto (esetleg mar mas szolgaltatasok reven lojalis) felhasznalobazis.

Te hiaba altal volna neki indageo szeru mashupot fejleszteni (vegre en is lemesapozhatok valamit ;) ), nem lettek volna felhasznaloid, nem ered el a kritikus tomeget valoszinuleg soha. Ezen kivul szoba sem allnak veled a mobilszolgaltatok, hogy kiadjak a feltolto telefonjanak a koordinatait.

Ez egyebkent a meetupon elmondottak szerint az indasoknak sem ment konnyen, kulon fejlesztgettek valamit ecelra a szolgaltatok, es a vegeredmeny az (az ott elhagnzottak szerint!) meg csak veletlenul sem egy innentol kezdve altalanosan hasznalhato szolgaltatas.

Persze noname probalkozokent is lehet eselyed, csak nem a koppintassal, hanem valami egyedi (vagy a felhasznalok szamara valoban hianypotlo) szolgaltatassal. Mert az kepes potolni a mediabirodalom altal helybol odapumpalt felhasznalokat.

Persze errol az indageorol azt is erdemes tudni, hogy nem az indasok talaltak ki, hanem egy kulsos srac allt elo az otlettel, es kereste meg oket.
Tegnap a maps-en kerestem, merre van Kesztölc, és hogy lehet oda eljutni, és voltak képek. Pedig aztán Kesztölc nem Budapest.

Hoppá.

Most nézem, azóta a More.../Bővebben... alá betették a Wikipédiát is.