Milyen lesz az új Blog.hu címlap?

Blumi asztalán Kis Vakondék is az új blog.hu címlapot várják, akárcsak ti.


Lássuk is, mi változik. Legelsősorban a dizájn. Amin egyelőre idebent még hatalmas viták, csatározások mennek. De melyik redizájn projekt nem ilyen?

A lényegi változások közül talán a legfontosabb, hogy főbb témák (kategóriák) szerint lehet majd nézni a frissen kiajánlott blogpostokat. A blog.hu címlapján továbbra is szívesen látott vendégek lesznek a nem blog.hu-s blogok. Úgyhogy bárhol is vezeted a blogodat, bátran beküldheted a címlaposoknak.

Lesz szép nagy blogcímkefelhő és blogsaláta is. Lesznek videók, meg képek. A blog.hu címlapon is megjelennek majd az Index címlap blogdobozában futó postok.

Szóval egy hatalmas blogújság készül. Remélhetőleg mindenkinek érdekes lesz, aki fontosnak tartja, hogy naponta képet kapjon arról, hogy a magyar bloggerek miről írnak, mi érdekli őket.

Szóval egyelőre a dizájn a legnagyobb kérdés. Közelítsük-e az indás look'n'feel-hez a kinézetet, vagy a korábbi dizájnból induljunk ki? Ha ötletetek, tippetek, elképzelésetek, hasfájásotok van a blog.hu címlappal kapcsolatban, itt az idő, hogy beleégessétek a kommentfelületbe.

Aztán nincs más hátra, mint várni a launchot...
 
Címkék: blogok blog.hu videó bloggerek blogmotor blogszolg blogajánló
2008.05.09. 13:49. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első! Bruhaha. Még annyit tennék hozzá résztvevőként, hogy a nembloghus blogok nemhogy "továbbra is szívesen látott vendégek lesznek", hanem paradigmaváltásba ojtott sine qua nonként MINDEN olyan magyar nyelvű blog összes posztját ajánlani akarjuk, ami szerintünk jó.
képekhez egy kis komment?
Ugye lesz minden címkéhez (rovathoz/kategóriához) külön feed?
Tehát ha engem érdekel minden olyan post, amit ti beválogattatok pl. a tech vagy politika kategóriába, hozzájuthatok rss-ből?
@dupi, a kepek meg messze vannak a veglegestol.

@sz_, persze.
sztahanov: szuper.

Írtam már korábban, hogy nekem nagyon tetszene egy olyan oldal, ami felépítését tekintve majdnem 1:1-ben az index nyitólapja lenne, csak minden cikk értelemszerűen blog post lenne.
A képeken ilyesmit látok (sport, gasztro, bulvár), szerintem ez jó irány.
Címkefelhőt miért nem toljátok lejjebb? :)
Túl központi helyen van.
Amúgy hajrá, gyúrjátok meg jól!
Hihi! Ha még a design sincs eldöntve, akkor ez még legalább fél év...
Addigra a Zemberek el is felejtik, hogy a blog.hu-nak címlapja kellene hogy legyen.

Egyébként, ha a nembloghu-s blogok szívesen látott vendégek, akkor ez azt jelenti, hogy egy nembloghu-s blog hamarabb kikerülhet a blog.hu címlapjára, mint teszemazt én, ha nem szex/pedofília/perverzió/gyurcsány/kiszeltünde/bkv témában blogolok, vagyis kibeszélek/cikizek/pocskondiázok, ugye? Merthogy a blog.hu-s blogok közül csak ezek a szívesen látott blogok. :)
@sz_, a tervezesnel termeszetesen kuzdunk az indexhez hasonlitas - indextol megkulonboztetodes dialektikajaval.

@longhand, az a tapasztalat, h a juzerek szeretik azt a tagfelhot nyomogatni, ezert elol akarjuk hagyni, meg ha talan kisebb is lesz.

@Gyulus, minden hataridonel fontosabb az, hogy jo legyen az oldal, de felevnel kozelebbi idopontban remenykedem.
A szerkesztesi elvekrol majd szily laci valaszol.
@sztahanov, örülök, ha jó lesz. Jó munkát!
köszi sztahanov, jó munkát kívánok én is. remélem lesz hype szekció is (leglátogatottabbak az elmúlt x órában)
Nekem mindegy, csak Opera alatt is mennyen...

Ne úgy mind az IndaFonb, amire átalakítás óta nem tudok Operával belépni. :'(
na ha már blog.hu, elég régóta idegesít, megkérdezem végre: miért nem működik (általában) a ctrl+home/end? (FF2)
Reklámokat (adsense) lehet majd elhelyezni blog.hu blogokon, vagy ez továbbra is tilos lesz?

Sokan emiatt választják inkább a blogteret.

Kár átengedni a terepet ilyenek miatt a konkurrenciának.
Szerintem is túl hangsúlyos a címkefelhő. Nem elég egy felugró layer, vagy egy nagy felhő az oldal legalján? Amíg a jelenlegi helyén van, addig nagyon nehéz lesz vonzó és tartalmas címlapot csinálnotok: a 2. ábrán, amely amúgy letisztultabbnak tűnik, két kép fért el, és vége...
És az új Blog.hu címlapon lesz webisztános link?
@forumozok, most is van egy csomo blogon adsense.

@morpet, miert dugnank el valamit, amit sokan hasznalnak?
Morpet gondolatához csatlakozva, ha esetleg több képet, több tartalmat, esetleg ktöbb kategóriát is szeretnétek - amit érdemes szerintem (persze szerkesztői kapacitás kérdése is -, akkor a klasszikus onmousoveres dinamikus tartalommegjelenítési megoldást érdemes meggondolni (ami közben még keresőbarát módon is megoldható)
Magyarországon, az árukereső oldala elég jó példa ahol jól alkalmazzák ezt a "hogyan jelenítsünk meg egyszerre sok linket kérdést, úgy hogy az nem zavaró" kérdést.
blumi: A/B split teszttel majd megnéztek majd 2 designt, ha alul van a címkefelhő, akkor rosszabb-e a bounce rate. Nem biztos hogy rosszabb lesz és sokkal kevesebb átkattintást kapnak a címkés oldalak :)
(csak hogy ötletet adjak még több munkára...)

Címkés oldalak is új formát kapnak egyébként?
blog.hu monnyon le. freeblog rules.
sztahanov: a felhasználási feltételek ezt írja:

"Feltöltött tartalmaidban, vagy ahhoz kapcsolódóan csak olyan reklám jellegű tartalmat helyezhetsz el, amiért semmilyen harmadik féltől nem kapsz ellenszolgáltatást. Ettől csak a Szolgáltató engedélyével térhetsz el."

Ezt olvasva komoly ember nem megy oda, mert nem hazardírozik, hogy emiatt egyszercsak kihúzzák alóla a blogot. Inkább megy máshova, ahol explicit meg van engedve?

Vagy a fenti szöveg elavult? Akkor viszont a címlapváltás mellett nem ártana ezt sem javítani, mert egy komoly cég odafigyel arra, hogy friss legyen, mert árthat az üzletnek.
@forumozok, a szoveg teljesen jo, aki ir egy levelet nekunk, annak engedelyezzuk, es kesz. Lesz valtozas, azert a ket lepes.

@longhand, inkabb hiszunk a 'toljuk a tartalmat a juzer orra ele' elvben, mint a 'majd megtalalja az egerrel valahogy korozve' elvben.

Vajon mikor lesz már kész? Tök jó lesz, meg minden, de mindig csak beszélünk róla. Azért jó munkát és már várjuk. Annál is inkább, mert így csak egy saláta, de nem blogsaláta :D
@.Andrei, nem olyan reg kezdodott el a tervezes, mivel nem egyszeru eroforrast kiszakitani, tul sok a projekt a hazban.(ez persze nem erv, csak magyarazkodas). De most mar duborog, es jon. Hogy mikor? "It's ready, when it's done!"
Nemlehet reklám a Blog.hu-n?

Nem tom, nekem ezek eléggé annak tunnek:

imrityinko.extra.hu/pic.php?kep=2txlhx5g

És még pár blogban láttam hasonlót...

---
Amúgy tényleg marhaság, hogy nem lehet reklámokat kitenni a blogra.
A Google Blogge.com-ja kifejezetten még ajánlja is, hogy tegyél ki hirdetést...
A Feed-re láblécnek, vagy bárhova fej- láb lécbe hirdetést, oldalra stb...
Rendben Blumi, ugyan a felhasználót lehet vezetni és akkor megtalálja a mausszal, de rátok bízva a dolog, de azért arra gondoljatok legalább, hogy web2 és néhány widget vagy valami, mondjuk egy weather komponens, ha több nem is lehet, de legalább egy Budapest meg Nyíregyháza hőmérséklet, felhő, napocska mondjuk, meghát az interakció, a közösségi web, erre mindenképp' figyeljetek, hogy a közösségi élmény jelen legyen az oldalon...
:P
sztahanov: Kösz az infót. Azt hittem a szöveg azt jelenti, hogy csak a csókosok tehetnek ki reklámot.

Jó tudni, hogy bárki reklámozhat, bár akkor nem tudom minek kell a szolgáltató engedélye. De majd megvárom a változásokat, amiről beszéltél, mert a blog.hu felülete nekem pl. szimpatikusabb volt a blogtérénél.
@Sztachanov "miert dugnank el valamit, amit sokan hasznalnak?": Nem tudom, de most ezt teszitek. Hetek óta nincs a Blogsalátában, és nincs az Index címlapján?

Amúgy úgy tűnik, hogy van a Blog.hu-nak szerintetek egy széles csoportja, akiket vezetni kell (pl. címkefelhővel), itt viszont írogatunk olyanok, akik online újságszerű címlapot várnának a Blog.hu-tól, ezért van, hogy itt többen az intuitív, webkettes, "élőbb" tartalmakat részesítenék előnyben a katalógusszerű, és néhány kiemelt tartalomra fókuszáló elképzelésetekkel szemben. Tényleg az a jövő, hogy a Blog.hu címlapjára érkezők arra éreznek késztetést, hogy rákattintsanak olyan címkékre, hogy "közélet", "őszinte", "életmód", és megnézzék, hogy "na, mit írtak ebben a témában"? Nem lehet, hogy ez csak pótmegoldás, hogy azt az egyetlen blogot érjék el, amit pontosan keresnek, és tudják, hogy az "őszinte" címke után már csak egy kattintás? Mert erre akkor biztosan van más megoldás is, mint a címkefelhő.
Miért nem csinálja meg a blog.hu a magyar Digg-et, ahol a felhasználók szavazatai döntenék el, hogy mi kerül a címlapra?

Persze dolgozni kellene vele, de ez, ha jól meg van csinálva, akkor a blog.hu-n is túlmutató dolog lehetne, és megismételhetné a Digg sikerét itthon.
Nekem forradalmi ötletem van! :D

Csak dizájnról van szó, ugye? Egy kis elrendezés.. egy kis külcsín.

Mi lenne, ha meg lehetne választani, hogy milyen felülettel jelenjen meg a főoldal?

Még a BBC-nél is láttam ezt (international verzió? talán), igaz, ott csak a színsémák közül lehet választani, de egyébként mi akadálya lenne megválasztani, hogy mekkora felhőt szeretnék, vagy sárgát, vagy zöldet?

A felhő méret lehetne javascripttel méretezhető, mint a betűméret. Bár ez több problémát vetne fel, de gondoljátok majd meg.

Személy szerint tetszene egy olyan megoldás, ahol hasonló stílusú, de különböző elrendezésű, színű megjelenésű felülettel nézhetnénk főoldalt.

Mostanra közben eszembe jutott a baratikor is, de nem kell, hogy olyan csicsás legyen.

Ízléses Indás Blog.hu legyen mind.
@Imrityinko: a blogger.com azert ajanlgatja, mert sajat hirdetesi rendzeruk van, ergo ha a juzer kirakja a hirdetest, akkor azzal a blogger.com is keres penzt (legalabbis a google). Nekunk ilyen modellunk perpill nincs, de dolgozunk rajta, hogy legyen.

@Longhand: amire te gondolsz, a widgetorientaltabb, kusztomizalhatobb oldal, az nem a blog.hu cimlap, hanem az Indastart, majd ha jon.

@Planyo, nem hiszek abban, hogy a juzer maganak be tudja allitani jol, nem, nem, vezetni kell, egy ilyen oldalon mindenkeppen. Nincs olyan mertekado oldal, amit a juzerek atszabhatnak, kiveve azok, amiket direkt erre csinaltak (pl. netvibes).
@forumozok: magyar digg klon mar volt nehany, meg is buktak, egyszeruen hozza kritikus tomeg, tehat nincs eleg aktiv, geek felhasznalo ehhez.

Morpet: a webisztant ne keverjuk ide, nem cimlaptervezesi, hanem aktualpolitikai tema.
kb. 5x kuldtem be bejegyzest, 1x sem jelent meg, pedig neha 10-ed annyira erdekes dolgok kikerulnek ha elindul az uj blog.hu meg1x megprobalom (megfelelo bejegyzes eseten aztan tobbet nem)
Öhm, esetleg szebb template-ek? Wordpressen körülnézhetnétek...
sztahanov: Magyar Digg-et még senki nem csinált. Klónok persze voltak, de azok csak arra mentek, hogy minél előbb megpróbálják megismételni a Digg sikerét, de sem az időt, sem az energiát nem szánták rá, csak a hasznot akarták learatni. Meg is buktak.

Biztos vagyok benne, hogy ha valaki komolyan foglalkozna vele + Index címlapi kiemeléssel megtámogatva fel lehetne pörgetni a látogatottságot, és megfelelő kategóriákkal (női, bulvár, politika, stb.) nem csak a geek-eket lehetne megcélozni.

Persze ehhez nem az kellene, hogy megcsináljuk és hátradőlünk, hanem pl. a spammerek ellen aktívan kellene harcolni, stb.

Index hátszéllel (pl. a cikkek mellett ott lenne mindenhol a szavazógomb, hogy az emberek tudjanak róla, hogy egyáltalán van ilyen) meg lehetne csinálni, és szerintem ezzel, amikor beindul, komoly szeletet lehetne kihasítani a netes médiából.
a blog.hu-s blogbejegyzések szerzői direkt nem látszana a netvibes-ban vagy csak az enyém hülye?