Kitiltották az MSN-ből a YouTube-linkeket [update1]

Ne gondoljuk, hogy csak a kínai kormánynak jut eszébe, hogy cenzúrázza a webet. A hír igaz, a Microsoft egyszerűen blokkolja csetprogramjában a YouTube linkjeit. Ha megpróbáluk MSN-ben (Windows Messengerben) youtube-os videót küldeni, azt az üzenetet kapjuk vissza, hogy "The following message could not be delivered to all recipients: https://youtube.com/..."

Ha azt gondolnánk, hogy csak valami MSN bugról van szó, tegyünk egy próbát a Windows Live Messengerrel. Ugyanezt a hibaüzenetet kapjuk vissza. (Persze kicselezhetjük a blokkolást azzal, ha tinyurl-ekké alakítjuk a youtube-os linkeket, na de azért kéremszépen...)

Egészen valószínű, hogy tudatos Google-ellenes kampányról van szó a Microsoft részéről. Lehet, hogy mindez már régen ismert tény. Ám, lévén én viszonylag ritkán használom a Microsoft csetkliensét, nekem új volt ez a jelenség.

Az odáig oké, hogy a Microsoft nagyon szeretné nyomni saját videómegosztóját, az MSN Videót, de nem hiszem, hogy belopja magát az MSN-felhasználók szívébe azzal, ha blokkolja a messze legnépszerűbb videószájt linkjeit. Ha MSN-felhasználó lennék, azt hiszem ez elegendő ok lenne a váltáshoz.

[update1] Úgy tűnik, fél nap embargó után ismét átengedi az MSN szervere a youtube-os linkeket. Annyi azonban bizonyos, hogy ilyen bannolást véletlenül nem lehet végrehajtani. Szóval valaki szándékosan kitiltatta az MSN-ből a youtube-os linkeket. Gondolom a blogoszférában twitteroszférában pillanatok alatt elterjedő hír láttán gondolhatták meg magukat. Érdekes módon a YouTube kitiltása épp egybeesett a Messenger TV 20 országra kiterjedő indulásával.
Nobody had heard of Messenger TV, till this 'symbolic' ban of messages containing YouTube links happened. (digg komment)
Az ügynek nyilván lesz még folytatása. Például illenék a Microsoftnak valami magyarázattal előállnia.
Címkék: microsoft chat msn youtube
2008.05.10. 16:45. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezek... soha. semmit. nem. változnak.
Hihetetlen. Csodálkoztam, hogy miért nem tudtam átküldeni a linket.
bamomarcú microsoft
mármint barom, bocs :-)
lehagyod a wwwt => műxik
de érdekes h csak a ytra haraxanak...
Egészen valószínű, hogy tudatos "Google-ellenes kampányról van szó a Microsoft részéről. Lehet, hogy mindez már régen ismert tény. Ám, lévén én viszonylag ritkán használom a Microsoft csetkliensét, nekem új volt ez a jelenség."

A google video (ami majdnem ugyanaz mint a yt) simán átmegy
ja, csakhogy a videomegosztok piacan a youtube 80 szazalek folotti piaci reszesedessel rendelkezik,. a google video meg ugye alig merheto ehhez kepest.
aki akkora barom, hogy msn-t hasznal az meg is erdemli, hogy az M$ jol kibasszon vele.
Hová süllyedtünk... Még jó, hogy nincs Win a gépemen, mert különben most fájlonként törölném és minden egyes fálj törléséről mailt küldenék a support@ms.. címre...
Undorító tróger bagázs...
Én Gaimon (igen, lusta vagyok frissíteni :D ) próbáltam youtubes videókat linkelni MSN partnereknek, egyik sem kapott semmit...
Bár én se kaptam visszajelzést róla... :S
Összeesküvéselméletnek jó. Izé... Nem. Kéremszépen. Ha a default kereső a google az ie7-ben, akkor honnan az istenből veszed, hogy ez egy rivális-ellenes kampány?!

www.istartedsomething.com/20080510/windows-live-messenger-blocks-wwwyoutubecom/

Ejnye. Bulvárosodunk?
aztakurva... nem térek magamhoz. ez túl nagy öngól ahhoz, hogy igaz legyen. aki szerint az msn, mint kliens egy szar, az valszeg 5 éve nem használta, mert sajnos egyetlen pidgin típusú alternatíva sem képes minden funkciójának támogatására, és platformként sem gyenge (ld. offline üzenetek, stb.)
szóval nem vagyok egyszerű helyzetben, mert ez már nekem, a nemtúlmicrosoftgyűlölőnek is sok, váltani kéne.
gyerekek, random ötletel ezen megkerülésére: kicserélni a youtoube.com-ot valamelyik másik youtube domain címére, pl.
www.youtube.com/watch?v=BCwCBh0z3Hs helyett
www.youtube.jp/watch?v=BCwCBh0z3Hs

így is megy


persze,ha valakinek van egy tinyurl-é alakító pluginje (nekem van emesene nevű msn klienshez) az is megteszi
a héten ez a microsoft második brilliáns dobása amiről hallok. szépvolt :)
vicces dolog ez. a wikipedia szerint nem csak a tecsős linkeket szűrik.
en.wikipedia.org/wiki/MSN_Messenger#Filtering_controversy
PalotasB: Az IE7-ben a Microsoft Live a default kereső, nem a Google.
Hát ez szánalom...
A fentebb említett wikiből egy mondat:

For unknown reasons, on May 10th 2008 "Youtube.com", "Deviantart.com" and "Googlepages.com" URLs were blocked

A googlepages még beleképzelhető az összeesküvés-elméletbe. De nakéremszépen a Deviantart ugyan miért?

MSN off...
Nyilván a saját cuccaikkal azt csinálnak amit akarnak, de azért ez nagyon könnyen visszaüthet...
Erdekes, nekem a Trilliannal kuldott www.youtube.com uzenetem siman atment a Live Messengerre.
Sot, visszafele is mukodik, ugyhogy nemtom hol a gond :)
most már működik, de délután nem küldte át. de csak a youtube-os linkeket nem.
A blokkolást megszüntették, gondolom a nagy felháborodás miatt állították vissza.
Délután még a Trillian is blokkolta a youtube linkeket. Úgyhogy nem a kliensben van a szűrés, hanem szerver oldalon...
Ha Google lennek, en az IE-t tiltanam le, de nagyon du'van. Ne lehessen IE-ben Google oldalt megnyitni. Gmail, Reader, Docs, a kereso...
Na nem csak ezen a hiren felbuzdulva, ugy egyebkent is. Igaz, nem tudom, technikailag kivitelezheto-e a dolog.
ez mikortól van így? mert nekem már rég úgy van hogy néha megy néha nem de tisztán emlékszem amikor megkaptam egy youtube linket meg arra is amikor nem tudtam elküldeni de lehet akkor még nem vezették be
Egyáltalán kipróbálta valamelyikőtök?

Nekem simán megy most is....
Update (11/5/08): Not surprisingly YouTube links are working again.
@farkasg
olvass kommenteket... csak délutánfelé volt tiltás, kb este 9-kor megszűnt
Nem ujdonsag a microsoft-tol, hogy igy lepnek fel egy-egy rivalis szolgaltatas/technologia ellen.

Egy regebbi MSN kliens eleg szemet modon cenzurazta az mp3 file-ok kuldeset.
Persze elobb megvarta, mig a befejezodik az amugy is lassu attoltes, majd kozolte, hogy "a file nem biztonsagos, a windows blokkolja a file elereset".
Ha rakattintottal az [OK]-ra (nem volt mas gomb), egyszeruen torolte a file-t.
(Persze [OK] elott ki lehetett menteni a file-t, vagy ha szemfules voltal atnevezted atkuldes elott, stb)

Mondanom sem kell a wma file-okkal nem volt gondja.
A msn szolgáltatást annyira nem csípem. A windowsos gépeken a messenger az első, amit legyalulok telepítéskor.
@PalotasB: "Ha a default kereső a google az ie7-ben"

Ha nem az lenne akkor az szvsz minimum 2% plusz részesedést jelentene a piacon a FF-nek. Ezért van IE-ben is gugli (szvsz)

Ja és magáról az eseményről: felháborító, gusztustalan, nem találok rá szavakat, kb olyan, mintha az egész világ egy közép-ázsiai diktatúra lenne (legalábbis olyan szinten primitív).
googlepagest nekem is tiltja jó ideje az msn, href.hu nem izgatja, kicsomagolja ő szépen.
mocskos diktátor banda.
Gery, ugye nem az offline üzenetek a legerősebb érved az MSN protokoll mellett? ICQ kezdettől (túlzok) tudja.
az msn azért lett sikeres fiatalok körében, mert lehetett benne cyberszexelni. és itt most nem a puncinézés a lényeg, hanem az, h a közös, vagy ha úgy tetszik a közösségi élény úgy jött létre, h nem kellett mindent a központtal (aka. a szerverrel) megosztani, egyszerűen össze kapcsoltak a gépet és úgy is lehet zenét hallgatni, beszélgetni, filmet vagy puncit nézni. egy csetprogrammal is lehet közösen videozni, nem kell hozzá szerver. nekem erős a gyanúm, h a live és az apple tisztában van ezzel, ezért ők egy egy elosztott rendszert akarnak építeni, és szembemennek a totális centralizációval, amire a google törekszik. a google ajánlata ma is az, h töltsél fel mindent egy helyre, osszál meg mindent egy helyen, legyen minden a nép által, legyen minden igyen, mert minden forradalom (aka. marketing). és van egy csomó lenin (aka. blogger (aka. kisztitkár)). a google nem nyújt közösségi élményt. itt imrityinkó az egyetlen őszinte ember, ha jól elmékszem ő mondta el, h feltöltött valamit a youtube-ra, vagy egy másik szerverre, megnézték, sokan, vagy kevesen, mindegy, de ettől neki nem lessz (sic!) új barátja. egy faluból a világegyetemmel nehéz barátkozni. persze az lehet, h valaki feltölt valamit a netre, és megnézik azt, és ez lehet jó élmény, de ez nem közösségi élmény. nem a bulizásra, sokkal inkább a maszturbálásra hasonlít, ha már a cyberszexről esett szó. belefröcsögnek a népek a világba. ez az igazság. hazugság az, h a népek többsége tevékeny módon működik a neten, az alkotók többsége nem a saját, hanem mások alkotásait vagy gondolatait osztja meg. leginkább azt mondja, h első, meg helló, vagy feltölt egy filmet, h mondjon le, vagy leírja azt, amit már mások előtte leítak. ez a web nem hozott semmi forradalmit, csak a szemét került a felszínre. az internettől elfordulnak az emberek, pontosabban passzívan neteznek, mert inkább megnézik uri gellert, és akkor arról legalább másnap lehet beszélgetni. de arról, h egy lány jár egy mobillal a világban, h reklámozzon egy céget, ez senkit nem érdekel. a hülyék ragadnak csak billentyűzetet, h erről írjanak. én is hülye vagyok. az internet mai formájában nem hoz létre alkotó közösségeket. ilyen csoportok ha ki is alakulnak, hamar belterjessé válnak. egy csomó azonosan gondolkodó ember gyűlik össze. a webisztán is egy ilyen hely. egy timur és csapata. ahol divat azt mondani, h mikrofos, de nem divat gondolkodni. a többség vélhetően értelmes ember, a másik fele meg túl fiatal ahhoz h saját világképe legyen, valójában még gyerek. és így létrejövő a csoport közösségileg nagy nulla. együtt nem több, mint külön külön. nekem ez a véleményem. meg persze, h bejelentés nélkül egy napra kitiltani a youtube-ot az msn-ről persze faszság. de az előzőekhez képest ez nem lényeges dolog szerintem.
esküszöm írtam bekezdéseket. na mindegy.
elolvastam a kommenteket. meg lettem erősítve. nagyjából összefoglalva, egy óvodás szintű eszmecsere zajlik, h van a a mikrofos, amelyik valójában a jeti.

nem tudom láttátok-e már a firefoxban futó youtube mellett az új media centert. nem mondom, h hanyatt kell tőle vágódni, de azzal az egy emberrel értek egyet aki szerint finoman szólva is furcsa azt mondani, h az ms megoldásai ócskák. inkább a youtube tűnik ócskának. mert van ám új youtube is. biztos felfedeztétek. igaz h még csak béta. gondolom ezt már az új zürichi fejlesztőközpont alkotta hintalovazás közben. mert állítólag ettől nő a kreativitás. meg ha budit is bevilágítják, így a fosás és hugyozás is meg van osztva.

szóval csak azt akarom mondani, h a google-t a jelenlegi állapotában inkább ciki támogatni, a live-ot meg inkább ciki szidni. pár évvel ezelőtt lehet, h igazatok lett volna, de ma.
kutacs_: > esküszöm írtam bekezdéseket. na mindegy.

Persze, meg nagybetuket is, mi? ;)

Amugy a hsz elso felevel egyetertek - a guglit azzal lehet buktatni, ha decentralizaljuk (ujra) a szolgaltatasokat, es abbol a felhasznalo is lat valami elonyt a buzzwordokon kivul.

A jelen akcio pedig nem lehet, hogy egy marketing huzas volt, ahogy a bejegyzesben szereplo angol idezetbol is latszik?
A youtube-tól nyilván van jobb videómegosztó technikailag, pl. a Blip.tv vagy Viddler (a youtube-re csak 10 perces film tölthető fel pl.), de a youtube erőssége a sok felhasználó: ha rákeresek egy szám címére, akkor első két találat a youtube. Ha egy videót csak egy helyre akarok feltölteni, akkor a youtube-ra töltöm fel. Nem azért mert olyan jó, hanem mert mindenki azt nézi.

Windowsban csodálkozom, hogy engedik futni a Firefoxot, meg egyáltalán van olyan lehetőség, hogy ne IE legyen az alapértelmezett böngésző. Ha nem járna érte olyan sok bírság, akkor ezt meglépnék ne féljetek.
"Gondolom a twitteroszférában pillanatok alatt elterjedő hír láttán gondolhatták meg magukat."

ez ugye vmi belso poen? mert annak igaz h szar, komolyan gondolva viszont szanalmas
@kutacs_ A Google eleinte igyekezett jópofa maradni. Ezt ma is -merem állítani- megtartotta(nagyjából)... Szerintem te sem sajnálnád ha olyan munkahelyed lenne ami jól is fizet és jól is érzed magad.
A microsoftot meg csak a pénz érdekli... Tulajdonképpen rá vagyunk kényszerítve, mert minden progit arra írnak. Van ám linux is, ami (ha esetleg fagy, legalább *ingyen* teszi) átlagos dolgokra tökkkéletesen megfelel, csak meg kéne tanulni hogy nem minden klikkelgetésből áll (Open Office van olyan jó mint a M$ Office)
Nem akartam senkit megbántani, ez az én véleményem.
az lehetetlen h a Mikró tiltja a youtube linkeket mer én csomót MSN ezek és folyton passzolgatok ilyeneket és 1x sem tiltotta le és mind átment ahogy az MSN partnerem visszaszokta jelezni. De hát nekem 8. Nem nekem vannak ilyen bajaim. LOL :D:D:D:D