Mit adott nekünk az iPhone?

Már csak pár hét, és itt az új iPhone. Közben egyre több szó esik arról, hogy miben is hozhat változást az Apple kütyüjének új verziója. Egyesek szerint a nagy áttörés nem az új fícsrökben, és mégcsak nem is a 3G-támogatásban lesz, hanem az árban.

Mások szerint viszont az SDK és esetleg a még több natív Google-alkalmazás hozhatja el az új iPhone sikerét. Egy friss kutatás szerint az iPhone-nak köszönhető, hogy egyre több zsebkütyübe kerül bele az érintőképernyő. Úgyhogy bár az iPhone piaci részesedése egyelőre szerény, a piacra gyakorolt hatása annál nagyobb.

Az iPhone körüli hájp amúgy olyan sikeres, hogy az iphone-osok akár szolgáltatót is váltanak, sőt, akár többet is hajlandóak fizetni a mobilozásért, csak hogy használhassák az Apple telefonját. Az iPhone pörgeti a mobil-adatletöltéseket is.

Mindezek a fejlemények pedig azt mutatják, hogy a mobilnetben az áttörést nem a Nokia vagy a Motorola, hanem egy, a mobilpiacon ezidáig ismeretlen szereplő, az Apple idézi elő. Csak figyeljünk...
Címkék: filozomatika iphone
2008.05.20. 13:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hype... nem szeressem. Ami tény az iphone nagyon jó új dolgokat vezetett be, mind érintőkpernyő,mind usability terén. DE azért ne feledjük van neki jó pár hibája. A BT nem a legjobb az iTunes stb. A piacra gyakorolt hatást elismerem, de ez nagy mértékben köszönhető a hypeolásnak és a profi marketingnek.
"Érdekes, hogy a legtöbben egyből az iPhone-nal hozzák közeli kapcsolatba, pedig ha végiggondoljuk, akkor az F700 korábbi modell, így kizárható a "majmolás" esete."

A mobilport-ról idéztem. Azt hiszem az LG is előbb jött ki érintős modellel.
csak az nem multitouch
a mobilport azt felejti el h az erintokepernyo mit sem er erintokepernyore optimalizalt interfeszek nelkul. es ebben az apple nagyot alkotott.
amugy szerintem eleg egyertelmuen latszik, h a konkurensek nem tudnak jobbat kitalalni, inkabb ok is felugranak az iphone-vonatra:
news.zdnet.co.uk/communications/0,1000000085,39411117,00.htm
Hozza az igényt mobil netezésre.
Amikor két éve azért vettem jobbféle Nokiát, hogy tudjam követni a gmail fiókomat, még a saját emeletemen (IT) is hangyásnak néztek :)
Naggyon jó ez a scanlife cucc, simán összekötötték vele a hétköznapi dolgokat a nettel, lehet tényleg ez lesz a nagy ugrás ami a hétköznapi embert a mobilnetre felviszi.
Jól kitalálták!
ez a "vonalkod" erzekelos cucc jonak tunik:)

mekkora lenne má ha ilyen matricát kéne hordania minden embernek és iphonal beazonitanad az illetot monjduk iwiw-rol leszippantanád róla az infot...máris megkönnyitene az ismerkedest :DDD
Ez a japánoknál már réges-rég megy...
Gyerekek ez a vonalkódos cucc tőlünk keletebbre (értsd: Japán, DéKórea) már évek óta létezik. pontosan ugyanilyen kis fekete fehér kockákat kell pontosan így lefotóz/szkennelni, és így lehet mindenféle mobilos (mercsöndájz jellegű) tartalmakhoz jutni.
Az Applenak csak egy nagyon nagy baja van:

Drága!

Nekem minden vágyam egy MacPro esetleg egy iMac vagy valami, csakhát... Nem olyan világban élunk, ahol mindenkinek van egy milla a zsebében...
A Drágaság nem baj. A Merci sem feltétlenül azért drága, mert annyira sokba kerül az előállítás meg a befektetés, hanem mert a márkát, az életérzést fizeted meg.
Azért szerintem nem az iphone miatt terjed az érintőképernyő. Én már 5 éve mondogatom, hogy az érintőképernyőé a jövő. Elég volt csak megnézni a trendeket: egyre nagyobb kijelzőt akarnak egyre kisebb készülékekbe belerakni -> hát ne legyen a kütyükön gomb, viszont legyen beviltelre alkalmas a kijelző.

A multitouch valóban innováció. Meg a user interfész is nagyon jó, ebben az apple mindig is erős volt.

Ezt a vonalkódos dolgot meg már én is láttam több éve, pedig még sehol nem volt az iphone.
QR kód, nem vonalkód.
nem okoskodom, csak mondom.
és alig várom, hogy végre itthon is elterjedjen, cruelangelnek igaza van, japánban már óriásplakátokon is ilyenek vannak, az interaktivitás pedig mindent megér :)
Japán példa: A mekiben a hamburgerek csomagolásán van QR kód. A mobilom kamerája beolvassa, és lejön egy minisite tápérték-információkkal, pl. hány kalóriát eszek épp, stb.

Imrityinko: Ez a drágaság duma már unalmas. 1) Ha legális szoftverekkel rendezed be a PCd, akkor az sem olcsóbb. 2) A magyar ár kétszerese az amerikainak vagy a japánnak, és nem az Apple vagy az Euró miatt.
A vonalkod meg annak a telefonnal torteno feldolgozasa azert ne legyen mar az epol otlete. Evek ota vannak erre keszen kaphato _library-k_ (vagyis egyesek evekkel ezelott mar abban hittek, hogy nem egy-egy, hanem kifejezetten sok alkalmazas fogja majd hasznalni), hogy a konferenciakon 4-5 eve bemutatott demokrol ne is beszeljunk.

Az epol azt adta a vilagnak, es nem utolsosorban a konkurencianak, hogy jo marketinggel es hype gepezettel, no meg persze idozitessel elhitette a felhasznalokkal, hogy akarnak mobil internetezni, es akarnak mobilon alkalmazasokat futtatni. Avagy - amit en mar 7 eve mondok ;) : a telefon _nem_ telefonalasra valo. Maskepp: a mobil (mar reg) nem (csak/elsosorban) telefon.

Az erintokepernyotol sokaig odzkodtak a hagyomanyos gyatrok, lasd pl. Nokia (persze nem art megjegyezni, hogy ok pl. 2005-ben kihoztak az erintokepernyos internet tabletet, amirol mindenki tudta, hogy akkor is a kovetkezo generaios telefon szoftvert/ui-t tesztelik rajta, ha ezt tagadtak/tagadjak). En nem tudom, hogy miert, valoszinuleg nem akartak kockaztatni. Az uj szereplok mindig konnyebben kockaztatnak, gyakran nincs is mas eselyuk (las apple).

De azert becsapos is a dolog, mert nehany tizedszazalek felhasznalo lelkesedesebol nem lenne szabad a maradek tobb mint 99%-ra altalanositani. (Lasd meg Mac - csak azt hallani, hogy mennyire jo, a windows-rol meg szinte csak azt, hogy mennyire szar, aztan megis...)

Azt is erdemes megjegyezni, hogy a megvaltaskent vart SDK eleg gyengecske lehetosegeket ad csak a fejlesztok kezebe: nincs lehetoseg hatterben futo alkalmazasokat irni, nincs lehetoseg egyszerre tobb kulso alkalmazast futtatni. Pedig az igazi ertelmes mobilos szoftverekhez ezekre altalaban nagyreszt szukseg van. Enelkul nagyjabol zsebredugott webezos kutyu az egesz.
Engem nem ragadott magával az Iphone, szerintem sokat és jól költöttek reklámra (ha a korlátlan elérést is hozzáveszem, ami viszont tényleg jó ötlet, akkor marketingre) az almások.

Nekem egyszerre mutatták egy HTC Touchcsal (50k huf), és az iphone a kanyarban nem volt. A Touchcsal elcserélném még a saját ősöreg MDA-mat is, ha nem működne még mindig flottul, az iphone-nal nem.


"Az iPhone pörgeti a mobil-adatletöltéseket is."


??????
Kíváncsi vagyok hányan töltenek le edge sebeséggel bármit. A "mobil-adatletöltés"-hez minimum 3G kell, de inkább HSDPA, ezekről Ámerikában legfeljebb álmodnak. 2006 januári N70-em máig veri az almát "adatletöltésben" - is.