Jön a Gmail Homokozó Kiadás?

A Google-alkalmazottak idejük 20 százalékát úgynevezett homokozó-projektekkel tölthetik. Vagyis kedvükre szórakozhatnak, próbálgathatják szárnyaikat akár olyan területeken is, melyek nem tartoznak szorosan munkakörükhöz.

Nem kevesen ügyködnek persze a Gmaillel is ebben a 20 százaléknyi munkaidőben. Ha hinni lehet a pletykáknak, a Google meg is mutat majd pár ilyen belső, kísérleti Gmail-fejlesztést. Vagyis jön a Gmail Labs. Állítólag június ötödikétől frissül be.

Amúgy mindebből számomra az derül ki, hogy a Google szeretne valami nagyobbat változtatni a Gmailen, de nem mer igazán egyik irányba sem ellépni. Úgyhogy inkább tesztjelleggel fogja mutogatni majd a Gmail-felhasználóknak, hogy "ilyet is lehetne csinálni, mit szólnátok hozzá?"

Aztán nyilván a legnépszerűbb homokozó-ötletek bekerülnek majd hivatalosan is a Gmailbe. Miért jó a Google-nak, hogy bemutat egy sor ötletet, amit akár a konkurensek is lenyúlhatnak? Mert ezzel ismétcsak azt mutatnák a világ felé, hogy náluk van az innováció.

(Kicsit erre a témára rímel az a másik híresztelés, miszerint a Microsoft több projektjét is újraszervezi vagy leállítja. Elsősorban azokat, melyeknél nem látják garantáltnak az anyagi megtérülést. A nem folyamatos "fejlesztés-kiadás-fejlesztés-kiadás" ciklusokban gondolkodó IT-cégeknél az a nehézség, hogy meg kellene tudni mondani jóelőre, hogy mi lesz üzleti értelemben is sikeres és mi nem. Ezért egyszerűbb a weben például perpetual betákkal, sőt alfákkal dolgozni. Ha nem működik, nem megy, nem népszerű, le lehet lőni alfában vagy beta1-ben is egy projektet. Ha meg az előzetes aggodalmak ellenére véletlenül mégis sikeres lesz egy projekt, akkor lehet örömködni, hogy "ki gondolta volna, hogy ezzel a projekttel fogjuk meg az isten lábát?")
Címkék: google dev gmail pletyka
2008.05.30. 09:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(a frissül be és hasonló szófordulatoktól lassan agybajt kapok, de mindegy, ez az én bajom)

egyébként igen örülnék, ha a mindenféle kísérletezés előtt a google még kijavítaná a bugokat. pl a csv importálás egyáltalán nem működik, csak ha visszaváltok a régi kontaktos felületre.

érdekes módon pl a last.fm tud úgy fejleszteni, hogy a béta az béta, és nem szopatják vele az egész közösséget csak a vállalkozó kedvűeket.
Egy mappakezelést igazán belepattinthatnának....
Jó, jó vannak cimkék, de azért az nem ugyan az....
Adnék egy ötletet a fejlesztőknek: Örülnék, ha Opera alatt is működnének a fícsörök. Mert pl. a címkézés nem megy.
> de nem mer igazán egyik irányba sem ellépni

Es ez baj? Kicsit kritikus a megfogalmazas, pedig teljesen jo a hozzaallasuk - legalabbis a szakma nagy resze ma ezt tartja helyesnek. Felhasznaloi visszajelzesek nelkul nem igazan lehet szoftvert fejleszteni vagy tovabbfejleszteni. A sok remek otlet, mai jol mutat papiron, meg a hasonszoru geek haveroknak elmeselve, az lehet, hogy tok haszontalan vagy akar kontraproduktiv a valosagban. Es ez foleg akkor jelenthet gondot, ha van egy egyebkent jol es egyszeruen hasznalhato feluleted, amit mar onmagaban az is leronthat, ha olyan funkciokat pakolsz ra, amit nem fog (nem akar) hasznalni a juzer.

Lenyulni meg ugyis lenyulja az inda, ize bocs, a konkurencia, legfeljebb igy egy kicsit elobb. De azok se feltetlenul fognak kockaztatni, ha mar innovalni nem innovalnak maguktol, akkor nyilvan kivarjak legalabb a felhasznaloi reakciokat.

razzor, Dexter68: ahogy a hirbol is latszik, ezeket a fejleszteseket a tobbitol fuggetlenul, nem azok karara kovetik el. Raadasul reszben olyan programozok, akik nem is a gmail-en dolgoznak. Vagyis nincs osszefugges a jelenlegi hibak es az uj szolgaltatasok bevezetese kozott.
Én ajánlok egy új funkciót: Lehessen egy gombnyomással sima Gmailről átállnia Google Appsra. Na ez nagyon jól jönne. Most 10.000 levélnél ez egyébként elég körülményes.

Meg az is jó lenne, ha több fájlt is lehetne egyszerre csatolni (Ctrl+kijelölés), ne egyenként kelljen kiválasztani őket vagy pedig betömöríteni előtte.
Remélem nem azok csinálják, akik a GTalk Labst...
Sztem jó 5let.

Mégiscsak inkább a felhasználók doncsenek, mind ok, és akkor tuti lessz a siker. :D
Nagy eretnekség azt mondani, hogy csinálhatnak bármit, de tényleg bármit, érdekli a francot, míg működik az IMAP, és a webfelület közelébe sem kell nézni?
igazán szánhatna rá valaki a 20%-ból egy kicsit a GTalk kliensekre.
meg a GMail levelek szövegének indexelésére és keresésre, hogy ne csak a teljes szóra lehessen keresni.