Jön a Gmail Labs - a webmail mint nagy közös játszótér

Múltkor már írtunk róla, hogy a Gmail nagyobb változás előtt áll. A tízmillió felhasználóval rendelkező webmail szolgáltatás új verziója valójában nem is igazán új verzió. Arról van szó, hogy a Google-fejlesztők szabadidős Gmail-ötleteiket próbálgatják majd ki "élőben".

Pár óra múlva a Gmail Settings menüpontjánál fognak megjelenni a béta alkalmazások, melyeket bárki kipróbálhat, tesztelhet saját Gmail-fiókján. (Egyelőre csak a Google-fejlesztők által legyártott ötleteket lehet próbálgatni, de valószínűleg nem vagyunk túl idealisták, ha azt állítjuk, a jövőben valamikor nyilván külsős fejlesztők számára is nyitott lesz a terep.)

Milyen ötletekre kell gondolni? Az egyik állítólag "Take a Break" névre hallgat, és annyit tud, hogy kizárja a felhasználót 15 percre Gmail-fiókjából. Azoknak lesz hasznos ez a fícsör, akik emailfüggők (mint pl. én), és maguktól nehezen tudnának elszakadni levelezésüktől...

Azokat az ötleteket, melyeket a közösség, vagyis a Gmail-felhasználók a legjobbnak ítélnek, valószínűleg egy idő után bekerülnek a "hivatalos" Gmail alapeszköztárába is. Vagyis a Gmail a jövőben úgy fog fejlődni, ahogy a felhasználók szeretnék.

Olyan tulajdonságok kerülnek be a levelező felületére, melyeket a közösség érdekesnek tart. Ha eddig azt mondtuk, hogy a webmail piacon a Gmail diktál, akkor ezentúl valószínűleg azt kell mondanunk: innovációban és nyitottságban példaértékű szolgáltatássá fog válni ez a levelező.

Amúgy az egész projekt valahogy a Greasmonkey és Better Gmail-jellegű cuccok elől akarná elszívni a levegőt. Pontosabban a Google-nál a fejlesztők a klaviatúrájukra csaphattak, hogy ilyeneket mi is tudunk, sőt, jobbakat is. Miért ne tesztelnénk mi a júzerekkel együtt a fejlesztési ötleteinket. Aztán majd kiderül, hogy mi jön be nekik és mi nem...

Sok egyéb részlet, kép meg videó a Techcrunchon. Elvileg - magyar idő szerint - pénteken hajnali 3-kor indul útjára a Gmail Labs. Kezdetnek 13 fejlesztési ötletet lehet majd próbálgatni.
Címkék: google dev gmail
2008.06.06. 00:46. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

és most másodpercenként frissítgetem a gmailt, hogy végre 15 percre kizárhassam magam :D
a kedvencem, nagyon hasznos: "play Snake inside Gmail"
várom a pillanatot, amikor végre gmailen is futni fog a Doom, esetleg beépített NES emulátor lesz benne (igaz, firefoxhoz már van ilyen addon, szal minek. bár KÉT nintendo egy böngészőben... az lenne csak az igazán kemény)
> Amúgy az egész projekt valahogy a Greasmonkey és
> Better Gmail-jellegű cuccok elől akarná elszívni a levegőt.

Azert jo esetben nem csak errol van szo. A FF kiegeszitesek lenyegeben csak UI reszelgetesek, igazi uj funkciot nem tudnak hozzaadni a rendszerhez, amig a belsos fejlesztok igen.
meg aki a greasemonkeyt egyedül a better gmail miatt használja, az sikeres ember nem lehet.

megjegyzem, nekem még mindig nincs semmi (bár 3 előtt pár percig elérhetetlen volt a gmail)
Még most sincs semmi, úgyhogy úgy néz ki ez egész napos roll-out lesz :)
Akkor ezzel a projekttel most jó darabig "ráragasztják" a "beta" címkét a Gmail logóra...
Amúgy még mindig semmi :( ...
Na most már megjelent :)
Na jah...
Egyik hasznosabb mint a másik :)
Azért a random quotest kipróbálom.
Tényleg az volna érdekes, meg webkettes, ha külsős fejlesztők is kiakaszthatnák ide a cuccost. Ezesetben vélhetően sokkal erdekesebb dolgok születnének, mint ez a néhány.
Nem tudom elképzelni, hogy lehet valaki e-mail függő.
Én vagyok béna v. nem tudom mi de nem találom. Hol is kell lennie?
Settings-ben, de gondolom, csak angol alatt, vagy nem?

No, egyébként a quick links meg a superstars elég hasznosnak tűnik, a többi meg tényleg inkább "ma mihez is van kedvem, ha már azt csinálok, amit akarok, mert péntek van?" jellegű fejlesztésnek tűnik, mindenesetre hajrá Gmail :)
a hivatalos gmail blogból :

"Dave wrote Old Snakey, which lets you play an old school style computer game when you press "&". I'm just going to go out and say it: Old Snakey is probably a bad idea. But Dave wanted to do it, so Dave did it and anyone who uses Gmail can use it. And now you can help decide whether it's a good idea. That's the kind of thing that makes a project fun to work on."

nekem ez szimpatikus hozzáállásnak tűnik.

gmailblog.blogspot.com/2008/06/introducing-gmail-labs.html
aki nem találja, az próbálja így:
mail.google.com/mail/?labs=1

((így meg kikapcsolod:
mail.google.com/mail/?labs=0))
nekem nagyon bejön!
A kedvencek:
- különböző csillagok
- dátum és idő formátum
nekem a listarol egyedul a quick links tunt erdekesnek, de ugy latom, az se azt csinalja, amire szamitottam. azt hittem, vegignezi a leveleimet es kigyujti az osszes linket beloluk (ami kurvajo lenne), de nem, csak linkeket rakhatsz vele levelekre. v legalabbis egyelore ugy tunik.
Na, megvan, tényleg csak az angolban jön be. Nem is baj serintem használhatatlan...
hülyeség, igazi netfüggő akkor tizenöt percig ott ül a gép előtt, és frissítgeti az összes megnyitott oldalt, csak hogy gyorsabban teljen az idő, míg újra beléphet a postaládájába... ez nem távol tart, méginkább függővé tesz
A Settings alatt van a legvégén a Labs fül.

De nem túl hasznosak ezek az új dolgok. Sőt semmi értelmük :) Kígyós játék? ezt nem is értem.

Adok én nekik fejlesztési ötleteket ha csak ez a baj:

1. Gombnyomással lehessen felfejleszteni a sima Gmail fikókot egy saját domainos Apps fiókra
2. Minden elküldött levél legyen alapból titkosított, már ha a fogadó fél támogatja (kapásból gmailen belül titkosítva lehetne küldeni)
3. Egyszerre több fájlt is lehessen csatolni ugyanabból a fájldialógusból.
4. Kezeljék az OpenOffice formátumait
5. Több aláírásod is lehessen, mint email címhez külön-külön
mellesleg csalódtam a "Take a break!" funkcióban, egy refresh után már vissza is rak :(
"Vagyis a Gmail a jövőben úgy fog fejlődni, ahogy a felhasználók szeretnék."

eddig is úgy fejlődött :P

Charybdis 2008.06.06. 12:05:52
ezt a linket neked találták ki:
services.google.com/inquiry/gmail_suggest/

a Labs-témához itt tudtok hozzászólni (angolul):
groups.google.com/group/gmail-labs?hl=en&lnk=

Nekem az hiányzik, hogy a címkétlen leveleket egy gombnyomással kiválaszthassam.
hát eléggé gyér a felhozatal. a legtöbb teljesen szükségtelen. én az egérgesztusokat raktam föl, meg amelyik elrejti a chatben a partnerek statusát. a többi értelmetlen. pl. az, hogy az aláírást a idézés elé teszi a válaszban, az mire jó? ha már válaszolok, az illető talán tudja, hogy ki vagyok.