Feedből eBookot? Avagy: olvasd a Webisztánt PDF-ben

Előre bocsátom, hogy egy bizarr, az értelmesség határát súroló szolgáltatásról lesz szó. Gyengébb idegzetűek takarják ki a kijelzőjükön ezt a postot.

A szolgáltatás neve FeedBooks. Annyit tud, hogy ha megetetünk vele egy feedet, s az utolsó postokra ráhúz egy sablont és kimenti nekünk .pdf-ben. Elsősorban azok számára jelenthet ez a szolgáltatás könnyebbséget, akik olyan kütyüt használnak, mely csak pdf formátumó doksik olvasására alkalmas, és nincs benne netkapcsolat, feedolvasó... Illetve azoknak is ajánlatos, akik továbbra is a papír erejében hisznek, és legszívesebben a Széchényi Könyvtár olvasótermében mazsolázgatnák papírszagú vaskos kötetekben a Twittert vagy az Indexet.

(Aki a Webisztán mai pillanatkönyvére kíváncsi, töltse le pdf-ben. Azt mondanom sem kell, hogy a postokba ágyazott videókkal, meg a magyar karakterekkel nem nagyon tud mit kezdeni a szolgáltatás.)
Címkék: feed ebook
2008.06.17. 15:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aki Amazon Kindlet meg hasonlókat használ, annak nagyon jó.
AvantGo remlik valakinek?

Esetleg open source valtozata a plucker? (www.plkr.org/)

A 90-es evek vege, meg az elso dotkom era nagyjabol egybeesett a PDA-k felemelkedesevel es tundoklesevel, akkortajt sokan gondoltak ugy, hogy a napilapokat majd reggelente, mikozben fo a kave, ratoltjuk a PDA-nkra (ma ezt iPhone-nak hivnank valoszinuleg), es a metron olvasgatjuk...

Volt aztan olyan valtozat is, meg joval az RSS-ek mai elterjedtsege elott, hogy reggelente a gepunk felkel fel oraval elottunk, es a kulonbozo napilapokbol osszevalogatja a szamunkra erdekes cikkeket, majd kinyomtatja oket sajat szemelyes napilapot krealva...

(Mi meg naponta ebredhetunk egy p2-es ventillatorzajara es a korabeli tintasugarasok zugasara, de ez mas kerdes...)

Szoval a vonulat nem uj, talan ma mar tenyleg eljutott a mobilnet oda, hogy nem annyira lenyeges..

Tovabbi adalekok meg ennek a sztorinak az evoluciojabol: www.slate.com/id/85223/ (Build your own Slate, 2007-present) www.slate.com/id/111843/ (101 ways to read Slate, 2001), www.slate.com/id/2143868/slideshow/2144079/fs/0//entry/2144071/ (Slate on paper, 10 years anniversary slideshow)
Igazából jópofa, és tetszik, de nem igazán tudom elképzelni, hogy mire tudom használni.
Volt egy időszak, amikor én is amennyire lehet, utánajártam a dolognak. A lényeg, hogy _nagyon _sokan hasznosnak tartják, pl. a Guardian G24 szolgáltatása is tudtommal jól ketyeg. Többen, mint gondolnánk, jobban szeretnek utazás közben, és nem gép előtt olvasni.
hát - már elnézést a profán felvetésért - én mint vécére wifi híján papíralapú doksikkal járó egyed, kifejezetten hasznosnak érzem ezt a cuccot.
és LaTeX-et használ, így aztán nagyon igényes tipográfiájú a pdf.
Aadaam: Jaja, akkor a push varazsigevel lehetett igen konnyen VC-t szerezni (ma meg a social networkkel ;) ). Szerintem nem volt rossz otlet, mert a mechanikus tevekenysegek automatizalasa altalaban jo dolog. A mobil internet meg meg egy darabig lassu lesz es draga, lenne letjogosultsaga annak, hogy az otthoni gyors wlan-on lehuzza neked valami a cuccot, felnyomja a telora vagy pda-ra (esetleg kozben testre szabja, atmeretezze a kepeket, stb), hogy utkozben kenyelmesen el tudd olvasni.

amondo: webisztannal probaltad? "Charset error, could not transform this content" :) A tartalomjegyzekig meg jo volt. (Persze az is lehet, hogy a blog.hu-n van szarul beallitva az encoding.)
A bemutatott szolgáltatás hasznosságáról azért lehetne elmélkedni. Mert vegyünk pl. egy vállalati blogot, amely anyagából a cég - mondjuk egy rendezvényre - szórólap jelleggel osztogatható hírlevelet készít(het). Könnyen és gyorsan. Esetleg látványosabban is, mint a fenti webhely - ld. feedjournal.com (www.feedjournal.com/basicpapers/Webisztán.pdf.)
Azonban a FeedBooks másik szolgáltatása mintha kissé elsikkadt volna: ingyenes e-könyvek érhetők el rajta, ill. ezek felkinálására is lehetőséget ad - ld. a fejléc nagyítós ikonját (discover)...