A Google visszaköt a tévére

A nyaralás utáni első olyan hír, mely valóban érdekesnek tűnik, a Google Media Server megjelenése. A Windowsra fejlesztett modul csak a Google Desktoppal együtt használható. Úgyhogy akik utóbbi szoftvert teljesítménytakarékossági okokból már régen uninstallálták gépükről, azok kattintsanak tovább.

A Media Server lehetővé teszi, hogy a pécénken tárolt médiafájlokat más eszközre, például televízióra vagy PSP-re streameljük. Itt az irodában nem tudom kipróbálni, de nyilván köztetek már van olyan, aki az elmúlt napokban kipróbálta, hogyan működik a Google Media Server.

Szóval aki rápróbált, gyömöszölje kommentbe tapasztalatait... Köszi.

Láthatóan a Google komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a netezőket rábírja az online fellelhető videók fogyasztására. A YouTube HD megjelenése is ennek előszele.

És akkor még nem beszéltünk a kifejezetten a webre gyártott műsorokról. Igen, képzeljük csak el, hogy az a web, mely eddig jobbára a tévés és mozis tartalmakra építette multimédia-kínálatát, egyszercsak primer tartalomforrássá lépne elő. Ha mondjuk előbb lehetne végignézni a YouTube-on egy mozifilmet, mint ahogy a tékákba vagy a mozikba kerülne. Vagy az esti híradót akkor látnánk a weben, amikor elkészül. És nem akkor, amikor a híradó hivatalos tévés műsorkezdése van.

A web akkor lesz nagykorú, ha az eredeti, primer tartalmak egyre nagyobb számban jelennek meg. És a net immár nem csak egy nagy digitális archívum lesz, hanem egy élő, önálló, eredeti végtelenített tévéműsor.

Címkék: média google szerver
2008.06.30. 14:58. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha jól tudom a VLC tudja ugyanezt már jó ideje. Mi benne az innováció?
TVersity is tudja, nem is akármilyen minőségben, pl HD-ban, ha az embernek van hozzá megfelelő kütyüje.
Sőt a Tversityhez még egy csomó mellékszolgáltatás is jár.
Je és ugyanúgy ingyenes.
No akkor fosnák össze magukat a szolgáltatók és nem tudnák a nagy forgalmat a warez-re fogni... szóval ehhez némi hálózatfejlesztés is kell, hogy társuljon, ha on-demand HD tartalmakat akarnak pörgetni ráadásul egy háztartásban ma már az sem ritka, ha minden személynek külön PC-je van és mást akar nézni.
sőt, a vlchez valaki tákolt remote channel changer appt, tunerkártyákhoz :D

egyébként az egyik legjobb, hanem a legjobb dolog a vlc ilyenre...
"Vagy az esti híradót akkor látnánk a weben, amikor elkészül. És nem akkor, amikor a híradó hivatalos tévés műsorkezdése van."

Kis kulisszatitok: ez a kettő általában egybeesik. :) Pontosabban amikor elkezdődik a híradó, még vágják az utolsó riportokat.
"Vagy az esti híradót akkor látnánk a weben, amikor elkészül."

A híradók általában élőben mennek, tehát akkor ígyis-úgyis akkor látnánk, mikor "elkészul". :D
Merre van ez a YouTube HD?

A www.youtube.com oldalon nem látok ilyesmit, és régóta dühít az a pocsék minőség, amire átkódolják az anyagot (nem elég, hogy ma már a vimeóhoz és hasonlókhoz viszonyítva még mindig nevetséges bélyeg nagyságúra - ugyanez igaz a Google Video szolgáltatásra, bár ott az elrendezés régóta sejteti, hogy érik a HD-re váltás), ráadásul lemaradtam a 10 perces limit kiütéséről is, nem kapkodtam el a director bejelölést, ki gondolta volna, hogy egyszer meghúzzák a vonalat, és megszívják, akik későn váltanak, de hosszú anyagot raknának fel. Bocs a hosszú rantért.

A www.youtubehd.com meg inkább domainüzér oldalnak tűnik.

Nekem is a fent vázolt tűnik az egyetlen reál jövőképnek, de valóban még kicsit odébb van a tévék és a video warez (értem ez alatt, hogy tévét ma úgy tűnik, leginkább a sorozatok miatt néznek az emberek, sőt a türelmetlenebbek és más időbeosztásúak inkább letöltik a sorozatokat) hanyatlása, ha mindenki ezerrel tolja a HD videót nonstop, ahhoz pedig még sokat kell fejleszteni a neten (és nem méretkorlátos netet árulni, meg szerződést bontani azzal, aki átlépi a T-Online / UPC stb. HD tartalmak miatt egyre szűkösebbé váló, megrekedt limitjét), és nagyon gyökeres változások kellenek ahhoz, hogy ne a többnyire félkalóz, TV-ből felvett tartalom legyen domináns a neten, hanem a minőségi amatőr és igazán nagy mennyiségű direkt netre készült profi anyag (amit a reklámnak, vagy az igazán alacsony, wareztől már eltérítő előfizetési díjnak el is kell tartania).

Ez utóbbi kérdésekben még egyáltalán nem látszik az alagút vége, szerintem káosz van, még ki tudja hány évig.
a hd forrás gyakorlatilag 0. youtube meg nem tud hdbe tolni a forrás minősége miatt. majd odabaszik a hdnek ha letöltés után kell fizetni a netet