BoingBoing vs Gawker: a bloggereltüntetési percbalhé

A neves, főként szexuális témákban aktív, amúgy a Gawker szexblogjába is írogató Violet Blue összes korábban írt postját törölték a BoingBoingról. Az egészből akkor lett ügy, amikor a Gawker két postban is megemlékezett a történtekről. Úgyhogy most a legtöbb díjat nyert, s egyben az egyik legnépszerűbb blognak, vagyis a BoingBoingnak kell magyarázatot adnia arra, hogy miért gyomlálták ki a blogger postjait utólag. (Bár az sem biztos, hogy kigyomlálták, csak egyszerűen elkavarodtak valahogy az url-ek. Mindegy, attól még lehet oda-vissza anyázni, blogközileg.)

Szándékosan törölni valakinek a régebbi munkáit

nem

szép

dolog. 

Erről jut eszembe, a web tele van halott linkekkel. Egyszerűen azért, mert a hivatkozott weboldalak jelentős része az idő múlásával az enyészeté lesz. Nem hosztolják már az oldalt, esetleg megváltozott a domain, lekerült a tartalom a szájtról. A web a jelen műfaja. Megy egy picit a közelmúltté. De semmiképp sem az örökkévalóságé. Mint ahogy a blogközi botrányok sem.

Címkék: blogok gawker bulvár bloggerek
2008.07.01. 21:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsit továbbgondolhattad volna ezt azzal a másik közhellyel, hogy a webkorszakban semmi nem vész el (pornósztárokkal kapcs. írt erről twá is).
Megszületett a magyarázat, szándékosan gyomlálták ki (már nagyon régen), nem technikai hiba volt: tiny.pl/k656

Valóban nagyon meglepő lépés volt, főleg tőlük, amit ők is elismernek: "We do understand the confusion this caused for some, especially since we fight hard for openness and transparency."

Ajánlják az www.archive.org -ot, és valószínűleg a poszt több száz kommentje között akad link is egy gyűjteményre (mármint, ha ennyire fontosak Violet posztjai, valaki csak összeszedte őket gyorsan, amíg forró a téma).

Erről jut eszembe, ha már TWÁ szóba került, az egyik posztjában említett Geocities és extra.hu oldalaihoz vagy azok archívumaihoz (amennyiben törölte őket) nincs valakinek linkje Indexes házon belül?

Hasonlóképp régóta nyomozok titokzatos kollégátok, Jake Smiles 1 Link című könyve után, sajnos sikertelenül. Ugye amikor a verseny volt, ingyen kint figyelt a konkurens oldalon az e-könyv, de csak utólag olvastam róla, amikorra leszedték, és kiadták nyomtatott formában. Sajnos régóta nem kapható, és úgy vagyok vele, hogy ha ingyen volt, akkor inkább nem fizetnék érte, valaki csak lementette vagy archiválta. :)

Bocs a kicsit off segélykérésekért, de a "web a jelen műfaja" vs. "semmi nem vész" témához enyhén kapcsolódik.
Jake Smiles 1 Link c. könyve nemrég még volt az Astorián a Könyvudvarban, olyan 200 forintos áron.
Razzor: Kösz, annyiért meg is venném, csak hát 300 kilométer. :(