A MyVIP is gmailes levelezőt indított

Holman Endre az iWiW megszorongatása után most a hazai webmail piacon próbálkozik. A MyVIP-felhasználóknak szétküldött spam szerint elindult a Postafiók.hu, mely annyival tud többet, mint a többi hazai webmail-szolgáltató, hogy extrém nagy, 7 gigabájtos tárhelyet biztosítanak a felhasználóknak. Na de várjunk csak. Lefejlesztettek egy önálló webmail-szolgáltatást?

Nem, dehogy. A guglis modellt tették magukévá, akárcsak nemrégiben a Mailbox.hu. Vagyis a Postafiok.hu nem más, mint egy, a Google motorját használó Gmail-klón. Íme:

A MyVIP-nél tehát úgy gondolták, hogy nem fognak ők itt fejlesztgetni saját levelezőt, hanem inkább lízingelik a Gmail motorját a Google-tól. Mi ebben a buli? Hát például az, hogy képesek egy jól működő, nagy tárhelyet biztosító webmailszolgáltatást kínálni saját felhasználóiknak (a myvipeseknek).

Azt nem tudom, hogy a Mailbox.hu-nak mennyire jött be ez a Google-modell (az Alexa szerint semennyire). A MyVIP ereje viszont sokkal jelentősebb, így az sem elképzelhetetlen, hogy egyszer a Postafiok.hu-nak is értékelhető nagyságú lesz a júzerbázisa.

Címkék: gmail magyar
2008.07.09. 14:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

En sem ertem, hogy ez mire jo, de mennyivel jobb (es okosabb) lekoppintani a gmail UI-t es azt arulni mint forradalmi megoldast? ;)

Meg sajnos ez a bejegyzes semmikepp nem hangzik tul jol leven hogy tudhato, hogy indakozeli vagy.
Én azt nem értem, hogy ha már lízingelik meg minden, akkor miért nem csinálnak hozzá saját designt? Vagy nem lehet, tiltja a szerződés vagy hasonlók?
@atleta leven koztudott h indakozeli vagyok, meg te is kepes vagy megitelni h igazam van-e vagy sem. mi nem arulunk semmit amugy.
Sajnos nem hiszem, hogy lehet versenyezni a "nagyokkal". A Google-nél nagyságrendekkel kevesebből kijön egy felhasználó webmail ellátása, óriási a szerverpark, stb.

Ezzel nem lehet versenyezni. Pénzt lehet kidobálni az ablakon, hogy valaki fizessen havonta 20-30 szervert, de úgyse jön vissza reklámból az a pénz.
szerintem ez szánalmas, eleve már a myvip is undorító, hogy bonyolult, ronda, és nem látok semmit az oldalból a sok kib.szott reklám miatt... ezügyben kéne példát venniük a google-tól, nempedig lopni a cuccaikat
én csak azt nem értem, hogy mennyivel jobb egy @postafiok.hu-ra végződő mélcím, mint egy @gmail.com-ra?
Én azt nem tudom felfogni, hogy Magyarországon, 2008-ban miért kezdtek "gombamód" szaporodni az új e-mail szolgáltatók. Hol fognak ezek nyereséget produkálni? Hol fognak ezek fogást találni a nagy hazai és a nemzetközi szolgáltatókon?
(3Gb-6Gb-madnem(lol) 7Gb micsoda versenyelőny...)
Mintha akkora újdonság lenne az email-ezés (2008-ban), mindenki ki akarja venni a "hype"-ból a részét...
az elején hh írása egy kicsit savanyú-a-szőlő hangulatú volt, ami érthető, mert tényleg elég sokat szaroznak az indával, és lehet, hogy ezzel a húzással a myvip jelentős részesedést szerez a hazai webmail piacon. de a végén rátapintott a lényegre: ami működik, bevált, fasza, azt nem szégyen bérelni. a célcsoportuk (az egész myvipnek úgy en bloc) a "nemannyiraokos" netezők, akiknek igenis számít, hogy a mail domainjük .hu-ra végződjön. volt olyan ismerősöm, aki nem értette, hogyan végződhet a címem .com-ra, ezért nem is nagyon külött oda semmit. az ilyen emberek számára nagyon praktikus a postafiok.hu domain.
@alexboy, ez miért lopás? Te is csinálhatsz ugyanilyen gmail klónt a saját domain nevedhez. Ingyen is, vagy fizethetsz is érte.
www.google.com/a/help/intl/hu/index.html

Egyébként ez a postafiok.hu nem engedélyezi a Docs-ot, és a Calendar-t, ellentétben a mailbox.hu-val. Ki tudja, miért.
jepp. nekem a mailbox kommunikációja ezzel az, hogy nem tudnak levelezőrendszert csinálni, fenntartani. nem látom értelmét sem az oda regisztrálásnak sem a létező cím megtartásának. Szerintem gáz, hogy gmail felületre oda van qrva asarokba egy másik logó.
én egy másik magyar levelezőrendszert használok, ha az is meglépne egy hasonlót, biztos, hogy elpártolnék tőle.
Van hatvan póstafiókom, amiről tudok...

Nem kell nekem mégtobb. :D

Ebből a hatvanbol is ha használok 4-et. :D
A postafiok.hu nem klon, ezt fontos tisztazni. Nem masoltak le semmit, egyszeruen eltek egy technologiai megoldassal.

A bevetel pedig abbol van - hasonloan a mailbox.hu-hoz - hogy a regisztracio, a direktmarketingre hasznalhato cimek naluk vannak. Ha klon, akkor max mailbox.hu klon, de nem gmail.
Alexa ügyben jó nagy tévedés van. Véletlenül tudom, hogy 3x annyi a felhasználó a Mailbox.hu-n, mint a GMail motorra állás előtt.

Gombamód szaporodni? A Postafiók.hu esetében igazad van. De a Mailbox.hu-nál nem, mert az nem mai gyerek, 2000 óta szolgáltat ingyenes email címet.
Higgadt:
"nekem a mailbox kommunikációja ezzel az, hogy nem tudnak levelezőrendszert csinálni, fenntartani."

Két dolog csinálni, és fenntartani. A Mailbox szoftvere mindig is megverte az összes hazai szolgáltatóét, erről van egy csomó hivatalos értékelés, nem PR vásárlású cikk, meg hasonló. Véletlenül :) ezt is tudom.

Fenntartani? Persze, egy nagy tartalomszolgáltatóval a háttérben könnyű lenyelni a veszteséget. Mert ne nagyon gondolja senki, hogy többszázezer postafiókot üzemeltetni önállóan az nyereséges tevékenység. Számold ki, csak a vas mennyi, ami ehhez kell: terheléselosztók, tűzfalak, web- és alkalmazásszerverek, adatbázisszerverek, háttértárak, mindezekhez hosting, mérnökök a 7/24 órás üzemeltetéshez, stb.
indatémában, azon kívül, hogy indulhatna a rettenetes brandnevek kategóriában, én sem értettem soha, mi is a lényeg. Mi a ráknak kell gmail fejlesztősdit játszani?... És minek? És kinek?...

Kíváncsian várom, mikor lesz a blog emailcíme webisztan@indamail.hu.

Vagy ennyire mazochisták már azért ti sem vagytok? :)
komolyabb fejlesztesek vannak folyamatban az indamaillel kapcsolatban (is). szerintem erdemes lesz odafigyelni erre a webmail szolgaltatasra. egyaltalan nem tervezzuk h raulunk a baberjainkra.
Nappali őrség:

Miben verte meg a többit? Ez valami performancia mérés vagy felhasználói tapasztalat?

Fenntartás gondolom csak úgy megy, hogy valaki kifizeti ezeket a költségeket vagy maga a cucc kitermeli mondjuk a ráaggatott hirdetésekből, meg a user adatbázis értékéből. De gondolom a gmailesítéssel ( ó be szép:) ) elveszik a reklám elhelyezési lehetőség, így az veszik. Hogy a user adatbázis kinek hoz hasznot ez esetben, arra tippem sincs.
Ami nekem még érdekes kérdés, hogy a gmailesítéssel elveszik minden egyedi érték, nem különbözöl a gmail-től, meg a többi gmail engine-t használótól. Miért nő a userszám 3x-osára? Nem fér a fejembe, hogy új user miért nyit pl. mailbox postafiókot, gmail.com helyett.
Itt egy cikk: www.sg.hu/cikkek/25449/a_mailbox_a_korridortol_az_rtl_klub_online_hoz_igazolt

Ebben pár dolog meg van említve, de pontosan az, amit kerestem, nem. Keress egy kicsit a Google-val, kulcsszavak: Chip Tipp, PC Magazin teszt, email teszt, hasonlók. Most nincs kedvem keresgélni. Na ezekben mindig a Mailbox.hu volt az első, messze megverve a már akkor is óriásnak számító Freemail-t de másokat is.

GMail motor, egyáltalán más motor egy brand-ben: nos, korábban is az volt a szokás, hogy testreszabhatóan ugyan, de egy motor szolgált több rendszerben is. Hogy mást ne mondjak, Mailbox motor hajtotta az RTL mail rendszerét, a Teveklub-ot, az Egont. A reklámot egyébként be lehet tenni a GMail motor belsejébe is, csak tudni kell, hogyan. ;)
Ha valaki lusta elolvasni az egész cikket, ez a része a fontos:
"Az Edumailhez felhasznált Mailbox technológia a Chip Magazin tesztje alapján egy éve őrzi vezető helyet a freemail rendszerek minőségi versenyében."
hh: > leven koztudott h indakozeli vagyok, meg te is
> kepes vagy megitelni h igazam van-e vagy sem.

Hat ez nekem magas :), biztos bennem van a hiba. En kepes vagyok megitelni, hogy egyetertek veled, vagy sem. Meg is tettem. Az allitasom az volt, hogy te valoszinuleg nem tudod objektiven felmerni a dolgot. Fel is vetettem, hogy van racionalis erv amellett, hogy igy dontottek, arra pont nem akartal reagalni. Ami persze nem baj, csak rosszul mutat a becsmerles mellett.

> mi nem arulunk semmit amugy.

:) Nepjoleti intezmeny tetszik lenni? Termeszetesen aruljatok a hirdetesi feluleteiteket, amihez felhasznaloi bazis kell, ezert a felhasznalok fele reklamozzatok a szolgaltatast (lasd index kezdooldal). De a felreertesek elkerulese vegett nincs ezzel semmi baj.
nnnnnnnnnnadee az INDAMAIL ! azam teljesen mas :D

jah, mar elottem irtak.
"célcsoportuk (az egész myvipnek úgy en bloc) a "nemannyiraokos" netezők"


:-))) 1.5 millio felhasznalo. azaz kb mindenki.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy fog ki nézni ez az oldal
nagyon jó! Kíváncsi vagyok rá