Csöndben lőtte el a Microsoft az "atomtöltetet"

A Live Mesh a Microsoft talán utolsó nagy elkeseredett próbálkozása a weben arra, hogy valahogy beközelítse a Google-t. A hírek szerint a platformközi adatszinkronizálást lehetővé tevő szolgáltatás csöndben kilépett publikus béta korszakába, és immár elérhető az összes amerikai felhasználó számára.

És mi lesz a többiekkel? Például az európaiakkal? Akik nem tudnak várni, azoknak nincs más dolguk, mint a Windowsuk "Regional and Language Options" menüpontjában átállítani a magyart US/EN-re, és máris beléphetnek a Live Meshbe.

A szolgáltatás azoknak hasznos elsősorban, akik több eszközt is használnak egyszerre. A fájlok és mappák egyszerű szinkronizálása elméletben segít a felhasználónak abban, hogy a laptopjáról éppúgy elére bármilyen adatát, mint a munkahelyi számítógépéről vagy okostelefonjáról. Ami azonban igazán érdekessé teszi a szolgáltatást, hogy a Mesh nem csupán adatszinkronizáló szoftverként, hanem önálló platformként viselkedik. Vagyis sokkal összetettebb "eszközközi" feladatok elvégzésére is képes.

Én még nem próbáltam, de most megkísérlem előbányászni valahonnan a Live ID-met. Addig leírhatná a tapasztalatait, aki már járt bent a Meshben.

Címkék: microsoft mesh
2008.07.16. 18:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.joelonsoftware.com/items/2008/05/01.html

Joel Spolsky igen velős véleménye a Live Mash-ről és az Architectural Astronautokról. Ajánlott olvasmány :D
Őőő meg sem merem kérdezni, Linuxra van ilyen? Mármint Linux és Windows közti szinkronizálásra.
Lehet hogy tudatlan vagyok, de ez miért lenne próbálkozás a Google befogására? Googlenak főleg a keresési reklámokból van bevétele, ennek a szolgáltatásnak meg nem sok köze van ehhez.
Már nem először találkozom ezzel a a-micro$oft-a-nyomába-sem-érhet-a-mi-egyetlen-és-legnagyobb-istenünknek-kinek-neve-Google-akinek-amúgy-mindenki-legfeljebb-csak-a-nyomába-érhet-még-ha-egyetlen-és-legnagyobb-istenünknek-a-Googlenek-nincs-is-releváns-terméke attitűddel.

"[T]alán utolsó nagy elkeseredett próbálkozása a weben arra [...]"
Ez egy olyan gyönyörűen megfogalmazott mondat. Szily kollégát juttatja eszembe... Elmegyek vhova és kisírom magam :,( :-D
Hát...
Tuti hasznos fájlokat szinkronizálni, de nekem speciel nincs rá szukségem. :D

Ha kell majd késobb egy fájl, akkor felrakom webszerverre, és majd ott letoltomtom újra.

Operának az Opera Link szolgáltatását szoktam csak használni, ami lényegében ugyan ez, csak annyi, hogy nem fájlokat, hanem konyvjelzoket szinkronizál.
Nekem az hasznosabb. :D
Én pedig használom boldogan a Dropbox-ot magyarként. :)

www.getdropbox.com/
wyctim

Ez nagyon jól hangzik! Jó volt a bemutató videó is .. tele apró poénnal :-)

thx

sc.
wyctim: jaja, csak már másfél hónapja nem kaptam tőlük beta izét. :(
A címlap tetszetős volt, de aztán a 25 oldalas kényelmetlen, béna regisztrációs folyamat, közben oldalak között lépkedés ide-oda, majdnem elvette a kedvem ebben a mai kényelmes, felhasználókra szabott világban. Elképzelhetetlen méretű bürokratikus vízfejűség uralkodhat a microsoftnál hogy egy ilyen UI-t voltak képesek összehozni, vetekszik a magyar önkormányzati irodákkal egy form kitöltése, talán csak annyiból könnyebb hogy nem kell 3 pecséttel a postára rohangálni és sorban állni két órákat bélyegért.
Spolsky papa tenyleg eleg jol koruljart a a dolgot most is, ahogy a mesh alapjaul szolgalo groovy idejeben is. A groovyrol nem hallott senki? Na hat ez az :) En akkor azt hittem, hogy az hu de nagy dolog lesz, de ez csak azert van, mert pont egy hasonlo eu projekten dolgoztam :).

Amugy maga az otlet, hogy minden egy varazsutesre magatol es okosan lassa ugyanazt az adatot, de azert ahol meg nem jo, ott meg nem, az egy nagyon lelkesito otlet. De ez is benne van a Lexandro2000 altal ajanlott Spolsky cikkben.
wyctim

mondjuk az első lelkesedés után azért nem lenne baj, ha valamit elárulnának a honlapo/blogon.

Mert azt látom, hogy mindenki kul csávó, de már azt sem mondják meg, hogy milyen kliensek léteznek, mennyi hely áll rendelkezésre, ki/hogyan férhet hozzá az adataimhoz - gondolok itt az isten-google-ra, aki állítólag nem mutatja meg másnak, csak ő olvassa el minden levelemet. Meg csinál belőle statisztikát. Meg adja oda bárkinek, aki befenyeget ... tiszta paranoia ez az itnernet ... (mondjuk még mindig jobb mint a Microsoft .. vagy az index.hu )

sc.
Tehát ez egy MobileMe winre? Mitől "platformközi"? Nem sok infot lehet megtudni...
@semmicico: az adatbiztonságban nem tudok segíteni, azt tudom, hogy biztonságos vonalon mennek fel a fájlok, az Amazon S3-at használja egyébként tárhelynek.

Jelenleg 2 gigát kapsz ingyen (a korai bétában 5 volt, szerencsére megkaptam :)). Kliens ügyben jelenleg elég jól állnak, van működő Mac és Windows kliens, hamarosan lesz Linux-os is, a fórumon azt írták, hogy már csak a GUI van hátra.

A stabilitás elég jó, bár a kliensnek vannak még kissebb gyerekbetegségei, de hamarosan ezek is meg lesznek oldva.
@SeSam: a Meshnek Mac-es kliense is van. Gondolom ettől platformközi. :)
SeSam: attol is az, hogy mobil+desktop OS-ek kozt syncelget.
Akkor ez most egy online tárhely, de a klienssel ovlasni tudom a MS Word doc-ot mondjuk (extrém példa) PSP-n?
A Windowsnak (és a többi oprendszernek is csak más néven) van egy olyan funkciója, hogy táska. A fentebb leírtakra való. Miért nem azt fejlesztik inkább?