Nem minden komment hozzászólás

Minden threadben benne van, hogy flame-mé fajul -ezt a népi bölcsességet minden netező ismeri, aki szokott kommenteket írni vagy olvasni a weben. Egy Firefox-kiterjesztés segít kigyomlálni a trollokat a YouTube-kommentek közül.

Sok a helyesírási hiba? Caps-Lock komment? Írásjel-erdő? Ortomba kifejezés? Az add-on automatikusan kitakarja ezeket a hozzászólásokat a kommentáradatból. Magyar verziója még nincs, de igény, ugye, bizonyára volna rá... Azért aki a YouTube-on szokott angolul kommentelni, olvasni, nem árt, ha telepíti a YouTube Comment Snob kiterjesztést.

Ti mit szólnátok egy ilyen eszköz magyar verziójához? Hasznos lenne? Úgyis megkerüli, aki nagyon akarja? Lehet népet nevelni Firefox-addonnal?

Címkék: kommentek kommentelés
2008.08.26. 17:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akihez ilyen nép tódul kommentelni, azt kellene nevelni először. ;-) Sztem Magyarországon ilyenek nincsenek annyian, legfeljebb pár "ezoterikus" fórumon, azokat meg, tapasztalatból mondom, nem lehet nevelni. :)
tecsövön pont nem szoktam kommenteket olvasni, de ezt így, ebben a formában egyébként is baromságnak tartom. egy flém is lehet izgalmas, sőt, általában több információtartalmat hordoznak az ilyen nyomi, unalmas kommenteknél, mint pl ez itt. kommentek szűrésére szerintem tökéletes a jelenlegi "hide profanity" alapú rendszer, bár tény, hogy a youtubeon nem szokás értékelni a kommenteket, nem úgy a diggen.
szerinted az idióta trollt érdekli majd hogy egy két user telepített valami firefox kiegészítőt?
Youtube kommentek nagy része szemét amúgy is, úgyhogy nem sokat ér.

Blognál meg nem lenne hasznos, mert nem tüneti kezelést kell csinálni, hanem elriasztani a hülyéket (moderáció). Amíg a műve ott marad, és csak azok nem látják, akik speciális kiterjesztést tesznek fel, addig tovább fogja írkálni őket.

Ha viszont látja, hogy egy mozdulattal törlik, akkor megunja egy idő után.
á, annyian nem telepítik hogy valami jeleket mutasson a kommentek minőségét ((ORTRATOMBAságát)) illetően...
inkább blogmotorokba kellene ilyen modul, az hasznosabb lenne. de nem hiszek abban hogy korrekt, jólműködő automatikus moderálást össze lehet hozni 2008ban.
Nálunk szerintem egy politikai hovatartozásos szűrőre lenne kereslet
+ egy olyan szűrőre amelyik eltávolítja az olyan szövegeket amelyek nem valamelyik oldal önkéntes szónoka írt. (tehát semleges, békéltető, mindkét oldal hibás, mindenki lop stb kommenteket törli és csak a két végletet mutatja - bár ez néhány lapon már megvalósult szűrő nélkül)
elsőzést lehetne szűrni. mondjuk szerver oldalon.
Rocko: valakinek mindig kell elsőnek lenni.
de vegülis a kommentek tiltása szűri az elsőzést.
KIAKARTOK BANOLNI KÖCSÖGÖK!!!!!!!!!!!!??????????
Spamfilter. Lesz majd biztos Bayes alapu is (gyurcsany, orban, zsido, cigany, kommunista, naci, stb. viszi a levesbe), feladora is erdemes lehet szurni.
Szerintem moderáció elég. Tótánál is tizedére csökkentette a kommentek számát, talán még egyszer érdemes is lesz elolvasni.

Blogon/politikai témában főképp/ én azt csinálnám, hogy a tulaj és a többiek is megjelölhetnék azt a kommentet, amit haszontalannak tartanak. Ha egy kommentelő sok ilyen jelölést kap, akkor máris lehet kizárni. Persze a blogtulaj azt is megnézhetné, hogy ki jelölt be valamit haszontalannak, így eldönthetné egyéni ízlés alapján, hogy most ez a jelölő bosszúja, vagy tényleg hülyeség volt a komment.

Aztán nem csak regisztrációhoz kéne kötni a hozzászólási lehetőséget, hanem lenne egy előzetes próbaidő, amikor a kommentek nem jelennek meg, csak ha a tulaj jóváhagyja azokat. Így aki normális, az max. egy-két posztnyit vár, mire konstruktív tagja lehet a hozzászólóknak, aki meg fasz, az nem fog ennyit szenvedni az első néhány moderáció után.
maga a komment műfaja komolytalan. különösen a videok mellé írt kommentárok. ha valaki értelmesen hozzá akar szólni egy témához az vezessen blogot, és ott posztoljon, riposztoljon.

az igazán jó (logikus) kommenteket, vagy hosszú kommenteket (jegyzeteket) én a kód mellé írom. ebből lesznek tutoriálokat a fiókba, vagy az ismerősök postafiókjába.

a hülyeséget (ideologikus bejegyzések) meg felfirkálom az interneten valamelyik szubdomain szubposztjának szubkommentjeként. ebből néha kialakul chat, néha nem.

a témához. az élő közvetítések, beszélgetések mellett az oldalsávban elfér egy moderált chatfolyam, de a myspace-, youtube-szerű konzervcsatornákon nincs helye a kommenteknek, csak a posztoknak.
A video kommentarok tenyleg ertelmetlenek, de azokat nem is veszi senki komolyan szerintem, csak szorakozas. A blog es cikk kommenteknek viszont gyakran van ertelme, mas kerdes, hogy nehezen kezelheto a dolog, mert ha nem egy rendszeresen latogatott blogra kommentelsz, akkor a valaszokat jo esellyel sosem fogod latni.

A sajat blogon riposztolas nem mindig megoldas, mert abbol altalaban megint nem lesz parbeszed, aminek bizonyos temaknal igenis lenne ertelme. Egy idoben gondolkodtam rajta, hogy hogy lehet visszahozni a forumoknal, levlistaknal megszokott - vagy annal jobb - felhasznaloi elmenyt, hogy a blog kommentekbol is konnyen kialakulhasson egy temaval kapcsolatos parbeszed. Akar tobb post vagy tobb blog kozt szetszorva, de elso korben az adott posthoz kapcsolodoan. Vegulis minden post(bol kialakulhat) egy mini forum topik, ha az eleg erdekes. Aztan pont a napokban lattam erre egy megoldast az egyik regebben latogatott blogon, az a neve, hogy disqus.com. Ki is probaltam, regeltem, utana helybol nem sikerult belepni :) Pedig az otlet jo.
Igazolja az alábbi tételt:
Nem minden komment hozzászólás, de minden hozzászólás komment.
theone átalakított közmondása nagyon igaz.

Én egy gyorsan pergő, nagy felhasználói tömegekkel rendelkező oldalon a kommentek értékelését, és ezáltal a kommentelők értékelését tartom használható, és eredményes rendszernek. Kisebb oldalakon, főleg blogokon könnyebb kézzel moderálni, vagy ami sok motornál alapból létezik: egy elfogadott komment meglétéhez kötni a kommentelést.
A videók melletti kommenttek is lehetnének érdekesek, ha nem csak "hú de vacak", "ez tök jó" szövegeket írnának a kommentelők.


Miért van ilyen kevés post mostanában?

Mi van veled Hírbehozó?
1, ha a kommenteles karakterszama limitlat lenne (lasd twitter) talan jobban meggondolja aki irja, hogy mit is ir. tomorebben fogalmaz, koncentraltabban gondolkodik. Talan.
2, az olyan osszefuggo rendszereknel mint indapass, miert nincs valami felhasznaloi chat szeruseg, esetleg ahol meg lehet nezni hogy ki mihezszolt hozza? (vagy van ilyen?)
3, rendszeres hogy egy posthoz megy akomment, de mivel ujabb es ujabb postok kerulnek elo, igy "elsikkad" a beszelgetes.
4, a kommentelessel az a nagy bajom hogy nicsn ami 'kihuvelyezze' a lenyeget. szofosas, karakterhalom, de semmi konkluzio. A wita.hu-n mintha lattam volna erre megoldasal kiserletezest. Igy viszont csak beszed a levegobe, rengeteg fustbe ment energia, valami virtualis think-tank(c) helyett.

ja, es nekem fingom sincs a programozasrol.
" kraut 2008.08.31. 19:00:00
1, ha a kommenteles karakterszama limitlat lenne (lasd twitter) talan jobban meggondolja aki irja, hogy mit is ir. "

erről az jut eszembe, hogy a minimum karakter és/vagy szószámot is ki lehetne kötni, mondjuk - mittomén - 200 karakter vagy 25 szó. (Mely elv alapján pl SimonTemplar már nem férne ide be - no offense, csak példa)

g