Chrome: első benyomások

Gyors. Gyors. Gyors. Könnyű. Kiváló a fájlletöltés-kezelés. Nagyszerű a FF-import. A Google-szolgáltatások támogatása. Kiváló tab-kezelés. Nagyszerű interfész. Persze szokni kell, mint minden újat, de már most érezhető, hogy lehet élni Chrome-mal is. Nagyon hianyzik a plugin támogatás. De valszeg ezzel együtt lassabb is lesz a Chrome. Egy napja használom, de még nem sikerült megfagyasztani. Kiváló második böngésző lesz a Firefox mellett. A statok még nem sokat mutatnak. Max annyit, hogy egyelőre mindenki töltögeti a Chorme-ot.

Pár hét még, és kiderül, hogy a (Google által pénzelt) Mozilla Foundation miért nem aggódik a Chrome miatt, valamint, hogy a Microsoftnál kirúgnak-e megint komplett részlegeket, és újragondolják-e az IE-t, vagy inkább maradnak a régi jól bevált "úgyis mi vagyunk az erősebbek, hahaha" vállalatfilozófiánál. A Google Chrome sikere szerintem három dologtól függ.
1. Javascript jövője, potenciálja
2. A Firefoxszal való együttműködése (extension és szabvány szinten pl.)
3. a Google agresszivitásán (vajon a következő Google Earth verzióval együtt letöltetik-e a Crome-ot is a felhasználókkal? stb.)

Címkék: google google chrome
2008.09.03. 17:46. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyelőre még csak Google alkalmazások háttereként használom (a mozilla a hűséges igáslovam) és az asztalra rakható parancsikonokkal gyakorlatilag alkalmazássá avanzsált a Gdocs, a Gcal, és persze a mail.
Ha még a delicious is megjelenik benne valahogy akkor a többi nem is izgat nagyon.
Bocs, hogy megint ezzel jövök, de rohadtul nem látja ff-ot nálam. Ötletek?

picasaweb.google.hu/paganmaga/Screenshotok#5241556551004108002
hah, neked 1 nap kellett a befagyasztásig? Nekem kevesebb mint fél óra is elég volt! Nagyon tetszik, de még sok betegségben szenved!
Első benyomás, oké, második, hogy nem indul el. Ha tudtok infot, hogy miért lehet, írjátok meg,
köszi.

doors.blog.hu/2008/09/03/nem_fut_a_google_chrome
en itt ulok egy kocsmaban es egy macbook pron meg egy nagyobb hp notin tesztelgetjuk, tenyleg qva gyors. de igy elso blikkre annyira nem gyozott meg.

(amugy operat hasznalok, aminek a sebessege a 8as verziotol legalabb ennyire lenyugozott)
Nekem is bejön! Gyors, csendes, aranyos meg minden! Nekem a sütiket nem kezeli rendesen meg még egy kicsit szokatlan a keresője!
csini, de nekem se hajlandó tűzrókából importálni
"Kiváló második böngésző lesz a Firefox mellett."

Ha második böngésző, akkor miért nem Opera? Kicsit kiforrottabb.

Szerintem atom. Olyan mint egy igazi, jó halk, akkumlátoros ütvefuró. Ami, ha kijönnek hozzá a pluginek és egyéb finomságok, oda fog baszni rendesen. A google megeszi a nyugati világot...
Baromi jól működik, nálam egyedül a flashek (és valószínűleg az egyéb plugint igénylő dolgok) nem mentek valami jól. A lejátszással nem volt gond, de a Firefoxszal ellentétben a Chrome fogta magát, és jó előre betöltötte és renderelte az összes flasht, nem pedig csak akkor amikor odagörgettem. Ehhez jön az, hogy külön processt ad a pluginoknak is, és máris jól belassult a gépem néhány ablaktól. Állítólag az IE8 lesz ebben a legfaszább, hát meglátjuk.
blogíró
"Ha második böngésző, akkor miért nem Opera? Kicsit kiforrottabb."

Ezért írta, hogy "lesz".
Két gépen teszteltem, az elsőn nem fut elszáll mindíg :D
A másikon OK. Fel kell tenni a legújabb java-t is és akkor pöpec. Ha lesz hozzá plugin akkor meg már FF lesz belőle, abból meg egy is elég...
Tényleg gyors, de nálam kilépéskor időnként megakasztja a gépet.
Ja és ha nem tetszenek a flashos kütyük akkor a kezelőjében kilövöd a flash plugint és már nem is futnak :D
webkit bele van, nemtom összevaracskolják e a pluginokkal...
Ha linuxra és macra is kijön, akkor beszélhetünk új és forradalmi "platformról". Addig csak egy windowsos alkalmazás, amiből elég sok van már.
ha lesznek benne extensionok, azzal van vege. a firefox is azert szar, mert gagyi, ellenorizetlen minosegu extensionoket KELL hozza felrakni, hogy a minimalis tudasszintet elerje. esetleg lehetnenek hivatalos extensionok, ami valoban jo minosegu kod es kompatibilis lenne (egyszerre felrakva az osszes hivatalost sem lenne bug). addig is opera.
Hááát... Opera-felhasználóként igen fájlalom, hogy számos helyen újdonságként emelnek ki olyan elemeket, amik már ott régen megjelentek (gyorstárcsázás, fülek elhelyezése stb.) Az asztali ikonos megoldást pedig fél perc alatt bármilyen böngésző/OS alatt meg lehet oldani, lásd néhány netbook felületét. Vagyis nem sok újat lehet látni.

De a Google-üzletpolitika igen nagyszerű, a név eladja majd szerintem, na meg a fejlesztésekkel sem fognak leállni. Szerintem bejön majd a fordított logika nekik - előbb megcsinálták a web leglátogatottabb oldalait, alkalmazásait, majd ezekre szabva megírtak egy böngészőt. Hosszabb távon a "böngészőből mindent" ütni fogja az Opera (és némileg a FF) "böngészőbe mindent" filozófiáját.
Nem akarok ünneprontó lenni, de tulajdonképpen miért is kell még egy böngésző a világnak?
Azért mert a Google most fizet a böngésző gyártóknak, hogy az alapértelmezett keresője a Google legyen. Elérnek egy jó kis részesedést és máris kevesebbet kell fizeti a böngésző gyártókank és több marad meg nekük. Szerintem meg fog nekük térülni.
EULA:

11. Content license from you

11.1 ... By submitting, posting or displaying the content you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through, the Services.

11.4 You confirm and warrant to Google that you have all the rights, power and authority necessary to grant the above license.

gizmodo.com/5044871/google-chrome-eula-claims-ownership-of-everything-you-create-using-chrome-from-blog-posts-to-emails
Az IE8 Beta2-vel szenvedtem ma délután, teljesen instabil, egy csomó oldalt széttördel, igen messze van még a működőképestől.
Ezzel szemben a chrome eddig nagyon jól teljesít, nem állt még fejre, tetszik a felület spártaisága is. Semmi csicsa, és tényleg hasítanak a javascriptek. Nekem jó ahogy van, el vagyok pluginek nélkül is.

Firefox alatt egyedül a Google Redesigned plugint használtam.. nos, ki fogom bírni a Gmail eredeti kinézetét is:P
Eegen, erre az EULA témára reagálhatna valami okosat a magyar gugli HQ még a mielőtt belemerülnek a pólóosztogatásba, mert jelen pillanatban ez látszik a legnagyobb érdemi akadálynak a Chrome használata előtt...
"Nagyon hianyzik a plugin támogatás. De valszeg ezzel együtt lassabb is lesz a Chrome."

Mindenhol ezt hallom, de nem teljesen ertem ezt a kijelentest. Ha egy FF-re felhuzol egy adblockot meg egy noscriptet, az oldalak lehozasa jelentosen gyorsabb lesz, az indulas sebessege pedig (nalam) alig, talan nem is merhetoen lassul. Meg tovabbi 3-4 uj plugin hozzaadasaval sem.
Szamomra ezek alapjan a pluginezes egyenlo a gyorsabb bongeszessel.
-maganvelemeny-
én azért néha szeretném kikapcsolni a jéest... egyébiránt kezdetnek nem rossz.
Checkbuttonok nalatok se mennek mindig jol?
Egy másik link arról, hogy a Chrome miket töltöget le időnként, ill. miről cseverészik "anyukával":

www.mattcutts.com/blog/google-chrome-communication/

Srácok, arra kéne inkább koncentrálni, hogy az internetszolgáltatótok mit tud rólatok. Csak mert _minden_ netforgalmatok rajta keresztül zajlik.

Ki is az evil?
keeroy 2008.09.03. 23:41:42

"...felhuzol egy adblockot meg egy noscriptet, az oldalak lehozasa jelentosen gyorsabb lesz..."

Tudod, egyszer kikapcsoltam az összes pluginemet, és megpróbáltam úgy brózolni a foxival, hát ég és föld. Az adblock miatt persze gyorsabban bejön a komplett oldal, viszont adblock nélkül tizedmásodperccel gyorsabban elkezdi betölteni, gyorsabban vált a tabok között, stb. Ezt jelenti a gyorsaság. Az oldalak betöltése ezen felül már csak a kapcsolatod sebességétől függ...
A magam részéről kifagyasztottam - igaz csak egy tabot - kb 10 perc alatt. Másrészről meg követeljük a Linuxos verziót! Harmadrészt remélem nem szabadul ránk ezzel még egy böngésző ami bevezet pár szabványtalan megoldást mondjuk a JS terén, hogy hagy szívjanak a webfejlesztők.
KGyST-hez csatlakozva...úgy gondolom, hogy érdemes átolvasni:

www.google.com/accounts/TOS

Különös tekintettel a 11-es pontra...

Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, és biztos vagyok benne, hogy jól ki van találva, de azért elgondolkodtató.

Jah, és kíváncsi vagyok, hogy valaha is lekerül-e róla a Beta felirat - ezt a Gmail-re gondolva kétlem :)
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, mert ehhez nem értek, de:

nem lehetne ezt a turbó V8-as javascript bigyót átrakni a firefox 4-be?

Na az hasítana. Plusz még egy Chrome Theme firefoxhoz, és az apró finomságok átvétele, klafrankó lenne.

FireChrome :D
kiprobaltam
ultragagyi
Dude:

Googler Matt Cutts gets official word from the big G clarifying Chrome's vague Terms of Service: "We are working quickly to remove language from Section 11 of the current Google Chrome terms of service. This change will apply retroactively to all users who have downloaded Google Chrome."

lifehackerről.
Sziasztok.
Nekem is sikerült előidézni a hullamerevséget. Webes felületen kell szerkeszteni oldalakat, sajnos a felületet be sem töltötte...
Az egyik táblázatban a HR-t túlhúzta a táblázat szélén jelentősen, ezt eddig más böngésző nem tudta produkálni :)
jó hír, h valóban iszonyat gyors, üdítően puritán. Ha még hegesztenek rajta, biztosan jó alternatíva lesz, a másik 5 böngészővel együtt...

Az adatküldésről: a jutúb per nem is oly' rég nem volt elég bizonyíték nektek, h mindent tudnak rólunk?
Szerintetek az IE nem ilyen? Ó persze, naívak legyünk, tutira nem olyanok az M$ srácok...
Firefox lógó helyett Chrome a sarokban? :(

Tényleg, lehet hogy az FF kiterjesztések működni fognak Chrome alatt?

Az a baj, hogy aki eddig IE6-ot használt, az annyira igénytelen, hogy a Chromet sem teszi fel. Tehát a Firefox usertáborból mennek majd át szerintem főleg.
"Tényleg, lehet hogy az FF kiterjesztések működni fognak Chrome alatt?"

Több, mint valószínű, hogy nem*. Azoknak kell a Mozilla platform, amit a Google nagyon okosan kihagyott a Chrome-ból.

(*Hacsak nem csinál valaki a Chrome-hoz Firefox plugin wrapper plugint =))
nekem kb fél perc alatt egymás után háromszor is sikerült ugyanazzal kifagyasztani a chrome-ot!
megnyit-->youtube-->keres erre-->kidob 20 találatot--->elsőt megnyit--->néz 10 mp és utána lejebb szeretném venni a hangot és meghal, akad és kb fél perc múlva jöna hibaüzenet, addig semmit nem lehet csinálni a másik ablakban sem, mint ahogy be van harangozva! főleg h ugy dicsérték h a google cuccok mint a villám mennek!(pl indexen)
a többi keresővel is megcsináltam, és nem jelentkezett a probléma!
A sok Opera fantól szívesen megkérdezném, hogy mi a külöbség az Opera és az IE között?

Utóbbi csúnya és lassú.

A közös meg az, hogy közük nincs a szabvány css kezeléshez -> rettentő sok oldal szar Operában is...
Hogy miért nem lepődtem meg:
index.hu/tech/szoftver/chro040908/

Ezért nem jár póló, hogy tippeltem rá?
1. Köszönjük a sok visszajelzést, minden részletesen leírt bug-ot továbbítunk a mérnökök felé - és persze köszönjük a bíztatásokat is.
2. Az EULA ügyben remélem, hogy mindenki megtalálta közben a hivatalos állásfoglalásunkat:

"In order to keep things simple for our users, we try to use the same set of legal terms (our Universal Terms of Service) for many of our products. Sometimes, as in the case of Google Chrome, this means that the legal terms for a specific product may include terms that don't apply well to the use of that product. We are working quickly to remove language from Section 11 of the current Google Chrome terms of service. This change will apply retroactively to all users who have downloaded Google Chrome."
az eula eddig is könnyen félreérthető volt. nem tudom min problémáztok.

nekem úgy tűnik azzal, hogy a google nyíltan szembefordult a legnagyobb ingyen szoftver alapítvánnyal (amin én személy szerint kurvára meglepődtem), a googlerek megosztottá váltak.

egy jelentős részük most beszól a szeretett vállalatának. persze eddig is volt a google a jeti kampányok, de ezek nem voltak szervezettek.

persze ez messze nem akkora ellenszél, mint a microsoft nevű versenyzőnék, de könnyen lehet, hogy az eddig hátszél helyett változó széljárással kell számolni.
Authentikációt kívánó proxyval nem megy. Mármint telepíteni nem tudod, csak ha megszerzed az igazi installer címét, ami 8 megás, és beleszemeteli magát a telepítés mellé, az már egy 23 megás 7z file...

És ha eddig el is jutsz, hogy megtalálod, még mindig nem tudod használni, mert nem jelennek meg jól az oldalak, a gmail-be se lehet belépni :-o

Amúgy a UserProfile-ba települ, megváltoztatni nem lehet. Ahány júzer, telepíthedet annyiszor...

És 2 * akkora, mint a FF3.

Najó, az szintén bénaság, hogy ott van a 23 megás installer, így csak ugyanakkora, de akkor is.

csalódás, csalódás...
ezt olvassátok el, eszméletlen! főleg a 11-es rész:
www.google.com/chrome/eula.html
hadd foglaljam össze magamnak:
- (egyelőre) csak azokat a funkciókat csinálták meg, amik nem lassítanak. félkarú óriás.
- a competitive-upgrade funkciók már benne vannak a legelső bétában (kiszippantom az összes adatot a konkurrensből). nincs ez kicsit korán?
- elsőként van benne a gyors javascript algoritms, de hónapokon belül mindegyik versenytárséban is benne lesz (pl. FF3.1-ben is ígérik). mézes madzag.
- kioptimalizálták a saját url-jeikre. vlsz. a szerverekben előre rangsorolják a saját böngészőjüktől jövő kérést, nem pedig FIFO-ban szolgálnak ki; ez természetesen az open-source böngészőkódban nem látszik. ez utóbbi, ha igaz, felvet némi monopolium-kérdést, kb. mint amikor az MS olyan Win-t csinál, hogy leginkább a saját alkalmazásai fussanak csak, és ezt időről-időre változtatja.

egyelőre várjunk. lehet, hogy lesz ez még tényleg letöltésre érdemes.
"A Firefoxszal való együttműködése (extension és szabvány szinten pl.) "

Szabvány szinten együtt fog, mivel nem a FF találta fel a spanyol viaszt, w3c szabvány, amit ugyanúgy támogat az Opera, a Konqueror és az IE8 is.
A kiterjesztéseknél kár lenne, a FF zsákutca, nem kéne erőltetni. A Chrome egy nagyszerű kezdet, innen kéne folytatni. Nagyobb erőfeszítés az elején (0-ról való kiterjesztésírás) meghozná a kívánt megbízhatóságot, stabilitást, gyorsaságot és egymással való együttműködést.
Az "emulálása" meg nyögvenyelős lenne méginkább.

"Állítólag az IE8 lesz ebben a legfaszább, hát meglátjuk."

Ja, csak gondolom annyira lassú lesz tőle, mint az Intéző ugyanezen funkciója. Most is a 3 nagy közül (FF3, Opera) ő az IE7 nyitja a leglassabban a tabokat.

"újdonságként emelnek ki olyan elemeket, amik már ott régen megjelentek (gyorstárcsázás, fülek elhelyezése stb.) Az asztali ikonos megoldást pedig fél perc alatt bármilyen böngésző/OS alatt meg lehet oldani"

1: Gyorshívó nincs(!) benne! Ahhoz hasonlít, de valójában csak előnézeti képes leggyakrabban használt oldalak linkjei, manuálisan nem változtatható, automatikusan kerülnek oda a linkek.

2: A fülek elhelyezése magasan túltesz Operán. A címsorra teszi a füleket, így több helyet spórol, mint bármilyen minimalista Opera skin. Ehhez még hozzájön a lebegő statusbar és skinezhető is, tehát ehhez is lehet minimalista skint csinálni.

3: Azért nem mindegy, hogy 3 kattintással éred el, vagy Sandboxie telepítésével szenvedhetsz, mire megvalósítod.

Milyen pluginmentességről beszéltek? Flash és WMP alapból van benne, Java is megoldható más meg nem is kell. Adobe egy hulladék, ott a Foxit helyette, esetleg még QuickTime meg a DivX Webplayer. De még a RealPlayert is felkínálta, hogy letölti.

"Ha egy FF-re felhuzol egy adblockot meg egy noscriptet, az oldalak lehozasa jelentosen gyorsabb lesz"

Attól lehet (bár scripteket sosem tiltom le, nem járok olyan oldalakra, más oldalak meg előszeretettel használják, és jobban is preferálom, mint a flasht.

De könyörgöm: Legalább 30 kiterjeszés kell, hogy csak azokat a funkciókat érjem el benne, mint amiket Operában használok és azokat is máshogy, de ez megszokható lenne, de ilyenkor már 15 másodperc, mire elindul és kifagyogat és belassul és megzabálja még a CIA szuperszámítógépeit is. :D
Nálam is attól függ a Chrome sorsa, hogy FF vagy Opera irányába fog-e haladni, esetleg mindkettőbe.
Minden esetre a multithread tabs és a taskmanager nálam nagyot ütött, és hogy ennek ellenére gyorsabb mind az oldalletöltési sebessége és a program működése/indulása, mint bármilyen létező böngészőé.
A könyvjelzők tesztelésekor véletlenül 82 tabot nyitottam meg, egy ideig elég magas volt a CPU használat, de ennek ellenére a meglévő tabjaim között ugyanolyan gyorsan váltogattam, miközben töltötte az oldalakat. Nagyszerűen együttműködik a Vista prioritáskezelőjével is.


"Chrome Theme firefoxhoz"

A fél forráskódot át kéne írni hozzá. Nem lehet csak úgy címsorra pakolni a tabokat.


"Az a baj, hogy aki eddig IE6-ot használt, az annyira igénytelen, hogy a Chromet sem teszi fel."

Kivéve, ha included in Google Toolbar kiszerelésben népszerűsítik. :D

"A közös meg az, hogy közük nincs a szabvány css kezeléshez"

Ezt komolyan is gondoltad? Az Opera 9.5 már támogatta a CSS3-at, mikor a FF3.0-ban még nem volt. A FF3.1 fogja majd támogatni.
magyaropera.blog.hu/2008/06/19/text_shadow_az_uj_operaban


És végezetük. Nem tudom, egyesek ennyire unatkoznak, ennyire hülyék, vagy csak szimplán tájékozatlanok, de azért utánaolvashatnának a FEJLEMÉNYEKNEK is, mielőtt a régen hallott elavult információkat terjesztik tovább: itcafe.hu/hir/google_chrome_eula_omnibox.html
Jah, nálam is fagyott az első 10 percben.
Aztán azóta is rendszeresen.
Meg vannak ezek a pillanatnyi lefagyások, hogy csinálgatoma kis dolgaimat, váltogatom a kis tabjaimat, aztán egyszer csak megmerevedik ("min' a kobra") semmi reakció életjel, aztán akadás után megy tovább.
De pl flashes youtube videónál rendszeresen leáll az egész.
"összeomlik".

no, én visszatérek a jó kis oldscool firefoxhoz, aztán ez addig had rotyogjon még egy kicsit, mire az olyan puhábbseggű júzereknek is mint én, megfelelő lesz a cucc és nem kell össze-vissza mókolni mire működni fog.
Peresztegi Zoltán Úrhoz írnám tisztelettel az alábbi kommentemet.

Kaptunk egy nagyon jó kis böngészőt, ami nekem speciel nagyon bejön; persze van még egy-két kisebb hibája, de ezért van a beta címke ugye. Ennek ellenére az alapértelmezett böngészőm lett a Chrome, nagyon megkedveltem.

Nem tudom, teljesen jól tájékozódott vagyok-e a témában, pár blogot olvasgatok, innen-onnan szedtem össze az információkat. Úgy tudom, a Mozilla Alapítvány megkapja támogatásként a Google globális részesedéseinek 10%-át. Ez az alapítvány teljes bevételének a 85%-a, azaz szinte mondhatjuk, hogy a Google-nek köszönhetően működik.
A Chrome-ot közel két éve kezdték el fejleszteni, ezalatt az idő alatt viszont a Google komoly pénzeket invesztált tulajdonképpen a Firefox3-ba, hiszen ezalatt az idő alatt készült az is.
Nem értem az egészet tulajdonképpen, hiszen, ha nincs a Firefox3, és úgy jön ki a Chrome, akkor szerintem pár hónapon belül átvehetné a vezetést a böngészőháborúban. De a Google valamiért tudatosan támogatta a Mozillát is, akik ennek köszönhetően adták ki a Chrome legnagyobb riválisát.

Kíváncsi lennék a Google magyarországi vezetőjének álláspontjára, ill. magyarázatára ebben a témában. :)
sok lesz az a 10% ha igy van, az butasag lenne. kulonos erdekesseg, hogy a mozilla es a webkit ket teljesen mas iranyba halado engine, tehat nem csak a gui kulonbozik. es, hogy a mozillanak is van egy chrome-nak nevezett resze.
Mondom en, hogy a Chrome elsodleges feladata nem a webbongeszes, hanem egy specko vekony kliens futtato kornyezet. Hogy ne a bongeszodben fusson a GMail, GDocs meg a tobbi ilyen alkalmazas. Ettol meg nem bongeszo, nem lesz hozza adblock, mindenfele kiegeszitok, stb. Vegulis beszippanthatja az atlag juzert, mert annak ugyis mindegy, es akkor nyerjet nagy teret, mert amennyire igaz, hogy a legtobbet hasznalt alkalmazasa (az atlagnak) ma a bongeszo, annyira az is, hogy a legtobbet hasznalt, legfontosabb webalkalmazas a gmail. Ha meg az jol megy, akkor nyilvan a bonyolultabb alkalmazasok (GDocs pl.) is hodithatnak.

A Firefox-szal meg az lesz, hogy elso korben belekerul vagy a V8 JavaScript JIT fordito, vagy egy masik, ugyanezen az elven mukodo. De mintha errol mar lehetett volna is olvasni (vagy az remlik, hogy a Chrome-ban hasznaljak a FF-os Seamonkey JS parsert). Es akkor a FF is gyors lesz, mar csak azert is, mert a UI eleg jo resze amugy is JS-ben irodott.
Utazo kollégám benyomása: Ez még csak most béta, oké. Egyszer biztosan lesz pont olyan jó, mint a Firefox. De ha pont olyan jó lesz, mint a Firefox, akkor meg minek váltsak?