A Google aldoménjeiben bújkáló veszély

A Google webes alkalmazásait használó netezőket könnyebb becsapni (és ezzel hozzáférni accountjukhoz), mint eddig gondoltuk volna. Nincs más dolgunk, mint egy egyszerű frame injectionnel olyan oldalt mutatni a netezőnek, ami megszólalásig hasonlít (screenshot) a Google valamelyik hivatalos belépőoldalára.

Oké, mondhatnánk erre, hogy ez egy egyszerű phising technika. Ismerjük már jóideje. Meg kell nézni a böngészőben az oldal címét, és máris kiderül a trükközés. Csakhogy, ha az előbb belinkelt oldalon megnézzük a címsort, a következőt láthatjuk: "http://mail.google.com/imgres?imgurl..."

Ennek oka, hogy a Google webes alkalmazásai - az alkalmazásközi megoszthatóság miatt - számos aldoménen elérhetők. Például a Google News nem csak a hagyományos news.google.com-ról hívható be, hanem a http://maps.google.com/news?sa=N&tab=ln címről is. (A fenti, Gmail-belépőoldalnak látszó weboldal valódi helye pedig ugye a Google Pages alatt van.)

A problémáról Aviv Raff és Adrian Pastor blogjában lehet olvasni részletesebben.

Címkék: google biztonság phising
2008.10.11. 21:07. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nálam a böngésző rövid töltés után inkább átdobott a google keresőoldalára, tisztán a google.com címre.

De az biztos, hogy a paranoia ilyen tekintetben ésszerű és inkább túlzásba kell vinni, semmint félvállról venni a veszélyt... én például, ha a gmail kacifántos és szokatlanul zagyva oldalcímmel fogad, inkább beírom újra a gmail.com címet.

Cirka fél másodperc alatt beírja az ember - de nem kell soha aggódnia hogy ilyen módon fognak majd adatpecázni tőle. :)
Hú bazze, ez még a jelszókezelő progimat is megtévesztette: Kitöltöltette a belépő formot (de nem küldtem el)!

Tehát ez ellen a jelszókezelő sem véd... És ha a felső frame láthatatlan lenne (ezt meg lehet csinálni), akkor aztán nagyon durva lenne.
ez csak egy proof-of-concept oldal. nem veszelyes. de jol szemlelteti a problemat.
nekem az lenne rögtön gyanus, hogy nem vagyok eleve bejelentkezve a google accountommal, illetve hogy az ffx jelszo kezelo nem tolti ki magatol a mezoket.

persze ha nem saját gépről jelentkezek be, lehet hogy simán bedőlnék. :/ ezentul figyelek.
Nálam nem töltötte ki a jelszókezelő, és ráadásul a kerettel nagyon sántít. Annak köze sincs az eredetihez.
Én általában a Gtalk-ba szoktam belépni, és onnan nyitom meg a google fiókokat. Ez biztonságosnak tűnik.
senkinek nem tűnt fel, hogy nem https?
"cím nem található"
egyrészt otthon mindig könyvjelzővel lépek be, máshol meg én írom be a belépőoldal címét.
Ügyes és veszélyes! De azért nem az igazi...A httpS-ről tényleg hol az S? De tényleg óvatosan kell kezelni egy csomó mindent! Ezért szoktam az ilyen webhelyeket KÉZZEL beírni és oszt!
update: kozben ha jol latom, a google eltavolitotta a probaoldalt, amin a biztonsagi szakerto bemutatta a jelenseget.
Azert ez igy rohadt gyanus lenne. Miert lepnek be egy oldalra, amit a google images egy frame-ben mutat? Eleve az gyanus lenne, hogy valahova be van linkelve, hogy GMAil, es akkor a google images kis szub frame-jet latom, es nincs https, nem feltunoen sarga a cimsor. Tehat ujdonsag nem nagyon van benne, social engineering a megszokott modszerekkel, vedekezes ellene a megszokott modszerekkel. (Pl. phishingre mindig jo a jelszokezelo, mert az ilyenkor nem tolti ki a mezot, es az helybol gyanus.)

Charybdis: > Hú bazze, ez még a jelszókezelő progimat is megtévesztette:
> Kitöltöltette a belépő formot (de nem küldtem el)!

Milyen program az? Dobd ki, tul okos akart lenni :). Valoszinuleg az oldal es nem a frame URL-jet nezte. Egyszer en is csinaltam egy jelszokezelot, hogy demozzunk valamit, es ott azt a megoldast valasztottam, hogy a form post URL-t hasznaljuk a jelszomezo azonositasara. Ha jol lattam, akkor a firefox beepitett megoldasa nem ezt csinalja, es ez eleg erthetetlen, pedig hat pont ez az egy dolog azonositja be a jelszot, amit hasznalni kell.

> Tehát ez ellen a jelszókezelő sem véd...

A FF siman nem tudja, hogy mit kezdjen vele, milyen jelszoval kene belepni. Ismeretlen oldalnak latja.

> És ha a felső frame láthatatlan lenne (ezt meg lehet csinálni),
> akkor aztán nagyon durva lenne.

Nem lehet megcsinalni, mert az oldal (igy a frame kiosztas) a google-tol jon, az meg pont a trukk lenyegi eleme. Vagyis gugliek tudnak csak megcsinalni :).
Én nem értek valamit. Egy mezei user hogyan tud aldomaint létrehozni, kezelni a google alatt???
Ez nagyon gagyi, így hogy frame van. Na meg ki az, aki ismeretlen linkről lép a Gmail-re? Vagy beírja kézzel, vagy a böngészőjében ott van a könyvjelző.

Egyébként legyen mindenki nyugodt, attól hogy a jelszót nem küldöd el, még megszerezhetik, csak mert beírod a formba. Volt is erről cikk, amikor minden olyan böngésző érintett volt, ahol így működik a jelszókezelő: IE, Firefox) és kivéve az Opera volt védett, ami nem tölti ki a formot, csak mikor megnyomod a Ctrl+Entert, ezzel együtt belépsz.
Asszem myspace-es csalás volt.