Adatvesztés az iWiW-nél

Furcsa dolgokat tapasztaltak a netezők, amikor a hét végén beléptek az iWiW-re. Volt, akinek egyszerűen csak nem működött az üzenetküldés. Megint mások azt látták, hogy -1, azaz mínusz egy (!) olvasatlan üzenetük van. A teljes zavart végül az iWiW gépházüzenete oldotta fel. Meghibásodás volt, adatok vesztek el és kicsi az esély a teljes helyreállításra...

Mint azt valószínűleg sokan tapasztaltátok, október 17-én péntek hajnalban leállt az Üzenetek funkció, ezt csak kora délutánra sikerült helyreállítani. A problémát több hardverelem együttes meghibásodása okozta, amelyek cseréje és javítása után az előző nap hajnali adatbázis-mentésből kellett visszaállítanunk az üzeneteket. Sajnálatos módon ezért az október 16-án napközben írt személyes-, kör- és klubüzenetek jelentős többsége elveszett, és kicsi az esély, hogy maradéktalanul helyre tudjuk állítani azokat. Az okozott kellemetlenségért elnézéseteket kérjük, mindent megteszünk annak érdekében, hogy többet ilyen ne fordulhasson elő. Megértéseteket köszönjük.

A vesztesek között van valószínűleg a 322 Alajos, a 427 Ignác, az 1113 Hedvig és a 2118 Rudolf is, akik pénteken hiába várták, hogy iwiwes postaládájukba megérkezzenek a névnapi jókivánságok. Nekik utólag is boldog névnapot. :)

Címkék: iwiw
2008.10.19. 13:50. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sosem értettem miért használja bárki is _érdemi_ üzenetküldésre az iWiW-et. Az e-mail még mindig megbízhatóbb. Azt sem értettem, hogy ha már üzenetem jön, akkor miért csak értesítést kapok, és miért nem küldi ki a rendszer - elvégre csak szöveg van benne (jó, tudom, a reklám miatt).
@pozako nem egyszerűen a reklám miatt, a keresztnevezés és a szimpla pingelés is azért van, hogy egész egyszerűen elmenj a site-ra.
az hogy ott csak aktivitást csinálsz vagy reklámokra kattintasz az mind mind jó csak más okokból :)
nekem -2 üzenetem volt :P
tán azt mondták, hogy a keresztneves megoldáson hetekig agyaltak. :D
Online szolgáltatások és adattárolás idejébe még mindig ninc kiírva a nagy többségnél, hogy egy ilyen esetben mennyi adat veszhet el (utolsó nap, hét, óra?)
Az óra percet az én is hiányoltam.

ui. szar a rendszer...
senki sem ismeri a facebookot vagy hi5...
(de biztos, csak az ő ismerősük már nem.. :( )
"személyes-, kör- és klubüzenetek jelentős többsége elveszett, és kicsi az esély, hogy maradéktalanul helyre tudjuk állítani azokat"

már elnézést, de az ikertornyok alól kibányászott merevlemezekről is tudtak adatokat helyreállítani. vagy esetleg atomrobbanás volt a szerverteremben?
gravi_t, nem biztos, hogy 1 napnyi barátoknak küldött iwiw üzenetnek az értéke arányban áll az adatmentés árával.
EGy internetszolgáltatónál dolgozom. Kb 200 szerverrel. A tapasztalat az, hogy a hardveres raid-et el kell felejteni, rengeteg szivás volt miattuk. Szoftveres raid összehasonlithatatlanul jobban birja (Debian alatt).
easydc71: Ezt most komolyan mondod? Én pont az ellenkezőjét hallottam eddig mindenkitől, hogy a szoftveres raid nem megbízható, ezért kell a több 10.000 Ft-os raid kártya ...
thj: > gravi_t, nem biztos, hogy 1 napnyi barátoknak küldött
> iwiw üzenetnek az értéke arányban áll az adatmentés árával.

Erdekes kerdes, de nem az uzeneteket, hanem a presztizs veszteseget kell szembeallitani a Kurt Kft-s szamlaval :) Mondjuk egy het mulva mar feltehetoleg ugyis hiaba lobgtatnak a megkerult uzeneteket, de hat ugye ebbol is csak az latszik, hogy a wiw csak bohockodni jo. Amugy csak egy kenyelmetlen kezelofelulettel megladott korlatozott szolgaltatas elegtelen adatbiztonsaggal.

> ezért kell a több 10.000 Ft-os raid kártya ...

De ha az doglik be, akkor ugyis megszivod, single point of failure. Gondolom itt is az volt, hogy elborult az egyik szerver, amit a rendszer tobbi resze nem vett eszre, igy mentek a semmibe a bitek. A legtutibb az, ha tobb gep kozott vannak elosztva es replikalva az adataid (BigTable, RAIDb, stb., de oprendszer szinten is megoldhato a dolog network block device-okbol epitett RAID-del).
Amatőrök, de ez eddig is látszott magán az alkalmazáson, meg most ezen a magyarázaton is. Szégyen az egész, viszont a hazai tömegeknek cool...

Anno 1 Milliárd Ft-ból azért ki kellett volna jönnie pár komolyabb tároló eszköznek (pl. HP EVA), meg know-how-nak, hogyan kell üzemeltetni, megtervezni egy ekkora alkalmazást, no meg az adatbázist, hogyan kell a tranzakciós logokat végigpörgetni a "katasztrófa" pillanatáig, tárolni ezeket a fájlokat, stb.
Ha PC-k is front-end szerverek az adatbázisokat, képeket biztos nem egy SW/HW RAID1-el bíró gépre tenném, vannak erre a célra alkalmasabb rendszerek is.
Én is Facebook user vagyok, de hiába ha a magyar ismerőseimet csak az iwiwen találom meg... :(
Fúúú, most a sok fontos adat ment a lecsóba... muhaha, ne röghögtessenek, ez nem egy MTA vagy NASA server...
ViZion: Senki nem tudja, hogy mennyire fontos adatok tuntek el. Persze a tobbseg nyilvan nem kuldozget fontos uzenetet a wiw-en, de attol ez meg presztizsveszteseg nekik, az meg penz.

> ez nem egy MTA vagy NASA server...

Az lehet, de azok nagyreszt csak adatokat tarolnak (gondolom a publikus webszervereikre gondoltal), amit lenyegesen egyszerubb megbizhatoan uzemeltetni, mint egy sok komponensbol allo elosztott rendszerkent felepitett webalkalmazas infrastrukturajat. Meg akkor is, ha az, hogy NASA durvabban hangzik :).
Ez wicc!
Amikor az utcán fizikailag költöztek egyik telephelyről a másikba, akkor kordon, biztonság, külön útvonal meg miegyéb védelem volt a lehetséges támadások ellen.
Most amikor Ő tőlük kell féltenem az egyszerű magánképeimet, ilyen vicc a magyarázat. Na ez a WICC!
Eddig se sokat barátomat látogattam ott. Megnézem gyorsan, hátha eltüntek :-)
Képfeltöltés még a mai napig se működik!
engem meg a "Kit ismerhetek" idegesít... csak a hometown-ból ad jelölteket... (5 éve gyakorlatilag nem lakom ebben a városban, akit ismerek már be van jelölve :)) miért nem lehet ezt súlyozással megcsinálni? ismerősöm ismerősei, és minél több a közös ismerős annál előrébb jelenik meg (esetleg egyéb paraméterek) mint facebook-on... pedig ott milliós nagyságrendű a felhasználók száma...