Magyar hírszájtok hirdetési potenciálja, válság idején

Kicsit az előző postot folytatnám. Az Index októberben készíttetett egy felmérést (belső használatra) a Szonda Ipsos-szal. Arra keresték a választ, hogy hogyan befolyásolja az októberre eszkalálódó gazdasági világválság a médiafogyasztást.

Mivel a téma speciális, ezért egy úgynevezett engagement-kutatást készítettek. A hagyományos "kötődés" mellett a termékkategóriák szerinti reklámokhoz való viszonyulást is nézték.

A kutatás aztat állítja, hogy az Origóval és a Népszabadság Online-nal összevetve az Index engagement-hányadosa jóval magasabb. A doksi azt írja, hogy...

(...) az Indexhez való erős kötődéshez (...) szektortól függetlenül magasabb és kedvezőbb reklámészlelés kapcsolódik. A bank és pénzügyekkel kapcsolatos Complex Engagement Index szerint – mely magában foglalja a tartalomhoz, a reklámokhoz, valamint specifikusan a bank és pénzügyi termékkategóriával kapcsolatos hirdetésekhez való viszonyulást –, az Index.hu látogatói 42%-kal fogékonyabbak a banki és pénzügyi termékek hirdetései iránt, mint a három portál látogatói (Index.hu, Origo, Népszabadság Online) átlagosan.

A kutatási dokumentum külön kiemeli, hogy az engagement mellett az egyedi látogatók száma is jelentősen nőtt a vizsgált időszakban. Ugye az Index gazdaság rovatáról beszélünk. A rovat 2008. októberében (117 ezres átlag napi egyedi látogatószámával) 216 százalékos növekedést produkált az előző év azonos időszakához képest.

A fentieket nem azért írtam le, hogy fényezzem az Indexet. Csupán egy újabb adalék ez a felmérés is ahhoz, hogy lássuk: gazdasági válság idején az emberek jobban odafigyelnek a pénztárcájukat érintő hírekre és hirdetésekre is.

Ez persze pünkösdi királyság, hiszen - mint a Gawker egy hónapja tök jól rámutatott - a gazdasági média számára a legnagyobb sztori mindig együtt jár a legrosszabb hirdetéspiaci helyzettel. A piaci pánik, a válság, a pirosban villogó tőzsdeindexek, a láncreakciószerűen bekövetkező elbocsátási és költségmegtakarítási láz idején a lehető legmagasabb a gazdasági hírek értéke és a feléjük irányuló figyelem is.

És akkor ennek szellemében olvassuk a tanulmány egy másik megállapítását, miszerint...

A Szonda vizsgálta a reklám affinitást is bank és pénzügy kategóriában, ahol a Velvet és a Totalcar esetében kapott értékek azt mutatják, hogy a két kiadvány látogatói kimagaslóan jól fogadják a pénzintézeti szektor hirdetéseit.

Oké, az egész mögött szerintem továbbra is az van, hogy a magyar netezők - akik többségében nyugalmi helyzetben nem különösebben érdeklődnek a gazdasági helyzet iránt - pánik idején egyszerűen megpróbálják megfejteni, hogy az ő zsebüket mennyiben és mennyire érinti és érintheti a válság.

Ne feledjük azt sem, hogy a hirdetési piacon (idehaza is), a nagyok visszafogták költéseiket. A piac óvatos lett. Mindenki kivár, figyeli, hogy a másik mennyivel vált vissza. Még akkor is, ha ezt a kivárást most arányaiban sokkal több ember figyeli és próbálja megérteni, mint a langymeleg prosperitás időszakaiban.

Címkék: marketing stat magyar válság
2008.11.12. 08:56. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én korábban alig olvastam gazdasági híreket, de most a válság hatására annyit bújtam az ezzel kapcsolatos híreket, hogy igazi pénzügyi guruvá váltam. :D

Gondolom ezzel sokan így vannak.
igen, sokan ezt hiszik
rekordmennyisegu uj ugyfel van a BET-en is, mindenki OTP-t vesz, mert azt hiszi erti amit tortenik
3500-3800on volt a legtobb uj ugyfel kotes
most 2600 kornyeken van az arfolyam
ennyire ertenek hozza

a kisember mindig bukik a valsagon
olvashat barmit
lifelike: tegyuk hozza, hogy senki nem ert hozza. A nagyszaju elemzok hetente hozzak ki az alacsonyabb celarfolyamokat. Az pont ugyanaz, mint amikor valaki belevesz, es utana meg esik a reszveny. Speciel pont 3500 korul lehetett a legtobbet hallani, hogy a nevertek igy meg ugy, es annal olcsobb nyilvan nem lesz. Aztan persze azt is eszben kell tartani, hogy a cel az, hogy dragabban add el, mint ahogy megvetted (persze lehetoleg tisztes hozam mellett, nem 200 ev mulva ;) ), nem az, hogy menet kozben ne legyen olcsobb.
az otp addig esik amíg az állam ölébe nem hull