Itt a Gmail video chat

Úgy tűnik, mostanra értek be a Google Gmail-fejlesztései. Egyrészt egyre jobb labsos kiegészítések jelentek meg, másrészt az amerikaiaknak ott van az sms-küldés funkció is. Harmadrészt tegnap bemutatták a Gmail videochat funkcióját.

Ahhoz, hogy ismerőseinkkel videofonálhassunk, installálni kell ezt a szoftvert, és böngészőújraindítást követően elvileg minden videocset-képes ismerősünk neve mellett megjelenik a Gmail Chatben egy kis kameraikon.

Az illusztráción épp azt láthatjátok, amint Sixxszel folytatok egyirányú videocsetet. (A Lenovo T60p-ben sajna nem alapfelszerelés a beépített kamera. Nem baj, legalább leteszteltük, hogy egyirányú video- és hangátvitelre is alkalmas a rendszer.)

A videchatet Jabber XMPP/RTP-alapokon, H.264-es sztenderd tömörítést használva készítette a Google, így elvileg harmadik oldali alkalmazásokkal is képes együttműködni. Nekem az első tapasztalatom az egyébként, hogy meglepően jó minőségű és folymatos a hang- és képátvitel.

Jó, de miért nem a GTalkba pakolták a videocsetet? Nem tudom már melyik blogban olvastam, hogy a Google azért fejleszt mindent Gmail Chatre, mert ott vannak a felhasználók. Ezek szerint a GTalk messze nem olyan népszerű, mint webes változata. Ez is érdekes. Amúgy egy ideje én is inkább a Gmail Chatet használom a GTalk helyett. És ti? Videochat me your experience... :)

Címkék: google gmail
2008.11.12. 10:25. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi is!
Pedig jó lenne, ha a Gtalk kliens nem lenne ennyire elhanyagolva.
Egyébként el tudom képzelni, hogy szándékosan szoktatják át a népet a webes felület-re, hiszen ott már jól megoldott a reklámozás, a GTalk-ba meg sehogyse jönne jól ki.
Én otthon GTalk, munkában GChat, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy az irodai gépre nem tudok telepíteni. :)

De alapvetően nekem jobban kézre áll(na) az asztali kliens, nem sírnék nagyon, ha azt is fejlesztenék kicsit.
GTalk helyett Pidgin (vagy Meebo), mivel nem mindenki GTalkol (Jabberol, szépen magyarul), és nehogy már több klienst...
Tyű, le akarják nyomni a skype-ot?
GmailChaten fájölö-küldés megy? Mert a GTalknak ez fontos előnye.
Jópofa, de sajnos egyelőre csak Winen müxik :-O
"Linux rendszeren a(z) Gmail telefonos és videocsevegési szolgáltatása egyelőre nem érhető el. "
Én meg Digsby-t használok :)
MSN, GTalk, Facebook Chat is jól szuperál benne.

(www.digsby.com)
BlueBunny, igen, megy a fájlküldés. CSak azt GMail-nek hívják, és offline is működik :)
hurrá. már vártam ezt az opciót.

gmail chat-et használok, gyakorlatilag napi 15 órát van nyitva a bögémszőmben.jó mert bárhol bármikor, bármilyen gépen, bármilyen platformon, bármilyen böngészővel megy pöccre, nem kell telepíteni, stb...

de nyílván a videos verzió csak az otthoni gépen lesz használatban...
Azért webes (is) a chat, mert a Google mindent így csinál. Webes a mail, a dokumentum editor, a naptár, az SMS küldés, azaz böngésző-, de lassan platformfüggetlen lesz minden.
BlueBunny · bluebunny.freeblog.hu 2008.11.12. 11:24:59
GmailChaten fájölö-küldés megy? Mert a GTalknak ez fontos előnye.

hogyne!! miközben csetelsz, elküldöd neki mailben... :D
valaki ismer olyan klienst, ahol a videokonferencia is működik?
OS X-en is megy ez a dolog?
Nem meglepő, de jó ötlet. Beépíthetnék a lejátszó szoftvert mondjuk a Chrome-ba, és akkor mindjárt lenne a böngészőnek egy igazi unique selling pointja.

Kérdés, hogy vajon a Google szerverei tárolják-e a videókat, mint a chat history-t? Persze paranoidok ettől bekattannának, szóval csak opcionálisan, de tök jó lenne visszanézni tíz év múlva egy beszélgetést :D:D

"10 év múlva", lol 10 múlva a google darabokban lesz és nem google-nak fogják hívni
Szerintem ezt mondták a Microsoftra is 10 éve... :D

Nem látok semmi olyan jelet, vagy kényszerítő körülményt, ami arra utalna, hogy szakadna. Ahhoz képest, hogy mekkora, nem tűnik dinoszaurusznak, sőt.

Még ha le is állna az innováció, a lendület 4-5 évig simán elvinné.
Gondolom hamarossan benne lesz a Pidginben is (www.pidgin.im/), es akkor mind linuxon mind windows-on lehet desktoprol hasznalni.
Nálam a munkahelyi gépre nem lehet MSN-t telepíteni a rendszergazdák miatt, ezért szívok a rettentően gagyi webes msn-nel.

Viszont a GTalkot simán fel tudtam telepíteni, és azóta is előszeretettel használom :)
"A videchatet Jabber XMPP/RTP-alapokon, H.264-es sztenderd tömörítést használva készítette a Google"

Végre valaki belátta, hogy ez a legjobb.
penge: én ilyen szinten nem értek a dologhoz, pár szóban össze tudnád foglalni a laikusoknak, hogy mit jelent az, hogy jabber, xmpp, rtp, .h264-es sztenderd tömörítés és miért jobb, mint mondjuk más?
A jabber az egy nyílt IM (azonnali üzenet) platform, az XMPP maga a protokol nevének mozaikszava. Ezt használja a Google Talk, az AIM, a freemail saját chatje és még sok más. Mivel szabványos, így az átjárhatóság és a kompatibilitás is jobb. Például a Pidginben sem véletlenül nincs Skype támogatás. Mivel zárt, így nehéz lenne megoldani. Az MSN sem lenne benne, ha nem az lenne a legnagyobb IM szolgáltatás. De ha jól tudom azt sem lehet teljesértékűen használni, mert például az offline messages nem támogatott.

Az RTP valós idejű protokol. Olyasmi, mint az RTSP (ezt használják video streamingre, pl embeddelt WMV, Real Player videóknál). Ez teszi lehetővé, hogy azonnal megkapd a választ, tehát a chat valós időben történjen, ne úgy mint HTTP-t használó oldalakon, F5-öt nyomogatva.

A H264 pedig egy szintén nyílt, Matroska által fejlesztett codec. Használják HD filmekhez MKV konténerbe és DivX filmekhez AVI konténerbe. Jelenleg ez adja a legszebb képminőséget a legkisebb méretben az összes létező (helyesebben ismert) kódolás (DivX 3,4,5,6, XviD, MPEG...stb) között.

Tehát egy 700 megás X264 film sokkal jobb minőségű, mint egy 700 megás DivX vagy XviD kódolású.

Ugyanígy egy 4,5 gigás MKV DVD is sokkal jobb minőség, mint a szintén 4,5 gigás DVD MPEG-2 kódolással VOB konténerben.

Hátránya viszont, hogy az asztali lejátszók közül csak pár dzsunka (kínai) ismeri fel, a márkásak (Sony...stb) nem, így aki asztali DVD-n nézi DVD-t és az XviD filmeket, azon nem tudják lejátszani a H264-es kódolásúakat.
penge: > Az RTP valós idejű protokol. Olyasmi, mint az RTSP

Amit elotte irtal az rendben volt, de ez az RTP/RTSP dolog elegge elcsuszott :). Az egesznek semmi koze az XMPP cseteleshez, a video es a hang atvitel tortenik RTP-vel.

Az RTSP mas, az streamingnel, tehat a tartalom masik geprol torteno lejatszasanal erdekes, ez tolti be gyakorlatilag a 'taviranyito' szerepet. A kep es a hang akkor is RTP-n jon a szerverrol.

A HTTP-nek semmi koze az F5-hoz meg a Ctrl+R-hez, egyszeruen a kep es hangatvitelnel masok a kovetelmenyek, mint a szovegnel. A kep meg a hang eseteben pl. sokkal jobb, ha inkabb szakadozik neha (vagyis kimarad egy bizonyos adatmennyiseg) mint ha egyre csak no a keses a kesleltetes aket oldal kozott. Meg aztan a minoseget is lehet allitani menet kozben, ha erre szukseg van. A leirt szovegre ez nagyon nem igaz.

HTTP folott siman lehet chatet implementalni, annyira, hogy egeszen sok megoldas mukodik igy. A leg trivialisabb peldak az AJAXos, webkettos megoldasok, pl. mindjart a GMail-ben levo kliens ;). De XMPP is mehet azon keresztul, ha tuzfal mogott ulsz.
Nektek működik? Én nagy lelkesem feltelepítettem (már kétszer is), de nem jó. Egy kollégámnál - akivel próbahívást próbáltunk bonyolítani - ugyanez a helyzet.
Már a settings / chat rovatban látszik a tesztelésnél, bármelyik beállítást is választom, hogy a videó zöld csíkos, a mikrofon nem működik, a hangszóró tesztcsörgése igen.

Van valakinek ötlete/javaslata?

(win xp + firefox 3 + sima Genius usb webkamera + asztali mikrofon (nem usb-s, nem kamerába épített, hanem sima jack dugós - skype-on minden frankón megy))
kösz
El lehet menteni a videó és hang beszélgetést úgy, mint a szöveges üzeneteket?
yahoo-nál van fileküldés és videó, csak a kép nem túl jó, nálatok?