Bréking: a Google forradalmasítja keresőjét

Amikor tavaly Marissa Mayer, a Google keresőmegoldásokért felelős alelnöke bejelentette az Univerzális Keresőt, már sejteni lehetett, hogy a "keresőóriás" gúnynévvel illetett cég nem tesz le arról, hogy felülmúlja az önmaga által felállított mércét.

Ugyanakkor az Univerzális Kereső (vagyis a képi és videotartalmak beemelése a találati oldalba) inkább csak mély hümmögéseket váltott ki a felhasználókból.

Na de most! Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy a Google pár óra múlva élesedő új keresője alapvetően fogja megváltoztatni a "guglizást", vagyis a webes információkeresést. Térjünk a lényegre: miről is van itt szó?

Belépünk, majd ellátogatunk a Google keresőoldalára. Keresünk egy adott kifejezésre, és mostantól újrarendezhetjük a találati listát, törölhetjük a számunkra haszontalan találatokat. Sőt, új weboldalakat adhatunk a listához és kommentezhetjük is ezeket a találatokat.

Vagyis egy tökéletesen személyre szabott találati listát hozhatunk létre, mely kizárólag a mi érdeklődésünknek megfelelő oldalakat tartalmazza. Mindezt pedig megoszthatjuk másokkal, és persze mi is láthatjuk, hogy mások hogyan állították össze keresési listáikat.

A Google tehát mostantól nem csak saját algoritmusaira (PageRank) bízza, hogy minél relevánsabb találatokat mutasson a keresőjét használó netezőknek, hanem a netezők számára is engedi, hogy összeállítsák saját keresőlistájukat és azt megosszák a többiekkel.

A Google egyszerűen személyre szabhatóvá, valamint közösségi élménnyé teszi legfontosabb bizniszét: a webes információkeresést.

Az új keresőfilozófia neve: SearchWiki. Most élesedik éppen. Érdemes lesz kipróbálni. Bár egyelőre csak angolul lesz elérhető...

Címkék: google keresők videó
2008.11.20. 21:21. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon kiváncsi vagyok... Na és mi lesz a SEO új neve? SWEO?:-)
annyira frissek vagyunk h meg nem is latjatok (magyarorszagrol) h mirol szol a post valojaban. na de majd nemsokara.
Ne feldddjük, hogy a dolog igazi poénja a Google számára, hogy tovább javítja a keresési találatainak relevanciáját. Ne gondoljuk ugyanis, hogy az általunk rendezgetett találatokban rejlő tudást, nem fogják mások találati listáinak finomítására használni. De tegyék, nekünk csak jobb!
Nekem egyelőre nem teljesen tiszta, hogy miért jó az nekem, hogy ha rákeresek valamire, utána rendezgessem az eredményeket. Rákattintok arra, amelyikre szükségem van, aztán többet nem is foglalkozol a dologgal. Miért jó ez nekem? :)
kb EGY HÓNAPJA létezik a dolog az angol google-ban...

amúgy ennek hatásairól érdemes elolvasni doranksy bejegyzéséne kommentjeit:

doransky.hu/?p=1306
ebben a pillanatban elesitik. eddig max pletyka volt arrol h lesz ilyen.
Ez tök jó, hogy csak számomra érdekes dolgokat jelenít meg. Csakhogy hogyan bukkanok így ÚJ dolgokra?
így majd a konkurenciak egymás linkjeit fogják kidobálni nem?
hh, hogyhogy nem beélesedik?
nem, ezek a nyilacskák és ikszecskék meg kommentelés legalább 3 hete van a Google in English-ben...

a magyarban lehet hogy csak most élesítik.
cadmagician: fogalmazzunk úgy, hogy új távlatok nyílnak a seo-ban; amit mondasz, az például simán már holnap várható, én pedig azt mondom, hogy az lesz a szép, ha ez meg lesz támogatva mondjuk egy olyan trójaival, aki a gyanútlan felhasználó gépéről teszi ugyanezt, mondjuk hogy a javascript is működjék, egy 0x0-ás msie ablakban

pattogatott kukorica, kóla, hátradől, kezdődik a show
A wikia-nál most a kardjukba dőlnek, nem? :)
Vajon ha a google web history ki van kapcsolva nálam, akkor is menni fog?
@hírbehozó: annyiban azért nem, hogy a wikia azt akarja, hogy mindenki egy közösen szerkesztett találati oldalt lásson, ahogy pl. most a wikipédia cikkeknél van, ahol mindig a legutolsó állapotot látjuk.

A google-nél ezt érthető okokból nem merték meglépni, ezért okosan ezt a köztes megoldást választották inkább.

Vagyis a wikia-nak még van tere azért a keresők wikipedia-jává fejlődnie, ha képes rá.
Innentől kezdve az győz, akinek a több zombia van, vagy ha garantált első oldalt akarsz, akkor fizess az adwords-re?
@Exotics ne nezzuk le ennyire a google-t. nyilvan a wikisearch folott is lakik par algoritmus.
Nyilván, de ha megfelel az oldal a gugli által elvárt minőségnek, akkor nyilván ez döntő lehet. Nem a gagyi tartalmakra gondoltam énsem. Lelki szemeim előtt már látom a sok kis távolkeletit a gép előtt éjjel-nappal, miközben különböző fake IP-ken keresztül rendezgetik a találati listákat éhbérért :)
gondold meg: ha arra keresel h "kutya", es te a "jozsi diszkont bt" linkjeit teszed be talalati oldalra es osztod meg, nyilvan nem leszel annyira megbizhato juzer.
Értelemszerűen a releváns tartalmakra értettem. Azért nagy hátszél lehet lássuk be.
de az valoszinu h a seo egy ujabb szakosztallyal bovul hamarosan: tomegesen relevans tartalmakat szerkeszteni azonos keyword ala tartozo oldalakra. generate the wisdom of the crowd!
Nem biztos hogy ez az egész annyira jó, ha szabadjára van engedve. Kiváncsi vagyok hogy oldották meg, hogy a PR és ez a lista mennyit nyom a mérlegen. Az jó ötlet, hogy a saját guglijában az ember matathat.
Mondjuk az nagy előny, hogy egy viszonylag gyengén lefedett és elhanyagolt kulcsszóterületre gyorsabban lehet bejutni egy kis hátszéllel. Pláne ott, ahol nincs konkurens listarendezgető :)
A Google-nek biztos hasznos, de a felhasználóknak?
Szted az, hogy a felhasználó úgy alakítja ahogy akarja, a saját szájíze szerint, az nem neki jó? Az a guglinak jó?
Azért értjük ám a komment spam-et :D Bár én pl. elvből nem nézem meg.
Műmájer vagyok, csak ebből keeroy még nem érti, hogy neki miért jó. Röviden azért, mert lehet, hogy valami többször is érdekel, pl. arany ára. Sok helyen sokféleképpen árazzák, neked néhány spéci kell, nem az általában elfogadottak, keresettek, meg az újak. Ha csak bookmark, akkor nincsenek újak. Ha mindig keresed, tök idegesítő, hogy a (szerinted) gagyik ott vannak az első 25-ben. Ha törölheted, a forgalmad kisebb lesz, mert nem nézegeted újra fölöslegesen, és nem kapsz epeömlést, hogy már megint itt ez a pár vacak...

Ami a zombikat illeti, ha egynémely kulcsszóra sok rendezett lista van, és az első 2-5-x hely szignifikánsan 2-5-x link között oszlik meg, aztán minden más több nagyságrenddel leszakadva, az azért gyanús, nem?
Ha a google ezeket a listákat valamilyen módon "visszadolgozza" a keresőbe, akkor méginkább előnyhöz jut az, aki bennfentes. Pontosan tudni fogja, hogy mik a trükkök, mik a buktatók, és mivel nem érdemes szarakodni.

Szerintem az lenne a korrekt, ha a júzer személyre szabhatná a kiértékelési algoritmust, azaz pl. beikszelhetné, hogy a többi júzer értékelésére kíváncsi-e.

Ha nem dolgozná vissza, sokat veszítene. A szimpla kattintás-statisztikák, meg a 'nagyon szimpla' mennyiség-kiértékelések nem biztos, hogy igazat mondanak, még akkor sem, ha ebben mostanság sokan hisznek. A kevésbé algoritmikus 'humán értékelések' összegyűjtése, és azok statisztikázása viszont roppant sokat hozhat elő.
mm, ennyi erővel azt is simán lehetne, hogy amit sokszor és sokan osztanak meg greaderben, feljebb kerül a találati listán : )
Tömbösítek: youtube. Sok nightwish és epica koncertfelvételt nézek, meg humoros dolgokat, pl. showder klub. Namármost h egy zöld lámpával megengeded a google, akarom mondani youtube-nak, hogy figyelje mit nézel, pár nap múlva magától olyan NW, epica és humoros videókat ajánl, amikről nem is tudtál eddig... nálam legalább is, amióta a youtube bevezette ezt (pár hónap) bejött... hát erre jó a személyes kereső. pl. pizzafutárt keresel 2-3 alkalommal mondjuk zuglóban, akkor utána már azt teszi előre és nem a győrit...
felhasználóként: szerintem ez a google szar ötletei közé tartozik.. Vannak jók, de ez nem az. Nem érzem a motivációt ami arra ösztönöz, hogy egy találati listát átrendezzek.. Minek??? Valahogy a bookmarkolás alapötletét érzem a dolog mögött..
Ez olyan mint amikor valaki aláhúz dolgokat egy olyan könyvben, amit soha többé nem fog elolvasni.

üzemeltetőként: Ha a google a személyes ranglistákat tényleg felhasználja az alap keresésekhez, akkor az egyik szemem sír, a másik nevet. Vannak olyan oldalaim amik - ha jól működik a dolog - várhatóan felfelé lépegetnek majd a keresési találatok közt, de az adsensemnek annyi :D

Organikus rangsorolásokra semmiféle hatással nem lesz ez az új opció, azt tetszik érteni talán.

keeroy · music.blog.hu 2008.11.20. 21:51:15
Elsőre án is pontosan ugyanazt gondoltam amit Te.
Értelmetlen dolog.
Aztán rájöttem, hogy én sokszor keresek, sokszor hasonló tartalommal, és hát egy -egy keresés eredményét nem szoktam kompletten elmenteni a gépemre.
Ha hozzáadhatok saját elemeket, elvehetek belőle, az nekem jó.
Idővel kapok egy olyan, mindig elérhető találati listát, ami állandóan kéznél van, praktikusan az én igényeimre van szabva.
Ez jó.
és az is jó benne, hogy nem kötelező. lehet járni továbbra is a széchenyi könyvtárba. vagy bármelyikbe...
es ez hol lesz elerheto? a google.com-on nekem meg nincs meg.. :(
honnan fogok rájönni hogy mi érdekel engem?He?hehe?
Érdekes, én már 1998ban gondoltam egy ilyen megoldásra, ahol user feedback alapján is mozognának a találatok. Akkor most okos vagyok? :D
ez valami google-facebook-"denehéz-a-magyar-startupok-élete" blog?
a juzer csak a sajat listait tudja majd buzeralni. szerencsere.
Már csak azt tudnám, hogy miért a több éve regisztrált Google fiókomat részesítik mindig hátrányban. Előbb a Gmail skinnél, most meg ennél...
Valóban nagy jelentőségű a dolog, ugyanis bár az ötlet egyáltalán nem új, és sok kis keresőcég próbálta pontosan ugyanezt megvalósítani, ám látni kell, hogy a módszer előnyei pontosan csak nagy tömegű használat esetén jelentkeznek, amit csak az tud kiaknázni, aki megfelelő számú kereséssel bír. Ezzel próbálkozott már idén a Wikia kereső és a Yahoo is. (kereses.blog.hu/tags/k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gi_keres%C3%A9s)

Gyakorlatilag ezzel a lépéssel áttudja menteni a Google magát a keresés következő korszakába, kihasználva a mostani forgalmát.
Egyébként korábban már írtam én is a témában: kereses.blog.hu/2008/11/05/egy_korszak_lezarult_2
"Mondjuk az nagy előny, hogy egy viszonylag gyengén lefedett és elhanyagolt kulcsszóterületre gyorsabban lehet bejutni egy kis hátszéllel."

Nem hiszem, hogy 1-2 tucat szavazattal figyelembe venné a módosításokat a google.

Ha a helyükben lennék, akkor több ezres nagyságrendű szavazat kellene, hogy legyen esély egy módosításnak bekerülni a hivatalos eredményekbe.

Szerintem így fogják csinálni.
Mar elöre latom, hogy rakeresek arra hogy turos csusza, es kiadja a legujabb ütvefurok listajat, csak azert, mert 90% ban barkacsoldalakra kerestem az elmult evben. Rosszabb esetben a felesegem bögyös macakat kap a horgolotü kifejezesre ha utanam guglizik :)

Bar van masik oldala is a dolognak: RaspySpoon irta: "Ez olyan mint amikor valaki aláhúz dolgokat egy olyan könyvben, amit soha többé nem fog elolvasni."
RaspySpoonhoz meg annyit hogy a Wikipediat is elvileg önzetlenül fejleszti a társadalom. Nem tudom miert, de valahogy megis müködik a dolog, lehet hogy a guglinal is lesz majd egy csomo önjelölt rendezö
Egyesek el vannak tévedve. A dolog google-accounttal működik. Azaz, kb. akkora mennyiségben lesznek lista-átrendezések, amennyiben gmail-ről érkező spamek. Szóval hogy jönnek ide a zombik?

A másik meg, a horgolótű és a bögyös macák esete: mi a közös a kettőben? Te a bögyös macáknál állítottál be sorrendet, nem pedig a horgolótűnél.

Egyből mindenki a szélsőségekre gondol, pedig biztos vagyok benne, hogy a google ezek kikerülésére fekteti ebben a megoldásban a legnagyobb hangsúlyt.

Nem új keresőt ír, hanem módosítja a jelenlegit, hogy _jobb_ legyen, nem pedig más.
Most elveszett egy 4 bekezdéses kommentem, mert az Opera a TAB gombra a keresés boxra ugrott, és nem a komment küldésére.
HH, ezzel kapcsolatban kibe lehet beleállítani a fejszét?
Magadba, hogy Operálsz. :-) Nyugodj békében.
Egyébként minden komment elküldése előtt érdemes azt kimásolni a vágólapra, bárhol is vagy. Ártani nem árthat. :-)
Nem azt írtam, hogy "az operában, a világ legjobb böngészőjében", és nem is értékeltem a többi böngészőt. A hibajelenséget írtam le. A reakciód innentől kezdve nem helyénvaló.

A vágólapot egyébként néha használom, ha éppen észreveszem, hol kommentelek, de van, amikor kimarad.

A lényeg az: erre hibára ki tudja a megoldást?

/off, és elnézést.
kommentezhető, valamint promotálható találatok? Anyám... Kíváncsi leszek hogyan alakítja majd ez az össz-találatokat. Pl. ha valaki tényleg sportból letiltja a konkurencia találatait a SERP oldalon... akkor egy idő után nem csak neki, hanem másnak sem fog megjelenni a konkurencia? Kivéve, ha adwords-zel hirdeti magát? Kíváncsi lennék mennyit nyom a latban a user értékelése, és mennyit az eddigi PR és egyéb rejtélyes algoritmusok a háttérben...
"HH, ezzel kapcsolatban kibe lehet beleállítani a fejszét?"

Csak egéren jobb klikk, majd bal klikk kellett volna és azonnal visszaugrik az előző lapra, ahol a kommentet gépelted és a begépelt komment is megmarad. Ez így van Operában is és Chrome-ban is. FF-ben és IE-ben tűnik csak el, mert ott van a post lekéréses hülyeség.
Elemzzük az Operában, mint forradalmi feltörekvő böngészőben a tab gomb, mint funkcionális eszköz jelentőségét a mindennapi használatban.
Vajon életképes a tab ? vagy a magyar startupok nehéz helyzete miatt van az egész??
> Mindezt pedig megoszthatjuk másokkal, és persze mi is láthatjuk, hogy mások hogyan állították össze keresési listáikat.

>> Your rankings and comments are associated with your Google Account, so they affect only your search result rankings. A listing of your changes is visible on your 'SearchWiki notes' page, which is visible only to you.

Az tehát megvan mindenkinek, hogy ebben semmi közösségi nincs? Nincs zombihadsereg, megosztás, forradalom stb.
Mindenesetre ehhez képest érdekes a névválasztás...
Jó, ezt buktam, tényleg láthatók mások megjegyzései.
"Az tehát megvan mindenkinek, hogy ebben semmi közösségi nincs?"

A demovideón azt mondták, hogy meg lehet nézni, ki milyen kommentet fűzott a találatokhoz.

Lehet, hogy opt-in lesz, hogy neked kell beállítanod, hogy publikus legyen vagy nem.
A TAB-os megjegyzéshez csatlakozom. GMail-ben is úgy van, hogy levél megír, TAB (ugrás a Send gombra), Enter.

Gondolom nem nagy munka lenne megcsinálni.
Nálam semmi változás... Hol lehet csekkolni az újítást???
agyvihar: És akkor az egér nélkül böngésző emberek mivel navigálnának az oldalon lévő linkek között? Csinálnának egy plusz gombot a billentyűzetre?
A Tab sorrendet kell úgy beállítani, hogy a szövegmezőből a Tab a küldőgombra ugorjon. Most ehelyett a fenti keresőmezőre ugrik.

Ez nem befolyásolná az egér nélküli böngészést, ahogyan az sem befolyásolja, hogy jelenleg a keresőmezőre ugrik innen a fókusz.

A két dolognak nincs köze egymáshoz.
Remélem, a be nem jelentkezett felhasználók által kapott találati listát nem keverik át ezzel, az csak rontana a helyzeten.
Nekem tetszikez, bárki bármit is mond, csak vezessék már be a magyar gugliba is...

JA de azokat az animációkat kihagyhatták volna belőle I
V
Én még mindig nem látok semmi változást a magyar gugliban...
be kell jelentkezni
Kipróbáltam úgy is, de semmi, ugyanaz, mint régen. Csak nálam nem működik?
amikor bejelentkeztél, menj oda, hogy "Fiókom (my account)" jobbra fent és ott nézd meg, hogy a "Keresési előzmények (Web History)"-ra fel vagy-e iratkozva (Saját termékek). Ha nem, akkor iratkozz rá fel.
köszi, hogy foglalkozol a problémámmal:) felvettem a keresési előzményeket, de toolbar-t sosem fogok telepíteni, az fix. bár nem hiszem, hogy ez kéne ahhoz, hogy rendezgetni tudjam a keresés találatait. megnéztem az amcsi guglit, ott tényleg lehet rendezgetni, de a .hu gugliban továbbra sem tudok, bejelentkezve, keresési előzményekkel... De legalább ma már nálunk is van suggest!:D
toolbar nem kell, nekem sincs. a rendezgetés nálam megy .com-on meg .hu-n is, szal passz.