Hazai pálya: Behozzuk a lemaradást

Korábban ígértem, hogy hírt adunk hazai netes startupokról, jöttek is az e-mailek, de időhiány miatt nem jött létre a beharangozó. Elég sok oldal van a listában, így egy posztban többről is írok:

Budapest Explorer
Google Maps mashup, ami térképes segítséggel bemutatja a budapesti "helyeket", legyen az vendéglátóhely, turisztikai látnivaló, színház, mozi, stb. Nekem tetszik, bár igazán mobilon értékelném ezt a szolgáltatást, amikor valahol környékbeli kávézót kell keresni. Így PC-ről nézve viszont több infóra és képre lenne szükségem. Hiába tudom a "zártkörű rendezvények" cimkével leszűkíteni a kört, ha nem látok fotót, sem pl. méretbeli információt a helyről. Bárki tehet fel új helyet, kommentelhet, szavazhat, ez egyelőre a gyenge oldala a Budapest Explorernek, úgy tűnik még nem sikerült a kellő motivációt megtalálni. Nekem a legjobban az üzemeltető cég neve tetszik: Központi Bitfeldolgozó Kft.

Népszótár
Szintén a Bitfeldolgozó-üzem projektje az Urban Dictionary magyar verziója, az olvasók által szerkesztett szlengszótár. A design kivételével nekem tetszik az oldal, nyilván nem lesz a reklámügynökségek kiemelt célpontja, de hasznos lehet ha valaki szinonimát keres, vagy nem érti mi az a levonó. Nem szükséges regisztráció az új szócikkek írásához, a meglévőkre pedig szavazhatunk.

WMaps
Egy másik Google Maps mashup, ami a térképet a weather.com időjárásjelentésével hozza össze. "Pont, ahol keresed" - ez a szlogenje az oldalnak, de Budapest időjárását nem volt ennyire egyszerű megnézni. A nyitó oldalon csak szöveget találunk, a Legnépszerűbb települések menüpontban lévő térkép pedig egész Európát lefedi, rengeteg kis információs pontot jelző buborékkal, ami így átláthatatlan. A Nagyvárosok link viszont Zágrábbal kezdődik, és valami titokzatos sorrendben van, ami biztos nem ábécé. Jobban használható lenne, ha pl. Magyarország térképpel indítana az oldal, és pl. csak a legnépszerűbb 20 város lenne a térképen. Rögtön alátéve egy kereső (nem külön oldalra) pedig a többieknek nyújthatna segítséget.

Ha valakinek van véleménye a fenti oldalakról, a kommentekben kibeszélheti! Hamarosan jön a többi ajánló is.

Címkék: magyar startup
2008.11.21. 16:20. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vessetek meg, hogy tipikus magyar módjára egyből fikázni kezdek, és nem örülök a startupoknak, de a felhozatal azért egy kissé kiábrándító.

1. budapest explorer: a jo-hely, a kocsmakereso és a geospace után minek még egy klón?

2. népszótár: alapötlet jó, a design meg... :))))

3. wmaps: örvendetes, hogy a srácok összehozták a két szolgáltatást, viszont arra mikor jönnek rá a fejlesztők (úgy általában), hogy a látogatók többsége egyszerű, könnyen, gyorsan áttekinthető adatokat szeretne? vö. koponyeg.hu -> ránézel és tudod, mi lesz (vagy idokep, ha már leírást is szeretnél)

amúgy meg hajrá, hajrá, csak sajnos a kraftot nem látom a siteokban
sajnos én sem, bár a budapest explorer - még ha nem is eredeti - nekem tetszik.

demo 2008-ról van vmi infó?
@helloszabi: A történelmi hűség kedvéért, a bpex prototipusa 2006 februári, úgyhogy (n-edik) klónnak azért nem nevezném. De tény, hogy nem ez fogja elhozni a web3 korszakát. :-) Hogy mi szükség van rá? Tartalom (mennyiség) és kereső (szempontok).
@cu2 sajnos a net nem úgy működik, hogy "márpedig én ezt már kitaláltam 2-3 éve". akinek a neve először berobban a köztudatba, az visz mindent. kegyetlen, de pont emiatt nem terjedt el széles körben a youtube-nál minden szempontból sokkal faszább vimeo sem...

de drukkolok nektek, mert tényleg jó lenne már egy mindent átfogó és normálisan kezelhető pub/étterem kereső
Tudom, hogy nem úgy működik, nem is azért mondtam. :-) Amúgy az Alexa számai alapján eddig nálunk ebben a műfajban (GMaps + lokális tartalom) senki sem vitt mindent (sőt semmit), se az eddig említettek, se a többi (terkepezz.hu, hungaromap.hu). Vagy az emberek nem éreztek még rá a dologra, vagy valami hiányzik az összesből. Vagy az Indexnek/Origonak oda kéne állnia valamelyik mögé. :-)
@cu2 és helloszabi

A geotagging versenyt az fogja megnyerni, aki ráfexik a mobiltartalomra mint Kelet-Európára a Vörös Hadsereg. Jön a karácsony, és a fizetőképes keresletnek most csomagolják az iPhoneokat meg a HTCket...

@startupers: Befektetői szempontból is nézzétek meg az oldalatokat és az üzleti modelleteket. Ha az üzleti tervetekben a bevételi oldal az oldalon megjelenő reklámokat tartalmazza csak, akkor tessék szépen seggelni még azon a terven. Mondjuk a geotagger történeteknél még működhet is, (és a szemantikus web lehetősége is benne van :P ) de nagyon meg kell harcolni, még egy működő modell esetén is, hogy a várt üzleti kisangyalok :) egyáltalán oda figyeljenek...

De mindenkinek hajrá és nagy kalappal!!!
Gyerekek akkor én kimondom: ezek mocskosul sz@r próbálkozások a - bannerekből láthatóan - gyors meggazdagodás reményében.
Valami kis alázat látszana bennük, de nem. Még reklámból is az átverős fajtát pakolják fel, hadd szívjon a user. Remélem nem ez az általános Magyar startup helyzet.
Cáfoljatok meg légyszi.
@Gazs: Ez marha jó! :-)

@Neonomád: Köszi a tippeket!
Nekem alapból tetszenek ezek az oldalak, kraft ide, vagy oda, aki tudna ilyet csinálni könnyen (est,port,stb) nem mozdul.
Nekem amúgy poinn.com is tetszik, nem tudom miért nem nyomulnak, miért nem szerepelnek itt?
wm5: nyilván öltek bele energiát vissa szeretnék ezt kapni.
nenomád: hát én iphone-on nyomultam, de nem tudom, hogy térkép egy olyan kis vackon hogyan lehet sikeres.:)
@gt

Szívesen elmondanám, csak utána meg kellene, hogy öljelek ;)
he előbb ismertem volna a bp explorert, akkor kb 20 másodpercembe telt volna megtalálni a legközelebbi gyógyszertárt 3hete, míg így beletelt pár percembe..,